O vinopiji

Zašto?

Želio sam dati smisla novcu koji ću utrošiti za pojedinu butelju.
Vino volim i konzumiram često. Znam što preferiram, ali uvijek volim isprobati nešto novo. Jednostavno mi je postalo žao da taj dojam otvaranja nove butelje prođe nepovratno. Odlučio sam stoga, prije svega zbog sebe samog, zabilježiti dojmove i sačuvati ih. Napravit ću bilješke o svakom vinu koje ću konzumirati od sada nadalje.
Dodatnu motivaciju daju mi moji prijatelji i poznanici s kojima dijelim sličnu ljubav prema dobrom vinu. Nadam se da će i vama moje bilješke biti korisne ili barem zabavne.

pjenusac

Kako?

Drugo pravo pitanje je Što mogu reći a da bude korisno i zanimljivo?
Obzirom da nisam niti neki sommelier niti enolog već zapravo obični konzument, vinski entuzijast ili kakogod, zašto bi nekoga uopće zanimali moji komentari.
Prije svega, nepristranost. Naravno da određene sorte ili regije preferiram više od drugih, ali moj sud neće biti pod bilo čijim utjecajem. Ukratko, nitko mi ne plaća niti na bilo koji način utječe da njegovo vino dobije bolje komentare. (na moju žalost :-)
Drugo, u Hrvatskoj ne postoji ništa slično za vina koja su dostupna kako cijenom tako i distribucijom. To znači da skoro svako vino koje ću „ocjenjivati“ možete kupiti u bolje opremljenim supermarketima ili vinotekama. Koliko puta sam zaključio da mi ništa ne predstavljaju ni Decanterovi izbori niti Wine Specatorovi ni Wine&Spirits ili Wine Enthusiastove best buy liste jer većine tih vina u Hrvatskoj jednostavno nema.
Također, skoro sva vina nalazit će se u rangu između 25 i 125 kuna po butelji. U pravilu ne dajem više od toga za butelju što ne znači da nisam imao priliku kušati i puno skupljih vina, međutim uglavnom u obliku darova ili na brojnim poslovnim ručkovima i večerama.
Treće, znam pisati i uostalom se na neki način i bavim upravo pisanjem. Konačno ću pisati nešto za vlastito zadovoljstvo, pa onda želim i da moji prijatelji to pročitaju. Želim dati koristan komentar, bez „preseravanja“. Unaprijed se ispričivam na engleskoj terminologiji zbog utjecaja strane literature i časopisa.

case_u_nizu

Na koji način?

Obzirom da posjedujem frižiderćić, u njemu čuvam crna vina na temperaturi 17-18 stupnjeva. Ovom prilikom bi popljuvao moj slavni Hyundai wine cooler jer ga moram resetirati bar triput dnevno, već je bio na popravku bez obzira što ima sve uvjete za besprijekoran rad, a stvara buku kao da čuva temperaturu 6 tisuća butelja, a ne 6. Međutim, ne smijem ga popljuvati jer je bio poklon koji je ipak strahovito koristan. Čak i kad se usred srpnja recimo, kondenzira voda unutra jer vani je ipak 29 stupnjeva. Drama.

Bijela vina lijepo stoje položena u za to predviđenom pretincu u standardnom hladnjaku, na temperaturi od cca 8 stupnjeva.

Naravno, posjedujem adekvatnu čašu za degustaciju crnih vina (koristim dvije ovisno o vrsti vina) te naravno, za bijela vina. Plus tulipan za pjenušac i onu malu za desertna i hrpu ostalih pizdarija, ali to nije tema. Ukratko, imam aparaturu dovoljno dobru i znam što, gdje i kako točiti.

3 godine nakon – dodatak

Na današnji dan prije tri godine pokrenuo sam Dnevnik Vinopije kao svoj osobni vinski dnevnik, a internet i WordPress su učinili ostalo :-)

Danas sam ponovo pročitao svoj izvorni manifest i shvatio koliko sam se promijenio, ali također koliko su osnovne pretpostavke ostale nepromijenjene.

Prije svega, puno puta sam izašao iz cjenovnih okvira koje sam si zadao. Mnoga vina izvan tih okvira sam dobio, ali sam mnoga i kupio. Pretpostavljam da se kad jednom prijeđeš psihološku granicu nekog iznosa teško „vratiti“. Ali, nikad ne uživam u vinu samo zato što puno koštaju. Postoji more fenomenalnih vina ispod 10 EUR i tu se nalaze prava „otkrića“ koja ipak ne bi mogao prepoznati bez upoznavanja ponude koja je ponekad neminovno cjenovno viša.

Zatim, nekako su me svi svrstali u „mostly Croatian wines“ kategoriju što nikad nisam želio biti. Nije da imam nešto protiv, ali ono što sam želio je reći što i zašto smatram dobrom kupnjom i to kao konzument, kupac ograničen domaćom ponudom kako domaćih tako i stranih vina. To je osobito teško ukoliko vino ne doživljam samo kao proizvod, materijalno dobro s istaknutom cijenom na polici.

U 3 godine nisam zaradio niti lipe od Dnevnika Vinopije, niti od radionica niti bilo čega što sam radio ili dogovorio. Ali, to će se promijeniti :-) Planiram omogućiti transparentan model svima koji žele vinskoj publici poslati neku informaciju i slično, a to ne smije biti besplatno iz niza razloga.

Kad kažem svima, tu na žalost ne mislim na vinarije, a kako bi mogao zadržati nepristranost. Ne skrivam da sam već dobio brojne butelje s raznih strana, od vinarija, trgovaca, prijatelja vina i vinara… mislio sam da će me veseliti to povjerenje, ali jednako me opterećivalo i stvaralo odgovornost jer sve je sjajno ukoliko mi se vino svidi. A što kad mi se vino ne svidi? Onda ne objavljujem dojam. Ono što je manje poznato je da mnoge dojmove nisam objavio jer mi vina nisu imala nikakvog smisla, nikakvog raison d’être, ne bi ih nikad kupio ili odabrao u restoranu, a nije lijepo da javno kritiziram vino koje mi je netko poklonio u najboljoj namjeri. Naravno, ukoliko sam platim vino koje mi se ne svidi, obično bude zanimljiv dojam :-) Osobno se više veselim onim pozitivnim i sve manje mi se dešavaju „pogrešne procjene“.

O financijskoj koristi nisam niti razmišljao kad sam započeo Dnevnik Vinopije, a 3 godine nakon mi ljudi više ne vjeruju da bi se nekome dalo toliko truditi za „ništa“. Moj odgovor da naprosto uživam u tome više nije uvjerljiv premda je istinit.

Bez obzira što nisam stekao financijsku korist, bogatiji sam za brojna poznanstva i brojna nova iskustva koja nikad ne bi stekao da nisam prije tri godine objavio manifest i počeo voditi Dnevnik koji danas „vodi svoj vlastiti život“ jer ne stižem kontrolirati sve komentare, reference na drugim siteovima, blogovima, portalima ili konvencionalnim medijima.

Komentatori znaju, Dnevnik vinopije je njihov koliko i moj. Zahvaljujem svim vinopijama koji prate ove komadiće nečijeg iskustva uobličene u pisanu formu kao cjeloviti dojam, među kojima je barem tridesetak s kojima sam i ja presretan, ali posebno zahvaljujem komentatorima. Svađajte se i dalje, družite i komentirajte, samo nek je o vinu i guštima.

319 komentara Add your own

 • 1. vino župa  |  20/05/2009 u 23:23

  Jel imaš dekanter? Imam jedan viška u Zagrebu….

  Dosta šale, blog je tu i to je moj novi link u favouritsima. Ideja je pohvalna i mislim da će biti dobro prihvaćena. Pristup plemenit, komentari objektivni i nepristrani a Trifini savjeti će nam svakako uštedjeti novac ili zajamčiti zadovoljstvo kušanja novih vina. Svakako će nam pružiti onu korisnu informaciju da se bolje pripremimo i bolje odaberemo dobro vino za dobru cijenu, bez danas nagovaraju na Spier u Vrutku.

  Poznajem autora, izvrstan poznavatlj teorije i prakse, “kuži materiju” da citiram jednom poznatog velikana. Sjećam se jedne Xsose ili južno afričkog shiraz-caberneta sličnog naziva koje mi je Trif poklonio davno. Ima tome već nekih 6-7 godina. Tada smo već znali što je dobro, a što valja izbjegavati. Kvaliteta se nije samo razlikovala u onih 0.25 l koji dijele kvalitetna od “nekvalitetnih” vina. Ta ista butelja otišla je uz dobar trogirski CAPO biftek i bila je stvarno WOW!!! Vino smo počeli pažljivo spajati s hranom i otkrivati nove dimenzije organoleptike. Prije te butelje i poslije nje, čovjek kuša mnoga vina, ali uvijek ga neka obilježe ili ostanu mu u pamćenju zbog nečeg, kao meni Caliterra, Pago de Carraovejas, prvi Beaujoules, Mondavijev Pinot Noir, prvo Venje, Lebarov sauvignon ili Belovićev traminac i mnoga mnoga druga. Neka uopće nisu bila skupa. U svemu tome uvijek poslušate savjet dobronamjernog prijatelja ili poznanika, takva je nama bila i
  Trifova best buy lista s njegovim poznatim zemljanim Mas Janeilom. Većim dijelom sam također preko posla uz jednaki gušt probao viši cjenovni rang i zajedno s autorom bloga izmišljao komentare sprdajući se na Kramarićku i Butkovića. Kupio sam također frižider, moj je čak jednom uz sve nabrojene nedaće i skuhao 6 dobrih butelja, toliko o firmi koja je poznatija u domeni auto industrije. Pamtim i brojne trenutke uz konzervu tune ili kačkavalj i par crnjaka novog svjeta uz koje smo najbolje istražili ovaj divan svijet vina i uživali u ovom super hobiju.

  Danas kada postoji ovaj blog, nadam se da ću upoznati mnoge druge vinopije, pune informacija, željnih da ih podijele i prenesu, a opet da i oni sami nauče nešto novo.
  Za kraj pohvale autoru i jednostavno:

  Bravo 3F, ovo je mali korak za tebe, ali veliki za vinopije.

  ž.

  Odgovori
  • 2. 3F  |  21/05/2009 u 09:50

   Hvala kume na pre-iscrpnom komentaru :-)

   Odgovori
   • 3. vino župa  |  23/05/2009 u 08:32

    Nema ne ćemu, htio sam biti što koncizniji…

    Odgovori
  • 4. irina ban  |  26/02/2010 u 19:13

   dragi Vinopijo.

   mislim da smo se mi mailali oko vaše akreditacije. jesam li je konačno odobrila ili ne? čitam vas, sviđa mi se, jako mi se sviđa. čini mi se da se i vama svidio naš festival

   inače, mi radimo još koješta – mora se preživjeti a od festivala to nije moguće, dakle 15.03 ćemo imati jednu školicu vina za žene – početni tečaj da tako kažem s osnovama degustacije a sommelierka ima WSET 3 stupanj. bilo bi mi drago da na blogu nađete mjesto za objavu te informacije – čini se da vas mnogi posjećuju pa možda kome od njih padne na pamet pokloniti odabranici svoga srca žensko druženje uz prvoklasna vina

   irina

   Odgovori
   • 5. 3F  |  26/02/2010 u 19:43

    Pozdrav irina, bez brige za akreditaciju jer ionako je ispalo da sam spojio ugodno s korisnim.
    Broj posjetitelja u veljači je trenutno 6500, dakle nekih 200injak dnevno i raste, što iznenađuje i mene samog.
    Među tim posjetiteljima rekao bih da ima žena koje bi mogle i same sebi pokloniti koristan tečaj za osobni gušt i bez “muške pomoći” ;-) Stoga, obzirom da imate moj mail pošaljite mi info materijale!

    Odgovori
  • 6. Bariša  |  15/04/2010 u 22:27

   Poštovani vinopijo,

   poslao bih vam dvije butelje.
   Jako me zanima vaš komentar.
   Molio bih vas nekakv info adresu ili broj telefona.

   http://www.blatina.hr

   Srdačan pozdrav,
   Bariša

   Odgovori
 • 7. Mirela  |  22/05/2009 u 11:01

  3F, a gdje ti to skrivas taj frizidercic s vinima? Moram ja pomnije pogledati taj vas stan sljedeci put kad dodjem! :-D

  Odgovori
 • 8. Robert Okadar  |  06/06/2009 u 02:56

  ušao u moje bookmarke i RSS, samo tako dalje!

  Odgovori
  • 9. 3F  |  07/06/2009 u 21:14

   RSS? Riješit ćemo i to ukoliko ovaj wordpress to omogućuje, a trebao bi. Hvala na podršci, novi materijali stižu kroz koji dan…

   Odgovori
   • 10. Robert Okadar  |  15/06/2009 u 14:42

    Omogućuje, iako možda ovisi i o temi koja je odabrana. Ako imate tehničkih poteškoća s blogom, rado ću vam pomoći oko uređenja. Ovaj blog je vrijedan toga :D

    Odgovori
 • 11. bonculo  |  12/11/2009 u 19:44

  Napokon ovakva stranica.Odmah sam je stavio na počasno mjesto u favoritima. Ovo nam je trebalo. Dojmovi o vinu čovjeka koji to vino popije, čovjeka koji voli vino i zna puno o vinima. Veselim se svakoj tvojoj novoj popijenoj boci kao da je ja pijem.
  Samo nastavi tako.
  Odličan site – čestitam.

  Odgovori
 • 12. Cugoš  |  24/11/2009 u 15:49

  Pozdrav 3F,

  jako dobar blog, vrijedan favoritsa. Volio bi procitati recenzije hrvatskih plavaca preko 200kn, napr.
  Miloš Stagnum, Zlatan Plavac Grand Cru, Grgić Plavac Mali. S vecinom sto sam procitao bi se slozio osim s par recenzija jeftinijih vina koje po meni ne zasluzuju niti da ih se s kolom mijesa :)

  Odgovori
  • 13. 3F  |  25/11/2009 u 14:16

   Eto, izgleda da imamo slične preferencije. Uskoro su i blagdani pa imam jedan Dingač u pripremi, a razmišljam o usporednom testu Plenkovićevog Gran Cru Plavca, Medvida i Bure. Ipak, obzirom na izdašan osobni budget kojeg bi se morao odreći za tri butelje vina, ostaje kao ideja za sada ;-) a to bi više napravio radi “Dnevnika Vinopije” negoli osobnih pobuda jer ta vina konkuriraju malom broju konzumenata koji poput Cugoša odbacuju sve ispod 40 kuna :) Probao sam sve navedeno (osim Bure), ali nisam platio srećom. Za sve obožavatelje Plavca jedan link: http://tv.winelibrary.com/2008/10/07/a-croatian-wine-tasting-episode-553/

   Odgovori
   • 14. Davor  |  02/12/2009 u 13:59

    Ne znam koliko je tko pratio ove video blogove Gary-a, ali od svih epizoda koje sam gledao kod ovog plavca de definitivno pokazao najveće oduševljenje. Ali svi ostali blogovi su mu urnebesni i zanimljivi

    Odgovori
 • 15. Ivan  |  25/01/2010 u 19:41

  vinopija ok ti je blog iako sam tek sada nabasao na njega pa citanje tvoji recenzija tek slijedi. inace ja sam Ivan i vrlo sam aktivan na stranici http://www.vinogradarstvo.hr kao i na forumu – http://www.vinogradarstvo.hr/forum jer sam i sam vinogradar i vinar, doduse tek od ove godine sa znacajnijom berbom od cca 10 000 l vina. i sam sam veliki vinopija i relativno dobar znalac o vinu pa nesto slicno pisem i ja o vinima koja sam probao ali preko teme na forumu gdje mi je takoder nick Ivan. pa sve zainteresirane pozivam da se uclane i ukljuce u vinske rasprave, ja cu sigurno biti aktivan ovdje, pozdrav svima, narocito vinopiji!;-)

  evo linka za recenzija vina:

  http://www.vinogradarstvo.com/forum/index.php?topic=33.0

  Odgovori
 • 16. 3F  |  26/01/2010 u 12:32

  Sad je puno toga jasnije :-) Već sam se uplađio opstrukcije obrazovanog štrebera, ali nisam očekivao vinogradara i vinara. Dakle, meni je čast i zadovoljstvo kad mi takav netko proučava Dnevnik. Usput, blog bi mogao postati i site uskoro s puno više mogućnosti i engleskom verzijom, ali strah me koliko ću imati vremena za tu egzibiciju. Ipak me blizu 3000 posjeta mjesečno čini baš ugodno iznenađenim i motiviranim. U svakom slučaju, rado ću se družiti na forumu i možda čak uz koju od ovih 10ak tisuća boca ;-) Javi se ukoliko treba design etiketa…

  Odgovori
 • 17. prozorudom  |  29/01/2010 u 08:50

  ja nisam baš ni vinar ni vinogradar, ali volim piti i istraživati vina, a i to se računa pod “vinar”, zar ne?? ;)

  zanimljiva stranica, vraća me u neko vrijeme kada sam imala više vremena da se bavim stvarima koje volim. redovito ću pratiti napredak, a ako te zanima i javiti ako naletim na neko odlično i povoljno (inače me ljute malo prevelike cijena naših vina).
  pozdrav!

  Maja

  Odgovori
  • 18. 3F  |  29/01/2010 u 15:05

   Zanima me, svakako. Također stoji opservacija o cijenama, a to je opet potpuno prirodno od strane konzumenata. Premda, ima slučajeva kad se nešto ne može prodati jer je prenisko postavljena cijena, ali to je druga priča…

   Odgovori
 • 19. prozorudom  |  29/01/2010 u 09:19

  e zaboravih….sve je super, samo mi fali malo lijepih fotkica vezanih s temom, ovako mi se sajt čini malo “prazan” (nohardfilings), pa i ponešto o serviranju vina, izgledu stola, pravilnom izboru čaša, što se radi s onim svim pribor- stvarčicama koje imaju “pravi” vinopije, kako se ispravno kuša vino, na šta se sve mora gledati, čuvanju vina ako nemaš pravi hladnjak, koji je best otvarač i sl (ajde ja sam ipak žemsko, pa sve gledam iz tog kuta). to mi sve nekako prirodno ide vamo. pozdrav!! (sorry ak previše pišem)

  Odgovori
  • 20. 3F  |  29/01/2010 u 15:12

   Fotkice su namjerno ovakve iz ruke mobitelom jer koncepcija je za sad takva. U prilici sam organizirati i foto session ako je potrebno, ali nije to moja priča za sada.
   Isto tako, ovi instrumenti mi se ne uklapaju u koncept Dnevnika jer ovo je moj osobni Dnevnik o vinima koje sam probao od svibnja 2009. nadalje jer onih skoro 1000 prethodnih je trebalo da bi uopće zaključio da me to veseli :-) Donekle razumijem i odbojnost većine konzumenata koji na sav taj instrumentarij gledaju kao na “preseravanje” – neću odbiti dobro vino, ako nije iz adekvatne čaše, ali evo ga, just for you :-) Pultex “konobarski” otvarač s dva zgloba je must have ;-)

   Odgovori
 • 21. prozorudom  |  29/01/2010 u 17:15

  ja ću dobro vino popiti i iz boce ak treba, kad smo kod toga ;) sorry nije mi bila namjera pametovati, samo sam primjetila da mi vizuelni dojam nije tako dobar kao tekstovni koji je izvrstan. eto, tolko od mene :)

  Odgovori
 • 22. Joža  |  09/02/2010 u 18:01

  Kada kod uzmete čašu vina u ruku onda znajte, kako je potrebno oko 14 puta “vinogradarski” pristupitii svakom trsu da se “rodi” grozd, te valja još dodati oko 10 vinarski aktivnosti da se “odgoji ” vino za natakanje u čašu.
  Ja sam mali vinogradar i vinar od 300 litara graševine.

  Mali kviz: Što znači i tko je to rekao: Vinum Regum, Rex Vinorum
  Prvi koji mi to odgovori dobi će 5 butelja mojeg vina “Gumbelijum”
  Bog
  Joža

  Odgovori
 • 23. 3F  |  09/02/2010 u 18:19

  Luj XIV za Mađarski Tokaj! Kralj vina i vino kraljeva :-)

  Odgovori
 • 24. Vesna  |  20/02/2010 u 20:32

  Postovani,

  o Vama i sajtu sam saznala iz JL i ne mogu tacno da Vam opisem svoje odusevljenje postojanjem jednog takvog sajta za nas obicne ovozemaljske smrtnike koji su jednostavno veliki uzivatelji vina. Ja nisam poznavalac vina ali mnogo ih volim. Volim probavati razlicita vina i iz razlicitih zemalja mada sam do sada shvatila da mi ipak najbolje cucnu spanska i portugalska. Svidja mi se ta njihova nota koja me uvijek i iznova prebaci u neku drugu dimenziju naravno once again totalno amaterski. Smatrajte da ste osvojili jos jednog ljubitelja vina ovom jednostavno i stvarno hvale vrijednom idejom.

  Odgovori
 • 25. 3F  |  21/02/2010 u 13:05

  Više ste nego dobrodošli među ostale ovozemaljske smrtnike koji također pokušavaju uživati u dobrom vinu. Ako ikako mogu pomoći u tome, nitko sretniji od mene ;-)

  Odgovori
 • 26. ana  |  21/02/2010 u 18:09

  Kakoo dobra stvar! Obožavam popiti dobro vino, a i s Pelejšca sam. Sad ću još čuti stvručne savjete. Svaka čast momci, da sam mlađa s vama bih barem do onog Gruzijskog podruma!!!!!!!!!!!

  Odgovori
 • 27. Julio  |  03/03/2010 u 15:41

  Volim popiti vino što mi kažemo “Da valja”, ali su ta vina i skupa, a tim i rjeđa na stolu nego što bi želio. Zbog toga bih molio preporuku 3 po Vama najbolja crna i 3 bijela vina do 40kn? Unaprijed zahvaljujem

  Odgovori
  • 28. 3F  |  03/03/2010 u 16:11

   Malo mi je teško davati preporuku nekome za koga ne znam kakva vina preferira. Ali da ne filozofiram, ovo bi bio moj trenutni odabir;

   bijela:
   Domaene Gobelsburg Gruner Veltliner 2007. (40kn)
   Čitluk, Kameno vino (trenutno 40kn)
   Podrum Štrigova, Sauvignon “najbolje iz” (cca 38kn)

   Premda moram napomenuti da je za 10 kuna više dostupan Jakobovićev Rajnski Rizling izborna berba 2006. (50kn)

   crna:
   Iuris, Merlot 2006. (40kn)
   Plantaže, Vranac 2007. (30kn)
   Ezimit, Vranec reserva 2004. (do 40kn)

   Ili Badelov Plavac Hvar (do 40kn), bio bi tu i Poljanić ali je na žalost poskupio…

   Odgovori
 • 29. lada  |  12/03/2010 u 20:12

  malo sam proštudirala postove, shvatila da se ima šta studirati, i da se moram držati ap tu dejt, jer ti često i brzo piješ:) neka. na naše veliko veselje. pišeš lijepo, koncizno, duhovito, jasno i bez nepotrebnog *rese*avanja, pardn maj frenč.
  samo nastavi, a ako bude hrabrosti, vinari će ti sami početi slati uzorke (što sam sigurna da bi ti od svega bilo najdraže :D i meni bi na tvom mjestu.)
  u svakom slučaju, korisno je i zabavno čitati te.
  pitanjce. vrutak, vivat su na zapadu,vino.hr naplaćuje dostavu, pada li ti napamet neka lokacija na istočnom dijelu grada (od stadiona na istok) gdje se da naći relativno pristojan odabir?(osim naravno interspara, i uračunajmo,ajde,mercator). neka vinoteka?ili takvo sto ne postoji?
  hvala :)

  Odgovori
 • 30. 3F  |  12/03/2010 u 21:03

  Često i brzo pijem, često i brzo pišem :-)
  Hrabri vinari uvijek su dobrodošli, a obzirom da je interes za moje dojmove davno premašio moja očekivanja, doći će možda i taj dan.
  Volio bi vidjeti još tvojih komentara. Volio bi i učiniti još jednostavnijim pregledavanje svih postova, ali ovdje sam limitiran mogućnostima koje wordpress nudi. To ćemo unaprijediti tijekom ljeta ako sve bude po planu.
  Žao mi je što ti ne znam dati neki dobar odgovor na pitanje osim da vino.hr ne naplaćuje dostavu iznad 400kn koliko znam. Ima li neka veća Billa, Metro ? S tim da ukoliko ti je Mercator prihvatljiv, znam da i Super Konzum u Oporovečkoj Dankovečkoj ima vrlo dobar izbor, ali poput Mercatora nekonkurentne cijene. Čuo sam i za neke akcije u Kauflandu premda skoro nikad nisam bio jer meni je van ruke.

  Odgovori
 • 31. lada  |  13/03/2010 u 23:53

  ne želiš ići u kaufland, vjeruj mi, osim ako ćeš organizirati neku svetu misiju: jefitna vina koja valjaju. sretno :D
  Konzumi me uglavnom uzrujavaju, Interspar it was jučer. Montes+Kaiken+A-mano rješili su sinoć problem. ali još uvijek ostaje pitanje iole ambicioznijeg mjesta za nabavku na istoku. možda ga otvore.nekad.

  Odgovori
 • 32. Tomislav  |  18/03/2010 u 15:31

  Poštovani,

  Sve pohvale za rad i trud. Ako ste mislili da Vas vinari ne čitaju, jako ste se prevarili. :) Ako ste u prilici, javite se na mail.
  Srdačan Pozdrav!

  Odgovori
 • 33. 3F  |  18/03/2010 u 16:05

  Poštovani Tomislav, ako mislite da ovo smatram radom, također ste se prevarili :-) Naprotiv, objava Dojmova predstavlja mi gušt i odmor, a posebno stjecanje samog dojma ;-)
  U svakom slučaju Vam hvala, javljam se na mail…

  Odgovori
 • 34. marko  |  20/03/2010 u 12:08

  Lijep pozdrav! Tek pred koji dan otkrio blog i odmah zdrobio popodne citajuci dojmove i reakcije. Velika pohvala, narocito na nepretencioznom, a opet zaljubljenickom stavu, “pitkom” i duhovitom stilu te ne bjezanju od konkretnih preporuka! Nego, ima li sanse da padne koji utisak o vinima na ponudi u Badelovom satoru na Cvjetnom (jucer ga ponovo postavili). Cijene odlicne, atmosfera dobra, meni osobno ima i finih vina i mogu se sloziti fora kombinacije kad se pije na case.

  Odgovori
 • 35. 3F  |  20/03/2010 u 21:54

  Pa samo si desetak mjeseci u zaostatku :-) Kad bi znao poredak, darivao bi jubilarnog posjetitelja, recimo vinom Gumbelijum kojeg nikad nisam dobio od majstora koji se više nije javio :-) Vidi nekoliko komentara ranije…
  Tebi se sviđa moje pisanje, a meni se još više sviđa tvoj komentar jer upravo tako želim zvučati.
  Ukoliko taj šator potraje, posjetit ću ga svakako. Ako primjetiš visokog ćelavca s tri slova F na čelu, to sam možda ja s perivom tetovažom :-))))

  Odgovori
 • 36. avc  |  24/04/2010 u 14:02

  pozdrav
  u cc1, interspar, naletio sam na chateauneuf du pape.
  u drugim intersparovima nisam naletio na to vino.
  proizvođač calvet. cijena 80-85kn.
  inače ih nema ispod 100-150kn.
  15% alkohola.
  meni je jako dobar, pa evo preporuke!

  Odgovori
 • 37. vinopija  |  26/04/2010 u 21:50

  Hvala na preporuci. Mislim da ću ga uzeti ukoliko ga bude bilo ovih dana…

  Odgovori
  • 38. avc  |  26/04/2010 u 22:50

   nema frke!
   prošli put se rasprodao kroz par dana, nadam se da je ostao koji komad.
   u iščekivanju novih dojmova…

   lp

   Odgovori
 • 39. 3F  |  27/04/2010 u 17:10

  …ostalo je dovoljno za jedan Dojam koji bi mogao biti i dobar :-)

  Odgovori
 • 40. Igor  |  21/05/2010 u 00:11

  Sjećate se moje preporuke Beljskog Merlota? A, pa, berba 2008. je osvojila zlato na Decanterovom natjecanju. Mislim da ne može biti bolja preporuka za recenziju ;-)

  Odgovori
 • 41. lada  |  21/05/2010 u 09:55

  nije osvojila zlato, nego priznanje Regional Trophy, što je još i veća nagrada. u svakom slučaju, čini se da je pravo vrijeme da se prijaviš za Decanterovog ocjenjivača ;)

  Odgovori
  • 42. 3F  |  21/05/2010 u 17:05

   Uzeo sam ga! Jesi sad sretan? Ne samo da objavljujem Dojam već šaljem info poznanici koja je iz Badela prešla u Agrokor nek te stave na platnu listu. Ako već nisi :-)

   Odgovori
   • 43. drosophila melanogaster  |  16/09/2010 u 21:50

    ex badelica se javlja. vinopija i ja znamo se od fakultetskih dana kada ni jedan od nas nije bio u vinima. a danas smo zaljubljenici u vina. stavit cu ga navinsku listu, kad ne mogu na platnu. vinooo!

    Odgovori
    • 44. vinopija  |  16/09/2010 u 22:01

     Vinska mušico, lijepo je vidjeti i tvoj komentar :-)

     Odgovori
 • 45. igor  |  02/06/2010 u 16:36

  Gdje se može kupiti crvno Venje i da li ga je netko konzumirao…

  Odgovori
 • 46. Igor  |  03/06/2010 u 20:17

  Crveno Venje? Zar to postoji? Venje je, AFAIK, Enjingijeva kupaža, ali bijela, koja je još davno osvojila prvo mjesto u kategoriji vina do 10 funti na jednom međunarodnom natjecanju, iako berba koja je pobrala tu nagradu (1998.) nikad se navodno nije pojavila u slobodnoj prodaji (barem kod nas). Berbe 2006. pa na ovamo može se naći u Intersparu za 99kn (bila je, btw, 149kn do prije godinu dana).

  IMHO, ne vrijedi tih novaca…

  Odgovori
 • 47. vinopija  |  04/06/2010 u 09:09

  Postoji crno Venje, ali nisam ga vidio. No, upravo na ovim stranicama sam saznao da je netko u Vrutku vidio par butelja. Sumnjam da je ostalo, unatoč astronomskoj cijeni koju su spominjali, cca 400kn Najvjerojatnije nije niti rađeno za masovniju prodaju. Ivan je mislim i probao kod Enjingija u podrumu…

  Odgovori
 • 48. igor  |  05/06/2010 u 17:39

  Crno Venje, a ne crveno kako sam ja napisao, ispricavam se.Cijena 199,98 kn u Vrutku,a ja osobno nikako da stignem do njih da vidim da li imaju…..
  Ako se ne varam oko bijelog Venja ima 2002,2003,a za 2006 nisam cuo ni vidio.

  Odgovori
 • 49. putnik  |  09/06/2010 u 22:08

  Postavio bih pitanje “vinopiji” da li je mozda probao Badelov Cabernet sauvignon, nisam siguran ali mislim da se radi o peljeskom vinogorju i ako jeste kakvi su njegovi utisci?

  Odgovori
 • 50. vinopija  |  10/06/2010 u 12:25

  Pozdravljam putnika i dajem na žalost negativan odgovor na pitanje. To mogu biti samo nova vina Vinarije Benkovac, a na njih još nisam naišao. Ili ipak pričamo o nekom drugom vinu jer pod Badelom je preko nekoliko vinarija?

  Odgovori
 • 51. putnik  |  10/06/2010 u 17:35

  Mislim da si u pravu, izgleda da je stvarno u pitanju vinarija benkovac, gde je kako sam pronasao na internetu 2004 god. zasadjen cabernet sauvignon. Konkretno vino sam video kod nas cini mi se u mercatoru gde je stajalo zajedno sa plavcima i dingacem. Etiketa je bila gotovo istovetna hvarskom plavcu, s tim sto je na nekim mestima bila naglasena crvenom bojom.

  Odgovori
 • 52. Ivan  |  14/06/2010 u 23:08

  da odgovorim na price o venju..

  pio sam kod enjingija u podrumu i originalno bijelo venje barrique 1998 koje je 2004 dobilo decanterovu nagradu za najbolju bijelu kupazu na svijetu do 10 funti! naravno, pio sam i ova ostala venja 02 i 03 i po mom sudu je najbolje 02.. koliko znam a mislim da sam dobro upucen, bijelog venja 06 nema niti uopce postoji.

  sto se tice crnog venja, postoji jedno zasad i to berba 03, kupaza caberneta, merlota, crnog pinota, frankovke i zweigelta, sve kasne berbe, polusuho je i ima 14,7% alkohola, ja proslu jesen nasao u vrutku, 200 kn boca, uzeo dvije ali nisam jos otvorio ali sam pio to kod enjingija u podrumu iz bacve proslu jesen i zbilja je odlicno! al sad da li vrijedi tolike novce tesko je reci ali po mom sudu bi realan rang bio oko 150 kn makar ga nema puno (znao sam prije i koliko tisuca l al zaboravio sam..) i ima veliki potencijal dozrijevanja kao i relativno sva enjingijeva vina.

  Odgovori
 • 53. igor  |  15/06/2010 u 00:01

  Cijena crnog Venja kod gospodina Enjingija 150 kn plus pdv informaciju sam dobio od prijatelja koji surađuje s gospodinom Enjingijem.Kako sam pio sva tri bijela Venja…moj poredak 2002,1998 i 2003…

  Odgovori
  • 54. Ivan  |  15/06/2010 u 11:53

   da, 200 kn je bilo u vrutku a vrutak je sigurno najjeftiniji. i slazem se sa poredkom godista bijelog venja, 02 je fenomenalno dok me 03 malo razocaralo ali sada se tek pokazuje u boljem izdanju. sreca da imam 02 jos 4 butelje.. :-)

   Odgovori
  • 55. marta  |  30/07/2010 u 14:17

   sto misliš o vinu crno venje gospodina enjinga.ne o cijeni nego baš o vinu????????

   Odgovori
 • 56. Igor  |  17/06/2010 u 09:19

  Mea culpa, ono što sam vidio (i kupio, te probao) u Intersparu je berba 2003. Nisam imao prilike probati šampionsku ’98., kao ni ’02., ali ova ’03 me nije oduševila. Čak štoviše – bio sam prilično razočaran (osobito jer sam je kupio po inicijalnoj cijeni od 149kn).

  Odgovori
  • 57. Igor  |  17/06/2010 u 09:25

   Samo da se nadopunim – mislim da Interspar i slične veletrgovine nisu mjesta za kupovinu skupljih vina, jer ne vjerujem u njihovo pravilno skladištenje, no u Osijeku nemamo vinoteku (već neko vrijeme imam ideju otvoriti nešto slično, ali nedostaje mi vremena i sredstava za takav pothvat) i praktično smo osuđeni na klasične trgovine i trgovačke centre.

   Odgovori
 • 58. p  |  17/06/2010 u 16:06

  praktično pitanje – čega se čuvati u vrutku (osim pada niz stepenice s punim košarama vina)?

  Odgovori
  • 59. vinopija  |  17/06/2010 u 16:29

   Za posebno zahtjevne mušterije postoji skoro uvijek skoro slobodan lift… ja im kažem da sve smiješaju u demižon tako da odmah imam kupažu, kasnije se igram pogađanja i lupam bezveze…
   Inače, Vrutak je skladište nimalo reprezentativna izgleda, ALI – nikad još dosad nisam dobio “neispravnu butelju” kao što ispravno zaključuje Igor. Ponuda je najveća i cijene u pravilu najniže. U pravilu. Vjerojatno sam iz tih razloga najviše kupovao upravo u Vrutku.

   Odgovori
   • 60. p  |  17/06/2010 u 18:09

    …i meni je vrutak česta odredište, čak i ako je doista riječ o običnoj šetnji (iako rijetko završi samo na šetnji). mislio sam na etikete…

    Odgovori
  • 61. Ivan  |  17/06/2010 u 19:36

   ja u vrutku nikad nejdem stepenicama jer je nemoguce gurati kolica po stepenicama.. :-) kolica su obicno puna (2-3 kartona) i slazem se da tamo nisam naisao na losu butelju a i definitivno je vrutak najjeftiniji, ne racunajuci odredene akcije u drugim vinotekama i marketima.

   Odgovori
 • 62. p  |  18/06/2010 u 21:00

  …upravo zato što pretpostavljam da je većina ovdje nazočnih vinopija magistrirala i doktorirala u vrutku, a samim time i poznaje sve začkoljice istoga – stepenice su bile šala… mislio sam na Spier i ine sugestije… pucajte i sugerirajte!

  Odgovori
 • 63. vinopija  |  18/06/2010 u 22:30

  Pa ja se baš ne osjećam sposoban komentirati “čega se treba čuvati”… vjerojatno si čitao komentar mog kuma koji je čuo anegdotu kad sam uputio ljude iz firme po konkretno vino – bila je to Ducarra kao rođendanski poklon jednom klijentu koji voli vina, a ovi se vratili s dve Spier butelje ne pamtim kojeg ranga jer su im kao sugerirali da je to bolje, brijem po logici “dvaput je dvaput” ;-) Moja frustracija pregolema tako da nisam uzeo Spier odonda :-) Inače mi je baš njihov Pinotage najniže Discover serije bio skroz dobar kad je bilo vrijeme za konzumaciju Discover serije…

  Odgovori
  • 64. p  |  19/06/2010 u 14:40

   …da, čitam detaljno, pa i taj komentar… vrutak mi je, dakako, ”the” mjesto za kupovinu vina, no to nije ”samo kupovina” – kao i pijenje vina to je cijeli ritual i uživanje u procesu. izuzev vivata i vrutka, koje su još sugestije za ”šoping” u zagrebu (veliki trgovački centri su mi se, bez obzira na česte akcije i niske cijene) zamjerili pa mi trebaju nova odredišta…

   Odgovori
 • 65. vinopija  |  19/06/2010 u 21:58

  Imam O.K. iskustvo s vino.hr, ali obzirom da je samo on-line, nedostaje taj “ritual” definitivno… uvijek je tu još uvijek top vinoteka Bornstein, odabir vina kod Borošića uvijek je dodatni doživljaj, posebno u tom ambijentu i toj lokaciji. Tko putuje vani avionom (ukoliko ga ne prizemlji vulkan ili neka slična debilana) pametno može iskorisiti duty free ponudu, prije koju godinu sam tako uzeo Torresov Gran Sangre de Toro kojeg ni vani nema svugdje, no to je već druga priča ;-)

  Odgovori
 • 66. p  |  21/06/2010 u 17:10

  hvala na odgovoru. vivat?

  Odgovori
 • 67. vinopija  |  21/06/2010 u 18:18

  Vivat meni odličan. Bitan uvoznik nekoliko etiketa i baš dobra vinoteka na odličnoj lokaciji. Sad se zove Vivat Fina VIna :)

  Odgovori
 • 68. p  |  22/06/2010 u 17:31

  znam, bijah neki dan i uzeh mlade malvazije – coronica, kabola, panjoka, trapan (definitivno favorit i topla preporuka!), piqventum…

  Odgovori
 • 69. Ivan  |  26/06/2010 u 12:12

  ljudi ak je netko zainteresiran, imam par butelja za prodaju: Movia – Veliko rdece iz 1996 i 1997 godine.. nek se javi.

  Odgovori
 • 70. igor  |  12/07/2010 u 12:13

  Da li je netko imao prilike degustirati Tomcevu Amforu 2007,,,,,,

  Odgovori
 • 71. vinopija  |  12/07/2010 u 12:54

  Jesam, na Zagreb wine&gourmet festivalu… opskurno i čudnovato, više filozofija i kuroizitet negoli vino za konzumaciju. To treba kušati iz drugačije perspektive mislim.

  Odgovori
 • 72. Ivan  |  13/07/2010 u 08:21

  mislim da je ta amfora jos jaaaaako zelena.. to je 07 berba i za tako kompleksno i potencijalno dugotrajno vino za dozrijevanje, ovo je prerani izlazak na trziste i mislim da treba proci barem 5 godina prije nego se moze ozbiljnije piti.. pio sam je u esplanadi i u mou-u ali imam i 1 butelju doma u arhivi koju ne mislim otvarati kako sam vec rekao, minimalno 5 godina.

  Odgovori
 • 73. HRVOJE  |  27/07/2010 u 22:20

  pozdrav ekipi! jel ima netko iskustva sa vinima sa Korčule? koje preporučate, uskoro idem tamo…

  Odgovori
  • 74. vinopija  |  28/07/2010 u 13:27

   ifke, javi se dobrom čovjeku… nisi li ti svojevremeno nevješto opisivao svoje hodočašće po Korčuli? HRVOJE, od mene možeš dobiti preporuke za vina dostupna i u Zagrebu, a od Korčulanskih imena… Kunjas je posljednji koji sam kušao, osobno bi vjerojatno potražio njegovu vinariju da sam na Korčuli… tu je definitivno i P.Z. Čara i Blato s nekim “premium” Plavcem koji još nisam kušao…
   S manjim seoskim domaćinstvima na žalost nisma upoznat, a koliko čujem ima vrlo korektnih ponuda…

   Odgovori
  • 75. vino župa  |  28/07/2010 u 22:01

   Ima jedna litrača, PZ. nešto, uglavnom bež/bordo etiketa i ime mu je Korčulansko CRNO, ima i BIJELO, ali crno je super. Naravno nemoj očekivati nešto fenomenalno, ali uz plavu ribu je baš gušt popiti onog dobrog “domaćeg dalmatinskog crnog vina”. Pamtim ga po dobrom, a inaće sam zlopamtilo kad su vina u pitanju. Odmah mi pada na pamet plavac Bol, pa me trnci prođu od kiselina. Svakako kao što Vinopija kaže Pošip Čara, meni jedan od naših ako ne i najboljih pošipa, vrhunsko vino. Pošiš smokvica je kiselo i stvara mučninu ako je brudet mršav. Svakako moram napomenuti jednu autohtonu sortu GRK, ne znam da li se još proizvodi. Nekad prije vrlo cijenjeno vino iz pjeskovitih vinograda južne strane otoka, preciznije Lumbarde.

   Odgovori
   • 76. vinopija  |  29/07/2010 u 16:11

    Vidi vidi tko se javio, kakva čast i rijedak privilegij… napokon na godišnjem odmoru, ha? Zaostaješ samo kojih tisuću komentara, 1187 točnije, ali dobrodošao natrag :-)
    Svaka čast na mršavom brudetu… uz brudet ionako pijemo crno zar ne?

    Odgovori
    • 77. vinozupa  |  17/11/2010 u 00:03

     Ne bijelo, dakle bijela riba bijelo vino. Tuna ne ide u brudet.

     Odgovori
 • 78. lara  |  30/07/2010 u 14:31

  tko to kaže da ne postoji enjingi bijelo venje 2006?cekaj da ga probaš.to je jedna fina izborna berba,a postoji i venje 04 kasna berba,to nažalost još nije u prodaji no nadamo se da će ubrzo biti.za sada se to vino nalazi u cisternama(prije je naravno bilo u bariku) i polako dozrijeva.no to znaju samo oni koji dolaze u podrum gospodina enjingija.

  Odgovori
 • 79. igor  |  04/08/2010 u 21:08

  Postoji u bačvama kod gospodina Enjingija bijelo Venje 2006 izborna berba ali ne i u prodaji….
  Venje 2004 kasna berba ocekuje se u prodaji najesen…..

  Odgovori
 • 80. Lara  |  05/08/2010 u 11:01

  Bijelo venje se sastoji od pet sorti vina a to su:graševina,rajnski rizling,pinot sivi,sauvignon i traminac mirisavi.Ta vina budu u bariku zatim se istaču u cisternu i tako nastaje bijelo venje.
  Venje 2004 kasna berba barrique i Venje 2006 izborna berba barrique puniti će se u boce 0,75 l početkom 9.mj ako ne i malo prije a u prodaju ce krenuti u kasnu jesen.to su za sada najsvježije informacije za ta dva vina,bude li bilo kakvih promjena znati će se.
  Za sve obožavatelje sada bi se trebao puniti Pinot sivi 2008 kasna berba barrique,suho vino.
  Također će se puniti Graševina 2009,Rajnski rizling 2009 i Zweigelt 2009,mlada vina iste kvalitete ali u drugoj ambalaži i po povoljnijoj cijeni.puniti će se u boce sa navojnim čepom,praktično za ugostitelje.To je za sada sve čujemo se.
  Ako imate bilo kakvih pitanja javite se.

  lijepi pozdrav
  lara

  Odgovori
  • 81. vinopija  |  05/08/2010 u 13:48

   Najljepša hvala Lara!
   Samo želim uskočitii s opaskom da Lara komentira s pozicije zaposlenika Enjingijeva podruma (obzirom na mail adresu).
   Dakle, za sva pitanja i sugestije vjerujem da je kompetentna dati pravi odgovor ;-)
   Laru pozivam da se slobodno se uključi i u komentiranje Dojmova, već ih je nekih 169, a uskoro će nova stranica Dnevnika biti upravo kušanje spomenute Graševine 2009. s EKO certifikatom u prozirnoj običnoj staklenoj boci s navojnim čepom, ali superpovoljnoj cijeni!

   Odgovori
  • 82. Ivan  |  05/08/2010 u 15:51

   Lara, zahvaljujem na informacijama! ali imam pitanja, da li ce istodobno na trziste na jesen izaci i venje 04 i 06? i kakve se cijene ocekuju za ta vina? hvala, pozdrav.

   Odgovori
 • 83. lara  |  05/08/2010 u 18:04

  Opasku nebih komentirala………
  Rado cu odgovoriti na vaša pitanja i dati pokoji komentar.
  Iskreno,zanimaju me komentari za boce sa navojnim čepom tako da mi je drago što će vaša stranica biti posvećena upravo tom vinu.
  To je vino koje ima eko certifikat ali želim naglasiti da sva vina u podrumu gospodina Enjinga su eko vina,ne samo graševina i rajnski rizling 2009..
  Venje 2004 i 2006 će na tržište vjerojatno u kasnu jesen,mislim da ne prije,a što se tiče cijena za ta vina to se još ne zna,ali kad saznam javit ću vam,usput i ja jedva čekam da ta vina krenu u prodaju.

  Vinopijo i Ivane

  lijep pozdrav

  lara

  Odgovori
 • 84. igor  |  06/08/2010 u 08:40

  Da se i ja zahvalim Lari na informaciji,a i potvrdi informacija o Venju 2004 i 2006 ….
  Jedno pitanje za Laru.Da li se može kod gospodina Enjingija kupiti butelja Venja 1998.

  Odgovori
  • 85. Ivan  |  06/08/2010 u 13:25

   igore, to ti i ja mogu odgovoriti.. ne moze se kupiti 1998, nema cak vise niti po meni najboljeg venja – 2002.. samo 03 i ova novija koja jos nisu u prodaji.

   Odgovori
 • 86. lara  |  06/08/2010 u 18:05

  Pozdrav,
  evo da odgovorim igoru na pitanje:
  venje 1998. se na žalost ne može kupiti kao niti 2002. ali eto pozivam vas da posjetite podrum gospodina enjinga i svratite do arhive,ondje će te naći i 98. i 02.
  no sad pustite venje,što mislite o drugim vinima?

  Lp
  Lara

  Odgovori
  • 87. vinozupa  |  17/11/2010 u 00:01

   Zweigelt uvijek, enjigijev naravno, uz bambija ili bambijevu majku… Njam njam, a još koja brusnica…

   Odgovori
 • 88. igor  |  07/08/2010 u 18:44

  Ok hvala na odgovoru Lari i Ivanu.

  Odgovori
 • 89. Luka  |  08/08/2010 u 16:37

  Evo Lara je pitala, pa bi samo pohvalio Zweigelt 2006, za mene odlično vino, 2007 još nisam probao ali sigurno hocu. Za 60-ak kuna stvarno odlična kupovina. Plus, što su mi odlične one bočice od 0.375, taman za dvoje laganini..

  Odgovori
  • 90. vinopija  |  08/08/2010 u 18:36

   Enjingi Zweigelt je stvarno zakon tko zna cijeniti sortu i možda jedini pravi vrhunski Zweigelt iz Hrvatske! Ali, 0,375 L boca je pola butelje i kao takva predviđena za jednu osobu, uz ručak, večeru ili već neku prigodu… slažem se da je idealna za degustaciju, za jednu osobu ;-)

   Odgovori
  • 91. vino župa  |  09/08/2010 u 14:11

   0,375 L je nešto fenomenalno, moja žena isto ne pije vino a nekad si baš i ne mogu dozvolit da popijem butelju, bogotovo ako je o crnom riječ. Šteta što kod nas nema mnogo 0,375 pakiranja, po mom sudu možda ih ima 1-3% od svih brendova ili jediničnih proizvoda. Čak ni u EU nije taj trend toliko jak kao u USA gdje je to redovno pakiranje pogotovo za HORECA kanal. Lijepo dođe par u restoran, ona naruči Sprite ili Pepsi a ti si mrkneš 0,375 Kendall Jackson ili nekog Beringera, o Pinot Noir ne bih ni govorio, čak se sjećam da je i Mondavi imao 0,375 pakiranja. Trebalo bi stvarno nekako vršiti pritisak, samo ne znam kako, da se plasira 0,375 pakiranje u većem broju.

   Odgovori
 • 92. Luka  |  08/08/2010 u 19:18

  Hehe, ti si ipak vinopija. Ako je skoro 4 deca degustacija.. :)

  Odgovori
  • 93. vinopija  |  08/08/2010 u 22:09

   Meni je pola butelje idealna mjera već dulje vrijeme… oduševljavaju me stoga buitelje od 0,375 ;-) Ovo “degustacija” je tek nespretan odabir riječi ;-) Za degustaciju je i pola deci najčešće dovoljno.

   Odgovori
   • 94. vino župa  |  09/08/2010 u 14:12

    Trifi je nekad za bolji dojam nije ni Magnum boca dovoljna… :-)

    Odgovori
    • 95. vinopija  |  09/08/2010 u 14:42

     Naravno! Što veća boca, bolji dojam :-)

     Odgovori
 • 96. lara  |  09/08/2010 u 16:17

  hvala lijepa na komentarima za zweigelt 2006.,2007. je isto ok. ljubiteljima suhih crnih vina preporučila bih pinot crni kb barr 2008., po meni odličan odabir.
  što se tiče boce 0,375 slažem se da kod nas to skroz slabo ide,barem naše tržište nije zainteresirano za takav odabir,mislim da više nećemo puniti u male boce,osim izbornih berbi koje već i imamo na skladištu.
  u srijedu punimo zweigelt,rajnski i graševinu u boce sa navojnim čepom.sljedeći tjedan će sigurno biti i u vrutku po jako povoljnoj cijeni,tko je zainteresiran neka navrati.

  Odgovori
  • 97. curica  |  11/09/2010 u 23:01

   Nisam čitala sve komentare, ali pretpostavljam da se ovdje radi o Enjingiju, ako griješim isprike. Osobno sam se radovala izdanju boca 0,375 Enjingija, jer je to idealna količina ako čovjek hoće isprobati više različitih vrsta vina, a da ne mora potrošiti bogatstvo. No, razočaranje je uslijedilo nakon saznanja da je cijena jedne polubutelje poprilično visoka u odnosu na cijenu butelje (ne sjećam se sad više točno o kojoj cijeni se radilo). Moja konzumentska logika mi nalaže da bi pola količine trebalo biti i pola cijene, možda nešto malo više.

   Odgovori
   • 98. vinopija  |  12/09/2010 u 14:13

    Pa zar nije upravo pola cijene? Gdje si to pronašla drugačije? Uglavnom, tvoja logika je ispravna i cijena je upravo prepolovljena, barem u Vrutku.

    Odgovori
 • 99. Ivan  |  17/08/2010 u 17:02

  nema do rizlinga kasnih berbi, najbolji do sada berba 2002..

  Odgovori
 • 100. HRVOJE  |  24/08/2010 u 18:26

  Hvala na informacijama o vinu na Korčuli. Ako budete išli do Smokvice probajte Pošip od Torete..

  Odgovori
  • 101. vinopija  |  24/08/2010 u 18:27

   Tako je! Na Toretu sam potpuno zaboravio. Odlična sugestija!

   Odgovori
 • 102. putnik  |  27/08/2010 u 19:32

  Nabavio sam butelju nemackog rosea iz 2007. god. , napravljenog od grozdja sorte dornfelder iz oblasti rheinhessen. Pije se rashladjeno na temperaturi od 8 stepeni i sadrzi 12,5% alkohola. Da li se neko susretao sa vinima ove sorte grozdja?

  Odgovori
  • 103. vinopija  |  29/08/2010 u 13:48

   Dornfelder iz Rheinhessena? Ima smisla, ali moje iskustvo ovdje je limitirano tek na jednu konzumiranu butelju Rheinhessena i to rizlinga ako se varam… zato i vodim Dnevnik jer tko bi se svega sjetio nakon par godina :-) Svakako, u Hrvatskoj je ta ponuda vrlo ograničena i baš me zanima hoće li se netko javiti s iskustvom te sorte… možda je netko sadi na Plešivici :-)

   Odgovori
 • 104. igor  |  14/09/2010 u 08:12

  Gdje ima za kupiti vino Cab Sauv Villany 1999….

  Odgovori
  • 105. vinopija  |  15/09/2010 u 10:11

   Obzirom da ti nitko nije odgovorio, ja ću ti reći – u dućanu !
   Jedino ne znam kojem :) Moguće nekom u Budimpešti jer to godište tog vina je relativno staro da bi ga našli u domaćoj maloprodaji.

   Odgovori
   • 106. igor  |  15/09/2010 u 14:35

    Iz Budimpešte mi je i ostalo u lijepom sjećanju.Malo samo prošnjofo i našao na Konzumovoj web stranici da ima to vino.No nisam osobno bio u Konzumu.Tako da mi to što piše visi u smislu da li ima ili nema da se tako izrazim….

    Odgovori
    • 107. vinopija  |  15/09/2010 u 16:20

     Villany da, ali ne vjerujem 1999. Zapravo, Mađari su nepravedno zapostavljeni kod nas, a vjerojatno i vice versa ;-)

     Odgovori
     • 108. Ivan  |  15/09/2010 u 22:54

      ja bio ljetos u 6. mj. u madarskoj sa grupom vinara iz moslavine, bili jos neki profesori (pejic) i likovi sa htva, isli u villany. bilo ok, dobra vina imaju, narocito crna, bili kod j.bocka, sta taj ima da ne vjerujes, a vino, a klopu.. ludilo! madarska vina da, ali ne svaka, od boljih vinara.

      Odgovori
 • 109. drosophila melanogaster  |  16/09/2010 u 22:07

  pozdrav vinopiji! drago mi je da smo skupa probali 2 crnjaka u mojoj job vinskoj kući. i s veseljem se pridružujem tvom blogu i svim vinoljupcima. za kraj četvrtka izabrala sam cabernet sauvignon 07, podrumi belje – lijep kraj četvrtka. pozz

  Odgovori
  • 110. igor  |  17/09/2010 u 11:18

   Odlican izbor…..

   Odgovori
 • 111. Perfect Coffee Roast  |  17/09/2010 u 00:31

  I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success.

  Odgovori
 • 112. Koshpa  |  22/09/2010 u 11:24

  Stavil sam tvoj blog pod “korisne linkove” na sajtu.
  http://www.vina-kosutic.hr

  Odgovori
  • 113. vinopija  |  22/09/2010 u 13:26

   Super, idem bacit oko… Inače je tvoj komentar završio u spam-u, osjetljiv neki spam filter ima wordpress izgleda ;-) Ili je to ipak zbog web adrese u sadržaju ;-) Kako se drži Cabernet Sauvignon 2009. ?

   Odgovori
   • 114. Koshpa  |  24/09/2010 u 20:54

    Prije 10ak dana je prebacen u inox. Prije nekih 2 mj odradila je spontana malolaktika koja ga je definitivno zaokruzila. ;)
    A ove godine se nadam jos bolje cabernetu jer cemo ga brati sredinom 11og mjeseca. ;)

    Odgovori
 • 115. laststargazer  |  23/09/2010 u 15:56

  Ne mogu vjerovati da mi je ovaj blog “izmicao” sve do jučer, pogotovo kao simpatizeru Garyija Vaynerchuka, a ujedno i razočanom što 99.9% vina doživljenih tamo nema na našem tržištu. Ili, točnije, razočaranom što nema zabavnih i dobrih recenzija vina dostupnih kod nas.

  I, evo ga sad! :)

  Tnx

  Odgovori
  • 116. vinopija  |  24/09/2010 u 15:54

   Baš laststargazer :-) Nitko mi ne vjeruje, ali Gary-a sam otkrio tek nakon što sam počeo voditi Dnevnik Vinopije.
   I eto te sad ;-) Dobrodošao!

   Odgovori
 • 117. boraj  |  26/09/2010 u 09:52

  Sve vrste kritičara mogu prožvakati.
  Oni su kompleksne ličnosti, koje obično pišu kritike o onima koji su uspjeli na područjima na kojima oni nisu.
  Ali, jednu vrstu kritičara ne mogu podnijeti.
  One koji kritiziraju vina.
  Uđiteu vinograd, a nakon toga u podrum.
  Odradite dvije godine, da dobijete neko svoje vino, pa onda pišite kritike o onome što ste dobili.
  Rad na vinu je krv, znoj i suze.
  A taj rad ne zaslužuje da ga netko iz fotelje kritizira.

  Odgovori
  • 118. vinozupa  |  16/11/2010 u 23:42

   Boraje, cijenim tvoj rad i znoj tvoj, kao i tvojih predaka.
   Ali brat bratu, i zagorci provedu više godina u vinogradu i još puno više u podrumu i na telefonu s tetom iz sladorane Županja pa ništa od tih vina (makar po meni to nisu vina već tečnosti više slične cilit bangu). No da ne budem grub, 3F ili vinopija je jedan od rijetkih ljudi koji pišu o vinima iskreno, objektivno i motivirano isključivo entuzijazmom prema vinu.

   Dakle ako ćemo o znoju, sjeti se Tantala. Na kraju ništa od viljamovke….

   Odgovori
 • 119. vinopija  |  26/09/2010 u 11:44

  Ja sam konzument i kupac! Nisam kritičar i pristup mi je pozitivistički svakom vinu jer želim piti samo dobra vina… ali možda se Vaš komentar odnosio na nešto drugo?

  Odgovori
 • 120. vrba  |  26/09/2010 u 14:44

  a sto to znaci, da bih znala da li mi je hrana u restoranu dobra prvo trebam imati vlastiti restoran da znam koliko je to tesko? pa znam! al ima ljudi koji su dobri u svom poslu, i ljudi koji ne znaju raditi svoj posao. tako je i s vinima.

  ja ne podnosim te, aj ti napravi nesto, i vidi kako je to tesko, pa onda kritiziraj. zna se tocno koliko je to tesko, ali zna se i sto je dobro, zna se sto su standardi. dalje je osobni ukus,a to su vec nijanse…

  ..ili se Vas komentar odnosio na nesto drugo?

  Odgovori
  • 121. vinopija  |  26/09/2010 u 14:58

   Čovjek ima pravo imati svoje mišljenje (nije baš originalno, ali osjetio je potrebu iznijeti ga) i ja taj stav ne želim napasti premda se ne slažem.
   Ono što želim reći je da sam se i ja nakrvario i naznojio na svom poslu zbog čega kao kupac i konzument vina imam također pravo voditi svoj osobni dnevnik na internetu.
   Uostalom, manje je važno koliko si radio već što si napravio – eto, ja sam napravio vinski blog na Hrvatskom jeziku za domaće tržište. Još ga radim ;-)

   Odgovori
 • 122. vrba  |  26/09/2010 u 15:04

  pa upravo sam to i ja rekla, samo mozda malo zesce :)
  istim tonom kao i doticni.
  ja kao nevlasnica bloga ga cak smijem i napasti. iako to nije lijepo.
  al mozda je covjek govorio o nekom drugom, a ne tebi? :D

  Odgovori
  • 123. vinopija  |  26/09/2010 u 16:12

   hehe, osjećaš se prozvanom ;-) …ali smijem i ja “napadati”, zašto ne? Jedino što to nema svrhe i iscrpljuje me za “pametnije stvari”. Obično podržavam neku diskusiju kad nisam 150% siguran u nešto, možda nešto spoznam ;-)

   Odgovori
 • 124. Igor  |  29/09/2010 u 20:46

  Vratimo se Korčuli – spomenuo je netko gotovo izumrlu sortu Grk. E, pa moguće je preko vino.hr nabaviti Stipe Cebalo Grk (pretpostavljam da bi moralo biti i u Vrutku). Ja sam ga našao u jednoj suvenirnici u Stonu prošle godine i mogu samo reći da je izvrsno :-)

  BTW, cijena je bila 120kn butelja.

  Odgovori
 • 125. igor  |  03/10/2010 u 20:30

  Što se tice bloga i sami komentara ukratko da ne dužim sve pet.
  Igor,
  dobro si predpostavio da ima u Vrutku,a cijena je 119,98 kn.
  Ja sam imao prilike kušati berbu 2005. Ukratko Kakvo vino!
  Kapa dolje za Cebalo Grk 2005…

  Odgovori
 • 126. bojan  |  09/10/2010 u 13:09

  svaka cast, svidja mi se iskreni pristup vinu i nacinu izrazavanju, i naravno kvaliteti izbora

  Odgovori
  • 127. vinopija  |  11/10/2010 u 22:45

   Hvala. Meni se to također sviđa ;-) Ako ti nešto zasmeta, molim te također komentiraj.

   Odgovori
 • 128. putnik  |  21/10/2010 u 19:46

  Javljam se sa utiscima degustacije Dornfelder rose-a iz Reinhessena iz 2007god. Licno nemam predrasuda kada su vina u pitanju i volim probati sve. Ne znam kakva je situacija u Hrvatskoj ali ovde u Srbiji se svi dosta podcenjivacki odnose prema Nemackim sto je bez ikakvih osnova naravno. Letos dok sam bio na odmoru u Holandiji prilikom jednog izleta u Nemacku kupiosam navedenu butelju Dornfelder rosea. Naravno mogao sam uzeti bilo koje ali mi se ovo ucinilo ok. Nemacka kao zemlja je poznata po svojim cuvenim rieslinzima, silvanerima, traminerima….. i to je apsolutno ok, no licno sam naklonjeniji crnim vinima, a ona su ipak najslabija karika Nemacke kao vinske sile, no isto tako sam znao da imaju izuzetne rose-e.
  Nije razocarao ni navedeni Dornfelder koga je karakterisalo izuzetna aromaticnost i boja cilibara, uz 12,5% alkohola sto je za jedan rose i vise nego dobro. Preporuka proizvodjaca da je vino najbolje konzumirati na temperaturi od 8 C. Licno nisam ocekivao pun ukus kod rose-a, pracen recimo mirisom kiselih jabuka, a opet odredjenom dozom slatkoce u ustima. Sve u svemu dosta a tipicno za jedan roze. Vino kao vino zasluzuje preporuku, posebno imajuci u vidu da je navedena sorta kod nas nepoznanica, kao i nemacko vinarstvo uopste.

  Odgovori
  • 129. vinopija  |  22/10/2010 u 11:29

   Predrasude su duboke :-) Na planetu Zemlji, Njemačka je vinska zemlja. Hrvatska i Srbija nisu. Ali, radi se na tome jelda?
   Jedino bi još dodao da NJemačka ima i fantastičnih crnih vina, premda stvarno jesu najpoznatiji zbog Rieslinga i bijelih sorti.

   Odgovori
  • 130. vinožupa  |  03/11/2010 u 13:24

   Volim se nadovezati na ovakve teme. Svakako se slažem i skidam kapu i njemačkim i austrijskim vinima (i to crna). Vezano uz njemačka, naravno ne govorimo o vinu od jabuke u bijelima su carevi. Dornfelder nisam probao i nisam baš pobornik rosea, a vezano uz crna da sipričam malu anegdotu od prošlog tjedna iz Frankfurta. Sjedimo mi na nekoj konferenciji (bezalkoholnoj) i dođe večera i kreneš naravno s bijelim. I tako teče Rajnino zlato i već kad smo se malo natankali rekao ja ma idem si mrknut malo crnoga, i kelner donese schwarze i ja sipnem, a kad ono mmmm kakav osjećaj…..no kako je kelner nestao nisam vidio koje je vino. I nakon nekog vremena uhvatim ja njega i pitam koje vino, a ono Piemont. Mislim si ja jebeš zemlju bez južnih kolonija…..

   Odgovori
 • 131. drosophila melanogaster  |  09/11/2010 u 23:12

  samo da pozovem sve vinoljupce u šator VINOgrad na Trgu bana Jelačića, mogu se probati razna vina na čaše (staklene). cijene su razumne. ima i vina koja još nisu na policama – nova vrhunska vina Principovac Iločkih podruma – Traminac i Graševina (Vinopija ih je nedavno probao), pa Sauvignon Gaj 2009, itd..a uz vina u šatoru je i dobra muzika.. malo zvuči ko EPP, al radi se o dobrom mjestu za kušat vina za sve vinoljupce i vinopije

  Odgovori
  • 132. vinopija  |  10/11/2010 u 09:45

   Veliš samo malo zvuči :-) Svejedno ti hvala puno na informaciji vinska mušico!
   Recimo nisam očekivao Principovce na toj manifestaciji – to me ugodno iznenađuje. Traminac mi je bio očekivano svjetski, ali Graševina s tog položaja je out-of-this world iskustvo, svakako iznenađenje koje nije “samo” med u čaši već mi se učinilo aromatski unikatno.

   Odgovori
  • 133. avc  |  11/11/2010 u 13:57

   Mene zanima što je s Badelovim šatorom, na Cvjetnom trgu?
   Hoće i njega otvorit?
   Da, i ako netko zna, kad dolaze njihova vina Korlat na tržište?

   http://www.nacional.hr/clanak/91778/red-dot-award-za-dizajn-boce-badelovih-vina-korlat

   Odgovori
   • 134. vinopija  |  11/11/2010 u 15:15

    Korlat ha? ;-) Nije loše. Dobro pitanje na koje nemam odgovor, ali kad dođe, dobro dođe!

    Odgovori
    • 135. vinožupa  |  16/11/2010 u 22:58

     Badel! Pih Badel! Ajde istina vina su im jedino što valja, ali bojim se da neće (ne zbog sebe), nego zbog poštenih Vinopija. Situacija nije baš sjajna tamo, pa mislim da će šparat na marketingu i promocijama sličnog tipa.

     No možda Vino Župa otvori štand!!!!!
     :-)

     Odgovori
     • 136. vinopija  |  17/11/2010 u 12:54

      nisi probao Korlat, ne bih ja otpisao Badel samo tako, pričam o vinima

      Odgovori
      • 137. vinožupa  |  18/11/2010 u 15:20

       Zadar Benkovac very close.
       Zagreb Benkovac very far.

       A imamo i prebjege iz te firme.

       Dobar je Korlat, mnogo dobar.

       Odgovori
 • 138. vinozupa  |  16/11/2010 u 23:21

  Trifa jesi probao Aleksandroviće????

  Odgovori
 • 139. vinozupa  |  17/11/2010 u 00:05

  Vinopijo, ili kume, da te ne razočaram putem maila ili smsa, zatvorili ti butigu u Vicenzi, kažu prije neka 3 mjeseca. Upravo dobio sms, ali dobit ćeš neki od uzoraka za utjehu…Vino di Vicenza…
  :-(

  Odgovori
 • 140. vinopija  |  17/11/2010 u 12:53

  @vinozupa: kume, nema te mjesecima i ne možeš to nadoknaditi s 10 komentara odjednom. Ali, neka te ;-) Ako ništa, zbog Aleksandrovića :)

  Moram te samo uputiti da više komentaraš na dojmovima, a ne na početnoj stranici. 154 komentara je malo previše, a neke sam morao i brisati…znam forume koji nemaju toliko komentara ;-)

  Također, moram uputiti “community” kako se pod pseudonimom vinozupa krije izopačena moralna nakaza koju preporučujem ignorirati pod svaku cijenu :-)

  Odgovori
  • 141. vinožupa  |  18/11/2010 u 14:31

   Ah šta reći o vinopiji: To nije dete, to je kreten!

   Odgovori
  • 142. vinožupa  |  18/11/2010 u 15:21

   Uvijek si bio ljubomoran na mene! :-)

   Odgovori
 • 143. drosophila melanogaster  |  19/11/2010 u 00:12

  glede korlata – moje ex badel kolege javit će mi čim izađe. pa ću ja vama. vodim ja brigu i o svojim dragim starim vinima. sa svojim novim vinima samo sam proširila svoju vinsku familiju.
  nadam se da će badelov šator biti ponovo razapet – da svi trgovi budu puni vina..cvjetni, jelačić..on je ipak bio prvi, utro put vina na ulicama..
  lahka noć svim vinoljupcima

  Odgovori
  • 144. vinožupa  |  19/11/2010 u 13:28

   Istina da je Badel napravio prve korake u približavanju vina ljudima u sklopu takve ponude. Za to im treba odati priznanje, jer prvi korci su najteži.

   Očekujemo Korlat, dizajn je već dobio neke nagrade ako se ne varam, siguran sam da će dobiti vino.

   Odgovori
 • 145. denis  |  19/11/2010 u 14:51

  predlažem da se ”kuša” nešto baš župsko ( župa aleksandrovačka ), npr Prokupac ili Tamjanika iz podruma Ivanović. Inače dve su čuvene Vinče u Srbiji, jedna je Batina ( pored Beograda ) , a druga je Aleksandrovićeva ( pored Topole )

  Odgovori
  • 146. vinožupa  |  20/11/2010 u 16:48

   Denis, daj kordinate, pa ćemo kumu vinopiji dostaviti nešto. Kako stvari stoje brzo ću ja prema Milanovcu, a na tom putu se nalazi Topola, i Vinča naravno.

   Odgovori
   • 147. vinopija  |  20/11/2010 u 18:03

    kume, ja se više neću niti truditi odgovarati na komentare jer tebe je krenulo kako vidim ;-) samo daj!

    Odgovori
 • 148. Gringo  |  21/11/2010 u 21:12

  Odličan posao Vinopijo. Ovako dobro štivo nisam vidio odkad sam okrio “Vinogradarstvo”. Svaka ti dala!!!

  Odgovori
 • 149. denis  |  22/11/2010 u 09:00

  na putu do G.Milanovca jedina vinarija ( koja liči na nešto) je Aleksandrović ( ne računajući kraljevu u samoj Topoli ), ali sve to je deja vu, od franc sorti, sa manje ili više uspeha. Ivanovićeva vina imaš u Rodi ( a.k.a srpski Merkator ), uz njegov Prokupac 2008 i tamjaniku 2009, preporučujem Despot – podrum Spasić 2008, sve dostupno u pomenutim megamarketima

  Odgovori
  • 150. vinožupa  |  22/11/2010 u 09:39

   Ima u Lazarevcu neki megamarket sjećam se?

   Odgovori
   • 151. denis  |  22/11/2010 u 10:51

    imaš DIS, ali mu je izbor vina slabašan, moja preporuka ti je ona Roda na Novom Bgd-u, pored airport city-ja i Telenora, preko puta Mercedesa

    Odgovori
   • 152. denis  |  22/11/2010 u 10:59

    kad ideš iz pravca Zagreba i uđeš na Novi beograd, prođeš Genexovu zgradu, prvo skretanje sa auto-puta, posle isključenja na semaforu nastaviš levo, pa za petsto šesto metara ćeš videti sa desne strane Roda, posle nje je Idea, ne možeš promašiti

    Odgovori
    • 153. vinožupa  |  22/11/2010 u 13:17

     Hvala. Mislim da ću nakon Nove godine put Šabca i Milanovca.
     Gdje si ti?

     Odgovori
     • 154. denis  |  22/11/2010 u 14:04

      U Beogradu, ali sam dosta na terenu, pa uspevam da prikupim saznanja o lokalnoj proizvodnji vina iz prve ruke. Dosta vinara u Srbiji muljavi sa makedonskim grožđem i svi jure međunarodne sorte, retki su oni koji pokušavaju, a još ređi koji uspevaju da naprave nešto dobro od autohtonih. Nema razloga da se vinari iz župe aleksandrovačke ne ponašaju kao njihove kolege sa Pelješca, mada su rezultati još daleko. By the way preporučujem salon vina u Hajatu u Bgd-u 17. i 18.12., ako bude prilike možemo da se i vidimo

      Odgovori
      • 155. vinožupa  |  23/11/2010 u 10:42

       Denis, da ne zagušujemo prostor Vinopiji, moj mail je igor.zupanic@maraska.hr pa se možemo dogovorit. Ja dosta često idem u Srbiju, jer imamo dosta dobavljaća tamo. Žao mi je što neću moći prisustvovati Hyatt salonu vina, ali siguran sam da će biti još prilike.

       Vezano za muljavljenje s makedonskim vinima, da postoji sprava koja ih detektira mnogi naši plavci (čak i neki nazovi slavni), bili bi otkriveni, mislim da i na Pelješcu ima istih slučajeva.

       Ali vezano na Aleksandrovića, Trijumf je definitivno izvrsno vino, imam i Trijumf barrique ali nisam ga još kušao. Bit će prilike, pa javim dojmove.

       Odgovori
 • 156. ribafish  |  26/11/2010 u 22:19

  fala mesijo!

  Odgovori
  • 157. vinopija  |  26/11/2010 u 22:29

   Oho! …netko je sretno stigao kući ;-) Meni dovoljno. Hik! Laka nam noć ;-)

   Odgovori
   • 158. Patti  |  27/11/2010 u 01:31

    Svi rano u krpe :) Good fellas-good fathers ;-)

    Odgovori
 • 159. igor  |  09/12/2010 u 17:09

  Što se tice Korlat,a zadnje informacije su od 14.12 na tržištu…
  Kapa dolje za vizual koji je otisnut izravno na bocu/butelju.

  Odgovori
  • 160. vinopija  |  10/12/2010 u 16:17

   Imam još svježiju provjerenu informaciju jer sam upravo uzeo Korlat Merlot 07 u Vrutku, 90 i sitno kn mislim.
   Uskoro u dojmovima :-)

   Odgovori
   • 161. igor  |  13/12/2010 u 10:42

    Hvala ti vinopijo…
    Moje informacije su iz Badela,a eto vidiš ranije su ga pustili na tržište,a i tako kasne…Korlat je trebao na tržište u 2009…no ništa zato…..

    Odgovori
 • 162. Luka  |  10/12/2010 u 22:39

  vidim otvorilo se novo vinopijsko mjesto: dobravina.hr

  Odgovori
  • 163. vinožupa  |  12/12/2010 u 00:31

   Pih dobravina.hr, kad će netko više dovest neku poštenu Riberu ili Rioju. Nadao sam se španjolcima a kad ono opet šipak….. Torres i Ferrer (Freixenet) su katalonci…..

   Odgovori
 • 164. denis  |  22/12/2010 u 16:44

  da li je neko posetio Hyatt u Bgd-u proteklog vikenda ?

  Odgovori
  • 165. vinopija  |  24/12/2010 u 13:27

   čini se ne baš puno ljudi što se ove publike tiče…

   Odgovori
 • 166. kamilo  |  24/12/2010 u 13:20

  …stigoh i ja!!!!

  Odgovori
  • 167. vinopija  |  24/12/2010 u 13:26

   Pa dobrodošao! Tvoj prvi, a zapravo 1919. komentar :-) Stigneš nadoknaditi do Božića. Sljedećeg ;-)

   Odgovori
  • 168. vinožupa  |  05/01/2011 u 10:48

   Dobrodošao Kamilo, lijepo te vidjet ovdje…..

   Odgovori
 • 169. igor  |  30/12/2010 u 17:45

  vinopija,
  jesi imao prilike probati Bibich G6 Grenache 2008.Ja nisam zakasnio sam na degustaciju kod frenda.Kak se ono kaže VIŠE SRECE IDUCI PUTA……

  Odgovori
 • 170. Igor  |  02/01/2011 u 17:29

  Za Novu sam otvorio premijernu butelju Mihaljevog Cabernet Sauvignona 2008. (uskoro bi se trebao pojaviti u prodaji – BTW, Mihaljeva se vina odnedavno mogu nabaviti u Mercatoru). Jako mi je dobro sjelo, 14,2% alkohola, prepoznatljive sortne arome, pitko, a opet moćno. Gosti su također bili oduševljeni. Preporuka!

  Odgovori
  • 171. dinko-šminko  |  04/01/2011 u 19:19

   igore, koliko košta?

   Odgovori
 • 172. Igor  |  05/01/2011 u 23:44

  Navodno će koštati cca. 60kn u trgovini, kad bude dostupan.

  Odgovori
 • 173. Mladen  |  06/01/2011 u 10:12

  Dobar dan, prvi put se ukljucujem… u biti s jednim pitanjem; zna li moze li se u Zagrebu kupiti Valpolicella Ripasso, i gdje ? Unaprijed hvala i lijepi pozdravi.

  Odgovori
  • 174. denis  |  06/01/2011 u 11:11

   Masijev Campofiorin ( Valpolicela Ripasso ) je odličan, a i dobio je odlične ocene od nekih viđenijih kritičara. Trebalo bi da je do 15 EUR-a, gde god ga našao, preporučujem

   Odgovori
  • 175. vinopija  |  06/01/2011 u 10:47

   Vino.hr uvoti Tedeschija, a Vivat Masi-ja, oboje dostuni i u Vrutku (za Tedeschija sam prilično siguran), a vjerojatno i u novotvorenim Dobrim Vinima imaju nešto treće ili isto to.
   Paziti na razliku cjenovnu i sadržajnu između Valpolicelle, Valpolicelle Classico, Valpolicelle Classico Superiore i ovih s oznakom Ripasso metode (npr. San Rocco), a onda su tu Amaronei, Reciotto… za dublje džepove i osobite prilike.

   Odgovori
 • 176. Mladen  |  06/01/2011 u 15:06

  Da znam, zato sam i pitao za V. Ripasso – pijem ga vani vec dulje vrijeme, ali nikako nabaviti u ZG. Pogledati cu u Vrutku prvom prilikom, hvala.

  Odgovori
 • 177. Filip  |  06/01/2011 u 20:02

  Dobar dan!:)

  presutra idem u graz u shopping (tj snizujem frendu troškove puta ,actually se najviše veselim prefinim točenim pivama:P) i zanima me šta mi možete preporučiti od vina.
  uzmite u obzir da ne preferiram bijela (iako znam da su baš po tome poznati i vjerojatno crna ni ne rade?!).
  koliko vidim ćesto kritizirate izbor inozemnih vina kod nas (a i načuo sam u vrutku da imamo jako visoke poreze) pa jel mi se isplati uzet nešto neaustrijsko?
  ako već mora bit bijelo je li rizling jedina opcija? ..i dali moram ić baš u vinoteku ili to mogu nać u lancima tipa billa?

  nadam se da će netko imat volje odgovorit,hvala unaprijed:)

  Odgovori
  • 178. vinopija  |  07/01/2011 u 10:46

   Kako nemam osobnih iskustava vezanih uz shopping u Grazu, (nemam jadan ništa iz Ikea-e, niti jedan komad robe na sebi iz Austrije nevjerojatno) nisam siguran koliko ti mogu pomoći pa se nadam da će se netko javiti. BIo sam doduše u Leibnitzu poslom te u nekoliko navrata u Beču, ali u rodnom gradu The Guvernatora slabo ;)
   Nisam siguran da kritiziram izbor inozemnih vina u RH, baš me iznenadilo kako netko može doći do te konstatacije… ali malo preširoka tema za uvodne komantare.
   Ako imaju Wine&Co u Grazu, isplati se uzeti i nešto ne-austrijsko. Ako voliš crnjake, meni su upravo Austrijski Blaufrankischi, Zweigelti i St-Laurenti otkriće u vinskom svijetu, a iskustvo s jednim Gruner Veltlinerom izravan krivac zašto sam onomad počeo proučavati te sam zavolio i bijela vina.
   Svejedno, dojavio sam graničnoj policiji da pojačaju nadzor posebno nad vrećicama s Billa oznakama :-)

   Odgovori
  • 179. avc  |  07/01/2011 u 11:58

   U Seiersbergu ima Wein&Co. Imaš Weine des Monats i Seiger-Weine unter 10€, nude dobra vina u tim kategorijama.
   I Metro ima dobar izbor vina, ali i masovnjake po niskim cijenama(Rosemount je sigurno 20% jeftiniji).

   Odgovori
   • 180. ibrosaurus  |  08/02/2011 u 15:56

    nisam ranije vidio ovaj upit al eto, nikad nije kasno…od Austrijskih vina toplo i od srca preporucujem bilo sto od Hansa Tschide (na etiketi piše jednostavno TSCHIDA). uglavnom ima slatka vina – auslese na dalje, i to razne, nepreskupo- butelja (0,75) 10-ak eura. Neslatka vina sam pio samo zweigelt koji je također bio vrhunski (oko 6 eura). Ima ga u wine&co veći izbor pa i onih perverzija za 50-ak eura za pol butelje(ima neki slatki zweiglt sa fantastičnim mirisom malina) ali ga ima i u intersparu sa ovim prije navedenim cijenama. tražiti u policama koje nose oznaku Burgerland.

    pozdrav

    Odgovori
 • 181. Filip  |  07/01/2011 u 22:50

  hvala puno:)

  šteta da nema mervera na alkohol:P

  Odgovori
 • 182. TonYVineYards  |  25/01/2011 u 19:52

  Vinopijo jesi živ? Vidim nema ništa novog na repertoaru??

  Odgovori
  • 183. vinopija  |  26/01/2011 u 09:34

   provjeri ponovo

   Odgovori
 • 184. TonYVineYards  |  26/01/2011 u 13:26

  Provjerio i pročitao…Drago mi je da ima netko ko se bavi ovakvim stvarima, a da negleda na vina s nekog ajmo reč profesionalnog stajališta. Pratim i dalje…sve pohvale!

  Odgovori
 • 185. denis  |  03/02/2011 u 09:04

  idem do Lombardije ( Brescia ) sledeće nedelje, treba mi preporuka za nešto tamošnje, a da nije penušac

  Odgovori
  • 186. vinopija  |  03/02/2011 u 13:06

   Mislio si da ćeš dobiti nagradni privjesak za ključeve zbog jubilarnog komentara, ali zajeb ;)
   Čuj, ne znam te savjetovati obzirom da se cijeli moj rakurs zasniva na poziciji lokalnog konzumenta s njemu dostupnim vinima. Da si slučajno pogodio ono premalo predjela koja sam prešao još bi te znao uputiti, a ovako se nadam da će možda buonsangue biti sklon podijeliti svoje pre-golemo iskustvo. Možda netko drugi… ?!?

   Odgovori
   • 187. denis  |  03/02/2011 u 14:59

    nećeš verovati, pitao sam još neke poznavaoce, ali ”svi junaci nikom ponikoše …”,a onda sam negde pročitao da im tamo vinarstvo i nije značajnija grana privrede – čitaj : ozbiljnije vino mažnjavaju od komšija, tako da ću verovatno morati da se zadovoljim nekim pijemontašem po malo povoljnijim uslovima nego ovde. šta god da uradim – javljam, a ti živ bio i hvala na brzom odgovoru P.S. sajam turizma i vina u Bgd-u od 24. do 27.02. na Beogradskom sajmu, ulaz simboličan

    Odgovori
    • 188. vinopija  |  03/02/2011 u 15:57

     Dogovoreno! Puno hvala na informaciji i ugodan boravak u Lombardiji.

     Odgovori
 • 189. Chatroulette and Omegle  |  09/02/2011 u 23:30

  Nice and good looking blog you have here. I will put it in my bookmarks for later.

  Odgovori
 • 190. Igor  |  16/02/2011 u 21:25

  Jedan hint: u Intersparu akcija – 50% popusta na neka fantastična vina: Tomić vrhunski Plavac mali barrique 2005, Arman Teran 2003, Zlatan Otok…

  Iako ne volim kupovati vina u velikim trgovačkim centrima, zbog straha od neprikladnog skladištenja, nisam izdržao i kupio sam nekoliko butelja.

  Odmah se otvorio Tomić – fantastičan je (a i skladištenje je, čini se, bilo OK).

  Odgovori
  • 191. igor  |  18/02/2011 u 12:31

   Plemeniti miris plavca s aromom hrasta. O da to te ja pitam….
   Stoji ovo “Pije se na ure, ne na litre”…
   Probaj berbu 2006…..

   Odgovori
 • 192. Tina  |  26/02/2011 u 21:32

  Bok,ja sam Tina. Sada sam otkrila kako pisati dnevnik na internetu.. Evo , sad cu vam ispricati scoj život..ali prije toga,jaako sam nesretna iz više razloga. ali to drugi ne znaju jer ja to pokrivam. vec oko 2 godine zaljubljena sam u jednog dečka. shvatila sam da ga volim. ali to drugi neshvačaju. misle: joj još si ti mala,to je samo tvoja simpatija..a meni je od toga muka..:S roditelji me ne shvaćaju,ulazim u pubertet i to je meni jako teško. jako sam tužna jer sam se upisala na jedan sport radi moje najbolje prijateljice. Ali,ona je išla samo 2-3 puta i odonda , kada ju zovem ne javljami se, ili kaže da nemože..ali nJGORE JE OD TOGA ŠTO ME POVRJEDILA. Ako ju nešto pitam,odma je živčana..Npr.prije sam išla s njom van, i sad kad ju pitam ona samo bjesno odgovara..Povrjedila me.U školi se ne mogu ponašati zapravo ”kakva sam” nego se moram prilagođavati. ja nisam neka huliganka, nego onako, malo opuštenije nego ostali. Kod kuće sam uvjek živčana i nisam dobre volje. Imam samo petice i četvorke i to me izluđuje. Ne želim biti štreberica,već živjeti svoj miran život. Ako ja nešto napravim,uvjek je to krivo ili se nikome ne sviđa. Od ljeta počela sam slušati Metall i jaako mi se sviđa. no,pokušavam se oblačit u tamniju odjeću,ali mi ne uspjeva. kada sam jednom obukla crne uske hlaće i crnu majicu ja sitnim natpisom,bodljikavu narkukvicu i kravatu s kosturima..to je bio moj stil. ali ja nemam toliko takve odjeće,pa mi bš ne uspjeva. imam stariju sestru koja mi sve živo prigovara. Dosta mi je već toga..želim nači nešto za smirenje..želim naparaviti i poslagati svoj život a ne da mi ga drugi slažu.. želim,želim.. barem malo ljubavi prijateljice Paule,želim imati svoj stil bez da mi ga drugi uništavaju uvrjedama..PLIZZ POMOZITE MI!!

  Odgovori
  • 193. vinopija  |  27/02/2011 u 11:44

   Isprva sam mislio da me zajebava moj novostečeni prijatelj ifke (hodajući teen sterotip u tridestima), ali sam shvatio da si “for real”…
   Znaš kako sam shvatio? Po ogromnom broju pravopisnih propusta koje nisu uzrokovani brzim tipkanjem. “Petice” i “četvorke” kažeš? Ccc! Curo, ja sam s 10 godina bio neusporedivo pismeniji. To što si nesretna i živčana dio je odrastanja i mogu ti samo zavidjeti na tome jer da sam imao ovo iskustvo, znanje, a tvoje godine… vjerojatno bi bio u depresiji s koliko gluposti sam okružen. Zapravo, identično se osjećam i dandanas :-)
   Jedan detalj koji navodiš natjerao me da ti ipak donekle ozbiljno “odgovorim” na veselje većine ciničnog auditorija, a razlog je taj da želiš imati “svoj stil bez da ti ga drugi uništavaju uvredama”. Imati svoj stil znači upravo da ćeš doživjeti brojne uvrede. Ja bi više slušao uvrede od pohvala na tvoj mjestu, ali bez da utječu na mene osim u mjeri u kojoj dozvolim. To znači biti svoj, misliti svojom glavom.
   To keep it short and simple – uči! Najbolje što možeš učiniti sa sobom je usvajati nova znanja iz Svijeta u kojem se nalaziš. (čak i o “Metall-u”) Smijat ćeš se sama sebi za neko vrijeme.
   Dakle, ne “štreberica” već “haharica s peticama” ili već koju terminologiju danas koristite… go with peace, sve će se posložiti samo od sebe, a ti dočekaj taj trenutak oboružana znanjem. Jednog dana bit će ti žao što nemaš više vremena za pročitati knjigu, ne samo lektiru.
   Post scrpitum: Vinopija ni u kojem slučaju ni na koji način nema namjeru poticati konzumaciju alkohola kod maloljetnih osoba. Zapravo, niti kod većine punoljetnih osoba :-)

   Odgovori
   • 194. igor  |  27/02/2011 u 21:15

    Sjedite Vinopija…Dobili ste peticu (izvrstan)…. :)

    Odgovori
 • 195. Lada  |  27/02/2011 u 12:49

  Vinopija, legendo :)

  Odgovori
 • 196. Tina  |  27/02/2011 u 15:23

  Hvala ti na odgovoru :) Ali meni nije jasno,kada sam upoznala svoju pravu prijateljicu Paulu,za mene je bila nešto najdragocijenije,a sada,niti ona niti bilo koja prijateljica me ne šljivi..Ugl. samo s curama iz razreda sam okej i dobra osim sa jednom Lorenom.Niti ostale cure iz mog razreda se s njom ne druže jer od 1. razreda žvače gumice,šiljila… Ali da se sad vratimo na Paulu. Kao što sam rekla bila mi je najdraža osoba od prijatelja,(i ja njoj) ali vidim da sam se tu prevarila.. Od prošlog tjedna stalno je ljuta,živčana..tj.stalno se ‘otresava” na mene,a ja joj ni kriva ni dužna..Nijsam ju ničim povrjedila i neznam zašto se tako ponaša. Jednom kada će biti na fejsu,pitat ću ju zašto je takva ali nadam se da se neće naljutiti.Ili možda hoće :'(.. To uje dio mog dnevnika prijateljstva..
  Ljubav: Kao što sam zadnji ut spomenula svoju simpatiju Ivana i rekla da ga volim,to je istina. Ali nitko me ne shvaća.Jedva da ga vidim 2 puta na godinu. Ove godine (2011) vidjela sam ga 2 puta. Idemo u rezličite škole. Poslala sam mu zahtjev za prijateljstvo na društvenoj mreži ‘facebook” prošle godine.Njegovo dopuštenje za prijatelja čekala sam 3 mj. I kada sam otišla na njegov profil,vidjela sam da me ignoriro. Poslala sam mu ponovno zahtjev,i sada mi ništa drugo ne preostaje nego da čekam.Rekla sam si: ”Ako ti ovaj put ne potvrdi zahtjev,nikad mu više ih nemoj slat”. Jesam li dobro postupila,ili da budem uporna?
  Uobičajno: Evo, sada sjedim tu na stolici i na facebook-u sam.Trenutno se s nikim ne dopisujem.Čekam neke obavjesti..Vani je hladno i mirno.Tmurno je vrjeme..Jedva (ne) čekam ponedjeljak jer počinje škola i opet jednote isto: zadaće,učenje,dosada,testovi..Ali kad bolje razmislim,ima u tome i nešto dobro…Sluam muziku. (ali ne pod satom..Govorim za sad što radim). System of a down – Atwa. Moja od najdražih pjesama. Evo, toliko za sad. :P

  Odgovori
 • 197. Tina  |  27/02/2011 u 21:12

  Ahhh..Došo nam je mrak, i mjesec sja na nebu.Sama sa sestrom doma.Neezz šta da radim.Samo si dosađujem i dopisujem se s jednom Nikolinom. Vruće mi je. Maloprije sam pojela kruh i siirni namaz i okupala se.

  Odgovori
  • 198. igor  |  27/02/2011 u 21:27

   Mlada damo Vi ste malo fulali ili se ja to varam….
   Kako Vam Vinopija može pomoći.

   Odgovori
   • 199. vinopija  |  27/02/2011 u 22:39

    Ivane, ako ovo čitaš molim te prihvati Tinu za FB prijatelja!

    Lado, za svaki slučaj pokreni grupu “ivane, nemoj ignorirati Tinu koja Te voli iako te vidi dva put godišnje”

    igore, prestani se zajebavati :)

    Odgovori
    • 200. igor  |  28/02/2011 u 01:12

     :)

     Odgovori
 • 201. Samo Pamperss  |  01/03/2011 u 19:57

  eJJ OTKUD TI ZNAS MOJU PRIJATELJICU TINU I TKO SI TI ?!?!?!?!

  Odgovori
  • 202. vinopija  |  01/03/2011 u 22:54

   Očito Lastan u nekoj novoj inkarnaciji ;)

   Odgovori
   • 203. igor  |  02/03/2011 u 11:56

    Iuris Merlot berba 2004 bi dobro sjela nakon ovog svega…Normalno samo za punoljetne… :)

    Odgovori
 • 204. Hrvoje  |  03/03/2011 u 02:21

  Pozdrav ekipi, evo me u Dallasu.
  Ako netko ima iskustva ovdje sa vinima i sto probati mozda od tzv. domacih iz Nape ili Oregona?
  Uzeo bih i neki casopis o vinu, sto preporucate?
  Preko ljeta ste mi pomogli na Korculi, pa vam hvala jos jednom.

  Odgovori
  • 205. vinopija  |  03/03/2011 u 15:38

   Pozdrav Hrvoje, pitaš za domeće iz Dallasa? Teksaški Sauvignonesse? :-))) Ta relacija stvarno je off mine personal records, ali bar je u SAD-u tržište razvijeno pa uzmeš Wine Enthusiast, Wine&Spirits ili Wine Spectator i po top listama redom… to bi ja učinio. Ili bi pitao dark mastera :-)

   Odgovori
 • 206. Hrvoje  |  17/03/2011 u 00:29

  Dr. Loosen riesling je najbolja stvar koja sam pio u Dallasu,inače je iz Njemačke. Njihova koja sam pio nisu mi baš bila, doduše nije ih bilo puno i cijena po čaši nije bila visoka. Wine Spectator je odličan, mozda i kod nas bude nesto slicno…

  Odgovori
  • 207. vinopija  |  17/03/2011 u 22:27

   Dr. Loosen? Zvoni mi odnekud, provjerit ću :) Nekako me ne iznenađuje ograničena ponuda u Texasu, ali hvala na komentaru i ukoliko tražiš hrvatski WS, eto Svijeta u čaši. U novom dizajnu čak ne izgleda loše ;-)

   Odgovori
 • 208. Vjeko  |  21/04/2011 u 11:56

  Poštovani Vinopija,
  kao veliki ljubitelj vina i svega što je vezano uz vina naišao sam na ovaj blog te ga odavno pratim.Inače živim u Hercegovini, u zemlji žilavke i blatine te znam da ste do sada već nekoliko puta pisali o njima ali bih imao jednu molbu: ukoliko je moguće rado bih Vam poslao nekoliko butelja žilavke od različitih podruma te bi me zanimali vaši dojmovi o njima.Pozdrav!

  Odgovori
  • 209. vinopija  |  21/04/2011 u 12:06

   Poštovani Vjeko,
   drago mi je što vam se sviđa blog i hvala vam na lijepim riječima!
   Istina je da sam već pisao o pojedinim Žilavkama i Blatinama i mogu reći da je među njima bilo vina koja iznimno cijenim i uvijek rado konzumiram što je još važnije :)
   Ukoliko želite dostaviti neke uzorke, nemam ništa protiv. Već je bilo nekoliko slučajeva zbog kojih sam uveo pravilo “ako mi se ne svidi, neću objaviti dojam”. To mi se čini korektnim ukoliko mi neki vinar ostavi uzorke u najboljoj namjeri… bit ću dakle, slobodan poslati adresu mailom.
   Pozdrav!

   Odgovori
 • 210. Joško  |  01/06/2011 u 09:52

  Poštovani,
  na vaš blog sam zalutao prilikom neke pretrage o vinogradima i vinima. Vino radim i rado pijem (plavina, maraština+trbljan). Drago mi je da postoji jedan blog, kao što ste i sami rekli u uvodu “bez preseravanja”. Vidin da sam u velikom zaostatku, ali pročitati ću, nadam se, sve postove.
  Ja ne mogu, na moju žalost, ma koliko se trudio registrirati kod vina sve ovo:
  “U nosu suho mediteransko bilje, pa onda potpuno neočekivani miris na suhi bakalar koji koegzistira sa klasikom od svježeg crvenog voća. U ustima zagoreni tost i dim na početku, a potom iznimno sočnoj slatkastoj voćnosti suprotstavlja se gorka karamela.”
  ili
  “U nosu opet svježe trešnje i šljive, voće je još živo, potom naviru crne masline i koža. Posebno me se dojmila blaga zelena travnatost koja izbija nakon nekog vremena. Mekano i zaokruženo ali nema traga džemastosti…”
  ili
  “…najviše ušećerena kora naranče i voćnost u smjeru citrusa, zatim začinske trave i poljsko cvijeće te pomalo meda i mineralnosti…u ustima se prva istakne zaokružena skoro uljna tekstura, dok aromatski profil ostaje u smjeru narančine kore uz pojačanu mineralnost, ali uz nešto osebujnije orašasto, bademasto….nešto što me podsjetilo na miris svježih kolača…”.

  Mirise dijelim na: “ajme”, “vinski, običan”, “vinski, ugodan”, a vina u konačnici dijelim na slijedeće kategorije: “ajme”, “more se pit'”, “doooobro”, “odlično, ima li još?” .

  E, znam ja da su neki ljudi senzibilniji na mirise i okuse, da su neki bolji u pisanju i opisivanju. Interesira me koliko u tim tekstovima ima literalne mašte (sve je to u njihovoj glavi?), koliko ljudi koji ocjenjuju vina i pišu tekstove o tome zaista ćute šljive i bakalar, …, a koliko svoj talent za pričanje priča i pisanje koriste da bi pili (i jeli)?

  Odgovori
 • 211. vinopija  |  01/06/2011 u 11:06

  Dobrodošao Joško!
  Bojim se da unatoč mojem “manifestu” na početku nisam u poptunosti imun na ovo što si naveo, međutim nastojim da te asocijacije imaju što više smisla.
  Meni s iznimkom prvog citata ovo što si izdvojio nije teško “dekodirati” i premda je izvučeno iz konteksta nije toliko komično i neshvatljivo koliko znaju biti neki pokušaji.
  Navođenje određenih aroma ima svrhu definiranja aromatskog profila i trudim se ne pretjerivati u tome da ne bi prešao granicu tzv. “grocery list tasting note” :-)
  Primjetit ćeš da umjesto nabrajanja senzacija, veću važnost dajem strukturi i najviše onome što je “između redaka”, smisao vina.
  Premda držim da je uvriježeni način opisivanja vina najprihvatljiviji, ja ga pokušavam začiniti osobnim doživljajem. Skoro svaki moj dojam ima tu poveznicu i vlastitu strukturu u kojoj disciplinirano ustrajem.
  Vinopije vole vino, vole i pričati o vinu, svatko na svoj način, a tvoje “ocjene” slične su mojoj skali od 0 do 5 :-)
  A sad ovo što si me pitao – ne znam. Realno nitko ne zna. Kemičar u laboratoriju dokazivat će da je za svaku senzaciju odgovoran određeni kemijski spoj u vinu, ali vino je kompliciranije od toga jer da nije već bi sintetski stvorili Cheval Blanc 47 u prahu, 7kn vrećica… s druge strane, postoje pretjerivanja vinskih deskriptora koji definitivno koriste puno mašte uz sposobnost literarnog artikuliranja svojeg doživljaja… nepravda nastaje kad kušač ovlašten od struke vidi nešto čega nema ili ne razumije (50godišnja Madeira je oksidirano vino i sl.)
  U svakom slučaju, iskustvo je neusporedivo važnije od posebnih “organoleptičkih” Supermen sposobnosti. Više vjerujem čovjeku koji voli vino i isprobao je više apelacija, godišta i sorti iz cijelog Svijeta nego što bi ih mi zajedno znali nabrojati, nego vlastitoj ženi koja ima nos da njuši nervoznog oposuma na 400 metara sjeveroistočno ;-)

  Odgovori
 • 212. dainty  |  09/07/2011 u 09:39

  Cijenjeni Vinopijo,

  trebala bi mi Vaša mail adresa, koju nisam nigdje na blogu uspjela pronaći, pa ako biste bili toliko ljubazni da mi ju proslijedite… :))
  hvala i pozdrav :)

  Odgovori
  • 213. vinopija  |  09/07/2011 u 21:21

   Welcome dainty!
   adresa je vinopija@xnet.hr (nalazi se u kontaktima, ali nije najuočljivija)

   Odgovori
 • 214. denis  |  26/08/2011 u 08:58

  Gary je penzionisao video izdanja, veliki gubitak za istinske ljubitelje vina, ali i prilika da ovaj sajt dobije svoj video segment

  Odgovori
  • 215. vinopija  |  26/08/2011 u 21:48

   :-) Hvala denise na usporedbi, ali Gary je i prije svojih 1000 epizoda uspio podignuti promet obiteljskog wine shopa s cca 2 na 40 mil USD godišenje ili tako nešto… ako mi se Matt javi da volontira i WordPress da besplatni prostor za sav taj upload, bit ću spreman glumiti klauna ne bi li konačno na ovim prostorima vino postalo dio svakodnevice, a ne tek “preseravanje” lažne elite.

   Odgovori
   • 216. denis  |  29/08/2011 u 08:47

    znači sledeći korak je otvaranje wineshop-a, na nekom viđenijem mestu, i razvijanje biznisa do nekih 50.000 EUR-a ( u americi 40 mil, ovde 50 hiljada isto mu dođe, evo i ja ću da investiram, ostatak akcija na berzu ), Matta ćemo lako da zamenimo, ( ima valjda neki informatički pismeni Mate u Dalmaciji ), a gospoda iz WordPressa će, siguran sam, biti više nego raspoloženi da doprinesu opismenjavanju ovih naših regiona i povratku vinske kultura ( nećemo valjda da budemo poznati kao nacije pijenja onih varvarskih pića kao što je pivo npr. )

    Odgovori
    • 217. Lazar  |  08/09/2011 u 19:34

     Nije da cjepidlačim ali tip je Chris Mott a ne Matt :D link it up Mott!!!! Živili ;-)

     Odgovori
 • 218. Lazar  |  09/09/2011 u 19:44

  Da ne ispadne kako samo serem….rado bih napravio nešto slično garyu, jer je i ovdje prisutna poplava precijenjenih vina i ustaljenih rutina, konstantno srkljanje istih plavaca, malvazija i graševina od strane gostiju me ubija…eto ako ima netko na području Splita spreman za osmislit projekt i zajednički ga realizirat javite se –

  iidominium.split@gmail.com

  http://www.facebook.com/pages/Caf%C3%A9-Galerija/194799897231821

  Odgovori
 • 219. cart4u  |  06/10/2011 u 13:37

  Poštovanje …
  Žao mi je ako ovo budete smatrali SPAMom ali pokrenuli smo novi Internet oglasnik a financijska mogučnost nam ne dozvoljava oglašavanje da se uđe na velika vrata.

  Projekt je realiziran između dvije osobe ali trenutna financijska situacija ne dozvoljava nam velika oglašavanja pa se za svoje mjesto u oglašavanju na žalost moramo boriti na ovakav način.

  U želji da nađemo Vašu, te podršku drugih ostavit ćemo u komentarima naš link oglasnika u potpisu ispod.

  http://www.sk-oglasnik.net

  Sa štovanjem
  SK Oglasnik Tim

  Odgovori
 • 220. Zondra Art  |  15/10/2011 u 10:47

  Odličan blog, pišete o jako interesantnoj temi. Ljubiteljica sam dobrih vina i restorana. Uz vaše savjete i promišljanja sigurna sam da ću svoje skromno znanje o vinima još više oplemeniti i produbiti.

  Lijep pozdrav!

  Odgovori
 • 221. zma&xi  |  17/10/2011 u 21:37

  Nastavno na Cuvor Priorat komentar… Zanima nas jel si još uzdrman od domačica ili? Zastupljenost stranih vina na blogu je i dalje na razini radioaktivnih elemenata u atmosferi (prije 1944.g.)

  Odgovori
  • 222. vinopija  |  18/10/2011 u 09:20

   tako mi je pao grah… ali slažem se. U pripremi dva stranca vrlo uskoro ;-)
   A bit će jako zanimljivo krajem godine kad objavim sve 5-ice iz 2011. koje su off-the-record…

   Odgovori
 • 223. Filip  |  18/10/2011 u 13:59

  5ica od tebe?!..ajd da mi je i to vidjeti!:P

  Odgovori
 • 224. Filip  |  18/10/2011 u 14:01

  Opet si bio kod buonsanguea, priznaj!:D

  Odgovori
  • 225. vinopija  |  19/10/2011 u 12:05

   ;-)

   Odgovori
 • 226. avc  |  22/10/2011 u 20:09

  Pozdrav!

  Od mojeg zadnjeg komentara (davno je to bilo…) puno češće objavljuješ dojmove i ima puno više komentara! Svaka čast!
  Imam preporuku. Da staviš neku top listu ili best buy kategoriju, npr. kategorija do 30 kn, do 50 kn, itd. Znači negdje gore pored “Home”, “O vinopiji” i “Dojmovi”, ubaciti i preporuke! Ovako dok nađem neko vino koje želim kupiti, pročitam unazad 20ak dojmova :)

  Odgovori
  • 227. vinopija  |  22/10/2011 u 22:53

   20ak dojmova unazad? Izvrsno. To je i smisao :)
   Nije nemoguće da nešto slično napravim, ali slobodno ti mene kontaktiraj pa ću ti rado prema navedenom kriteriju dati moj odabir (od onog što sam probao ;)

   Odgovori
   • 228. avc  |  25/10/2011 u 16:59

    Hehe, takav sam odgovor i očekivao!
    U iščekivanju top listi, po potrebi te kontaktiram. Zahvaljujem :)

    Odgovori
    • 229. avc  |  25/10/2011 u 17:01

     Eh, da. Libertin RR iz 2007. na akciji u Vrutku, samo 20kn. Ako nisi primjetio, evo preporuke!

     Odgovori
     • 230. vinopija  |  26/10/2011 u 17:04

      Zanimljivo!!! Puno hvala, moram se zaletjeti ovih dana… javi se slobodno!

      Odgovori
 • 231. Hrvoje  |  26/10/2011 u 18:04

  citam s vremena na vrijeme vas blog, pa eto imam 2 butelje da vam poklonim ako zelite recenzirati,zanima me vasa ocjena..
  moj mail je karolcox@net.hr
  LP

  i samo tako nastavite dalje….. :-)

  Odgovori
 • 232. Filip  |  11/12/2011 u 02:18

  ..zaboravih na kojem dojmu se komentiralo za dobra vina u radničkoj..znači vina u vinomatima su po maloprodajnim cijenama, 50 kn je “corkage” ilkakveć..to ak vina nema u vinomatu još ili?!..a kolko je cijena pojedine čaše, tj. usluge?

  Odgovori
  • 233. vinopija  |  12/12/2011 u 18:22

   Hej Filipe, bio sam komentirao da mi je zanimljiv koncept da u nekom wine baru platiš maloprodajnu cijenu butelje plus usluga (koja je fiksan iznos po butelji). Ako se ne varam, možeš doslovno iz dućana prenijeti butelju ukoliko već nije u ponudi wine bara… ova ponuda s vinomatima je na čaše, a meni osobno je puno zanimljivije u društvu podijeliti butelju, premda ima dosta vina u vinomatima koja mi nisu od ranije poznata… vinomate koristiš s karticom, poput kreditne kartice koju platiš i doplaćuješ ovisno o osobnim kapacitetima… jetre, novčanika itd. Koliko sam vidio, svako vino ima tri cijene ovisno valjda o količini koju istoči. Pretpostavljam da možeš tražiti ili automatski dobiješ adekvatniju čašu od one koju koriste u dućanu. Uglavnom, nisam još isprobao, ali sam bio tamo. Neki dan ipak završili na kavi, btw izvrsna kava u obližnjem kafiću!

   Odgovori
 • 234. Goran  |  21/12/2011 u 01:53

  Bok. Nisam donor, ali bih rado cuo tvoje misljenje o Iuris Sauvignonu (2009), te Daruvarskom Sauvignonu (2008/9; u kontekstu vina koje se cesto moze nabaviti u Sparu na akciji po 35kn). Tnx!

  Odgovori
  • 235. vinopija  |  21/12/2011 u 11:57

   :-) Ovaj put ću ti oprostiti što nisi donor i odgovoriti kako je Iuris vinarija meni i mnogima jedna od najvećih vrijednosti za novac na domaćem tržištu i ukoliko je neko vino na dodatnom popustu, nema greške. Baš taj Sauvignon nisam probao, ali imam jedan Iurisov “Muškatni Silvanac” u pripremi. Daruvarski sauvignon također nisam probao…

   Odgovori
   • 236. irina ban  |  18/01/2012 u 10:59

    Slažem se, Iurisova vina su izvrsna vrijednost za novac. ja sam ljubitelj crvenih vina, njegov merlot a i cabernet sauvignon nude zbilja lijepo iskustvo za 40-50 kn. Usput, molim da mi pošalješ svoj email, ubacila bih te u kontakte za ZAGREB WINE GOURMET FESTIVAL.
    hvala
    irina (irina.ban@zagrebwinegourmet.com)

    Odgovori
 • 237. jelena  |  18/04/2012 u 22:29

  Pozdrav!! Nemam komentar već mi je samo potreban savjet :) Planiram prijatelju kao vjenčani dar kupiti hladnjak za vina (on je također strastveni vinopija) pa me zanima je li zaista toliko velika razlika u kvaliteti onih drvenih hladnjaka od 20.000kn ili običnih Candy hladnjaka za vina koji koštaju cca.2000 kn??? Zahvaljujem

  Odgovori
  • 238. vinopija  |  18/04/2012 u 23:13

   jelena pozdrav i hvala na povjerenju, ali nisam osobito koristan po pitanju frižidera. Znam samo da je Hyundai wine cooler smijurija od uređaja i više ga ne koristim. Iz mog iskustva obično vrijedi pravilo “koliko para toliko muzike” premda mi se ovaj raspon čini stvarno ogroman. Obzirom da je namjenski hladnjak (za vina) osobno bi potražio neko od poznatih imena u tom specifičnom segmentu uz napomenu da se radi o kućnoj upotrebi.

   Odgovori
 • 239. Danijela Marković  |  20/04/2012 u 20:38

  Pozdrav svim vinopijama. Ako želite probati 100 % vrhunska vina dođite u podrum Enjingi. Meni osobno je dosadilo slušati vaše komentare zato dođite i uvjerite se imamo sve na jednom mjestu (nije nikakav tip reklame!!!). Ako budete razočarani, možete se vratiti nazad vašim industrijskim vinima. Ja Vam to javljam sa pozicije zaposlenih Vinogradarstva i vinarstva enjingi – tek toliko da se ne trudite previše oko istraživanja.

  Odgovori
  • 240. buonsangue  |  20/04/2012 u 23:08

   Daj se smiri…

   Odgovori
   • 241. ifke  |  21/04/2012 u 18:48

    Danči je zakon… :-)

    Odgovori
    • 242. vinopija  |  21/04/2012 u 22:37

     …ja mogu samo zahvaliti na inicijativi i pozivu te zaključiti kako mi je drago da ste ovo stavili na “oglasnu ploču” :-)
     …a sad se vraćam “industrijskim vinima” ;-)

     Odgovori
     • 243. vinopija  |  26/04/2012 u 14:08

      Šefice, riskirajući da ispadnem neuk i neobrazovan, ipak imam pitanje za Vas… nekidan sam primjetio Venje 04 u 0,75L i 0,375L butelji, oba vina kasna berba, oba barrique, ista godina, ali deklarirani alkohol u butelji je 13,9% dok je u pol-buteljki 15% ?!?

      Odgovori
      • 244. buonsangue  |  26/04/2012 u 14:42

       Uf, kad smo vec kod pitanja, sjetio bih se ja i vecih problema… :-)

       Odgovori
 • 245. madiraza  |  20/04/2012 u 21:54

  kaj je badava? prestali ste trpati med i bademe ,pojačali kiseline?tak treba…pohvale

  Odgovori
 • 246. VINO  |  23/04/2012 u 23:43

  IMAM VINO PENNRICH 1874-VIOLET—-KOLIKO VRIJEDI DA LI ITKO ZNA? GLAVNO JAKO,JAKO JE STARO

  Odgovori
  • 247. buonsangue  |  26/04/2012 u 00:49

   1874? I ti to zoves “jako staro”???!!!

   Odgovori
   • 248. vinopija  |  26/04/2012 u 13:10

    Mislim da je ta brojka sastavni dio imena vinarije ili samog vina… u protivnom radilo bi se o muzejskom eksponatu vrijednom tek rijetkim ekscentricima :-)
    Fotkati i staviti na eBay…

    Odgovori
    • 249. buonsangue  |  26/04/2012 u 13:19

     S mojeg stanovista, u slucaju izrazito strukturirane berbe poput 1874., jedino je relevantno pitanje: koliko jos odlezhavati kako bi vino postiglo prihvatljivu razinu zrelosti

     Odgovori
     • 250. vinopija  |  26/04/2012 u 14:01

      :-) ovaj metuzalem je pravi bebuljak za Vas Broju 1 :-D

      Odgovori
  • 251. vinozupa  |  15/05/2012 u 09:27

   ja sam dobio Malbec 1865 od vinarije San Pedro….pretpostavljam da isto puno vrijedi

   Odgovori
  • 252. vinozupa  |  13/05/2012 u 13:43

   jel ima barkod?

   Odgovori
   • 253. vinopija  |  14/05/2012 u 17:08

    nego, što kažeš na moj kratak osvrt za 3 godine ;-)

    Odgovori
    • 254. vinozupa  |  15/05/2012 u 09:23

     evoluirao si, a to košta…..

     zato krkaj oglase….. :-)

     Odgovori
 • 255. Sanja  |  25/04/2012 u 23:08

  Veliki pozdrav,super stranica :)
  Ja sam jedna velika obozavateljica crnog vina, barem isto toliko kao i nepoznavateljica, pa pokusavam malo surfajuci po webu naci neke kritike i preporuke, a gle koliko ih tu ima i to detaljno!!!!
  Na svom vinskom putu imam premalo iskustva da na oko nadjem sto volim, pod zadnje vrijeme me kum opskrbi s nekom Blatinom, koja mi je stvarno ok ali ipak ja osjecam da moram prosiriti vidike :) nekidan sam dobila na jednom forumu preporuku za plavac od mediterana svirce hvar 2007, ali nasla sam 2009 pa probala i nije lose…..i sad, kad bi bili tako ljubazni da mi preporucite par vina, ja bi bas bila sretna….evo, ovako, suho vino, jako suho….kad gucnem da imam osjecaj da pije mene a ne ja njega :) trpko, gorko, netrpeljivo, neodgojeno, ispunjeno, pa tek na kraju smirujuce….jesam dobro opisala? Bez bariqa, bez voca, bar ne u prvom planu….
  I bilo bi dobro da se moze naci do stotinjak kuna….tj bilo bi odlicno da moze i manje, jer ja volim svaki dan malo vina, ali rado cu probati i nesto skuplje….
  Puno se zahvaljujem i jedva cekam….u svakom slucaju idem u petak u vrutak po nesto……. Pozdrav

  Odgovori
  • 256. vinopija  |  26/04/2012 u 13:11

   Hvala Sanja na povjerenju. Obzirom na napisano, bit ću slobodan dati par sugestija pa ćeš mi javiti kako je prošlo :-)

   Odgovori
   • 257. vinopija  |  14/05/2012 u 17:11

    Sanja se nije javila. Slutim da je bilo ili predobro pa dernek još traje ili preloše pa me se trudi zaboraviti uz neko blatnjavo vino ;-)

    Odgovori
 • 258. vinski rizničar  |  13/05/2012 u 13:04

  puno pozdrava iz Beograda,hvala na prijatnom druženju uz malvaziju u Poreču i pozivam te da sa ekipom uskoro dodjete kod nas, ima i ovde nešto za popiti i pojesti

  Odgovori
  • 259. vinopija  |  13/05/2012 u 13:50

   :-) Hvala lijepa na pozdravima. Čuo sam da ste pametno pričekali jutro, a mi smo se vratili na “mjesto zločina” već iduće večeri pa ako bude prilike za nekom reprizom druženja u Beogradu, rado ću se javiti. Živjeli!

   Odgovori
 • 260. Patti  |  14/05/2012 u 21:14

  Direktore, druze i prijatelju,
  cestitam trecu i zelim ti jos puno dragih vina i plodnih komentara. :-)
  Da sve sto pises nije iskreno i tvoje, ne bi imao ovu malu vojsku komentatora i citatelja.
  Drz se i hrabro dalje. :-)

  Odgovori
  • 261. buonsangue  |  14/05/2012 u 21:47

   Sta mu sad cestitas ko da si mu frend, jebote, ocito je da se momak malo previse opustio. I jos ova maoisticka nota sadrzajnog redukcionizma na kraju: “samo nek je o vinu i guštima”. (Gesta guranja prsta u usta) Ako mene pitash, losh i proziran alibi da nije bio u stanju pisat blog o nechem kompliciranijem, kajjaznam, npr. nogomet ili vaterpolo. :-)

   Odgovori
   • 262. Patti  |  14/05/2012 u 21:57

    Ja sam njegov fan, a ti smanji audio ak te smeta. Volim te, direktore. Ti barem pises blog.
    “Baci dojam da se igraaamo.” :)

    Odgovori
    • 263. buonsangue  |  14/05/2012 u 22:14

     “Ti barem pises blog.” Super. Da mi je netko pred dvije godine reko da ce Trifunovic na kraju ispast pisac i intelektualac, a ja bekrija bez olovke, objesio bi jos ranije kopacke o klin… :-)

     Odgovori
     • 264. Patti  |  14/05/2012 u 22:22

      Oprosti, ali Direktor ima puno bolje ustrojen odjel marketinga, a to je ono što, na koncu svake poštene vinske priče, čini razliku. :)

      Odgovori
   • 265. vinozupa  |  14/05/2012 u 23:27

    ajde odobri čestitku za ročkas

    Odgovori
   • 266. vinozupa  |  14/05/2012 u 23:29

    Tvrle, tip nema pojma o vaterpolu, a o nogometu; come on…. Anica Martinović (iako su isti po visini isti, dribla ga kao Messi / Cvitanovića)…

    Al neka već treću sezonu je u prvoj postavi, neka, nije to mala stvar…

    Živio ti nama kume još 333 godina!

    Odgovori
  • 267. vinopija  |  14/05/2012 u 21:48

   Hvala Ti Patti, s vremena na vrijeme se pitam što ja to radim i zašto, a puno pomaže kad ti netko objasni. Nazdravlje!

   Odgovori
 • 268. buonsangue  |  14/05/2012 u 21:51

  Dobro, direktore, dosta sad s tim srcedrapateljnim medjusobnim cestitanjima i zahvalama. Ak ne prestanete odma, zovem ifketa, majke mi. Umjesto da samom sebi pishes sentimentalne govore za vlastitu godishnjicu, mogo bi malo zasukat rukave i objavit na ovaj epohalno-historijski datum onaj bratoubilacki dvoboj Miloshevih rozeta, pa da se i mi ostali imamo o chemu razgovarati, a ne samo ovaj drk-drk-dzhon o tebi i tvojim namjerama :-)

  Odgovori
  • 269. Patti  |  14/05/2012 u 22:06

   Kako se zove onaj film s Daniel Day-Lewis-om: “There will be saignee”? :)

   Odgovori
 • 270. Luka  |  14/05/2012 u 22:57

  Bratoubilački dvoboj hahaha to je novi naziv za vertikalu!

  Odgovori
  • 271. vinopija  |  15/05/2012 u 09:22

   Ide danas “ubojica” i generator komentara, meso za ifkea žednog konflikta, sinoć sam imao seansu pa se nisam stigao osvrtati na ovaj buonsangueov sadržajni redukcionizam :-)

   Odgovori
 • 272. buonsangue  |  15/05/2012 u 09:26

  “Al neka već treću sezonu je u prvoj postavi, neka, nije to mala stvar…” __ Ma sve pet, kume, sve je to sad jako seksi i jako svecano, al znas kakav je ovaj blogerski kruh sa sedam kora: jednom krivo dijagnosticiras mineralnost u vinu, npr. sjebe te neki tiol ili pirazin, i zavrsit ces karijeru u nizerazrednom Vratniku. :-)

  Odgovori
  • 273. vinozupa  |  15/05/2012 u 09:30

   Spašava ga što je zadržao i kombajn i traktor, ništa nije vratio….pa ako pukne mina u tehničkoj…..polje je tamo gdje je bilo i prije….pa ori ako nećeš okopavat vinograde :-)

   Odgovori
  • 274. vinozupa  |  15/05/2012 u 09:37

   Tvrle, imam jedan prijedlog za kuma, ifketa i pattia(crtača vampira). Kada sam preselio u Zadar, ostavih za sobom u Zagrebu neku skromnu kolekciju boca (cca. 50-70 kom). Ima tamo stvarno svašta, cjenovno ni jedna ne prelazi 250 kn ali raspon je svakakav Mislim da bi mogli napraviti jednu zatvorenu radionicu pod nazivom: “Starenje vina na lokalitetu Stara Trešnjevka na primjeru Don Melchora i Bobnjarove graševine”. Siguran sam da zbog nekih bijelih nećemo morati kupovati kvasinu, ali zato će biti vrhunska. :-) Šta kažeš? Nekako da pijem sve to sam nema smisla, a žena mi ne pije vino.

   Odgovori
   • 275. Patti  |  15/05/2012 u 09:39

    Urezali se vampiri u sjećanje? :)

    Odgovori
    • 276. vinozupa  |  15/05/2012 u 09:42

     Još pamtim da dva strašna očnjaka…..neke stvari čovjek nemože zaboraviti….. ;-)

     Odgovori
     • 277. Patti  |  15/05/2012 u 10:04

      To je bila samo faza. Oprosti što ti je obilježila djetinjstvo. ;)

      Odgovori
      • 278. vinozupa  |  15/05/2012 u 10:08

       Sve je OK, izlječio sam se. Nego nikad mi nije bilo jasno zašto nam tete nisu objasnile zašto zubi ne mogu biti do koljena i da vampiri nisu morževi :-)

       Odgovori
   • 279. buonsangue  |  15/05/2012 u 09:45

    Ne znam, kume, ne znam, bas u zadnje vrijeme sam se vec nesto opekao s nekim ljudima koji su me zvali na kusanje svoje “skromne kolekcije boca”…
    http://nymag.com/print/?/news/features/rudy-kurniawan-wine-fraud-2012-5/ :-)

    Odgovori
    • 280. vinozupa  |  15/05/2012 u 10:05

     Hm, ovaj Kurniawan ih je baš zajebo….to je kad svi nekako “go with the flow” pa se boje komentara. Da su bili pravi pljunuli bi taj Petrus i rekli : “to je onaj mulac od Kurniawana točil bučkuriš mesto vina, svinja jedna, takve bi trebalo poslti na galge”.

     Kod mene su bar godine prave. Možeš dobit samo Vipavu Cabernet sauvignon 1991, također u magnum boci :-)

     Odgovori
     • 281. vinopija  |  15/05/2012 u 10:08

      Znači i ti si Tvrle bio tamo? Nisam te skužio jer smo svi morali doći u maskama i to :-)

      Odgovori
      • 282. vinozupa  |  15/05/2012 u 10:10

       PRDUCT OD KURNIAWAN

       bolje bi mu bilu da se držao Heinekena

       Odgovori
 • 283. Sanja  |  22/05/2012 u 20:17

  Isusek :D dernek još traje….
  Prvo da velim da nisam isprobala puno toga s tvoje liste preporuka, okolnosti su me svako malo bacale na stranputicu….ili stranpiticu :)
  Probah miloša, i kaj da velim, sviđa mi se, jednostavno, griznul me za srce, kaj da kažem pametno, u njegovim rukama sam kao doma….kupila sam još onaj plovac, ali….u međuvremenu je moje objašnjavanje ljudima da mi ne kupuju čokoladu, jer sam ja ozbiljna žena s problemom s alkoholom urodila plodom….umjesto mercia koji košta više od boljeg vina, dobila sam jednu finu blatinu iz čitluka, pa neke merlot syrah, pa neko vino iz vrutka za 30- ak kn, a bilo je sasvim ok….uglavnom, dragi vinopijo, hvala na preporukama, sve ću ih probati…ali ozbiljno razmišljam da se vratim na nešto što mi se sviđa osrednje….previše je iskra planulo :D :D :D

  Odgovori
 • 284. uostalom, mislim da zavod treba reformirati  |  30/05/2012 u 13:21

  Zna li netko gdje bi mogao pronaći Kupido, voćno vino od kupina za ženu koja je dosadna ko proljev i redovito me šamara da koji sam ja qrc ako joj ne mogu naći jbno kupinovo vino koje voli? Najozbiljnije, tražim Kupido, sirupasto slatkasto kupinovo vino u tamnoj alzaškoj boci bez etikete već s privjesnicom koja je pričvršćena za bocu naljepnicom u obliku bobice kupine.

  Odgovori
 • 285. amater  |  30/05/2012 u 14:49

  Tko ga radi? Mora li biti baš Kupido ili može i neko drugo kupinovo?

  Odgovori
  • 286. uostalom, mislim da zavod treba reformirati  |  30/05/2012 u 14:57

   Bez brige, fejsbuk je to riješio ekspresno :) mora biti baš to i nijedno drugo :-D

   Odgovori
   • 287. vinozupa  |  30/05/2012 u 17:22

    PLODINE

    Odgovori
    • 288. uostalom, mislim da zavod treba reformirati  |  30/05/2012 u 22:29

     baš ću provjeriti usput kad jedan dan odem po Underberg u InterSpar kojeg iz nekog razloga nema u Billi… ovo je stvarno komično…

     Odgovori
     • 289. vinozupa  |  31/05/2012 u 23:09

      hoćeš da ti ja sutra pogledam, Plodine su odmah do firme

      Odgovori
      • 290. uostalom, mislim da zavod treba reformirati  |  01/06/2012 u 16:44

       nema

       Odgovori
 • 291. u čekanju  |  03/06/2012 u 14:17

  Bio sam jučer na festivalu pjesme i graševine.
  Izbor missice vinarskih kuća, takmičenje novinara u kuhanju vinskog gulaša, Galić osvojio osam zlatnih odličja, opuštajući ambijent samostanskog parka, Kutjevački vinari pokazali Požežanima da mogu sami organizirati festival , lovely jubbly.

  Odgovori
  • 292. amater  |  04/06/2012 u 08:46

   Ne čudim se. Galić je ozbiljan vinar. Graševina 2010. mu je sjajna.

   Odgovori
 • 293. Boleros  |  11/06/2012 u 20:07

  Neka bude jos 133 roodjendana. Nadam se Vinpijo da ces uskoro recenzirati bijelo Venje 2006, vino je apsolutno cudo a dedu pomalo neopravdano zapostavljaju…

  Odgovori
  • 294. vinopija  |  11/06/2012 u 21:35

   Hvala Boleros na preporuci. Razmišljam paralelno otvoriti Venje 04 i to 06, ali nisam siguran da ga je bilo na polici, makar 0,385 L punjenje… javi mi gdje ga ima najozbiljnije, slabo nešto vremena za lutanje u zadnje vrijeme…

   Odgovori
   • 295. Boleros  |  12/06/2012 u 14:28

    Jos ga nema u prodaji, ali ja imam nekoliko boca iz probnog punjenja, a buduci da sam iz Varazdina, nije mi daleko Zg i mogu ti proslijediti jednu. Serijsko punjenje i prodaja prema info iz podruma najesen. Imas moj mail pa me mozes kontaktirati oko dogovora za vino.
    Lp…

    Odgovori
    • 296. vinopija  |  12/06/2012 u 15:33

     Imam jednu polbuteljku Venja 04 koje bi onda otvorio paralelno s 06… malo me muči “probno punjenje” jer “uzorci” o kojima pišem su s tržišta, a ne “barrel sample” i slično… dovoljno čuda se zbiva i nakon puštanja u promet, a kamoli ovako… ali, javim se da prokomentiramo temu, hvala na inicijativi!

     Odgovori
 • 297. amater  |  09/01/2013 u 16:18

  Čestitam na 500.000 postova! A baš sam si mislio da mora postojati neki razlog što je (prijevremeno) puk’o onaj Grad Cru Classe…

  Odgovori
 • 298. amater  |  09/01/2013 u 16:19

  Bedak, ne postova, nego posjeta.

  Odgovori
  • 299. vinopija  |  10/01/2013 u 13:30

   500 000 posjeta za 500 000 postova :-) Nek nam to bude novi cilj kojem stremimo ;-) Tko preživi, pričat će.

   Odgovori
   • 300. amater  |  10/01/2013 u 13:40

    To bi značilo nisku efikasnost i poslijedično slab kreditni rejting;-)

    Odgovori
 • 301. Ivan  |  10/03/2013 u 20:23

  koji je ono thread gdje se povela rasprava o enjingiju, stilu njegovih vina, polusuhim varijantama rr i gr..

  nikako to ne mogu pronaci..??

  Odgovori
  • 302. vinopija  |  10/03/2013 u 22:26

   ne zvoni mi… potrudit ću se sutra pronaći, ali uzmi u obzir da je trenutno 8000 komentara pa možda ne uspijem :-/

   Odgovori
   • 303. Ivan  |  11/03/2013 u 14:03

    pa mislim da smo prosli tjedan pisali o tome na jednom threadu i sad to nikako ne mogu naci.. nisi valjda brisao postove?

    mislio sam da je na loimer rizlingu pa nije, pa ott, pa meczan pn pa nema ni tamo.. :-(

    Odgovori
    • 304. vinopija  |  11/03/2013 u 18:56

     nisam ništa brisao, odustao sam od toga već neko vrijeme jer kad bi se i time stigao zabavljati… uglavnom, to ti je pod Ledić Rizling Rajnski 2008

     Odgovori
 • 305. Barrique  |  03/04/2013 u 15:00

  Pohvale sasvim neopterećujećem i prilično objektivnom vinskom znalcu i njegovom blogu.
  Ukusi su različiti, o njima je bespredmetno raspravljati, ali u najnižem vrednosnom izboru, u cenovnoj klasi oko 3 eur, pored već spominjanog šampiona, Plantažinog Vranca, obratite pažnju na jedno nenametljivo špansko ime: “la casona de castano”, proizvođača Bodegas Castano iz oblasti Yecla, sa visokih 14% alkohola, podvedeno pod old vines kupažom kabsova, siraha, merloa, monastrelje i tintorera…ako imate priliku, ako na vašem tržistu uvoze ova vina, probajte, verujem da će ako ne nadmaši, bar biti jednak neprikosnovenoj diki crnogorske vinarske industrije.

  Odgovori
  • 306. vinopija  |  03/04/2013 u 16:11

   Pozdravljam Barriquea i zahvaljujem na pohvalama i preporuci. Nisam primjetio Castano na tržištu. Ne znam koliko je La Casona (Monastrell) pandan Vrancu, izuzev u cijeni, ali imat ću u vidu…

   Odgovori
 • 307. Jelena  |  14/05/2013 u 09:45

  Postoji li mejl adresa na koju bi vam mogla pisati? U pitanju je poslovna saradnja?

  Odgovori
 • 308. Gisela  |  18/05/2013 u 13:40

  Prvi put sam na ovom blogu i mogu kazati da sam fascinirana kako člancima o vinu tako i komentarima koji su mnogobrojni i konstruktivni, stvarno od srca čestitke na tako lijepom i uspješnom radu ;)

  Odgovori
 • 309. Branko  |  24/05/2013 u 00:36

  Omiška ruža – prošek?

  Odgovori
 • 310. Branko  |  24/05/2013 u 00:40

  Kako se pravi malo vino?

  Odgovori
 • 311. Mate Lukač  |  13/04/2014 u 22:01

  Postovani gosp Trifunovic,

  Hvala Vam lijepa na iscrpnom prilogu za bistro Domacicu i Vase preporuke za pravi gablec u Zagrebu

  Kada citam o izvornosti namirnica i svjezini spremljenih jela odmah se sjetim zalogajnice “kod Šime” preko puta “kvatrica” gdje upravo mozete sve ovo sto ste spomenuli za Domacicu

  Bice mi drago da ih testirate i objavite prilog o zalogajnici “kod Šime” u Vecernjaku

  Hvala lijepi pozdrav
  Mate Lukač
  http://www.klesarstvo-nestic.hr

  Odgovori
  • 312. vinopija  |  14/04/2014 u 21:21

   Najljepše zahvaljujem na preporuci. Vrlo rado ću se upoznati s ponudom “kod Šime”. Međutim, nemam utjecaj na objavu u Večernjem listu. Rečeni prilog objavio je moj tekst kao odgovor na postavljeno pitanje “gdje jedete?” i to je sve što se toga tiče. Još jednom, puno hvala na sugestiji jer ovakve su preporuke doista zlata vrijedne.

   Odgovori
 • 313. Johnb106  |  17/09/2014 u 16:56

  Definitely, what a fantastic website and informative posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best! keekfgkebgfb

  Odgovori
 • 314. madirazd  |  28/10/2014 u 22:05

  Chianti DOCG Villa Cardini 2012
  ovaj šit od vina sam platio 35 kn
  i naravno da sam očekivao lavabo u startu
  uzeo sam samo zbog natpisa DOCG da provjerim tvrdnju…
  uglavnom lavabo upravo
  koji k. taj DOCG isti k. ko i naša vrhunska..
  do sad sam vjerovao oznaki DOCG a sad vidim da k. svira….
  nema veze vino,nema veza cijena…ta oznaka bi morala nešto značit a znači k….
  do sada me >DOCG nije nikad izneverio…nema veze kaj su vina bila skuplja…hebe mi se
  DOCG…wtf?mrš

  Odgovori
  • 315. vinopija  |  28/10/2014 u 22:54

   DOCG nije vrijednosna skala. To vino zadovoljava DOCG status. Problem s našom stolno-kvalitetno-vrhunsko skalom je upravo u tome što jest – vrijednosna skala. Kao što ovdje imaš puno prestižnih etiketa i ambicioznih vina (ponekad i s pokrićem) i oznakom “stolno” te neuravnoteženih i artificijelnih “enoloških uradaka” s oznakom “vrhunsko”, tako i u Italiji, a osobito jednoj od najglomaznijih regija, imaš DOCG vina za 35 kn i vini da tavola ili IGT ili IGP vina za 350 kn. I obrnuto. Ponekad s pokrićem, ponekad baš i ne :-)

   Odgovori
 • 316. madirazd  |  28/10/2014 u 22:57

  To vino zadovoljava DOCG status……to vino jedino zadovoljava moj kriterij a to je lavabo…ostalo su priće i k…sviranje ….

  Odgovori
 • 317. madirazd  |  28/10/2014 u 23:14

  te oznake treba ukinuti….bolje ukinuti oznaku nego godinu berbe
  vrhunsko može biti stolno….sto puta doživio…pa i nižu razinu…stolno je rijetko vrhunsko…gotovo nikad…kvalitetno može biti sve…kad ni sam ne znaš pa napišeš kvalitetno….cura može biti dečko ako ima mahunu…ja mogu biti pink panter ak se oblijem vrhunskog koje je u biti stolno i a k tome i ružičasto…bla bla….sve ukinuti….od zavoda……….i uvest povrat novaca za otrove..treba to sve utužiti….

  Odgovori
 • 318. Aleksandra Sinobad  |  19/11/2014 u 11:35

  Za vinopiju imam samo riječi hvale. Bravo! Obzirom da sam nova među vinskim blogerima, bacite pogled na moj blog i napišite neku sugestiju ili mišljenje. Hvala :). Aleksandra
  http://vinovanje.blog.com/

  Odgovori
  • 319. vinopija  |  19/11/2014 u 18:20

   Hvala Aleksandra! Imaš moju punu podršku, a obećajem čim prije posjetiti tvoju domenu kako dolikuje :-)

   Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Pridruži se 162 drugih sljedbenika

%d bloggers like this: