Podrumi obitelji Ereš, „Vilinka“ Žilavka, 2010.

Cijena: nepoznata (svibanj 2011.)

Vilinka je mitsko mjesto na kojem su prema narodnoj legendi vile izvodile noćne plesove. Za vinopije je bitniji podatak da je to mjesto na 400 metara n.v. nedaleko Kruševa u Mostarskom vinogorju.

U čaši ova je Žilavka metalno zlatno-žuta i potpuno bistra.

Šnjof, šnjof!?!? Opojan vonj ljekovita bilja i korjenastog povrća.

Srk, žvak, gut!?! Isovremeno i tvrda i meka, krute strukture, a svilene teksture. Nježna mineralnost iz pozadine završava retronazalnom ugodnom gorčinom orašastih plodova.

Iznimno suha, ali jednako iznimno pitka s 12,5% alkohola… ova mlada Žilavka opojno je iskustvo s već perfektno uklopljenim kiselinama. Voćna slatkoća na sredini nepca je izvrsno iznenađenje. Uz hranu postaje slasno i užitno, a ostaje ono što je najvažnije od svega – specifično.

Moćno, na suptilan način, pravi ambasador podneblja Hercegovine.

Obzirom da sam s osmijehom solo „zdrobio“ butelju, moj dojam mora biti I love it! 4.

4 thoughts on “Podrumi obitelji Ereš, „Vilinka“ Žilavka, 2010.

 1. madiraza 30/05/2011 / 22:19

  zdrobio si butelju:) jako lijepo od tebe.meni su inače žilavke kao da pijem obojenu izvorsku vodu koja je usput pobrala nešto okusa od minerala i bilja….tek toliko da se oboji i dobije neke okuse ..lagano….čisto..zdravo i pitko…odlično….ono što mene muči je to što sam u zadnje vrijeme probao jedno bijelo vino na kojem piše benkovac 2010 i jedno crno merlot bez godine proizvodnje..oba su domača flaširana…iako su manje- više domača vina takve vrste “otrovi” oba ova vina vina su bila nešto nevjerojatno..i za svako bih dao bar 50 kn po butelji….takvo nešto nema u dučanu za kupiti…bez obzira na cijenu…e da..probao i jedan teran domači neki dan….isto ne znam čiji..isto fantazija mirisa i laganih kiselina…zaključak:sva dobra domača vina nevjerojatne kvalitete su skrivena od mene 😦 a tako mi se dopadaju…da imam izvor tih vina mislim da me vrutak više ne bi vidio….

  • ifke 31/05/2011 / 09:11

   eheeej, polako, nemreš vrutak spominjat tak olako u nekom polunegativnom kontekstu. Ipak je to heroj sa brojnim ratnim zaslugama 🙂

 2. ifke 31/05/2011 / 09:16

  bajdvej, Vinopijo, kad odem dolje na ljeto, bome ću imat šta radit, jerbo lista je sve veća….Jerković, Brkić, Nuić, a i kod ovog žilavkara Ereša bi valjalo navratit. To tak krasnji…… 🙂

 3. madiraza 31/05/2011 / 21:15

  sad me peće savjest zbog vrutka…. idem pod hitno u nabavu da se iskupim:)i kupim traminac koji to nije od buhača

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s