Saints Hill, Dingač, 2008.

Cijena: 30-ak EUR (rujan 2010.)

Ovaj put nema greške. Ovo je Dingač, međunarodno zaštićeno vino Ženevskom konvencijom još 1961.godine. Neal Martin rođen je 1971. 😉

🙂 Stvarno moram pogledati Mondovino… Ovaj dojam nastao je u ozračju netom objavljenih ocjena odabranih Hrvatskih vina od strane Roberta Parkera, odnosno njegovih sommeliera u Wine Advocate.

Ja sam s druge strane „balavac“ 1977. godište, ali sjećam se Dingača još dok sam bio klinac. Zatim ga se sjećam kao malo veći krkan kako bi rekli na Pelješcu i posebno nakon svojeg vinskog „otkrivenja“ otprije kojih 9 godina. Dingač je tada i dandanas smatran medicinom, vinom „za probavu“ 🙂 Sa pijedestala svojevrsnog lijeka pomalo ga je skinula hiperprodukcija vina u kojima je bilo više Plavca i makedonskog Vranca od Položaja koja su krasila etikete istih vina.

Premda mi je drago da je netko Dalmatinske vinare napokon malo „spustio na zemlju“, teško mogu progutati neke ocjene spomenutog Neala u ime Parkera. Za razliku od Nevine, ovaj Saints Hill Dingač je nepogrešivo Dingač. Zapravo, odahnuo sam nakon što sam ga u miru kušao jer Nevini sam prigovorio upravo manjak autentičnosti, a da nisam još niti pogledao Mondovino 😉 Nema greške kod Dingača zato. Autentičnost je prva mirisna asocijacija, a zatim slijedi džemasto voće, suhe šljive, suhe smokve, rogač, prženi bademi u drugom planu, zatim krokanat, koža i začini, smola crnogorice i bitter čokolada… nema čega nema. U svakom slučaju je grijeh ovo šnjofati iz neadekvatne čaše.

Srk, žvak i gut. Toplo, voćno, ispunjeno taninom, čisto… Očekivao bi još snažnije tijelo kad vidim 15,5% na etiketi, ali svejedno ne preporučujem na prazan želudac 🙂 S vremenom, postat će fenomenalno. Jasno da ga konzumiram još prerano, ali eto, netko se mora žrtvovati 🙂

Itekako se pazilo na harmoničnost i uravnoteženost komponenti. Gorostasnost Dingača vrhunski je sačuvana, ali u krasnom omotu; najuglađeniji divljak kojeg poznajem. Kažem „Gentle giant“, jer tanini su pripitomljeni, slatki, kiseline mliječne. Eliksir, koji je ostao pitak!

Rijetki su petki kad moja Irena koja podnosi isključivo likersko superkoncentrirano kupinovo vino tipa Kupido, da nečemu prolaznu ocjenu kao ovom Dingaču 🙂

Po prvi put sam u prilici citirati sam sebe iz jednog ranijeg dojma. „Kao egzemplar snažne goropadne strukture, tijela i sirove snage, uz finesu specifičnih obilježja lokaliteta, Dingač je s pravom prvo hrvatsko međunarodno zaštićeno vino.“ Ovo vrijedi i za ovaj Dingač kojeg bi rado imao na svojem Božićnom/Novogodišnjem stolu.

Nimalo me ne iznenađuje da je Nevina dobila više bodova, ali u mojem Dnevniku Dingač dobiva uvjerljivi „I love it!“ status. 4 (0-5)

Oglasi

8 thoughts on “Saints Hill, Dingač, 2008.

 1. wineandfood4u 21/09/2010 / 10:16

  pa nikako da mi i Saints Hill dođe na red! ali…imam želju isprobat uskoro… fala na informacijama…

 2. enogastromama 22/09/2010 / 21:03

  Vinopijo tko će tebe stić s tim tvojim recenzijama,:) Evo čitam zaostatke i uživam, večeras ne radim,:)…malo sam u gadnom zaostatku i s ispijanjem buteljki iz već poznatih razloga,..ali eto sad hvatam zaostatke …a dolaze i hladniji dani kad se neće imati što radit vani previše osim kuhati i piti hehe,:)
  S obzirom na Nevinu, čekam da mi i ovaj dingač dođe pod “zub”,:)

 3. Ernest 02/10/2010 / 12:20

  Lajkam:)

  • vinopija 02/10/2010 / 18:02

   Ja također 🙂 Iznimno odlično vino! I na “slijepom kušanju” iskanulo se u top3, barem meni, a i drugima koliko se sjećam.

   • vinopija 02/10/2010 / 18:03

    istaknulo, a ne “iskanulo”… eto kad žena odluči oprati tipkovnicu 🙂 Sori Irena 😉

 4. Marko 19/11/2012 / 10:35

  Poštovanje,pozdrav svima,ponajviše Vinopiji!
  Imam jedno pitanje.
  Zanima me jel znate možda nekoga tko troši,nudi u restoranima ili kupuje Dingač od SaintsHillsa,berba je 2009,imam 6 butelja u original drvenom sanduku!Tržišna cijena vina je cca 500 kn što nije malo a kada bi netko htjeo kupiti dao bih po jeftinijoj cijeni.
  Lijep pozdrav i puno vam hvala!

  • vinopija 19/11/2012 / 10:58

   Hvala tebi Marko, nadam se da će ti se netko javiti, a u tom smislu ne bi bilo loše da ostaviš svoju kontakt mail adresu inače ću ti uzeti proviziju 😉 Mislim da ćeš lakše prodati 6 pojedinačno negoli cijeli sanduk, ali možda sam u krivu.

   • Marko 19/11/2012 / 12:14

    Da nebi bilo loše staviti mail 🙂 makar ni provizija nije smak svijeta…
    Svi zainteresirani se mogu javiti na markocrljenkovic@gmail.com

    Puno hvala!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s