Belović line up

Osim Belovićeve Graševine o kojoj sam pisao kao jednom od „otkrića“ Urbanovog, imao sam priliku isprobati i ostala vina iz bogatog portfolia podruma Belović…

 

Belović, Chardonnay, 2011.

Cijena: cca 40-50 kn

Još jedno neočekivano ugodno iznenađenje je ovaj međimurski Chardonnay svijetložute boje koji miriši na svježu dunju, ubrzo i na bijelo i žuto cvijeće i sl. Ne preopojno, vinski Belović_Chardonnay_2011nos, relativno „čvrst“, postojan, ali se s vremenom ipak pojavljuje polusuha stilistika s miomirisnim senzacijama koje doduše ne djeluju pretjerane.

Nivelirane citrusnim kiselinama na nepcu, neprimjetnim osim kao osvježenje integrirano u tijelu i strukturi.

Kao i kod Graševine, sviđa mi se „materijal“, odnosno osjećaj o supstanci koji vino ostavlja, energija koju prenosi. Nije to površna svježina, već pažljivo balansirana zavodljivost. NIje niti napadna punoća, ekstrakt koji bi probudio zombija iz pregažene divljači. Čak nije niti osobit sklad, premda se ne može reći da vino nije odlično balansirano. To je baš grožđe, materijal pune zrelosti (!?), deklariran kao polusuh (12,5%), Chardonnay Međimurja.

Belović, Sauvignon, 2011.

Cijena: cca 40-50 kn

Belović_Sauvignon_2011Izrazit travnato-citrusni miris. Lemongrass i kopriva, osobito kad se malo temperira. Ali, sve i da se ugrije na sobnu temperaturu rekao bi da je 13,5%, a ne pomalo nevjerojatnih 15%?!?

Jednako tako, kad ga probam i otpijem ne jedan već nekoliko gutljaja, još uvijek ne bi mogao reći da nije skroz suho, a lijepo stoji „polusuho“…

Gutljaj je brz i osvježavajuć, fino protkan svježinom kiselina tako da ostaje dojam suhe cjeline.

Usklađeno je i samo tijelo. Nema „preekstraktnosti“ što bi netko mogao pomisliti, a pitkost je savršena. Rashlađeno, klizi samo od sebe.

Belović, Pinot Sivi, 2012.

Cijena: cca 40-50 kn

Belović_Sivi Pinot_2012Miriši „sočno“, kao da nije skroz suho, premda je deklarirano suhim s 13,9% alkohola.

I ovdje, kao što je to najekstremnije kod Belovićevih Sauvignona, uklopljenost alkohola je nevjerojatna. Ni na nosu, ni na nepcu, ništa ne strši, ponajmanje alkohol koji niti kod sivca nije nizak.

Tzv. zingy acids 🙂 i dobar balans čine cjeloviti doživljaj baš suhim. Isprobao sam uz oslića s mladim krumpirom i povrtnim „garnirungom“, sve iz pećnice. Izvrstan spoj s vinom idealne punoće i osvježavajućeg karaktera breskvasto-jabučnog profila 🙂

Belović, Crni Pinot, 2011.

Cijena: cca 40-50 kn

Belović_Crni Pinot_2011Ta prvotna tostiranost brzo izvjetri. Osjeti se ionako samo zbog uvjetno rečeno, delikatne pinotnoirovske suzdržanosti 😉 U ovom slučaju mi se sviđa što nije napadno voćno ili intenzivno jagoda-malina kombinacija. U osnovi miriši na vino. Ne na grožđe, ali ne ni na neki podrumarski štih, ali definitivno vinski, vinozni…

Dok se na nosu možda malo i osjeti 14,5%, opet se ponavlja fenomen 🙂 Belovićevske uklopljenosti alkohola koji na nepcu odigrava minimalističku predstavu. Harlekinski spoj koji nekako funkcionira zajedno. Izrazita suhoća s primjerenim kiselinama daje tip Crnog Pinota koji funkcionira uz jelo, kad ga ne promatraš „izravno“, već osjetiš da ti fali kad mu prisustvo izostane.

Izuzetno zahvalno, čak versatilno vino koje mi je u jednom trenutku pomalo zamirisalo na božićne kolače 😉

Belović, Rose, Pinot Crni, 2012.

Cijena: cca 40-50 kn

Belović_Rose_2012E ovo je „jagodica bobica“ 😀 Sa šljokicama u ružičastoj haljini 🙂 Prototip ženskastog rose vina s omamljujuće aromatičnom jagodom, ne preintenzivnom, ali s mirisom koji ostaje poput puderasto-parfemske priče i s laganom, jedva primjetnom muzirajućom teksturom u ustima, poput sitnih sjemenki na savršenoj bobici jagode 😉

Deklarirano kao polusuho, ali bez bljutave slatkoće. Ostatak sladora je niveliran, dobro raspoređen i uklopljen kao i (opet?! 🙂 čak 14,5% alkohola. Ma, niti ugrijano na sobnu temperaturu od 27 stupnjeva ne pokazuje vrućinu koju ovakva razina sugerira.

Belović, Traminac, 2011.

Cijena: cca 40-50 kn

Belović_Traminac_2011Kad sam prvi put čuo za vina Belović, probao sam Traminac. To je bilo prije blizu deset godina. Sličan „recept za uspjeh“ funkcionira i danas. Premda je bocu upropastio pluteni čep, odnosno trikloranisol iz pluta nije stigao toliko deformirati sadržaj da ne bi prepoznao naglašeno osvježavajuću strukturu bez težine, jer slatkoća je nivelirana kiselinama kako bi pitkost bila visoka uz srednje puno tijelo polusuha vina s 12,8%, karakterističnih aroma Traminca.

Belović, Muškat Žuti, 2012.

Cijena: cca 40-50 kn

Belović_Muškat Žuti_2012Ne znam postoji li ijedan međimurski vinar bez neke varijante Muškata 🙂 Zelenkastožuti, dobro rashlađeni Muškat kuće Belović otvara se u smjeru limunske trave i mirisa mladog grožđa. Vino pametno uravnotežene poluslatke strukture s dovoljno svježine i sočne voćnosti u prvom planu meni predstavlja jednu legitimaciju (neću reći identitet) Međimurja.

Jedna misao o “Belović line up

  1. Udruga umirovljenika Hrašćica 21/01/2023 / 17:53

    Molimo cijenu mješanog vina za gemište. Flaširano po 1litre. Uzeli bi kroz cijele godine cca 250 litara. Dali možemo doći na dogovor,molimo odgovor

Komentiraj