Cebalo, Grk, 2018.

Cijena: 20.99 Eur

Žuto nikad nije izgledalo zelenije.

Kad bi postojao med od morske soli, vjerujem da bi imao ovakav okus.

Tijelo i forma. Puno mediteranske slasti i masti. Punoća, ali mekoća i podatnost, gipkost zrelog materijala koji se valja ustima, nježno i robusno istovremeno.

Možda zbog prohladne večeri, ali Arsenov Dida Moj ne izlazi iz glave.

Kao ni ovaj Grk.

Benmosche, Dingač, 2015. vs. Benmosche, Dingač, 2016.

Cijena: 33.99 Eur

Može li magija Dingača biti ostvarena u modernom formatu?

Mnogi pokušavaju, skoro nitko ne uspijeva 😀

Rogač, kadulja i suhe smokve nisu dovoljni. To je tek zajednički nazivnik Plavca Malog.

Premda zrelije, 2016. miriši zagonetnije isprva. 2015-a je jasna s koncentracijom voća u mirisu. 2016-a. evocira jasne Dingač asocijacije koje možda nisu toliko poželjne, obzirom da je trostruka insolacija odavno priča za turiste i veće breme nego blagoslov.

Ali, voće iz 2016-e ne ide u prezrelost iz koje nema povratka. Nudi natruhe izgubljenog svijeta u kojem Dingač baštini najizvrsnije odlike Plavca Malog.

Međutim, u ustima, iznenađuje hladni balans 2015-e. Školovano s mjerom, kako bi uglazbilo sve te silne tanine Plavca u uhodani orkestar. Punoća i konkretna težina osunčane supstance prenosi se nepcem neočekivanom lakoćom. U završetak u kojem gorčina tvrde kožice Plavca ostaje sačuvana kao slastan zalogaj, nakon kojeg odjekuju tonovi zemlje i herbalnosti.

2016. na nepcu ima više svježine, ali ipak za nijansu manje balansa. Bez te srčanosti koja podiže i ekstraktniju 2015., 2016. stvarno djeluje malo manje magično, ali uz jelo ostvaruje puni smisao.

U kompleksnosti, 2015. se transformira brzo, postaje sve bolje vino, sve dublje i užitnije.

Očekujem od Dingača vino koje grije, ali umješnost je napraviti vino koje hladi. Kad se ostvari vino koje i grije i hladi, to je prilično dragocjeno. Supstanca i izvedba. Nisu bedasti ni u Bidenovoj administraciji kad su ovo vino odabrali za točenje tijekom inauguracije.

Domaine BIBICh, Bas de Bas, bijelo, 2016.

Cijena: TBD

Nezahvalno je pričati i o „orange“ vinima. Ovaj Debit recimo, nije „narančast“ da bi se hvalio duljinom maceracije.

Niti je čaj, niti je cider, niti je kompot, niti sour beer…

ali je zato vino. Tradicionalna „žutina“, s depozitom u boci, nefiltirarana, ali bistra, čista i užitna kakva se može ostvariti samo u najboljim godištima. Sedam godina sam čekao ponovo ovakvu da izađe iz podruma.

Sumanuta energija uz svega 12% alc, bez problematične volatilnosti. Nakon toliko odležavanja u podrumu, čini se potpuno sjedinjenih gradivnih komponenti, kiselina, sladora, alkohola, čak i žutog tanina. Nova cjelina predstavlja fini začin egzotičnih aroma koje sam mnoge već navodio ovdje, ali prvenstveno istinski vinski nutrijent.

Ne mijenja ova iznimka od pravila, logičnu tendenciju modernih svježih Debita u smjeru izotonika kakvog i Bibić preferira. Predstavlja stilski statement koji prepoznajem i u kojem uživam. I pomalo se divim.

Respekt.

Kosovec, Škrlet, 2018.

Cijena: 11.99 Eur

Nezahvalno je pričati o Škrletu u svijetu u kojem skoro svi Škrleti pokušavaju biti sve osim onog što mogu biti. Srećom, postoji jedan interpretator koji ne podređuje potencijal tržišno prihvatljivom stilu. U toj „tvrdoglavosti“ pomalo podsjeća na Ivu Enjingija čiji ga je pristup uvijek inspirirao, ali kojeg nikad nije kopirao.

Takva se „tvrdoglavost“ isplatila u berbi kao što je 2020. ili kao što je 2018. koja je nedavno punjena u boce.

Karakteristike godišta koje su omogućile ravnomjerno dozrijevanje grožđa, inzistiranje vinara da čeka punu zrelost, stvorile su ambijent u kojem se ostvaruje drugačiji identitet Škrleta, kroz zagasite, pastelnije tonove voćne zrelosti koja asocira na dunju, a ne zelenu jabuku, ali i sipkasti intenzitet specifičnog začinskog bilja koje traje nakon gutljaja.

Životvorna energija titra gutljajem ipak konkretne težine, ali bez za nijansu nezgrapne alkoholnosti 2017-og godišta.

Uz jelo, začinjeniju kuhinju, spicy orzotto recimo, paše kao melem na ranu. Osobito uvažavajući kontinentalni identitet vina, u prijevodu – Ne! uz morsku ribu, Da! uz ajvar, Ne! uz maslinovo ulje, Da! uz bučino…

Cantine del´Angelo, Greco di Tufo, Miniere, 2018.

Cijena: 15.90 Eur

Mogu zamisliti žuti, vulkanski, sumporni kamen. Miris podsjeća i na jod, ali i na sol aromatiziranu mediteranskim travama Campanie.

Nakon skladnog i uravnoteženog, potpuno cjelovitog gutljaja, after “svrbi”… ostaje salinitet i za njim žeđ, ali koju ubrzo zamijeni – slast. Slana slast.

To je terroirsko vino. Mineralnost Greco di Tufa funkcionira ne samo uz rakove i školjke ili morska jaja, već se modelira i nivelira i uz kobasicu ili sushi, dodajući vrijednost bilo kojoj namirnici.

Moćan ekstrakt, zahvaljujući lozi, dolazi iz tla. Malokad je to toliko jasno kao ovdje.

Oltretorrente, Timorasso, 2015.

Cijena: 21.90 Eur

Jazavac iz Derthone 🙂

…doima se kao hipsteraj uz Pitasso Claudia Mariotta ili Filari Luigi Boveri.

Ipak, začinjena morska sol u mirisu, u kombinaciji sa mirišljavosti skoro muškatnog intenziteta, djeluju itekako uzbudljivo.

Uz taj intenzitet, na nepcu se osjeti kontinent i širina, cjelovitost.

“tar & flint” Timorassa?

Miloš, Plavac, 2017.

Cijena: 11.99 Eur

Fluid, isprva odvojen od aromatske aure sušenih višanja, rogača i kadulje čini se transparentan i tanak, ali tek s vremenom u čaši postaje cjelina, čvrsta kao zadnji neumoljivi tanin koji ustraje u afteru.

Ono što ostaje nakon topljenja posljednjeg sitnog tanina je borovina i kamen, herbalno-mineralna čistoća, eterična i autentična.

Kao da žvaćem bobice s Miloševih vinograda u Ponikvama.

La Biancara, Pico, 2017.

Cijena: 24.90 Eur

Kad imaš ovakvo grožđe, razumljivo da ne želiš od njega napraviti nešto što bi ga degradiralo.

The Morning Claret Simon J.Woolfa citira Angioliono Maulea “I don`t like orange wines” 🙂

Francuzi (kao i Talijani) obično imaju idealnu riječ. Za školovanje vina u podrumu postoji termin – elevage. “Podizanje” vina. Svi postupci kojima tekućina koja ulazi u proces vinifikacije postaje – vino, s ekspresijom sorte ili terroirea, bez zamki oksidacije ili taničnosti besmislene maceracije.

Naizgled je duhovito od strane Angiolino Maulea isticati kako ne voli narančasta vina, obzirom da je konkrentno ova 100% Garganega uzgojena pod IGT Veneto denominacijom, nebistrena, nefiltrirana,  nastala spontanom fermentacijom na vlastitim kvascima i – mjesecima macerirana.

Ono što iščitavam u tom komentaru nije isprazna duhovitost već kritika sve brojnijih vina koja su macerirana radi maceriranja. Jer što je dulje macerirano, to se skuplje može prodati.

Međutim, malokoje od tih ostvaruje “balance and restraint” istinski značajnih vina. U pravilu su daleko od dubine, širine i finese ovog vina.

Ne-voćna aromatika naravno, i sva specifična mineralna signatura, ali ono što osvaja, ono što čini razliku na kraju je svrha… nakon kratke nivelacije na osebujnu frekvenciju Mauleove Garganege, kreće infuzija energije direktno u krvotok. To je moja droga. Vino.

…and forevermore
That’s how you’ll stay…

Bedalov, Tribus, 2017.

Cijena: 14.49 Eur

Kad se svaka bobica grožđa osjeti u vinu, a ruka vinara ostaje nevidljiva, premda je stvorila ovu kožnatu voćnost, ovu slasnu cjelinu koja klizi nepcem…

U ovoj fazi Tribus je najmirisniji Crljenak, podignut eteričnim Plavcem i začinjen Dobričićem u afteru.

Vožnja na vrtuljku skliskih tanina, punoće bez trpkosti i svježine bez vidljivih kiselina.

Lijek.

Sergio Arcuri, Aris, Ciro Rosso Classico Superiore, 2015.

Cijena: 18.90 Eur

Sa´će Tvrle da me izvređa, ali prije šnjofkanja po raznim online izvorima, imao sam spontane asocijacije prema kojima ovaj kalabreški 100% Gaglioppo (in purezza),

miriši poput Nebbiola, u pogledu začinjenosti i specifične kožnatosti voća…

u ustima djeluje kao Sangiovese, vinozno s aromatičnim mediteranskim biljem i voćem ispreletenim duboko u afteru…

a strukturom, Nerello Mascalese 😛 Sitan, čvrst tannin duboko u afteru, ali taničnost koja je elegantna i nakon koje ustraje slanost.

Dakle, ovo je “moje vino”.

Uz slavonsku kobasicu, u potpunosti se formiralo i integriralo u cjelinu.

Isplati se proučiti malo više o ovom vinu. Ovaj moj format mi to ne omogućuje, ali spreman sam podijeliti informacije koga bude zanimalo.