Korta Katarina, Plavac Mali, 2007.

Cijena: cca 225,00 kn (travanj 2011.)

Još jedna od brojnih butelja koju nisam imao strpljenja (pa ni uvjeta) čuvati. „Nova berba“ je 2007. i Plavac Mali s položaja Postup i Dingač, nisam siguran da li već iz vlastitih vinograda, ali svakako pod prestižnom etiketom Korta Katarina.

Šnjof, šnjof?!? Slatki rogač i pekmez od smokve, murva i višnja, a nimalo pretoplo unatoč visokih 15,5%

Srk, žvak, gut?!? Ali zato grije do želuca, na odličan način… puno, ali sočno. Fenomenelne kiseline zbog čega nije „teško“ već zavidne pitkosti za ipak vrhunski Plavac. Čak jedan „začinsko-mentolasti“ finiš.

Uz karakterisitčnu taničnost koja je u ovoj inkarnaciji superuglađena, kiseline su ipak divno iznenađenje. Premda je itekako spremno, već vidim kako uživam u ovom vinu i za petnaest godina.

U slast ! Jer ovo vino zaslužuje biti tretirano kao hrana, najslasnija medicina koju poznajem 😉 4

Mali apdejt, nagovorili su me da uvedem grafičke „ocjene“ i zato je tu ova butelja sa strane (zahvaljujem supruzi koja mi je to složila gratis, bar se nadam).

Logika je ista kao i do sada:

0 = užas

1 = loše

2 = solidno

3 = sviđa mi se…

4 = Love it!!!

5 = Perfektno.

te sve međuocjene, plusići, recke, zvjezdice i fus note… kao i dvije najbitnije napomene:

Prvo, ocjena ima smisla tek nakon čitanja dojma o vinu.

Drugo, nema smisla izvoditi matematičke operacije tipa cijena kroz ocjena pa treći korijen iz petnaest jer nisam u stanju uspoređivati npr. Portugalsku Tourigu Nacional s Paragvajskim Torrontesom premda oboje imaju P T zajedničko u imenu :-)… nema „zbrajanja kruški i jabuka“.

Nego, kako vam se sviđa grafički prikaz?

14 thoughts on “Korta Katarina, Plavac Mali, 2007.

 1. mladen 21/04/2011 / 12:30

  Mrvicu nevezano za senzacionalnu Kortu,ali muka ne bira ni vrijeme ni mjesto.
  Naime, put će me nanijeti u Pariz pa bi mi dobro došla neka adresa odgovarajuće vinoteke.
  Npr., nešto širokogrudno u smislu cijena i asortimana(imaju li oni svoj Wine&co?).
  p.s.
  Uživanje uz Vaše ocjenjivanje je i dalje zajamčeno.
  p.s.2
  Grafički prikaz je, svakako, osvježenje. A da najviša ocjena u grafičkom prikazu bude na dnu?!
  To jest,tak je bilo dobro da smo ispili do dna?!

  • vinopija 21/04/2011 / 14:27

   😉 bottoms up! Onda moram i naopako okrenuti butelju…

 2. Fiškuš 21/04/2011 / 14:40

  Ovo vino imao sam priliku prvi puta probati na ovogodišnjem ZWG. Premda se radi o iskustvu degustacije na sajmu, a posebno u ovogodišnjim uvjetima sveopće gužve i nereda, gdje mi je bilo teško uspostaviti kontinuiranu usredotočenost, vino me ostavilo ravnodušnim. Za moj ukus suviše ispolirano, i ono što me najviše zasmetalo, sveprisutne arome drva. Još jedno vino koje, barem meni, potvrđuje veliku upitnost barikiranja plavca malog. No, o tome se na ovom mjestu ionako dosta raspravljalo.

  • vinopija 21/04/2011 / 14:54

   He he, “kontinuirana usredotočenost” je lijepo rečeno. Toga je manjkalo… Mogu shvatiti da je KK Plavac “ispoliran”, ali me u ovoj izvedbi to ne smeta, stvar stilistike koja mi se čini dosljedna i dobro izvedena, posebno zato jer nisam doživio prejake arome drva kako veliš… No, kako si napisao, bilo je prilično diskusije između ostalog i o upitnosti forsiranja drva između ostalog i kod Plavca Malog, ali nekako mi se zanimljivijom čini teza koju sam nabacio vezano uz starenje…

   • Fiškuš 21/04/2011 / 15:23

    Hmm, starenje… Pa, u konačnici, materijal je tu. To je dobro vino, od vjerojatno dobre sirovine iz izvrsne godine i ono sigurno ima potencijal za odležavanje. Pitanje je jedino osobnih sklonosti i naravno uvjeta u kojima se kuša. Kak´su rekli slepci -bumo videli… Kao nesumnjiv znatiželjnik, i u biti entuzijast, sigurno neću odbiti ako me tkogod ponudi ovim vinom za desetak godina.
    Inače, ja sam za grafički prikaz i ovakav mi je OK. Malo inovacije ne škodi. 😉

  • enogastrolovac 05/05/2011 / 14:19

   na predjelu i oko Place de la Madeleine nalaze se svi ovi dučani i idi u njih redom kako sam ti ih naveo. Zapamti, trebat će ti najmanje 4-5 sati. Vidjet češ kako vrijeme leti.

   1. Lavinia – vlasništvo španjolaca fenomenalna vinoteka

   Paris
   3, boulevard de la Madeleine
   75001 Paris
   Tél : 01 42 97 20 20
   Fax : 01 42 97 54 50
   Métro: Madeleine

   Restaurant LAVINIA
   Tél . : 01 42 97 20 27
   2. Fauchon – vinoteka, gastro dučan i pravo carstvo svakih čuda, jedan od najvažnijih enogastro dučana na svijetu
   24-26 place de la madeleine

   3. Hediard – sličan dućan kao i Fauchan samo s nekim malim razlikama
   21, place de la Madeleine
   75008 Paris

 3. Ivanhoe 21/04/2011 / 16:19

  Znači 5 je ako je boca puna do čepa. Takve najviše volim 😉

  • vinopija 21/04/2011 / 16:40

   Da. Do balčaka.

 4. denis 23/04/2011 / 09:05

  pre mesec dana smo, zajedno sa nekoliko Matuskovih, otvorili i jedan Korta Katarina iz 2006, poredjenja radi. moram da priznam da sam bio prilicno razocaran, osim bureta skoro se nista i nije osetilo, malo neceg nedefinisanog vocnog u pozadini, tek da nagovesti da tu ima jos nesto osim uticaja hrastovine. ekstrakta i tela je bilo, ali, ocigledno izuzetno pokriveno drvetom, disbalans na ustrb vocnosti i ostatka sadrzaja. potrazicu 2007, zaintrigirao si me sa onim vocem, nadam se da su popravili rezultat

  • vinopija 23/04/2011 / 12:49

   Imaš dojam i za Korta Katarinu 2006. Samo upiši u tražilicu. Osobno nisam toliku hrastovinu doživio. U zadnje vrijeme popularno je a priori pljuvati po hrastu čim osjetiš naznake odležavanja u drvetu, a nekoliko puta i sam sam se prevario…
   Ali istina je da je meni 2007. još bolja od 2006. što sam na neki način i očekivao… Zanimljivo da si naveo Matuška, ime koje nije “proslavljeno” u stanovitim vinskim krugovima 😉 Neki dan sam otvorio njegov Dingač iz 2006. koji sam dobio i ostao sam ugodno iznenađen. Nije tipičan Dingač, osobito na nosu, ali je Dingač. U vrlo zanimljivoj izvedbi!

   • Cugoš 26/04/2011 / 11:10

    Matuško Dingač 2006. je izvrsno vino i vrlo dobar Dingač s vrlo fer cijenom (73kn+PDV u podrumu u Potomju). Mislim da u tom grmu leži zec svekolikok nezadovoljstva spram dotičnom vinaru.

   • denis 27/04/2011 / 09:07

    pročitao sam opis Korte 2006 i nažalost nisam stekao takav utisak, kao ni ostatak prisutnih, čak ni posle 2 sata ozračenja u čaši. Pomenuto duženje smo počeli sa Matuskovim Pošipom iz 2008, od koga sam više očekivao obzirom na rezultate sa plavcem, nastavili sa Kortom 2006 i zaređali sa Matuškovim Dingačima ( sve 4 izvedbe, uključujući i superior – čudo ), nekoliko puta sam se vraćao na Kortu, ali je i dalje dominirao ukus hrastovine. Možda je to bilo neko drugo punjenje ili je barik malo više pustio od očekivanog

 5. dr. Ivan 26/04/2011 / 18:09

  U početku je aroma prilično prigušena, samo se naslućuju tamno voće i barikne note. No, već nakon petnaestak minuta poćinju se nizati sloj za slojem sve intenzivnije arome trešanja i šljiva, koje se okreću prema džemovima, potom tamna čokolada, nešto duhana te jedva primjetne dimne note. Nešto kasnije se začinske barikne note još jače razvijaju i preuzimaju dominaciju nad slatkastim voćem. Okus koji slijedi još je kvalitetniji od mirisa. Istovremeno bogat, pun i slastan, ali s dozom svježine i elegancije. Pikantni začini zajedno s moćnim taninima nježno bockaju jezik nepce u početku, da bi potom zrela voćnost i bogati ekstrakt stvorili dojam slasnosti, koja na retrookusu traje još dugo nakon ispijanja.
  Izvanredno vino!
  Ocjena: 92/100

  • vinopija 28/04/2011 / 12:22

   Lijep opis doktore 😉 Očito smo imali sreću uživati u istom vinu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s