Landskroon, Shiraz, 2007.

Cijena: 84,90 kn (07.07.2011.)

S vremena na vrijeme čovjek se zaželi novosvjetskog Shiraza u najbanalnijem izdanju. U tom smislu bio sam spreman i na „masniju“ i „slađu“ tannin-free inkarnaciju… možda nova južnoafrička etiketa na našem tržištu posluži svrsi?

U čaši neprozirna i konzistentno rubin crvena s tek nešto svijetlijim rubovima i „suzama“ koje nisu premasivne, ali polako padaju…

Šnjof, šnjof?!? Kad sam prvi put gurnuo nosinu odmah po otvaranju ništa osim sagorjelog ugljena nije se osjetilo… kako sam pričekao u nadi da izvjetri iritantni ugljen, vino se ugrijavalo na visoku sobnu temperaturu i počeo se osjećati alkohol na nosu. Slutim nevolju. „Some smoky and sweet berry fruit flavors“, trebao sam znati bolje 😉

Srk, žvak, gut!?! Trenutak istine kod ovog vina definitivno je na nepcu. Kad sam se već pitao zašto nisam uzeo Yellow Tail ili Wolf Blass da zadovoljim prizemne pobude, Landskroon pokazuje drugo lice, nakon kojeg je i nos djelovao bolje, voćno, ne prenapadno, vrlo dobro.

Suho vino dopadljive pitkosti zahvaljuući lijepim kiselinama i očekivano manjkave taničnosti s istaknutom aromatikom u prvom planu, crveno i crno bobičasto voće…no, ne toliko ekstraktno da bi trajalo u finišu osobito dugo, ali dovoljno. Zato je ekstremno mekano.

Ne znam zašto ovo predlažu uz „barbecue“? Eventualno komad stejka u umaku od sira, jer meni bi milkshake iz McDonaldsa bolje išao uz roštilj od ovoga… doduše, na Borneu još ima ljudoždera pa nitko ne raspravlja o ukusima 😉

Ništa čudno da mi je prodavač ovo preporučio. Vjerojatno bi i ja na njegovom mjestu 🙂 Svakako još jedan masovno dopadljivi Shiraz. Samo ne uz BBQ 😉

Minus 3 jer ipak mi se na kraju donekle svidjelo. Ali za 85 kn trebalo bi konkurirati Rosemountovom Diamondu jer kad ću sljedeći put uzeti ovo vino? Vjerojatno nikad.

2 thoughts on “Landskroon, Shiraz, 2007.

 1. Kruno 11/03/2012 / 00:32

  Zanimljivo, a ovo vino proglašeno jedno dva najbolja uvozna vina 2011 prema Večernjem listu. Meni je osobno jako dobro ali ga treba ostaviti da se izdiše.

  • vinopija 12/03/2012 / 13:22

   Drag mi je Vito, al mi je draža istina… 🙂 Šalim se Kruno, ne sumnjam da je Večernjak imao svojih razloga istaknuti ovo vino, ali u mojem slučaju me činjenica da sam potpuno zaboravio ovo iskustvo podsjetilo zašto vodim ove bilješke i teško bi ponovo riskirao izdvojiti 85 kuna kraj toliko drugih vina koja me zanimaju.
   Ukoliko poželim pravi mouthfilling Shiraz ovo vino neće zadovoljiti tu žeđ, a ukoliko ću tražiti neki karakterniji Novosvjestski Shiraz opet ima povoljnijih i boljih, a ukoliko ću tražiti Rhonu, onda ovo uopće nije ni u rezervnoj pričuvi.
   Moje neobjektivno mišljenje opterećeno s previše popijenih butelja 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s