Bertoša line-up

Skromno i stidljivo, ali ipak se širi lista dostupnih Malvazija i Terana ispod 50 kuna MPC. Nakon Malvazije 2009. odlučio sam probati novu mladu Malvaziju, kao i Sivi Pinot, a osobito Teran. Rezultati su obrnuti od očekivanih.

Bertoša, Teran, 2010.

Cijena butelje: 47,98 kn (05.08.2011.)

Ljubico, otvori latice i oslobodi mirise grožđa i sitnih crnih nezrelih bobica… u nekim se vinima osjeti drvo, u ovome Inox 🙂 Mladi Teran još je zelen. Nije suviše izraženih kiselina. Izgleda kako su ti malolaktični enzimi i kvasci i predobro odradili posao. Brašnjavi tanini, sitni poput pigmenta „zečje krvi“, ali grubi i neotesani. Jednostavan Teran, rudimentaran, tek ukroćen u čaši, krepak, ali nimalo krepostan 😉 Iskonski ekstraktan i uz svega 12,5% alkohola! Ma kako se činio robustan i nezgrapan, ipak ispunjava usta svježinom i specifičnim aromatskim voćnim profilom Terana. Jednom kad ti uđe pod kožu, pomisliš da će ostati vječno mlad. „Bare naked“ Teran, bez dodatne opreme, nema senzora ni grijanih sjedala, nema ni serva ni elektronskih podizača stakala. Samo vrata, ključ i vozi! 3 s plusom jer ipak ima „centralno“ 😉

Bertoša, Malvazija Istarska, 2010.

Cijena butelje: 47,98 kn (05.08.2011.)

Šnjof, šnjof?!? Svijetložuta tekućina koja se čak prilično uljasto drži za čašu (13,3%) oslobađa mirise bazge ili sličnih opojnijih cvjetnih mirisa, također i sitnu, supersitnu koricu limuna ako se baš potrudim 😉 Vrlo suho i vrlo pitko. Odlična kombinacija za Malvaziju Istarsku. Odlične i vrlo dobro uklopljene kiseline u strukturi koju očekujem od još jedne vrlo dobre Istarske Malvazije „reduktivna“ stila, ali po nižoj cijeni! Plus slanost. Plus voće u ustima intenzivnije od voća na nosu. Sve u svemu jako dobro pa čak i bolje od prošle godine, ali nek ostane 3 plus. Nema ih puno boljih, ako ijedno po toj MPC. Posebno zahvalno uz hranu.

Bertoša, Pinot Sivi, 2010.

Cijena butelje: 44,98 kn (05.08.2011.)

Najmanje sam očekivao da će mi se Sivi Pinot svidjeti, a na kraju je ispao neočekivana zvijezda ove horizontale… ili je tangenta na kružnicu…vidjet ćemo. Svijetle zlatnožute boje i iznimno ugodnog mirisa s profinjenim aromama cvijeća i voća, ugodan i svjež nos do skoro herbalnog, mudre smirenosti…

Srk, žvak, gut!?! Reske i osvježavajuće kiseline tamo gdje trebaju biti. Poprilično puno i bogato tijelo s 13,9% alkohola. Suhoća koja ostaje nakon finiša izvrstan podsjetnik da treba uzeti sljedeći gutljaj 😉 Prezahvalne strukture za kombinaciju s brojnim jelima… Iznimno dobro mi je sjelo i uz jednostavne šurle s blažim ragu umakom, dakle ne baš kombinaciju iz udžbenika. Čisto. Britko. Vinski užitno i aromatski fokusirano. Izvrstan Sivac u domaćem kontekstu, između ostalog i zbog osjetnog identiteta Istre u svojoj acidičnosti te skoro mineralnom signaturom u samom finišu. Like the song of the hummingbird 🙂 3do4!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s