Batič, Cabernet Franc, 2001.

Cijena: 74,50 kn (24.01.2012.)

Obzirom da nemam mogućnost arhiviranja vina, jako volim kad naletim na neku staru butelju, na nekakav povrat po sniženoj cijeni, nečega čega ima još 5, 6 butelja. Osobito kad nakon otvaranja otkrijem da je čep izdržao sve te promjene godišnjih doba zadnjih deset godina.

Cabernet Franc kuće Batič, vipavski vinorodni okoliš, številka steklenic 2.300 🙂

Prazneći butelju u dekanter veselio sam se pogledu na skoro smeđu boju zrelog vina s tamnim, bakrenim odsjajem.

Šnjof, šnjof?!? Isprva se definitivno činilo kako je dobrano prošlo svoj vrhunac. Zato sam ga ostavio barem sat i pol u dekanteru prije prvog kušanja.

Ozbiljan nos …bagremov med i namaz od smokava, kompleksan? …suhi šipak i sušene višnje, donekle dubok? …lišće i ono što se zna opisivati kao mirisi jesenje šume.

Nos poziva na kušanje, ali još više govori „Stani“, „Polako“…

I dobro je da je tako 🙂 Jer ipak, s prvim gutljajem misterij je rasplinut. Premda još dovoljno živo i pre-interesantno, Batičev Cabernet Franc iz 2001. godine jednostavno se počeo „raspadati“… kiseline vuku na svoju stranu, tanini na svoju, tijelo je tu negdje između izrazite suhoće i 12% alkohola 😉 Čak je i tekstura smežurana kao koža prerano ostarjela čovjeka… sanjivo vino…

Unatoč svome opadanju, vino je dostojanstveno i strahovito zanimljivo i tko ne može svaki dan otvarati ozbiljnije odležala vina, mora iskoristiti ovakvu priliku. Tih 11 godina i nije osobito dugo za stvarno vrhunski Cabernet Franc, ali teško da je i vinar predvidio da će baš toliko stajati neotvoreno, svakako ne na nekom skladištu ili polici.

Ipak je vino još uvijek potpuno zdravo i svakako dovoljno živo, a poučno i opojno iskustvo koje pruža je neprocjenjivo. Zato mi je drago da sam naletio na ovo vino. I ovakvo mi se čini puno bliže ideji Cabernet Franca negoli mnoga vina dostupna u Hrvatskoj i radije bi ga odabrao negoli većinu… posebno kad mu je nakon cijelog dana u dekanteru udahnut novi život. Život koji je pružio vinsku esenciju Cabernet Franca, reduciranu, ali impresivnu.

Da nisam tjedan dana uoči otvaranja Batiča imao sreću uživati upravo u „Loirskim originalima“ iz regija Chinon, Saumur-Champigny i Bourgueil, vjerojatno bi dodijelio neku ocjenu dojmu, ali sad imam potrebu ostati suzdržan 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s