Ronchi di Cialla, Ribolla Nera, 2010.

Cijena: cca 13 Eur MPC

Ronchi di Cialla_Ribolla Nera_2010Opcija za sve kojima naziv Schioppettino lomi jezik. Umjesto „skjiopetino“, lakše je izgovoriti Ribolla Nera. U vinariji Ronchi di Cialla namjerno koriste ovaj naziv za tzv. „ogoljeni Schioppettino“. To je Schioppettino koji ne dolazi isključivo iz sottozone Cialla i nije školovan u drvu. Fascinantno je usporediti tve dvije inačice iste sorte u iskusnim rukama.

Papreno na nosu, voćna zrelost, nešto što me podsjeća na sluzavo meso lokalne „plotne sorte“ poznatije pod nadimkom Izabela 🙂

Čak i ovako surovo golo nije „sirovo“, nije robusno koliko bi očekivao, tek namjerno neuglađeno, ali odmjereno, ozbiljno, perzistetntno, postojene strukture s „metalnom“ kiselinom… autentično vino izbrušene tradicije.

Imam osjećaj da „diše“. Ne radi se o nekom osobito oksidativnom pristupu, naprotiv, ali ta prividna opuštenost, mekoća koje nema veze s teksturom, već podatnost koja dolazi s podnebljem i sortom u rukama vinara koji znaju prepoznati i interpretirati taj karakter.

Idealna dozrelost, idealna koncentracija, idealna pitkost, idealnih 12,5% alkohola koji ne smetaju, tijelo koje ne usporava začin, ne opterećuje gutljaj. Zato vino nije robusno već asketsko.

Asketska privlačnost Schioppettina. Mineralna informacija iz tla se podrazumijeva 😉

5 misli o “Ronchi di Cialla, Ribolla Nera, 2010.

 1. buonsangue 15/02/2014 / 00:02

  “terriorsko vino izbrušene tradicije” ___ Ukoliko si slucajno mislio “terriersko vino”, tu se ne bi shtel meshat, ali ako si mislio “terroirsko vino”, kao sto pretpostavljam da jesi, onda bi se fakat malo trebao zapitati nad time sto je “terroirsko vino”. Naime, kao sto i sam kazes, ovo vino nije Cialla. To sto neko vino, na ovaj ili onaj nacin, ima odredjenu “ekspresiju tla”, moze mozda znaciti da je mineralno, zemljasto ili stolivec, ali ne znaci da je “terroirsko vino”. Colli Orientali bla bla nije “terroir”, nego zona: shirok i, u smislu (geografske i ine) specificnosti, relativno neobvezujuci pojam. Nije svako vino koje je rezultat terroir-a u opcenitom smislu (kao rezultante sinergija svih faktora neba, faktora zemlje i faktora ruke itd.) “terroirsko vino”. “Terroirsko vino” je vino koje dolazi s omedjenog, odredjenog, konkretnog terroira. A ovo vino je, koliko shvacam, field blend, ili u najmanju ruku ne nosi identifikaciju terroir-a (a da je to potrebno/moguce, tj. da ga uopce ima, nosilo bi identifikaciju, bas kao sto je nose njihova Cialla vina).

  • vinopija 15/02/2014 / 12:36

   Dobro, dobro, malo sam se zanio 🙂 Istina je da ovo nije ono što se smatra “terroirskim vinom” iz razloga koje si lijepo iznio. Taman se malo opustim i eto ga terrijerski “hejteri” 😉 a Spurrieru nitko nije prigovorio za barem 9 (devet) notornih nonsensa koja je onako usput plasirao u još uvijek aktualnom Decanteru mislim…

  • clemens 15/02/2014 / 15:02

   ““Terroirsko vino” je vino koje dolazi s omedjenog, odredjenog, konkretnog terroira. A ovo vino je, koliko shvacam, field blend,” — zar field blend ne može dati terroirsko vino? ps. mislim na field blend kao što je opisan ovdje https://en.wikipedia.org/wiki/Field_blend#Field_blend. odnosno, je li miješanje loza u omeđenom terroiru nadvlada izražaj samog terroira? ili si mislio na nešto drugo?

 2. buonsangue 15/02/2014 / 18:28

  Imas pravo, clemens. Ispravka: ne field blend, nego blend raznih/raznorodnih polozaja. Kriterij nije interplantacija razlicitih sorti u jednom vinogradu/na jednom polozaju (sto nije ni u kakvoj opreci s mogucnoscu “terroirskog vina”: dapace, masa izrazito terroirskih vina su rezultati inetrplantacije u raznim omjerima), nego geografska disperzija/neodredjenost.
  (Hvala na pazljivom citanju!)

  • vinopija 16/02/2014 / 09:06

   clemens, zahvaljujem na satisfakciji ovog dragocjenog trenutka 😀
   Zahvaljujući mojem i zatim Tvrletovom svojevrsnom lapsusu, imamo lijepu izmjenu vrlo korisnih komentara 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s