Enjingi, Venje (bijelo), 2007.

Cijena: 74,70 kn

Enjingi_Venje_2007Bio je to nepromišljen trenutak kad sam probao pjenušavi Mosel Heymann-Löwenstein 2008 Riesling Sekt zaista fantazijskog naziva „Fantasie der Schieferterrassen“ i plasirao svojevrsnu glupost. Inicijalna reakcija je bila „Enjingi s mjehurićima“ i premda je konkretno vino doista imalo ponešto „schiefer“ karaktera više od Kutjevačkog b(a)rda :-D, kao da sam maltene uvrijedio domaćina mojom ishitrenošću 🙂

Kako bilo, neporecivo je i to da vinarija Enjingi trenutno na tržištu drži aktualnu berbu perjanice podruma, bijelo Venje berbe 2007.(!) po cijeni ispod 10 Eur u maloprodaji. Koliko je takvih vina na polici uopće? Ne previše.

Raskošan nos pun voća krajnje zrelosti, a bez gorčina kasnih berbi… dunje i kruške, livada tratinčica i s vremenom, orašastost. Graševina 2007 mi je najbolje Enjingijevo vino i bez zadrške jedno od najboljih vina Slavonije. Venje 2007, uz Graševinu sadrži i Rajnski Rizling koji je također izvrstan iz 2007. te Sauvignon, Sivi Pinot i Traminac.

Svijetle kiseline, skoro tanična struktura, po ničemu polusuha… ipak, ne traje na nepcu koliko bi želio. Osrednja prodornost i energičnost i to uvjetno tanje tijelo obzirom na očekivanja, tjeraju me da razmišljam o svemu osim vinu. Možda danas nije neka „hipsterska uzdanica“, ali volio bi da Enjingi ostane Enjingi. Prezrelost i alkoholnost, ali koji mu pristaju, u skladu s karakterom podneblja iz kojeg dolazi i varijacija berbi. Bilo kakav stilski statement izuzev etabliranog ne bi bio dovoljno uvjerljiv ili zapravo, ne bi ostvaio onu prezrelost i sočnost po kojoj je Enjingi prepoznatljiv.

Arome su bile teške, a ne vino. 2007 Venje je i pre-„lagano“, neovisno o 14,6% alkohola. Enjingi uvijek ima svježinu, misleći pritom na još danas vrlo životne berbe s početka stoljeća koje imaju svježinu, ali ovdje mi je čak nedostakajalo slatkoće prezrelosti. Tko bi rekao.

Jedna misao o “Enjingi, Venje (bijelo), 2007.

  1. ibrosaurus 26/04/2015 / 06:51

    hoću to!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s