Podere Cipolla, Levante 90

Cijena: 5 Eur

Podere Cippolla_Levante 90Dok se mousse od pjene spustio u čaši, pluteni se čep napuhao kao žaba. Vino Frizzante Bianco Seco ne govori puno o tradiciji vinarije Podere Cipolla zbog koje ova Malvasia dell`Emilia miriše na luk 🙂

Luk je sigurno sugestija, ali izuzetno zanimljiv nos je tu. Renesansan. Kao i Fratar Cipolla 😉 Dozirano funky vonj, a čvrsto i prodorno da može slijediti i nakon jakih crnih vina. Ispirač nepca doista. Možda me zato oduševilo čak i više od jako ozbiljnih Lambrusca koje Podere Cipolla pravi.

Koliko sam shvatio Denny Binija toga dana u Beču, Levante 90 je vino koje najviše voli i njegov djed jer je „isto“ kao što ga je on pravio u svoje vrijeme. Ovi vinogradi Malvasie Aromatice di Candie nisu toliko stari. Ali, jesu uzgojeni organski.

Ova „Col Fondo“ lokalna Malvasia s mjehurićima toliko je robusna, toliko naizgled jednostavna i svakodnevna, ali danas raritetna. Danas se ovakvim vinima dodijevaju atribucije „rustikalno“. A zašto ne „autentično“? Mogu zamisliti koliko se ispijalo ovakvih vina s 11% alkohola, a s toliko tijela, težine i vinoznosti.

Možda sam se šalio za luk, ali ne šalim se s vinoznosti 😉 Niti sušenim voćem koje zadominira mirisnim asocijacijama.

Osjetila počinju prizivati kakvu domaću salamu kojoj bi ovakav sočan mjehurić kontrirao svježinom grejpa, samo manje gorkog.

Uskrsnuće u boci. Podiže mutnu prašinu. Gravitacija.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s