OPG Sladić Marko, Plavina, 2015.

Cijena: 75 kn

Uoči konferencije o Tribidragu (Crljenku Kaštelanskom, Pribidragu, Kratošiji, Primitivu, Zinfandelu) 27. i 28. travnja, imam idealno vino za skretanje pozornosti na okolnost koja se ne ističe često.

Naime, Tribidrag je (između ostaloga) značajan kao sorta iz koje je nastao Plavac Mali, prema mnogima sorta s najvećim potencijalom za odgoj vina koje s vremenom dobiva na vrijednosti. Međutim, „potomci“ Tribidraga su i Vranac i Plavina (Plavka)…

Plavina je još uvijek druga najrasprostranjenija crna sorta Dalmacije. Međutim, malotko je buteljira kao monosortno vino. A sreo sam puno ljudi koji imaju problem s Plavcem. Ne sa sortom kao takvom, već s vinima koja mogu biti osebujna i karakterna, ali su načalno trpka i teška za progutati, a takva često nose naziv Plavac na etiketi.

Zamislimo Plavac bez grubih tanina, ali još uvijek robustan, idealno rustikalan s naglašeno mediteranskim začinskim kickom. Takvo vino je Sladićeva Plavina.

Jako lijepo uravnoteženo vino, koje je vinozno, vinsko, koje ne opterećuje, već je užitno. Koje je na stolu iznimno zahvalno. Malo koje hrvatsko crno vino uopće je toliko versatilno. Možda je to zbog skladno raspoređenih kiselina Sladićeve Plavine, ali ako može Sladić, što ostali čekaju? Ovo bi trebalo biti svakodnevno vino Juga koje se ispija po prihvatljivim cijenama kako u restoranima tako i u domovima.

Okej, nemaju svi poput Sladića položaje kod Plastova. Mikroklimatski utjecaji ovdje su specifični. Ali ne bi se Plavina toliko rasprostranila da joj ne odgovaraju i drugi uvjeti.

Dok se vinari besmisleno svađaju treba li se „novotkrivenu“ sortu nazivati Tribidrag ili Crljenak, nadam se da tu pohlepu neće platiti konzumenti.

U svjetlu činjenice da su svi ti novorodni Crljenci i Tribidrazi ionako sadnice Primitiva, isprobat će se u Splitu na konferenciji više ili manje uspješna vina i na tome im treba čestitati. Nadam se da će netko postaviti pitanje da li je sva ta koncentracija voća uz mekanije tanine razlog da Tribidrazi koštaju cca dvostruko više od ove Plavine recimo.

Obzirom da u Apuliji postoji vina, konkretno Primitiva po cijeni ove Plavine, koja su neusporedivo dugovječnija, autentičnija, tradicionalnija, uravnoteženija, upečatljivija i karakternija, nadam se da će netko ponuditi i odgovor.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s