Frankovka ekstravaganza

Francesca, Mlada Frankovka, Dika Frankovka Rose, Dika Frankovka, Miraz Frankovka, Ledeno vino Frankovka – još valjda nedostaje sherry ili porto od frankovke i pokrivene su sve pozicije 😀 Sviđa me se ta posvećenost i vjera u Frankovku po čemu Feravino i Feričanci postaju prepoznatljivi. A kako su uspjela ova nova vina? Idemo redom…

Francesca, Brut, 2017.

Cijena: 50 kn

Francesca je pjenušava Frankovka nastala Prosecco metodom u vlastitom tanku kojeg su kupili.

Ozbiljna prodornost na nepcu i svježina jabuke koja ostaje u afteru. Kod Francesce nije uopće na prvu jasno da se ne radi o klasičnoj metodi. Nadahnut balans, pogođena suhoća/slatkoća ostvaruje sočnu jagodu i crvenu naranču. Arome ustraju, prezentnost se ne izgubi u ustima.

Svakako je to tehnološko ostvarenje, ali inteligentno! Ima smisla! Kao alternativa Proseccu koji je ograničen na bijelu sortu (premda se ne brinem da će se i to ubrzo promijeniti).

Kupio sam dva kartona ovoga jer nudi sve što trebam od ovakvog vina za nižu cijenu od svega što znam na tržištu. Zato, nakon dugo vremena, Preporuka! Cijenim i što su naznačili godinu berbe premda nisu morali koliko znam.

 

Mlada Frankovka, 2018.

Cijena: 25 kn

Ovo sirovo, uzemljeno voće dolazi kao suho vino sa svega 12% alc i taničnim stiskom koji traje do sljedećeg gutljaja… koji dolazi prije nego se boca stigne ugrijati na sobnu temperaturu.

Rashlađena pitkost srčanog voća ne lijepi se za nepce. Umjesto toga, osvježava. Ostvaruje istovjetnu ulogu kakav ovćni Portugizac ostvaruje uz buncek i kobasice na tanjuru. Ali voćni profile je više ribizl i brusnica, ali uz diskretnu zemljanu notu Frankovke.

Instant cjelina soka iz inoxa. Nije karboničko, ali kao da je 😉 Uživati dok ima, jer nije stvoreno da traje.

 

Ledeno vino Frankovka, 2016.

Cijena: 300 kn

Aleluja! Pribojavao sam se ovog, ali ispalo je izvrsno. Boja nije crvena, ali miriši kao šumski med, pravi medun, medljikovac… i nije melasasto na nepcu. Nije uopće ljepljivo! Niti puni usta površnom slatkoćom. Ovo je kompot od jabuke i kruške, predivno balansiran između gorčine zrelosti i integrirane svježine.

Finoća, 11.5% alc, puno sladora i koncentrirane zrelosti… Frankovke.

 

Grasecco, Extra Brut

Cijena: 50 kn

OK, ovo nije Frankovka, ali nakon svega ovog dobro dođe pravi čistač nepca. Ovo je uspjeli „Prosecco“ iz Graševine. Extra Brutalno surov, čist i ustrajan poput zelene jabuke. Koji funkcionira kao aperitiv, ali još bolje kao – čistač nepca. Uspješno pobriše sve što je opteretilo nepce 🙂

Dok je Brut verzija opterećena rubnom gorčinom zbog, pretpostavljam, imperativa lažne punoće koja se sviđa nezainteresiranom nepcu masovnije publike, Extra Brut sveden je na samo 1g ostatka šećera !?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s