Tomac, Amfora Traminac, 2017.

Cijena: još nije u prodaji koliko znam

Održao se Festival traminca u Iloku prošli vikend i nemam pojma kako je bilo. Ne zato jer se ne sjećam 😀 ,već zato što nisam bio. Zbog toga mi je iskreno izrazito žao jer vjerujem da je bilo genijalno. Ali vjerujem i da nije bilo neponovljivo 😛

Koliko sam pratio, jedno od vina koje se pojavilo na festivalu je i ovo, koje sam požurio prvi „recenzirati“. Možda i nisam prvi, ali slabo stignem pratiti pa nek me ispravi tko zna bolje, poanta je u tome da sam jedva čekao zabilježiti dojam.

Jer vino je neusporedivo 🙂 Beskompromisnost amfore kao grubog, u suštini rudimentarnog alata koji u rukama predanog virtuoza kroji elegantan Traminac sposoban naglasiti neke neizražene karakteristike inače vrlo prepoznatljive sorte.

Zato u ovakvom Tramincu nema smisla tražiti ruže ili botritis. Tu nema niti jedne napadne arome. Način na koji vino miriše je eteričan. Otvara se jako polako, ali bez brige ukoliko se i zagrije na stolu… nije tip vina koji grije, već koji hladi.

Ima dosta tijela, materijal je čini se bio u punoj zrelosti, ali svejedno je pitko, uglađeno, elegantno. Osobito u kontekstu vina bijelih sorata produljene maceracije. Bez ikakve gorčine, osim onakve bez koje ni pravi foie gras ne bi bio ono što je 😉

To što vino nije narančasto, već zlatno-jantarno, na znači da nije energično. Naprotiv, hipnotizira poput pjesme sirena. Put bez povratka.

One thought on “Tomac, Amfora Traminac, 2017.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s