Milas, Žilavka, 2016.

Cijena: 100 kn

U načelu se smatra, ukoliko grožđe određene sorte ostvaruje visoke mjerljive parametre, tada je to sorta „velikog potencijala“, u smislu da može ostvariti strukturirana, dugovječna vina. Često se u smislu potencijala govori i o sposobnosti sorte da ostvari različite tipove vina, od pjenušavih do desertnih. U tom smislu, Žilavka je sigurno sorta velikog potencijala.

Uostalom, Žilavka se odavno proširila i izvan svojeg izvornog hercegovačkog podneblja te je jednako dugo cijenjena među poznavateljima i ljubiteljima.

Uglavnom, najuvjerljivije Žilavke su (kao što to vrijedi za sva vina) one s jasnim identitetom podneblja koje potencira njen karakter uz veći ili manji stilski otklon, svojevrstan „potpis“ vinara koji ju je uobličio.

A to se ne vidi u kemijskim parametrima. Ponekad se osjeti unatoč mjerljivim parametrima.

Međutim, u ovom slučaju, vjerujem da impresionira na svim razinama 🙂 Premda nije niti prva niti jedina, po nečemu je posebna. Za Milas Žilavku nisam dobio ni jednu negativnu povratnu informaciju od svih koji su probali.

Sama tjelesna prisutnost, masivna poput boce koja ju čuva, svjedoči o moćnom ekstraktu. Samo po sebi, to bi teško bilo dovoljno da impresionira. Međutim, osim količinom, osvaja kvalitetom autentičnog materijala koncentriranog u vinu.

Zelenkasto-žuti intenzitet ustraje od prvog mirisa do dugo nakon konkretnog gutljaja punog prodorne svježine. Skoro crispy pucketave kiseline usklađuju intenzitet u novu cjelinu u kojoj voćna opojnost breskve i marelice ne može sakriti tu korjenasto-vegetalnu prirodu Žilavke.

Volio bi uz Milas Žilavku, jednog dana usporedo probati zadnju Marijanovićevu Selekciju, Brkićevu novu Gredu, Rozićevu Misnu Žilavku iz dobre godine, Carsko vino Vukoje, Buntićevu Žilavku, Vasiljevu Limited Selekciju iz 2015. i Nuićevu Selekciju kad ju je Josipa radila…

Nego, da se vratimo na Milas vina jer uz Žilavku prave i Merlot i Blatinu.

Merlot Reserve 2011 jedno je od rijetkih vina koje ne grije unatoč 14,5% alc. Poljubac pun spicy karaktera, prave „usne vrele višnje“ 🙂 ali bez alkoholnosti. Jasno, dijelom je sklad ostvaren vremenom, ali da bi se ostvarila takva razina integriranosti moraju postojati preduvjeti. U tom kontekstu ima još dovoljno vremena pred sobom, ali ne preda mnom 😀 Ova boca je otišla uz komentar „Nakon što ga probaš, ne tražiš dalje“. Izvanredan materijal, pažljivo skrojen.

Blatina reserva 2012

Također na poziciji 14,5% se isprva činilo kao prekoncentrirano, ali onda sam shvatio da je hendlanje materijala i školovanje, premda „nevidljivo“ nakon toliko vremena, bilo vrlo ambiciozno. Ipak, Blatina nije Merlot, niti treba biti i pitanje nije može li to, već treba li uopće. Je li ovo tamno voće i koža od sorte ili od čovjeka ili terroirea ili nije važno… u svako slučaju, unatoč začinjenosti koja nalikuje Trnjaku, jako uvjerljiva Blatina, odlično balansirana, uz punoću tijela i vinoznost, bez očekivane zemljanosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s