Par bilješki o sreći, sudbini i slobodi #rožanić :)

2009 Roxanich Teran

Adstringencija je nezgrapna riječ, ali „stezanje“ tek zvuči čudno u ovom konktekstu. „Stisak“ kao da ne obuhvaća u potpunosti značenje i kao da se odnosi samo na taninsku komponentu. Međutim, kod nekih su vina kiseline toliko povezane s taninom da je potrebna nova riječ za to. Možda „nebbiolovske“ kiseline 🙂

Ovaj Teran punjen je u srpnju 2019. godine nakon što je vino provelo u drvenim bačvama 9 godina. Bilo bi čudno da kiseline ne djeluju probavljeno, ali su zato tako dobro raspoređene.

Tanin već odavno ne grebe, ali vibrira i poput baritona bridi duboko ispod teksture, u tkivu, izmiješan sa svježinom zabranjenog voća oplemenjenog cedrovinom, podignutog balzamičnošću… Neprimjetno, nenametljivo i sudbonosno.

2017 Roxanich Rožica

Ako itko zna da rose ne mora biti isključivo površno ljetno osvježenje, to je Roxanich, koji se prvi (i zadnji 😛 ) put pojavio na inauguracijskom Pink Dayu s vertikalom Rosea ! Bilo je to prije Vintage linije.

Međutim je ovo Rožica, koncepcijski ipak zamišljena bliže lepršavom i pitkom voćnom poljupcu. Čak i u toj koncepciji, Rose u Roxanich interpretaciji nije pikavo bljedunjavo piće za jednu sezonu. Vinoznost!

Još jedan hint – čep. Kvalitetom ispred većine čepova kojima druge vinarije zatvaraju ozbiljne crnjake za višegodišnje odležavanje.

Razmišljam nabaviti selfie stick. I rozi flamingo kolut na napuhavanje. Ali ne ide mi to uz dekadentno voće, čaj od šipka, kumkvat (OK, možda ide uz kumkvat) i balzamične note ove ružičaste Borgonje.

Široko i opušteno. Glatkoća i svježina. Tek sitan taninski stisak (molim!) koji nakon gutljaja dodatno iskušuje nepce. Do sljedećeg gutljaja. Srećom, sa samo 12% alkohola.

 

2017 Roxanich Malvazijica

Nije Antika, nije ekstremno maceriranje, ali nije ni „regularna“ Malvazija. Ima fermentativnih aroma, ali meni je više Malvazija od danas dominantne percepcije. Možda zato jer osjetim grožđe. Kao i opuštenost u vinifikaciji. Notorni bagremov cvijet po kojem je Malvazija (bila?) prepoznata.

Reska i sočna punoća na poziciji 12,5% nosi nenametljivu prezentnost koštuničavog voća. Takvog koje neće nestati iz čaše 20 minuta nakon točenja, a još manje dvije, tri ili više godina nakon berbe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s