La Biancara, Pico, 2017.

Cijena: 24.90 Eur

Kad imaš ovakvo grožđe, razumljivo da ne želiš od njega napraviti nešto što bi ga degradiralo.

The Morning Claret Simon J.Woolfa citira Angioliono Maulea “I don`t like orange wines” 🙂

Francuzi (kao i Talijani) obično imaju idealnu riječ. Za školovanje vina u podrumu postoji termin – elevage. “Podizanje” vina. Svi postupci kojima tekućina koja ulazi u proces vinifikacije postaje – vino, s ekspresijom sorte ili terroirea, bez zamki oksidacije ili taničnosti besmislene maceracije.

Naizgled je duhovito od strane Angiolino Maulea isticati kako ne voli narančasta vina, obzirom da je konkrentno ova 100% Garganega uzgojena pod IGT Veneto denominacijom, nebistrena, nefiltrirana,  nastala spontanom fermentacijom na vlastitim kvascima i – mjesecima macerirana.

Ono što iščitavam u tom komentaru nije isprazna duhovitost već kritika sve brojnijih vina koja su macerirana radi maceriranja. Jer što je dulje macerirano, to se skuplje može prodati.

Međutim, malokoje od tih ostvaruje “balance and restraint” istinski značajnih vina. U pravilu su daleko od dubine, širine i finese ovog vina.

Ne-voćna aromatika naravno, i sva specifična mineralna signatura, ali ono što osvaja, ono što čini razliku na kraju je svrha… nakon kratke nivelacije na osebujnu frekvenciju Mauleove Garganege, kreće infuzija energije direktno u krvotok. To je moja droga. Vino.

…and forevermore
That’s how you’ll stay…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s