San Martino, Malvazija, 2009.

Cijena: 29,98 kn (19.07.2010.)

Ispred mene našla se Malvazija koja dolazi iz Istočne Istre iz vinograda San Martino. Priznajem da me iznenadila.

Dugo nisam svjedočio ovakvoj prozirnosti u čaši. Čaša vode (i to ne iz pipe/špine) s tri kapi limuna ima jaču boju od ove Malvazije. Inače, vino je s 12,2 % alkohola i to mi izgleda previše.

Šnjof, šnjof!?! Jako lijepo na nosu… diskretna mineralnost prati voćnost neodvojivu od travnatosti. Podsjetilo me na Sauvignone hladne klime, ali toliko pre-diskretno da je usporedba smiješna.

Očekujem da je vino iznimno pitko i lagano.

Tako i je! Zapravo je toliko ekstremno prelagano da ću ga pamtiti upravo po tome. To već jamči stilsku distinkciju od ijedne druge Malvazije 🙂

Nema nikakvih mana, vino je jednostavno takvo. Za razliku od ekstraktnih vina s više ili manje izraženim sortnim obilježjima, ova Malvazija je toliko lagana da mi dođe da je zamrznem u kockice leda kao eksperiment. Grissini su preteška hrana za ovo.

Premda, slankasto je i nekako ugodno, ljetno osvježenje recimo. Zapravo mi se sviđa kao jedno nepretenciozno vino za neobavezno uživanje u čaši rashlađenog vina, odnosno kišnice s okusom Malvazije i Sauvignonskim mirisom. „2/3“

Svakako specifična… ili možda karakteristična Malvazija kakva se mogla naći u Istri prije 10ak godina i više?

2 misli o “San Martino, Malvazija, 2009.

  1. Miro 25/03/2016 / 17:38

    Ponovite test sa berbom 2015 i bit ćete ugodno iznenađeni!

    • vinopija 26/03/2016 / 09:56

      Svakako jedan od ne baš najboljih opisa koje sam zabilježio, a ni vino nije bilo nešto što bi potražio ponovo 🙂 Nevolja je u tome što se osim vina, “poboljšao” i moj opis 😉 Vrlo je izvjesno da je i ova etiketa ostvarila razinu ostalih malvazija, ali teško da ću tu imati nešto osobito značajno za zabilježiti, eventualno u kontekstu fer kupnje. Vjerojatno zvučim umišljeno, ali ne znam kako bi to drugačije objasnio.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s