Badel, Korlat, Merlot, 2007.

Cijena: 92,98 kn (10.12.2010.)

„The last thing the World needs is another Merlot“. Niti ne znam koga citiram, ali izjava ima smisla. Međutim, također ima smisla konkurirati Merlotima Novog Svijeta istom sortom iz neke egzotične zemlje kao što je Hrvatska u vinskom svijetu.

Koliko sam upoznat ovo je prva flaširana berba iz novih vinogorja podignutih u Stankovcima, Vinogorje Benkovac u koje je Badel investirao ozbiljne novce kako bi bili savršeni. U enološkom smislu barem.

Iznenadila me mladost ljubičasta odsjaja u čaši za ipak 2007. berbu. Isprva zatvoren nos, ali koji ukazuje na istovremeno koncentraciju i kompleksnost i to primarnih i sekundarnih aroma odjednom. Svakao dekantirati ne bi li se voćno-začinski koncentrat malo opustio.

Snažne kiseline, nespremni tanini – tzv. “ribica efekt“ 🙂 Ovo vino treba još čuvati. Vjerujem da će kroz neko vrijeme biti vrlo zanimljivo, a nove berbe pogotovo. Premda, ne bi mi za ovaj Merlot škodilo malo više sladora.

Vino koje mi je bilo osjetno bolje drugi dan nego prvi, što nije uobičajeno i po tome ću ga „obilježiti“!

Veselim se sučeljavanju Beljskog Merlota s Korlatovim za koju godinu. Diabolično 😉

Pohvale za odličan dizajn boce i vizualno rješenje. Jedan od rijetkih primjera dobre izvedbe u skladu s željenim tržišnim pozicioniranjem.

Oglasi

120 thoughts on “Badel, Korlat, Merlot, 2007.

 1. dinko-šminko 26/12/2010 / 20:44

  Zanimljivo Vinopija, zašto ga nisi ocijenio?

  Kažeš novi svijet i menij je to prvo palo na pamet kada sam probo Korlat CS … jako new world, čak bi precizirao, jako čileanski, jako casillero del diablo, čista 4ka!!!

  I like it’, što više, ushićen sam!!

  Massive respect za Badel Korlat vinograde, vinariju i vina!!!

  sretane blagdane svima a posebno vinopijama i naravno SMRT FAŠIZMU!!!

 2. dinko-šminko 26/12/2010 / 20:53

  i da zabiravih, boca je uistinu fenomenalna

  • vinopija 26/12/2010 / 21:11

   Da, nisam stavio ocjenu jer bi morao staviti 3+ maksimalno, a premda je to dobra ocjena, ovo je ipak vino od 90ak kuna. Meni previše sirovo za Merlot i previše over-the-top, baš pretjerano… međutim bit će to dobar projekt. Jednog dana 😉 Uostalom, zabilježio sam da treba sačuvati ove prve butelje.
   Stvarno je vinu trebalo 24 sata prije nego sam ga mogao konzumirati.

   • vinožupa 16/01/2011 / 23:35

    Nisi ocijenio ni Korta Katarinu, vidim i zašto.

 3. ifke 26/12/2010 / 21:43

  Sretan Božić svima! Merlot je malo NW, ali isto ima dobru materiju i iako je mlad, bolji mi je dosta od Beljevog, koji mi je skroz čudno i kuštravo vino. Ipak nisam tolko oduševljen ko sa syrahom koji me više podsjeća na ono malo ronskih koje sam probo, čak je i bolji od većine. Koncentrirana kapljica, reko bi Suhi. Užitan mi je već sad, ali još mlad, volio bi ga probat za par godina. Vinopija, kaj si mislio pod “prim i sek arome odjednom”? Sek. aroma je drvo, barik, kaj nije normalno da ga u svakom vinu osjetiš zajedno sa primarnim aromama?
  Inače ne dijelim vaše oduševljenje bocom, a kamoli etiketom koja mi je totalni promašaj i srozava mi dojam o ovim zbilja finim i ozbiljnim vinima. Na svu sreću, čuo sam da će svaka berba imati novi dizajn etikete….

  • vinopija 26/12/2010 / 22:50

   Ovo zapažanje koje navodiš je bilješka nastala tijekom kušanja, ali pomalo nezgrapno sročena kako si pronicljivo uočio 😉 Za vino u njegovoj prezentnosti nisam htio napisati “jednodimenzionalno” već da posjeduje arome koje se smatraju sekundarnim (čekam sad Buonsageovu reakciju na ovo hihi) ali su sve “primarne” i BTW, hrast kao što dobro znamo često je primarnija od tzv primarnih 🙂 ali sekundarne su ti inače one koje registriraš nakon primarnih da-a, uobičajeno koža, neki začini, gljive, guma, svašta nešto :o)
   Problem je što imaš dojam da Korlat treba biti “fino i ozbiljno” vino. Naprotiv, za tri godine od danas ova cijena će biti dvostruko niža na nekom sniženju, ali će količine biti pozamašne. Sa cjenovnog, distribucijskog, kvalitativnog i komunikacijskog stajališta, dizajn boce je pun pogodak. Ali ti si ionako oduševljen Kalazićevom etiketom pa nećemo u tu diskusiju ulaziti što se mene tiče 😉

   • buonsangue 27/12/2010 / 00:24

    Vidi se da si pretjero s opijatima zadnjih dana :-)…

    • vinopija 27/12/2010 / 14:06

     We had two bags of grass, seventy-five pellets of mescaline, five sheets of high-powered blotter acid, a saltshaker half-full of cocaine, and a whole galaxy of multi-colored uppers, downers, screamers, laughers… Also, a quart of tequila, a quart of rum, a case of beer, a pint of raw ether, and two dozen amyls. Not that we needed all that for the trip, but once you get into locked a serious drug collection, the tendency is to push it as far as you can. The only thing that really worried me was the ether. There is nothing in the world more helpless and irresponsible and depraved than a man in the depths of an ether binge, and I knew we’d get into that rotten stuff pretty soon.
     😉

   • ifke 27/12/2010 / 00:59

    🙂 opet ti o Kalazićevoj etiketi. Ne sjećam se da sam bio oduševljen, sam sam reko da mi nije tak kriminalna ko tebi. A inače, kolkogod je lijepo piti fino vino iz fine boce s finom etiketom, nikad se nisam mašio neke boce niti ignoriro neku drugu zbog etikete, to mi je zadnja stvar po važnosti što se tiče vina. (btw…s kim god sam spiko, u Vrutku il od frendova, nikom se ta etiketa ne sviđa….bezukusna gomila 🙂 )
    Kaj se tiče sekundarnih aroma nije bitno dal su začini, gljive il guma. Bitno je da NE dolaze od grožđa već od bačve, dakle ne čini ih karakter sekundarnima, već porijeklo.
    O “ozbiljnosti” Korlata (syrah), a ozbiljnost vina je prilično subjektivna stvar, reći ću samo da sam se ozbiljno gušto ko prasac dok sam ga pio, što je rijetko sa HR crnjacima i već to ga čini ozbiljnim. Ono kaj sam ziher je da to vino ima ozbiljnu materiju i da hrpa vinara s našeg juga, koji nikad ni ne uspiju tak nešto dobiti, svoje proizvode prodaju i za ozbiljnije pare. Moglo bi se tu još svašta pričat, al to tek kad i ako probaš syrah, jer ovak je bespredmetno….

    • vinopija 27/12/2010 / 15:39

     Pa to je na žalost pravilo, a ne iznimka, da su odlična vina označena jedva mediokritetskim rješenjima etiketa u vizualnom smislu.
     Jedino se ne slažem s tvojim shvaćanjem sekundarnosti aroma. Stoji da one dolaze tehnološkim postupkom, ali što je onda s tercijarnim koje dolaze starenjem, tj. dozrijevanjem u boci. Nekako romantično volim ipak samom grožđu dati zasluge za primarne, sekundarne i tercijarne arome. Osobno, mislim da ljude odbijaju baš ti termini, umjesto da im pomažu…ali, nisam ni ja savršen 😉
     Najvažnije, moram uzeti taj Syrah pa da vidimo.

     • buonsangue 27/12/2010 / 16:13

      Sto se tice ove spike s “primarnim, sekundarnim i tercijarnim aromama”, sve je to lijepo i divno i ne uvijek potpuno beskorisno u pokushaju neke osnovne orijentacije, ali je vazhno to, kao i mnoge druge pokushaje da se o vinu, koje je -bar u slucaju dobrog vina- gotovo uvijek “pokretna meta”, kazhe bilo sto taksativno, koristiti cum grano salis. Cesto nije bas tako jasno i izvjesno koja pojedina aroma od cega dolazi. No, takva “atomisticka” pitanja ionako imaju smisla uglavnom samo kad covjek pred sobom ima prosjecno ili beznacajno vino. U prisustvu doista zanimljivog, dobrog -ili cak velikog- vina, covjek ionako uglavnom ima pametnijeg posla i vaznijih misli, pa mu takve trice ionako ne padaju na pamet.
      (Sasvim je druga, naravno, situacija ako se ne degustira citavim bicem, intuicijom i sjecanjem, vec pomocu WSET-ovih tablica, he he).

     • ifke 27/12/2010 / 18:00

      Ispravak mog netočnog navoda: sekundarne arome nastaju predfermentacijskim i fermentacijskim procesima. Iako to sve fakat i nije važno a niti, kak veli Tvrle, baš tak lako prepoznatljivo, mislim da ak već koristimo stručne termine, treba bit precizan.
      A kaj se tiče syraha, ak ti nebu dobar nemoj me kasnije s ćelavcima s pitbulovima tražit po kvartu ko inače…..

      • ifke 27/12/2010 / 18:04

       Mislim, nije ni meni ona tvoja Babica bila bogznakaj (neupečatljivo vino, meni nit smrdi nit miriše), pa nije da to okolo pričam po blogovima… 🙂

       • igor 28/12/2010 / 12:48

        no fino.;))))))

        • vinopija 28/12/2010 / 13:50

         A pro pos Babice, to je vino koje zahtjeva posvećenost trenutku. To nije vino za usputna kušanja, za festivale ili sl. jer stvarno se ne bi znalo istaknuti. Imao sam sreću da sam uspio odvojiti vrijeme za otvaranje te butelje, sa zanimanjem, sa predrasudama ostavljenim sa strane i zaključio kako je to vino iz nekog drugog vremena. To mi se baš jako svidjelo. Prezentno na suptilan način.

      • Ivan 28/12/2010 / 15:41

       al nekad znate nadrobiti toliko gluposti.. 🙂

       bez uvrede ali evo vam pojasnjenje (iako niti ja to ne smatram bitnim ali ako vec pricamo ozbiljno o terminima..):

       primarne arome su arome koje dolaze od grozda, tj. to su sortne arome. sekundarne arome su kak je neko dobro reko – arome koje se stvaraju u vrenju i vrenjem i odlezavanjem u drvenim bacvama, sur liem, itd. dok su tercijarne arome arome koje vino dobi odlezavanjem i starenjem u boci.

       nisam pio ovo vino ali kako sam vec rekao prije, sumnjam da bi me odusevilo jer znam kako se radi u badelu (znam da to vrlo dobro znate svi) ali mene u vinu ne zanima tehnologija vec prirodnost i iskrenost koja se gubi modernim tehnoloskim postupcima sto je isti slucaj kao i kod belja (tj. kod svih agrokorovih vina jer predstavljaju cistu industriju) ali ok..

       takoder mi je etiketa bezveze, kao i one kalaziceve.

       • vinopija 28/12/2010 / 23:38

        🙂 Tebi je dakle sve više-manje bezveze…
        Ali dao si mi razmišljati… pitam se o koliko vina sam pisao da ne predstvaljaju “čistu industriju”. Bojim se, vrlo malo…

        • Ivan 29/12/2010 / 01:22

         pa nije mi sve bezveze ali mnoga vina jesu jer nemaju nikakve dodane vrijednosti, nemaju karakter i dusu.. napravljena su uz svu mogucu pomoc kemikalija u vinogradu a potom i izuzetno podlozna tehniciranju u podrumu sa mnostvom eno preparata i grubih postupaka za vino kao sto su razni pretoci, filtracije i razne manipulacije. mene osobno takva vina niti uzbuduju niti su mi nesto ekstra niti me vuku da popijem jos jednu casu..

         znam da sam izbirljiv i pomalo zaje.. ali od vina (kao i od svega drugoga) uvijek ocekujem vise, ocekujem poeziju u boci i ne zanimaju me prosjeci. zato niti ne pijem niti ne kupujem relativno prosjecna i jeftinija vina i od vecih vinskih kuca upravo zbog toga jer oni svojom velicinom i volumenom jednostavno ne mogu proizvesti velika i posebna vina. to su uvijek ok vina, za sire mase i pristupacnije cijene i to je u redu za nekoga ko od vina ne ocekuje (a niti zna) mnogo. za mene nazalost (ili na srecu) to ipak nije tako..

         evo samo da ti napomenem neke butelje koje sam pio zadnjih dana: schloss johanisberg rizling 08, w.fevre chablis 07, brundlmayer rizling 09, piquentum blanc 09, enjingi rizling kb 04, simcic sauvignon selekcija 05, movia veliko belo 04, itd.

         e to su vina! 🙂 bez uvrede nikome ali to je moj stav i osobno misljenje.

         • buonsangue 29/12/2010 / 11:32

          Joj, blago tebi, majstore. Nije da me nesto posebno zanima, ali, bez uvrede, kad se vec nabacujes konkretnim imenima i vinima, zvucalo bi jos impresivnije da ih i tocno navedesh: a) koji Riesling od Schloss JohanNisberg? Ima ih citav buljuk i jako su medjusobno razliciti. b) koji Riesling od Bruendlmayer-a? Ima ih citav buljuk i jako su medjusobno razliciti. c) koji Chablis od Fevre-a? Ima ih citav buljuk i jako su medjusobno razliciti.

          • Ivan 29/12/2010 / 13:42

           hehe, naveo sam samo primjere, nisam isao u detalje jer to nije niti bitno koja tocno vina od kojeg proizvodaca sam pio.. bitni su vinari koji ipak rade kvalitetnija i posebnija vina ali radi se uglavnom o baznim vinima nabrojanih i sto se tice rizlinga, suhe varijante..

         • ifke 29/12/2010 / 13:51

          Znam, Ivane, da si reko “bez uvrede”, al me ovakav post ipak malo štrecne. Kao prvo, vezano uz arome, samo si ponovio ono što smo već ustanovili. Drugo, sebe si okrunio na pijedestalu eko-bio-prirodnih vinskih visina sa kojih se obraćaš nama slijepim cuclačima industrijskog smeća, i to ne da bi nas educiro, već samo ustanovio tu razliku, što je nepristojno. Isto tako, nemaš pojma kojim tehnološkim postupcima su dobivena vina iz serije Korlat, nit si ih probo, a već imaš neki sud o njima. Dalje, proizvodnja vina je sama po sebi kemija, jer jedino prirodno bi bilo da grožđe padne na tlo i istruli. Ti si unutar brojnih mogućnosti tehnološke obrade sebi odabrao jedan kao ispravan i sve ostalo proglasio “industrijom”, što je TVOJ problem. Mi se svi ovdje trsimo u Rvackoj pronać uopće dobro vino ili pristojno vino za pristojne pare i veselimo se svakom ugodnom iznenađenju, pa nije lijepo kad ti na to pogledaš onak odozgo i pljucneš malo, sa spikom “kaj ti voziš? škodu fabiu? ma to je kuac…ja ti vozim sam poršeje”. A ova vina koja si nabrojo su za dublji džep ili manju sklonost dehidraciji od one mene i mojih kompića. Evo da budem zločest na kraju, probo sam u zadnje vrijeme tri vina od tvog bio-maga Enjingija i sva tri su mi bila bezveze, pa mu preporučujem puno više eno-preparata i grubih postupaka u podrumu…. 🙂

          • vinopija 29/12/2010 / 14:32

           A ne, prirodni proces fermentiranja grožđa završava s octom 🙂 To je i Gravner izjavio. Toliko o prirodnosti, a svi enolozi služe varanju nas naivnih potrošača jer samo Enjingi zna proizvesti EKO vino s navojnim čepom.

          • buonsangue 29/12/2010 / 14:47

           Ma nemoj?
           Osobno ne mislim da je to bitno, ali kad se vec ozbiljno razgovaramo o vinima, bez uvrede, nekoliko pojashnjenja:
           a) Ako nije bitno koja su tocno vina, onda ih zasigurno nisi morao ni sam u prethodnom post-u ofrlje i netocno navoditi (skupa s odgovarajucim berbama, pretpostavljam da je to jos manje bitno, ali si ipak naveo…), nego si se vec tada odmah mogao zadrzhati samo na imenima vinara. Ali nisi. See what I did there?
           b) Obzirom da se, od svih mogucih sorti, razgovara bas o Riesling-u, posebno me odusevljava nivo tankocutne, znalacke preciznosti koji odaje tvoja shmekerska karakterizacija “uglavnom suhi”. Vjerojatno ni to nije toliko bitno u kontekstu velicanstvene poante koju si odlucio podijeliti s nama, a koja bi se mogla jednostavno, a bez ikakvog gubitka znacenja, parafrazirati ovako: “1) pio sam zadnjih dana neka dobra vina; 2) bolja su od nekih drugih koja nisu toliko dobra” (svaka cast, ni Grunf je se ne bi posramio). Bez uvrede, evo ti usput jos jedno pojashnjenje: ako se hoces pravit pametan i – bar u mome slucaju – ljudima koji bas nisu s tobom travu pasli pisati da “drobe gluposti”, onda se bar budi spreman konkretno i precizno razgovarat, a ne, bez uvrede, ovako ko da ti je pola mozga ostalo bez struje :-).
           c) Ifke ti je lijepo rekao da ti je ona intervencija o primarnim/sekundarnim/tercijarnim aromama bila potpuno suvishna, sto samo po sebi ne bi vjerojatno ni kod njega ni kod mene izazvalo nikakvu reakciju, da je nisi tako sharmantno formulirao. Ne znam sto me vise odusevljava: ocita cinjenica da nisi ni pazljivo procitao sto je prije tvog slonovskog uleta u staklanu u thread-u o tome uopce receno ili pak cinjenica da si nam doshao stvar “pojasniti” , a pompozno najavljeni “ozbiljni” doprinos ti se svodi na jos jedno otkrivanje tople vode. Bravo, majstore, samo tako dalje!
           Pozdravi i najbolje zhelje!

          • Ivan 29/12/2010 / 21:37

           ifke, nisam se niti mi je namjera praviti se pametan ali dobio sam dojam da mnogi ovdje od vas uopce niti ne poznaju elementarne stvari o vinarstvu i tehnologiji proizvodnje vina a o vinogradarstvu da niti ne pricam.. svi znaju piti i pricati o vinu i zato sam htio pojasniti neke stvari, pogotovo ovo o aromama, jer su sve bile na granici nagadanja a ne konstatiranja.

           nisam ja sebe okrunio nigdje vec samo kazem kako su ostala (vecina jeftinijih vina) proizvedena jer znam kako se radi u vecim sistemima.

           svako pije sta hoce, moze i zeli ali mi je cudno citati hvalospjeve o prosjecnim vinima koje uistinu nisu po nicemu posebna. mozda ja to ne razumijem ali tako osjecam i mislim, sta ja tu mogu.

           takoder mi nije ovdje cilj komentirati previse i pisati jer ovo je ipak samo vinski blog gdje takvim stvarima nije mjesto.

           pozdrav svima.

    • Ivanhoe 28/12/2010 / 20:14

     Dragi moji ljudi, činjenica je da Kalazićeve etikete izgledaju kao naljepnice za stražnje staklo sportski spuštenog jugića, ali je zato sadržaj boce daleko uvjerljiviji. Da se razumijemo, u omjeru cijene i popijenog.
     Nisam još kušao merlot iz naslova ali mu se veselim ovih dana pa da možemo drobit zajedno…

     • vinopija 28/12/2010 / 23:39

      Odlično 🙂 Javi se s impresijama…

     • ifke 29/12/2010 / 12:28

      Radije rokni syrah… 🙂

      • igor 29/12/2010 / 18:07

       ifke,
       a proba i Syrah,Merlot I Cabernet Suvignon i onda nek se odluci i komentira.;))))

       • Ivanhoe 03/01/2011 / 13:58

        Ay Ay Sir! Kao zagriženom ljubitelju crnjaka, njušim da odluka neće biti laka 🙂
        Toliko u stihu… a komentari će u prozi… 😉

   • igor 28/12/2010 / 12:54

    Dobro jeeeee,a ima Korlatovi da se tak izrazim fanova u smislu etiketa,a i Kalazićevi fanova.;)))))

    • vinopija 28/12/2010 / 13:46

     Jasno, netko se voli oblačiti u flouresecntnu trenirku s velikim natpisom Champion, staviti sve zlatne narukvice, ogrlice i naušnice na sebe kao i pola litre ali najskupljeg parferma…
     Mi ostali cijenimo umjerenost, a ponekad obučemo odijelo rađeno kod krojača po mjeri od najboljih materijala i to nitko ne vidi, ali mi znamo 🙂
     Uvijek se sjetim jednog tipa koji je kupio tada valjda jedini Lexus u Hrvatskoj. Uredno su ga zajebavali kaj si nije mogao uzeti nešto bolje od tog Hyundai-ja…

     • igor 29/12/2010 / 18:04

      Ajoj vinopija…. a zakaj si opisival dotepence
      koji hodaju po Zgb;)))))
      Cijenimo umjerenost slažem se,a i ponekad si priuštimo bolje vino koje košta malo više,a i mi znamo.;)))))

      • vinopija 29/12/2010 / 18:10

       zapravo nisam opisivao “dotepence” već neukus, ali isto tako svatko ima pravo staviti što hoće na svoje vino 🙂

       • igor 30/12/2010 / 10:01

        Dotepenci i neukus idu zajedno.;))
        Slažem se oko toga da svatko može stavit na svoje vino što hoće.
        Ako se ne varam vec samo pohvalio otisnuti vizual na butelju/bocu.

        • vinopija 30/12/2010 / 10:14

         Da, nije to išlo tebe ukoliko si se osjećao prozvanim 😉

         • igor 30/12/2010 / 14:17

          Sve 5 vinopija…..a nisam se našao prozvanim niti sam se našao u tvom opisu o neukusu i dotepencima.;))

          • vinopija 30/12/2010 / 14:24

           O.K. jedino želim dodati – ove “dotepence” nisam ja spominjao, već si ti imao potrebu uspostaviti navedenu komparaciju. Ne rabim taj termin jer uglavnom je pogrešno usmjeren, odnosno osjeti se prozvanim netko na koga se time nije mislilo.

 4. BK 26/12/2010 / 23:14

  Daj mi malo opiši ovaj “ribica efekt”, nisam upućen u ovu frazu.

  • vinopija 26/12/2010 / 23:36

   znači da skuplja usta da ne mogu zinuti osim “ko` riba”, brate…

 5. BK 26/12/2010 / 23:39

  Vjeran opis pojmu 😉

 6. vinopija 30/12/2010 / 09:02

  @Ivan: Vjerujem kako pametan čovjek može podjednako naučiti od još pametnijeg kao i od zadnje budale. Volio bi radije pokušati sa “zadnjom budalom” jer malo toga ili ništa novog nisam saznao iz tvojih brojnih komentara osim o tebi samome.
  Ostani ti meni suveren poznavaoc i neprikosnoveni autoritet, a ja ću i dalje vjerovati vlastitom nepcu što je jedina preporuka koju mogu uputiti svima.

  • Ivan 30/12/2010 / 15:39

   vinopija, svako neka pije sta zeli i sta je u njegovoj domeni poimanja dobrog vina. nije mi namjera prepucavati se i svadati ali ja pri svojim misljenjima ostajem i drzim do njih. mozda ja nisam rekao uvijek neku pametnu ali mogu reci da je nisam niti procitao i nitko me nije razuvjerio u suprotno.. pozdrav.

   • buonsangue 30/12/2010 / 15:54

    Slushaj, prijatelju, bez uvrede, mnogo si ti ljudi u ovom thread-u skroz izravno prcnuo da bi se sad furao na to da ti nije namjera prepucavati se i svadjati. Moj savjet ti je da malo “spustish durbin” ukoliko ne zhelish da se netko temeljito i analiticki pozabavi tvojim genijalnim intervencijama i jasno ih prokazhe kao hrpu banalnosti i iritantnog pozerstva bez pokrica, sto njihov ton i sadrzaj apsolutno zasluzuju. Drugi savjet je da, bez uvrede, pazljivije citas. A treci savjet je npr. da se, bez uvrede, kaze “uvjeriti u suprotno” ili “razuvjeriti”, ali nikako ne “razuvjeriti u suprotno”, kao sto si ti upravo napisao. Nije losha ideja da pocnes od takvih osnovnih stvari, mozda ti nakon toga i ove kompliciranije bolje krenu. Zhivio ti meni!

    • ifke 30/12/2010 / 16:30

     Ojhaaaaaa……stani malo…sad nas je previše na ovog usamljenog genijalca. De, Ivane, pozovi par frendova na blog pa da si jedni drugima na…bemo matere u malo pravednijem omjeru…. 🙂 Btw….božićno je vrijeme…vrijeme opraštanja…evo, klik!…ja sam Ivanu upravo oprostio 🙂 Za biti iskren, priznajem da je to djelomično i utjecaj Kalazićeve graševine 2009 (Vrutak), za koju imam sam riječi hvale, prava je graševinčina od 15 alc, hrpa raznog zrelog i prezrelog voća začinjenog tipičnom gorčinom što tjera čovjeka da s njom pregovara cijelo vrijeme cuganja. Za samo 40 čuna, a bolja mi je dosta od Kraut.Mitrovca 2009. @Jurica, visim ti 20% Kalazovog mita ak pridržiš jezik za zubima nakon ove reklame….. 🙂

     • jurica 02/01/2011 / 13:05

      Sreća što si kao klinac kod svog djeda u podravini uletio u svinjac s kokošima, jer da si upao u kokošinjac sa svinjama one bi te pojele prije nego što bi shvatio gdje si, a i buonsanqueovo debelo crijevo b iostalo bez podstanara.

      • vinopija 02/01/2011 / 15:16

       Ukoliko ovdje ne stane međusobno vrijeđanje koje je potpuno van teme morat ću obrisati sve slične komentare pa i one koji djelomično imaju veze s temom ili vinima općenito.

       • jurica 03/01/2011 / 12:55

        Primljeno na znanje.
        Najiskrenije isprike zbog “legitiminiranja”. Tvoj je odabir pisanje pod vinopija,iako si ti puno ,puno više od toga. Ja bi osobno bio prezadovoljan i sa 10% tvog talenta za pisanje pa ću se ubuduće ograničiti na čitanje. S ovim postotkom bi se trebali zadovoljiti i neki drugi komentatori koji se zaključavaju na 15 minuta dok s odabranima pijuckaju isključivo fina vina.Posebno mi se u tvojim dojmovima svidjelo opisivanje vina s kojima nisi najblaže rečeno oduševljen.
        Još jednom isprika, uz želje da od pisanja o vinima osim zadovoljstva imaš i neke materijalne koristi.

        • vinopija 03/01/2011 / 14:12

         Dobro uočen trud da i o vinima s kojima nisam oduševljen mogu napisati nešto zbog ta vina imaju smisla. Često zbog korektne cijene ili inzistiranju na sorti ili podneblju koje još nije “spremno” i sl.
         Osobno i jesam najsretniji kad među “običnim” vinima pristupačne cijene pronađem neki dragulj jer “koliko para toliko muzike” svi mogu razumjeti, ali osobito u vinskom svijetu postoje brojne iznimke.
         Izuzev poziva na određene vinske manifestacije i tu i tamo pokoji “uzorak” od vinara ne očekujem i ne želim materijalne koristi. Ukoliko mi zadovoljstvo postane posao, prestaje biti zadovoljstvo.

 7. Ivan 30/12/2010 / 16:59

  hehe, buonsangue, pravi si lik, svidas mi se.. nazdravi za mene fenomenalnim badelovim vinom. 😉

  • buonsangue 30/12/2010 / 17:15

   Hm. Cini se da je ipak problem u IQ sobne temperature. Odustajem. ;-).

   • Ivan 30/12/2010 / 17:23

    odustajes a nisi se niti potrudio pojasniti svoje videnje stvari.. ali to je u redu, bitno da znas fino vrijedati i onda drzati propovijedi o finom ponasanju. necu vise trolati ovdje ali bih te zamolio da mi se javis na mail pa da ovo ipak malo ozbiljnije raspravo, ako uopce imas volje (i znanja) za takvu diskusiju.. mail ti je dolje.

    inferno99999999@yahoo.com

    • buonsangue 30/12/2010 / 18:09

     Kao sto jednom rece neki popularni pjevac, “careful what you wish for”, prijatelju.
     Ali ti necu zatrpavat bezveze mailbox na yahoo-u koji si tako ljubazno ponudio, nego mozemo to rijeshiti i ovdje.
     Vidjenje koje stvari? Tvoje ponashanje ne odaje nikakve znake toga da si uopce iole inteligentno procitao, a kamoli shvatio, bilo sto sto sam napisao bilo ovdje, bilo drugdje (npr. na onom thread-u o Kunjasovom poshipu). Problem je ili u tome da uopce ne citas, ili u tome da ne citas dovoljno inteligentno, ili u tome da ti je to sto ja pishem naprosto malo preteshko pratiti.
     Ukratko, bilo kakva prepiska s tobom je kao razgovor sa zidom: imas svoj program i deresh po njemu, a inteligentna komunikacija te, po svemu sudeci, ili ne zanima, ili nemas kapaciteta za nju.
     Sto se nazdravljanja Badelom tice, da si se potrudio malo ukljuciti struju, bila bi ti npr. vec odavno jasna jedna stvar, a to je da ja nazdravljam bocama za vecinu kojih ti nisi ni cuo, niti ti je vecina njih dostupna, a boce koje ti sam ponosno nabrajas kao svoje “svijetle primjere” toga kako dobro pijesh zadnjih dana se -u usporedbi- cine potpuno banalne i… well, not really so special after all. So sorry for you, matey.
     Kako to mislis “vrijedjati”? Pa bar deset puta sam ti lijepo napisao “bez uvrede”. Vidio sam tu foru u tvojim post-ovima, pa sam samo htio odmah provjerit na tebi samom jel pali ili ne. Izgleda da ipak ne…
     A sad, da me ne bas ne optuzujes za prerano odustajanje i nedostatak truda, ili pak za to da sam ti rekao nesto sto nisam objasnio, evo ti jedna kraca sentence-by-sentence analiza tvog briljatnog prethodnog post-a s nesto detaljnijim komentarima.
     Da prethodno razjasnim jos jednu stvar: stvarno nemam apsolutno nista protiv tebe osobno. Dapace, simpatican mi je tvoj strijemeci interes za vino i prepoznajem kod tebe potrebu za tim da se uhvatis za nesto jednoznacno: i sam sam, onomad kad sam tek ulazio u tu pricu s vinom, osjecao potrebu za kategorickim odredjivanjem i simplifikacijama. Dakle, sve sto pishem odnosi se na konkretne stvari koje iznosis i nacin na koj ih iznosis – kao sto ce biti jasno svakome tko se potrudi procitati. Nisam siguran da ti spadash medju potonje…

    • buonsangue 30/12/2010 / 18:11

     “nisam se niti mi je namjera praviti se pametan” – Jesi, i stavishe, pravish se jos uvijek. Dobronamjerni savjet: bilo bi ti mudro da prestanesh cim prije, prije no sto jos vise isprovociras ljude svojim pseudo-weltschmerzlersko-samovazhnim i pompoznim, a nekog znacajnog sadrzhaja ili posebnog znanja potpuno lishenim, tupavljenjem. ____________”ali dobio sam dojam da mnogi ovdje od vas uopce niti ne poznaju elementarne stvari o vinarstvu i tehnologiji proizvodnje vina a o vinogradarstvu da niti ne pricam..” – Kad si vec poceo s razmjenom “dojmova” o drugim ljudima, podsjetio bih te da sam ja svoj dojam o tebi vec detaljno artikulirao u onom thread-u o Kunjasovom Poshipu, i iskreno se nadao da necu vishe doci u situaciju da to moram ponavljati: nagledao sam i se i naslushao u zivotu i previse strijemecih studenata vinskih vecernjih skola i dopisnih kursova enologije poput tebe, svi imate isti simpaticni miopijski diskurs. Jos jedna stvar koja vam je, kao i usporedivim balvanima u drugim profesijama, zajednicka jest da ste zhivuce, dishuce ilustriracije one stare engleske poslovice “a little knowledge is a dangerous thing”. Simpatican mi je tvoj interes za vino i vinarenje i hvalevrijedan tvoj pokusaj da o tome nesto naucis. Mogao bi te sad, kao na thread-u o Poshipu, rastavljat na dugmice po svakoj pojedinoj od to nesto malo konkretnih stvari koje o vinu ili vinarenju uopce i pokushash reci, ili te najkonkretnije moguce malo preispitivat akonto konkretnih primjera vina koje si naveo o kojima –kao i o navedenim vinarima- sasvim ocito imas samo veoma nebuloznu predodzbu (pocevsi od notornih idiotarija tipa to da vjerujes da npr. bas Fevre-ov village Chablis dobro ilustrira bilo sto od tvojih “teza” o small-scale, nonintervencionistickom, “iskrenom” vinarenju), ali cu ti, umjesto da te ovdje besplatno shkolujem o pojedinim vinima koje spominjes, samo prijateljski savjetovati da nastavish kao i do sada lijepo raditi na sebi i razvijati se, ali da pritom malo “spustish durbin” i manje se kurchish, jer nikad ne znas stoji li iza ugla mozda netko tko – iz ove ili one bizarne okolnosti – zna mnogo vishe od tebe. U suprotnom bi mogao – shvacao ti to uopce ili ne – ispasti budala, kao recimo – sada. ______ “svi znaju piti i pricati o vinu i zato sam htio pojasniti neke stvari” – A sto, pobogu, ti mislis da te uopce legitimira da bilo kome bilo sto pojashnjavas? Daj nam konacno otkrij to, molim te. Because you say so? Clanstvo u dopisnom kursu vinarenja? Cinjenica da mnogo tupish i prodikujesh, a -sudeci ne samo po mojim reakcijama- nikako da konacno kazes nesto zanimljivo ili sadrzajno? IQ koji ti se iz recenice u recenicu sve opasnije priblizava sobnoj temperaturi? __________ “pogotovo ovo o aromama, jer su sve bile na granici nagadanja a ne konstatiranja” – Obzirom na to da veoma pompozno trusish o ovoj potpuno banalnoj i jednostanicnoj temi kao da si, u najmanju ruku, u posjedu rjeshenja kvadrature kruga, da ti ja pojasnim nekoliko stvari: a) temeljita informacija o tome sto se u zhargonu naziva “primarnim”, sto “sekundarnim”, a sto “tercijarnim” aromama je dostupna u roku od nekoliko stotinki sekunde bilo kome tko je pismen, a to ga zanima. Cinjenica da, kao sto tako sharmantno vise puta istices, vjerujesh da bilo tko od sudionika u ovoj raspravi treba bas tebe da to “pojasnish” ili “konstatirash” ostavlja nam dvije mogucnosti: ili si ti u pravu kad pretpostavljas da su sudionici u raspravi totalni moroni koji nuzno potrebuju intervenciju nekom hrvatskom vecernjom skolom za vinarenje “kvalificiranog” genija poput tebe, ili si pak ti u krivu, dapace toliko groteskno i preuzetno u krivu, da se namece zakljucak da, u najmanju ruku, bas nisi Einstein-ov bratic po mami. b) Sto se tice same teme, tj. zhargonske distinkcije izmedju tzv. primarnih, sekundarnih i tercijarnih aromi, da budemo odmah na cistu s jednom, osnovnom stvari: ne radi se o STRUCNIM terminima, vec o ZHARGONSKIM terminima. Radi se, naime, vec i kod minimalne razrade o kompliciranoj temi koja, osim tzv. kemije vina, ukljucuje jos i mnogo drugih aspekata (kompletno pitanje vinske dijahronije, psihologija organolepticke percepcije itd.), ali bitan zakljucak ti je samo jedan: bas nista od toga, pa cak ni tzv. vinska kemija (kao sto sam u thread o Poshipu vec jednom velikodushno pokushao objasniti dvojici balvana koji em nemaju mnogo znanja, em im se ne da citati i nesto nauciti od nekog tko ima), nije EGZAKTNO. Pitaj nekog da ti objasni razliku, ja nemam vremena, a i ovo je vec previshe besplatnog skolovanja (siguran sam da vrli kurs kojeg si polaznik, ili –cestitam!- mozda vec i ponosni vlasnik kakve ekskluzivne provincijske chitabice za lokalne seoske genijalce i znalce, bar placas). Uglavnom, vec da si samo pazljivo procitao moj post br. 10 u ovom thread-u, te da si dovoljno upucen i inteligentan da prepoznas skup daljnjih tema na koji taj post direktno aludira, mogao si vec poceti shvacati o cemu se radi. Opcenito ti prijateljski savjetujem: ako zelis postati vinski znalac, kreni s time da skromno, polako, refleksivno i pazljivo citas sto o temi pojedine diskusije pishu ljudi koji znaju mnogo vishe od tebe, poput npr. mene, umjesto da lijeno i na svoju shtetu preskaces takve post-ove, pa na temelju preskochenog iznosish to sto sam nazivash “dojmovima”. _________ “kazem kako su ostala (vecina jeftinijih vina) proizvedena jer znam kako se radi u vecim sistemima.” – Uspio si u jednu recenicu utrpati bar dvije tipicne generalizacije koje te kristalno jasno oznacavaju kao preuzetnog pocetnika u proucavanju vinskog svijeta. ____ “svako pije sta hoce, moze i zeli ali mi je cudno citati hvalospjeve o prosjecnim vinima koje uistinu nisu po nicemu posebna. mozda ja to ne razumijem ali tako osjecam i mislim, sta ja tu mogu.” – Tvoje priznanje je doista potresno, i zbog toga mi je jos teze obavijestiti te o tome da si TOTALNO promashio poantu ove rasprave, a, cini mi se, i ovog bloga. Sve mi se vise –na vlastito zhaljenje- cini da problem nije samo u tupastoj preuzetnosti koja je u grubom nesrazmjeru s kolicinom znanja i informacije, vec i u kvocijentu inteligencije. _______ “takoder mi nije ovdje cilj komentirati previse i pisati jer ovo je ipak samo vinski blog gdje takvim stvarima nije mjesto.” – Ovo je, dakle, “samo” vinski blog (uzgred, a sto bi drugo trebao biti? Mozda onaj do zla boga provincijalni, nedinamicni, samoreferentni i dosadni seoski forum/portal na kojem ti, kao, nesto bezveze crckas i izigravas administratora? Jer, sorry to inform you, da je ovo npr. francuska akademija :-), a ne “samo” vinski blog, upravo tipovi poput tebe i onog tvog dekoncentriranog frenda kojem se ne da citati nista duzhe od sedam slogova prvi ne bi mogli ni blizu…). Ovo je, dakle, “samo” vinski blog, gdje takvim stvarima nije ni mjesto. Kakvim stvarima, majstore? “Komentiranju previshe i pisanju”, kao sto sam kazes? Ne ulazeci u to sto za tebe znaci “previshe” (u priruchniku koji koristish na dopisnom kursu zacijelo se nalazi i ta egzaktna definicija, pa ti sad, vrijedan, zahvaljujuci kursu nadasve verziran i “iskren” kakav vec jesi, sigurno mislish i da si u posjedu apsolutnog mjerila za to koliko je tocno “previshe”, he he), zadovoljstvo mi je obavjestiti te o tome da su “komentiranje” i “pisanje” upravo sama poanta bloga s komentarima, prijatelju. A za nekoga kome to -po vlastitim rijecima- uopce “nije cilj”, uspio si i previshe toga ovdje -da te citiram- “nadrobiti”.
     Zdravstvuj, prijatelju, i dao ti Bog da cim prije shvatis da bas nista u vinima kakva –navodno- trazis i volis nije spojivo s binarnom logikom i banalnim generalizacijama koje, uglavnom zbog nedostatnog iksustva, presamouvjereno zagovaras.

     • buonsangue 30/12/2010 / 18:20

      Evo ti diskusije, prijatelju. Opcija bi ti bila da si se mozda malo skoncentrirao pa da ozbiljno raspravljamo detalj po detalj, a mozda, kao zoran primjer konkretnosti i tvog izmotavanja, ipak malo i konkretno o konkretnim vinima koje si sam konkretno naveo. Samo, kad sam ti ja, pred nekoliko postova, predlozio upravo to, tj. konkretan razgovor o konkretnim vinima koje si sam naveo, ti si veoma neelegantno izmigoljio, zato jer, brate, NEMASH POJMA, i shvatio si da si se malo zaletio s krivim tipom, sto se konkretnog razgovora o vinima tice. Eto braco, tako ti stoje stvari. Od sad nadalje kenjaj sto god hoces, sto se mene tice. Za mene si – zid.

      • ifke 30/12/2010 / 18:42

       Zajebo si se, buonsangue…..i zidovi imaju uši……ovaj baš i ne.

       • buonsangue 30/12/2010 / 18:50

        Yes, prijatelju, potpuno si u pravu. Uostalom, kako je i sam rekao: klasicni “troll”. No dobro, malo verbalne gimnastike, a sto se ostalog tice, kao sto kazu braca francuzi – “tant pis”…

        • igor 30/12/2010 / 19:32

         buonsangue,
         tout est important …

          • dinko-šminko 30/12/2010 / 21:59

           This Is Hardcore!!!

          • igor 31/12/2010 / 10:49

           ifke,
           si…;))))))

      • Luka 31/12/2010 / 13:47

       buonsangue, ti si vinski Bog! (ozbiljano mislim…)

       • buonsangue 31/12/2010 / 15:23

        Jok, prijatelju. Ja sam ti, u odnosu na vino, nesto izmedju malog ministranta i radnika na bushotini ;-).

     • ifke 30/12/2010 / 18:56

      🙂 🙂 🙂 buonsangue, direktore svemira! Jebateirud, nisam se ovako nasmijo od one što uči decu po Nemačkoj sa tvog bloga. Priznaj!!! Priznaj, sunce ti burgundsko, da vake plaćaš sam da ti daju šlagvort…..hehe, ak nekog zanima kakva dobra literatura za praznike nek samo posjeti Vinopijin blog…

      • buonsangue 30/12/2010 / 20:42

       Sta se tice literature za praznike, o tome bi mogao razmisliti i ovaj preuzetni momak. Stalno nesto kenja o tome da mu nitko ne govori nista konkretno, a ja sam mu, za pocetak, jos u onom thread-u o Poshipu najkonkretnije imenom i prezimenom autora i naslovom knjige besplatno preporucio relevantnu strucnu literaturu, da se malo obrazuje pomocu nekog ozbiljnog izvora, a ne da samo ko lobotomirana patka sveto pismo ponavlja to sto je cuo na svom seoskom kursu. Ali, dzabe ti nekom nesto pishesh kad taj netko nije svladao ni ezotercnu vjestinu citanja s razumijevanjem. Onda, a) s jedne strane, nije ni cudo sto misli da mu se ne govori nista “konkretno”; b) s druge mu strane to ipak ogranicava pravo da ladi usta o tome sto govori/ne govori netko cije rijeci nije u stanju/voljan ni pazljivo procitati; c) njegovo uporno ladjenje usta meni daje za pravo mu stvari nazovem pravim imenom; d) kad se takav lik, iz nikom ovdje poznatog razloga, jos na kraju pocne i (horribile dictu!) pozivati na “znanje”, onda je fakat jasno da se radi o grotesknoj inverziji bilo cega sto ima veze s logicnom, smislenom i sadrzajnom komunikacijom, da ne kazem sto gore ;-).

       • Ivan 31/12/2010 / 01:37

        buonsangue, svaka ti cast na volji za pisanje, ja je trenutno nemam toliko. neke stvari si dobro rekao, neke naravno nisi (iako mislis da znas sve pa cak i to ko sam, sta sam i kako i sto radim, zivim, itd..) ali nema veze, ne uzrujava me to.

        vjerujem da znas mnogo vise od mene jer pratim i citam ovaj blog od pocetka i dobro pises (ja cak i priznam neke stvari ljudima koji rade dobro za razliku od tebe) ali vidi se koliki si veliki lik kad se skrivas iza rucnika na fotki (ako si to uopce ti..) i po onome koliko te se vidi, nisi puno stariji od mene.

        ali sve to nije bitno, nemam vise snage niti mi se ne da pisati, pozdrav tebi i tvojim prijateljima.

        ps. jos uvijek se mozes javiti na mail, imam par pitanja za tebe.

  • ifke 30/12/2010 / 17:43

   Fak, što mrzim kad sretnem nekog tipa koji SVE zna već od rođenja. Jebotezmija, ja sam sve moro lagano učit kroz odrastanje…di je tu pravda?!

   • Ivan 30/12/2010 / 17:45

    ifke, mozes se i ti javiti na mail da ovdje ne trolamo..

 8. igor 30/12/2010 / 17:17

  Nisam imao prilike degustirati Merlot,no duga je 2011 bude prilike za degustaciju.I ako ga nisam probao neka još malo ostari onda ga treba probati…
  ifke,
  a kaj se tice Kalazićeve Graševine 2009 I Krauthakeorvog Mitrovca 2009 ja sam tu iskreno neodlucan oko toga koje je bolje..

  • ifke 30/12/2010 / 17:36

   kod Kalaza mi svega ima više, iako….subjektivnost situacije je vrag….bilo bi najpoštenije probat ih zajedno….al da je Mitr. za 50% bolji, kolko je skuplji, to ziher nije…

   • igor 30/12/2010 / 18:04

    39,98 kn Kalazić Graševina,a Mitrovac 59,98 kn iskreno i otvoreno budem kratak Svatko ima svoje vino za utrku….

 9. Ivan 30/12/2010 / 17:41

  ifke, kaj je ta kalaziceva grasevina tak dobra? meni je cak bolja obicna grasevina od krauthakera nego ona sa mitrovca.. ali berba 08, 09 mi je jos prezelena, bit ce bolja za godinu dana.

  • ifke 30/12/2010 / 17:55

   nijesam kušo običnjaču….mitrovac mi je preneutralan, kad već nema kiselina, da bar ima nečeg drugog. Eto, probaj Kalaza, pa javi, oni ti dosta paze na prirodnost u proizvodnji, koriste kvasce čiji mama i tata još uvijek pričaju keltski… 🙂

   • ifke 30/12/2010 / 19:22

    mislim, alo, vinopija, kontroliraj si blog, ovo je izmaklo kontroli…. 🙂

   • Ivan 31/12/2010 / 01:42

    bas cu ga probati kroz nekih tjedan dana, vjerujem da je dobar ali uvijek su mi se njegova vina cinila jeftinima (u biti i jesu) pa sam bio skeptican a nisam bio nigdje drugdje u mogucnosti probati.

    ne kuzim ovo sa kvascima i keltskim, dovoljno bi bilo da si rekao da koriste vlastite kvasce i provode spontano vrenje (sto ipak mislim da ne rade).

    • buonsangue 31/12/2010 / 15:42

     “ne kuzim ovo sa kvascima i keltskim, dovoljno bi bilo da si rekao da koriste vlastite kvasce i provode spontano vrenje (sto ipak mislim da ne rade).” ___ Ne znas vezu izmedju Kalazicevih kvasaca i keltskog?! Ts-ts-ts… Rupa u “znanju”…

 10. igor 30/12/2010 / 19:35

  ifke,
  sve je podkontrolom…;)
  Idemo dalje…..treba uživati.

 11. buonsangue 31/12/2010 / 11:42

  “Dragi dnevniche,
  danas sam dobila poruku da josh imam shansu da se direktoru “javim na mail”. Ne znam, malo imam tremu. Jos vazhem bi li – ne bi li i kako bi se to moglo odraziti na moju karijeru mlade tajnice. Moram priznat da mi je jako seksi ta mogucnost da odgovaram na “par pitanja” koja on ima za mene, a izgleda da ga zanima i moja fotka “bez rucnika”… Mmmm. Direktore… Bas te zlocesti…”

  • igor 31/12/2010 / 12:17

   buonsangue,
   spusti taj rucnik i popij Ivan Dolac bilo koju godinu.:-)

   • buonsangue 31/12/2010 / 15:28

    Ne mogu, brate, spustit rucnik, pa kaj ne vidis da hladnim oblogom lijecim glavu nakon sto me Ifke s pishtoljom natjero da zeksam 4 boce Korlata ;-).

    • ifke 31/12/2010 / 17:58

     a zna se da syrah + hašiš teško pada na želudac… 🙂

    • igor 31/12/2010 / 21:53

     Opasan je Korlat nakon 4 zeksane butelje, tak su rekli u Badelu.Trebao si se javiti kod njih. 🙂

     • Goran 02/01/2011 / 20:21

      Prvo da poželim puno zdravlja, sreće i dobrih vina u 2011. a nakon toga da potvrdim da je Korlat Syrah zbilja fino vino koje će se vjerujem svima svidjeti na prvu. Vino je puno, voćno, drvo je dobro ukomponirano i ne osjeti se na prvu nego teh kao svilenkasta vanilija na kraju. Po meni vino za preporučiti i uvijek na kraju dođemo do cijene, za tih 90kn se može dosta birat pa sad probati svakako, a dalje …. u svakom slučaju još jedno vino sa naših prostora koje po meni vrijedi izdvojiti. SNG i živjeli ….;-D

      • ifke 03/01/2011 / 20:09

       Eto, izgleda da nisam bio tolko “high” dok sam ga cugo. Slažem se, drvo je dobro ukomponirano. I sad dobro klizi, a za par godina možda još i bolje. Mediteranac, topao i pun, na putu kroz nepce nema nikakih spoticanja ni rupica.
       Ljudi, aj još sića postova je do stotke, da Vinopiji napravimo rekord…..ne mora bit niš pametno… 🙂

       • Goran 04/01/2011 / 22:36

        Nakom malo stajanja ovo drvo se pojavilo i na nosu, ništa loše ali mi se više svidjelo dok ga nije bilo. Moja preporuka popiti odmah nakon otvaranja 😀

        Evo dao sam doprinos još 2 :-p

        • ifke 04/01/2011 / 23:41

         znači: BURN AFTER DRINKING! Vinopija, nije lepo od nas da ti privatiziramo blog za ovake gluparije…..ionak sam se zajebavo….sori.

 12. vinopija 31/12/2010 / 15:25

  Dok se vi “koljete”, ja objavljujem nove dojmove 😉

  • buonsangue 31/12/2010 / 15:30

   Direktore, Vi ste radnik u gospodnjem vinogradu :-).

 13. JA 01/01/2011 / 14:17

  SRETNA VAM NOVA GODINA!

  Meni je Syrah najbolji. Vrlo je alkoholno jak , kao i sva tri vina, vrlo suh što ga čini pitkim i svježim i više daje na francuza nego na NW vino.
  CS je polusuh, vrlo voćan i ovo vino će ljudi najbolje prihvatiti, a Merlot je divlji i pun tanina, ali bih ga radije pio nego beljski, ima nešto dalmatinskog u sebi.

  • dinko-šminko 02/01/2011 / 15:46

   slažem se CS je jako dopadljiv, to bi mas publika mogla najbolje prihvatiti.

 14. JA 01/01/2011 / 14:33

  imam želju
  Grimalda bijelo i
  Trapan Uroboros malvazija

  • vinopija 01/01/2011 / 17:16

   JA također 🙂

  • igor 01/01/2011 / 21:58

   odlicna želja i izbor 🙂

   • dinko-šminko 02/01/2011 / 01:22

    a ja si želim Monicu Bellucci!

    • ifke 02/01/2011 / 01:37

     zbarrique!!!

     • dinko-šminko 02/01/2011 / 16:04

      zbarike i sur lie!!

 15. dinko-šminko 04/01/2011 / 18:40

  ja sam za ifke!
  94 još 7…….

  • vinopija 04/01/2011 / 18:45

   Hvala dinko-šminko, neizmjerno sam zahvalan NOOOT 🙂 Mislim da je ifke imao i boljih ideja. Divna inicijativa, ali ajmo ipak NE! Ova brojka je već rekord. Ne moramo u Guinessa ući.

  • Ivanhoe 04/01/2011 / 22:11

   Bla.
   Jedno palo. Ostaju još dva… 97? 😉

 16. dinko-šminko 04/01/2011 / 18:44

  jebatematematika!!!
  94 još 6!

 17. Filip 06/01/2011 / 01:38

  evo bude moj 1. post jubilarni 😀

  inače nisam neki znalac,živim blizu vrutka pa iz gušta odem po butelju -2-3/tjedno 😛 i degustiram kaj se nudi taj tjedan

  ..zanimljivo mi je kako se sa svakim novim vinom koje probam proširuju “vidici” (donedavno sam bio beer person) .. u početku sam bio oduševljen sa demarovim teranom (dok nisam probao 1. bolje (nažalost uglavnom skuplje) vino pa sam tako prošao put od raznih plavaca, jurisovog cs i merlota,dajlinih terana i cuvea do korlatovog syraha koji mi je prodavač u vrutku rekao da moram probati..i nisam požalio:D

  ..merlot je jako oštro i grubo vino,fali mu šećera (za razliku od syraha koji puno uglađeniji i zaobljeniji u ustima) ali unatoč tome korlati su me oduševili jer naša slična vina dosad nisam imao prilike piti ,intenzivne su boje i arome (naspram cijelog niza mlohavih i inertnih plavaca malih) ,živahnog karaktera (ipak su to već 3. stara vina) ugodne kiselosti (to mi jako fali kod ove sorte kod raznih australskih shiraza tipa yellow tail/golden kaan/rosemont) i vrlo čista vina bez neprepoznatljivih aroma i mirisa ..vina pijem s curom i uglavnom nam je 1 butelja dosta,ali ovaj syrah nas je toliko zadovoljilo u svim aspektima da nam je čak ostalo malo za 2. dan (ona je to bolje opisala: “Ovo vino me čini sretnom!”)

  • ifke 06/01/2011 / 18:33

   misssslimmmmm……..ovak se uguzit, umjesto da pristojno pustiš vlasnika bloga da svečano zakolje stotku… c c c …..i još hvališ to badelovo industrijsko smeće…..Pil’pe Pil’pe, đava te gonja… 🙂
   Mislim da će se taj syrah jako svidjet mnogima jer, iako je aromatski malo jednodimenzionalan (znalci će možda naći još pokoju manu), ta dimenzija je užitna, vino je snažno i skladno i, najvažnije, čini ljude sretnima! 🙂

 18. Filip 07/01/2011 / 00:34

  hahahaha:D

  ma badel je još mila majka prema ovom agrokoru:P…na staru godinu je bio 20% popust na sva vina u konzumu…i odem ja škicnut kaj ima..i pošto sam student malo mi je bed dat 10+ ojra za fino vinčeko (mislim ne vjerujem da ću bit ravnodušan ni kad se zaposlim)…al ajde uz 20% to je 5 banki što je fakat oke..i kupujuem ja tak dajlin cuve i teran (koji mi je btw odlično vino i nimalo se ne slažem s vinopijo o ulickavanju za široke mase ,sve da je i točno okus malina je toliko intenzivan i autentičan da mi je čudno da ova sorta nema više fanova),beljski merlot (idem mu dat još jednu šansu,1. put me nije učinio sretnim:D) i graševinu koju još nisam probao,cs festigia…i počnem pričat s čovjekom koji isto mozga kaj prije uzet i predloži mi on plavac mili i treba mi još jedno jeftinije vino za večeru sa starcima pa mi predloži još plavac matuško (za 30ak kn solidan plavac,ne smrdi po bačvi,finog šmeka i pitak poput vode ,jedina zamjerka akutna ishlapjelost i etiketa takav trash da ga inače ne bi ni pomislio kupit: indigo plava sa zlatnim slovima) ..i danas nakon klope (pečena janjetina,restani i kiselo zelje) otvorimo beljev merlot i 5 nas je pa nestane u trenu..ali kao i 1. put nikakvih senzacija..sve na mjestu,a opet neš ne štima,definitivno fali malo slatkoće tako da u aftertasteu (ako se to tako može nazvati) prevladavaju tanini koji su prilično ošti i neuglađeni..i dobro nije bed idemo si mi popravit dojam..i malo probat zasladit cijelu stvar ..ostali su mi još teran koji je prekiseo,graševina i festigia cs ..mala digresija: umorio sam se od pisanja i idem ja malo surfat na random i utipkam neš u gugl i skužim da me se zbrisalo sve kaj sam pisao dosad..nasreću poput istinskog pijanice svjestan sam svojih umanjenih spesobnosti i netom prije copy-rao sam prethodno napisani text:P.. ..i sjetim se ja jurisovog cs (koji mi je def. best buy,44 kn u vrutku,obavezno 2007.) i mislim si ok festigia it is! ..šnjof: ajme,ovo je fenomenalno,svi karakteristični misrisi sorte su tu ,i to u obilnim količinama,boja intenzivna i vesela(zapravo kad se sad vratim na to jasno mi je da je to – ,jurisov je toliko gust da ga možeš nožem rezat)..nažalost nakon toga probamo vino i ništa se ne događa,nit je slatko – nit kiselo,nit smrdi – nit miriši,totalni void. ..sva sreća sjetim se da mi je zapravo ostao još plavac mili..koji debelo spašava stvar..prije otvaranja gledam etiketu koja ulijeva povjerenje i mislim si: Ovo ne može biti loše vino! .. i ne varam se! ..miris bogat (čak iznenađujuće za 1 plavac ,valjda sam navikao na ove bućkuriše u kojjima dominira miris stare bačve) i intenzivan..čitam tolko o dekantiranju i mislim si: A neda mi se čekat pa bjesumučno min-2 miješam vino u čaši ..konačno probam i dobijem sve šta mi treba: ljubav,sreću,toplinu oko srca (14.5 % se gotovo ne osjeti,osim u popratnim efektima:) ,pekmez od šljiva.. suho – a slatko! 😀

 19. JA 07/01/2011 / 13:15

  Nemam ništa protiv industrijskih vina koja su dobro napravljena za normalne novce, ali mi se gade autorski vinari , kojih je nažalost Hrvatska prepuna, jer prodaju svakojaka smeća za astronomske cifre. Sva sreća šta svako od nas ima mogućnost izbora i zato Vinariji Benkovac palac gore od mene.

 20. Luka 07/01/2011 / 14:37

  Ajde JA reci nam par primjera tih autorskih smeća, da ih nebi slučajno kupio, nemožeš ovako uopćeno govoriti.

 21. ifke 07/01/2011 / 22:32

  JA me narajco reć nešto o temi koja mi već duže titra po glavi. Hrvatsku vinsku scenu pratim od berbe ’94 i recimo da nisam baš štreber, al da imam neku opću sliku. Dakle, mene jebe slijedeće: na koju čarobnu foru naši vinari određuju cijene svojih vina? Evo, ajmo bit aktuelni….Belje, npr. naprave osrednji uradak i odma šiknu 10 eura cijenu, i još napišu “povoljna cijena”. Fućka mi se za Decanter, meni vino nije nekaj, a ako su jedno slali tam, a drugo pune i prodaju nama, to je poso za policiju onda. Ili, recimo izađe nova Badelova edicija Korlat, uz najave kako će biti fakat super cijena – oko 90 kuna. Pa jebote jeste svi vi ludi? I vinari i novinari i vinopije…. jebote ajmo svi onda vino radit i prodavat jedni drugima. U ovoj zemlji svako ko mrdne kurcem malo više od ostatka raje traži suho zlato za to. Ovaj napravi kasnu berbu…opa!…odma 100 kn. Ma jebo te kasna berba…nema još ni dehidracije zrna, samo se promijenio omjer sladora i kiseline, i aroma, bio si strpljiv tjedan i pol. U Gradišću je za redovnu i kasnu berbu ISTA cijena vina! Donja Rona je krcata vinima od 4-6 eura koja su puno bolja od beljevog merlota i caba! Zašto su istarski muškati tak skupi? Kaj imaju manji prinos???? I još ih stavljaju u one male uske bočice ko da je nekaj posebno! Bulšit! Otkud u zadnjih 5-6 godina poplava nekih likova koji se pojave i odma su skupi? Evo, recimo, onaj Bartolović iz Kutjeva. Sva vina po 80 kn, probam na wine gourmet-u, nijedno mi nije fino. A ima ih hrpa, sve veliki umjetnici u podrumu, vino je filozofija, vino je terroir, moje vino nije za svakoga, moje vino nije za svaki dan, vino je ekskluziva. Ma LOŠ si, prika! Skup si! Jebote, većina ekipe ne kuži, novinari ih maze, svi se upinju ne bi li se organizirali radi izvoza, te “naša vina još nisu prepoznata u svijetu”, te ko je za to kriv, te moramo prepoznati naše vrijednosti. Ma morate prepoznat DA SU VAŠA VINA PRESKUPA !!! Ili, u odnosu na cijenu, DA SU VAŠA VINA PRELOŠA. PRELOŠI STE I PRESKUPI STE! Na životu vas drži niska vinska kultura Hrvata i trošarine, beštije pred izumiranjem. Oćete ucjenu? Evo vam, dragi HR vinari: ja želim cijenu baznih malvazija, chardonnaya, graševina od 5 eura. I želim da su odlične, a ne da sve dobro grožđe strpaš u barik i prodaješ mi za suho zlato. Ako to ne znaš napravit, bavi se drugim poslom. Dotada, vidimo se na vinskim cestama Austrije…..

  • ifke 07/01/2011 / 22:44

   Gosp. Matoševiću, vaša 2009 bazna malvazija je lijepog mirisa, ali ima tijelo štrkljave manekenke, ja vam za butelju nudim fer cijenu od 30 kn. Gosp. Coronica, vaša bazna malvazija je odlična, i zato vam za nju nudim ODLIČNU cijenu od 43 kn! Za ove cijene koje Vi meni nudite, ja mogu kupiti PUNO BOLJE VINO!!!!

   • dinko-šminko 07/01/2011 / 23:03

    tako je ifke i zato se i ja radujem što skorijem ulasku u EU, makar radi jeftinijih i boljih vina a onda da nas prislile da riješimo ovo močvaru korupcije!!

  • Ivanhoe 08/01/2011 / 01:08

   he he dobar! gledajući vrijeme posta već je pokoja berba u promenadi od dnevnika 😉 Ali sve stoji. Kartel je dogovorio malvaziju za 60kn. Kak ne! Nakon trećeg kušanja Belje Merlot odjednom ima okus kvasine. A ista boca, ista berba. Ma mojne me…! Odlična su naša vina, ali davno je Raos lajao iz kluba arhitekata: Strepite! Bit će svega za koju godinu…

   • ifke 08/01/2011 / 02:28

    Nažalost, ni kapi već 5-6 dana, neka mi je viroza pri kraju…čekaj dok počnem… 🙂

 22. vinopija 07/01/2011 / 23:30

  ifke krenuo odlučno i žestoko, a nije se žalio kad je strusio CdP koji se danas može nabaviti samo na aukcijama 🙂 Pa kako da ja sad objavim svoju best buy listu? Bar je protekle godine bilo svijetlih primjera.

 23. JA 10/01/2011 / 13:31

  Dragi Luka, procijenjivanje kvalitete vina i njihove vrijednosti je vrlo subjektivno. Ovdje imaš komentare pametnih ljudi,a na internetu cijene pa gledaj. Mogu ti samo pomoći da neko dalmatinsko vino uspoređuješ sa drugim vinima iz te regije i dođeš do zaključka koliko se isplati dati novaca za to zadovoljstvo.Nedavno su Parkerovci dali nevjerojatnu ocjenu za Postup Donja Banda, pa otiđi do Vrutka i kupi neko industrijsko smeće iz Čilea, npr Tabali Syrah reserva pa usporedi šta je bolje, ali Tabali nije iz Dalmacije.

  • vinopija 10/01/2011 / 23:18

   Pa baš si Tabali reservu istaknuo kao svijetli primjer, ako ne i najsvjetliji. Trebao si probati Australian Bush supermarket wine stravu koju sam neki dan otvorio. Tabali reserva Syrah je odlično vino.

 24. JA 13/01/2011 / 17:34

  Ma bubnio sam na brzinu, ima toga more, ali želim reći da kriteriji nisu isti i zbog toga naši vinari nabijaju cijene i kukaju kako se ovaj posao jedva isplati.Koga briga, usput čuo sam za Bush, jesi li ga kupio u Bille?

 25. JA 13/01/2011 / 17:39

  Kad budeš u prilici napravi recenziju Čamkovih vina, jeftina su i čovjek je prva liga.

 26. vinožupa 16/01/2011 / 23:22

  Ostavite Jarvisa na miru…..

 27. vinožupa 16/01/2011 / 23:24

  Nemojte nikako piti TARAGONA GRAN RESERVA iz Lidla. Fakat 53 kune se čine tako velikim novcem. Uf kakav promašaj.

  Nikako Lidl.

  • dinko-šminko 17/01/2011 / 11:07

   slažem se vinožupa, he he, ja sam ju platio 30 kn na akciji i bila mi je prilično razočaranje!
   isto tako u širokom krugu zaobilaziti Vergolas od gospodarstva Gašpar za 70 kn, kupaža plavca i babića, grozno, drvo i samo drvo!!!

 28. Vino 28/09/2011 / 12:03

  Prije JA , sada Vino.
  Došla je berba 2008 i sa Badelom sigurno nešto ne štima.
  Moja preporuka izbjegavajte Korlat bilo koje cijene i boje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s