Festigia line up

Sretnim spletom okolnosti upoznao sam se s egzemplarima Festigia serije, jednim od meni najugodnijih iznenađenja prošle godine. Vina nisu isprobana paralelno već tijekom nekoliko večeri. Skrivao sam ih od ifkea jer bi inače planula u jedno poslijepodne 🙂

Festigia, Castello, 2009.

Cijena: 87,98 kn (25.03.2011.)

Vino zbog kojeg sam potpuno promijenio prethodno negativno mišljenje o Festigia vinima bilo je Castello 2007. i Istarska kupaža sorti Cabrenet Sauvignon i Syrah. Više ga ne mogu naći na polici, ali zato je tu već 2009. godina.

Tamno crvene boje s još snažnim cikla-ljubičastim odsjajem.

Šnjof, šnjof?!? Dominira crno bobičasto voće, koje se doima tako intenzivnim i mesnatim da će se lijepiti za zube, u dobrom smislu.

Unatoć suhoći, punom tijelu i dugom aftertasteu, vino je srećom krajnje privlačno pitko… naknadno se na nosu pojavljuje i stanovita cvjetno-začinska nota, a Castello svakim novim gutljajem postaje sve uglađeniji.

Na kraju, jako lijepo zaokruženo vino. Jedino, sad više nije iznenađenje. Sad i očekujem puno. 3/4

Festigia, Syrah, 2008.

Cijena: 87,98 kn (25.03.2011.)

Za „ljubitelje sorte“ trebali bi na vino staviti „upozorenje“. Tko očekuje Rhonski Syrah razočarat će se. Tko očekuje Australski Shiraz razočarat će se jo više 😉 Međutim, tko zanemari „sortnost“ ili odustane od postavljanja bilo kakvih predzahtjeva, uživat će u Istarskom Syrahu kakav upravo i treba biti.

Liquorice i skoro floralna voćnost borovnica i višanja, prilično svježe utjelovljenih na nosu.

Sva aromatika, bez karaktera. Međutim, ta mekoća i zaobljenost je zapravo veliki plus onima koji ne traže grubost i divljinu.

U ustima, ovaj Syrah itekako je elegantan na svoj način. Ukuhano crveno voće, superblagi tanini u ugodnom završetku.

Srednje puna tijela, ali nježno, pitko, dakle finih kiselina. Premda još svježe, vrlo zaokruženo i dopadljivo vino. Jako lijepo, 3/4.

Festigia, Cabernet Sauvignon, 2009.

Cijena: 87,98 kn (25.03.2011.)

Tamno ljubičasta tekućina ispunjava mi čašu. Isprva stisnuto, kasnije začinjenost, crni ribizl, šljive, zatim ne toliko toplina koliko neki mentolasti aspekt, a kasnije i slatki duhan te bitter čokolada s čilijem recimo…

U ustima strašno čvrsto, srednje punog tijela, aromatskog profila u smjeru suhih šljiva i paprenih aroma koje kiseline nose duboko u finiš, te naznaka mineralnosti u dubini.

Suho i tanično, ali uspijeva biti privlačno pitko, spicy Cab u Festigia izdanju koji je zaslužio 3/4 od 5 „u mojoj knjizi.“

Unatoč običaju da u pravilu ne navodim nagrade i priznanja, nekako u sjeni uspjeha Beljskog Merlota fasciniralo me da je prethodna berba vina Festigia serije (čini mi se baš Castello) ostvarila Decanterovu broncu, ali čini mi se i da je to bilo u kategoriji iznad 10 GBP što znači da se nije išlo s minimalnim korigiranjem cijene i potencijalno još boljim uspjehom.

13 thoughts on “Festigia line up

 1. davor 08/04/2011 / 07:37

  Istina je da su vina linije Festigia iz 2009. jako dobra i isplati ih se uzeti ali za arhiviranje na određeni period. Prema osobnom mišljenju na tržište puštena vrlo rano i po meni još nikako nisu spremna za konzumaciju tj. treba im dati još dosta vremena da se sve arome zaokruže, inetgriraju a kiseline malo primire. Vidjet ćemo što će kroz koju godinu imati za reći.

  • vinopija 08/04/2011 / 10:15

   Ovako, stoji to što si naveo međutim isto vrijedi za mnoga vina i na žalost čak mnoga vina koja su na polici. ALi ,čim je na polici, ja je tretiram kao konzument. Činjenica koja govori u prilog tome je da sam promijenio prvotno negativno mišljenje o Festigii zbog jedne butelje Castella 2007. koju sam otvorio u 2010.
   Ne bi govorio da nisu spremna, ali lako moguće da će biti spremnija s vremenom 😉

   • davor 08/04/2011 / 10:59

    Spremna ili nespremna činjenica je da proizvodnja ide dalje i treba napraviti mjesta za nove berbe, a tržište će pokazati koliko je spremno za koje vino. Budući da šira prodaja i prihvaćanje vina ovisi o prezentaciji pojedinih vina ne sumnjam da će agrokor iskoristiti međunarodna priznanja za Festigiu 2009 koja su počela polako stizati.

    • vinopija 08/04/2011 / 11:08

     Ma mislim da će oni iskoristiti svoju poziciju na tržištu i čistom snagom pogurati prodaju. Taj aspekt graniči s politikom i ne bi se upuštao u argumentiranje osobnih stavova o krajnjem vlasniku. Ono što stoji je pomak u kvaliteti. Belje prije nekoliko godina i danas. Festigia prije nekoliko godina i danas. I tako dalje… To je u smislu promicanja vinske kulture značajnije od stotinu priznanja nekom vinogradaru/vinaru koji puni dvije tisuće butelja.

 2. madiraza 30/08/2011 / 21:16

  spicy Cab…ključna riječ.ali i puno više od toga. ljepljiv na čaši,ne previše alkoholan,miris truleži prezrelog voča.vrlo pitko. mislio sam da ne vrijedi tih novaca ali sam pogriješio.u ovom vinu svatko može pronači nešto privlačno…od mladih jurišnika do starih mačora.znači netko se jako potrudio.

  • vinopija 31/08/2011 / 10:54

   Opa! Prešli smo u više cjenovne razrede 🙂 Pa drago mi je da nije razočaralo… jednu bitnu napomenu sam ipak izostavio – dekantiranje ili barem ranije otvaranje boce i držanje u čaši! Dosta dobije i lijepo se otvori… kao što sam negdje naveo, to bi na EU tržišto bila vina do 10 EUR i kao takva prava “value” ponuda.

 3. Filip 13/12/2012 / 19:00

  generalno ne volim Konzum i malo toga povezano s njim, ali trenutno je akcija na festigia/dajla liniju što mi se čini kao dobar deal (ako pol tog nie već shuhano). 😛 dajla cuvee i teran 50, malvazija dajla 40 (na Črnomercu nema) castello, syrah (nema) i merlot 60, cs 80 (?!). treba pazit na godine, vidio castello 06, bojim se što se dogodilo s njim u 4 godine na polici. teran je 08, kolko se sjećam nie pobrao neke hvalospjeve. – 10 % na 6 boca. uzeo 3 castella, 2 merlota i 1 cuvee.

 4. Filip 13/12/2012 / 20:13

  kuša se merlot. ukusan i sočan..bez neke dubine, širine..nema tijela pa alkoholi strše..iako ih je 13.9 “samo”..grije ko konjak..ne ispunjava ničim..joj da mi je ritoša sad..ovo je prijevara..podsjeća me na golden kan od 65 kn sa platičnim čepovima

  • vinopija 13/12/2012 / 22:50

   hi hi golden kaan 🙂 sjećam se sličnog iskustva… Ako sam dobro shvatio uzeo si Festiga Castello 2006 ?!? Zatim Festigia Merlot neke godine i Dajla cuvee godine?!? Od svega nabrojanog moj osobni favorit bio bi Castello, ali 2007. i bio bi vrlo nesklon kupovini zbog poodmakla godišta za masovne Konzum standarde.
   Dajlin cuvee (crni) uvijek sam smatrao najuspješnijim vinom te prestižnije Istravino linije i pisao sam nešto i o njemu…
   a pro pos Merlota baš danas uz gablec dovršio preostali Kosher Merlot Agrolagune (Festigia) kojeg mi je ludi kum donio 🙂 Very nice, ali ja sam trenutno odustao od novog dojma i uz večerašnji “menu” otvorio provjerenu Kosovčevu Selekciju. Sutra objavljujem dojam o najboljem portugiscu kojeg sam probao ove godine.

   • Ivan 14/12/2012 / 03:09

    Very nice, ali ja sam trenutno odustao od novog dojma i uz večerašnji “menu” otvorio provjerenu Kosovčevu Selekciju.

    i sta kazes, kako se drzi?

    ja sam dobio komentare kako se odlicno razvija u boci..

    ah taj nesretni skrlet koji ne moze potrajati duze od godinu dana a kamoli kvalitetno dozrijevati u boci.. hehe

    • vinopija 14/12/2012 / 10:48

     ja ne znam kakvo je to vino od kojeg se ne može ni pošteni gemišt napraviti… meni je to dosta “atipično” 😉 Ako potraje dulje od godine znači da se nije popio, a ako se nije popio znači da ne valja 😀
     Naravno, za mene koji sam ušao u kritičan stadij vinske demencije, butelja Selekcije predstavlja lijek na koji sam stvorio ovisnost tako da mi je svaka nova doza bolja od prethodne ili kako se to stručno kaže “lijepo se razvija u boci” 😉

 5. Filip 14/12/2012 / 02:59

  zaboravih napisati, sva vina koja sam uzeo su bila 09, to mi je bio glavni faktor (zato izbjegao teran 08), iako sam i tamo reklamirao boce bez problema ne da mi se to više..

  • vinopija 14/12/2012 / 11:00

   da, to reklamiranje boca je najčešće čupanje zubiju u takvim sustavima… inače me čudi da još nisu na blagajne uveli kladionicu, prodaje karata za trajektne linije, kupovanje opcija na tokijskoj burzi vrijednosnica i slično… tu i tamo se zaboravim pa završim u Konzumu, ali obično me brzo prođe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s