Plančić, Darnekuša, 2004.

Cijena: 64,98 kn (25.05.2011.)

Darnekuša, kreten tko ne kuša 🙂

Zapravo nisam siguran koliko će ovo ikad postati općepopularna etiketa, ali meni znači jako puno. Da pokušam objasniti…

Čudesna je razina „zrelosti“ koju ovo vino pokazuje na nosu, a koji je usto i kompleksan. Od voća do gljiva, koža i čaj definitivno, začinjen nos i pozitivno animalan.

Dojam punoće i ekstraktnosti koji je nespojiv s tek 12,2 % alkohola na deklaraciji.

Očekivano se taj alkohol ne osjeti na nepcu, ali se zato osjete „hladne kiseline“ ili „osvježavajuće“… moguće zbog vinograda na 580 m nadmorske visine otoka Hvara!?!

Uglavnom predivno! Razbuđujuće, otrežnjevajuće, požalio sam zašto nisam pratio razvoj ove berbe Darnekuše iz godine u godinu do sada. Od sada ću definitivno pratiti.

Oduševljen sam specifičnom žilavom strukturom koja djeluje svježe i mladenački, nasprama nosa koji je potpuno dozrio i slojevit.

Važno je istaknuti kako ovo nije ni blizu „komercijalnog proizvoda“ kakvog traži tržište, ali je vjerno sebi „do srži“ i još beskompromisnije od ranije probane 2005. godine. Pitam se bi li i meni ova čaša puna života prije ne tako puno godina bila uopće napeta? O.K. vjerojatno bi bila 🙂 Ali sigurno je ne bi smatrao svojevrsnim raritetom i meni jednim od najdražih Hrvatskih crnih vina. Jbte, možda sam stvarno popio previše ovoga 😉 Ali, svakako jedno od najuzbudljivijih domaćih crnih vina! 4do5, pa neka pati koga smeta…

15 misli o “Plančić, Darnekuša, 2004.

  • vinopija 09/06/2011 / 14:17

   Drago mi je da ti se svidio moj doživljaj 🙂
   Ja sam bocu platio naznačenih 64,98 kn 25.05. u Vrutku.
   Berbe 2005. bilo je u Dobrim Vinima na akciji svojedobno za 50,00 ali nigdje nisam vidio redovnu MPC ispod 65 kn…
   Moram te upozoriti da se kod iole starijih butelja povećava rizik da “čep nije izdržao” ali to vjerojatno znaš…
   I još jedan detalj koji dovodi u pitanje smisao vinskih deskripcija uopće… od četiri butelje berbe 2005. jedna se donekle razlikovala, zanemarivo malo i time beznačajno, ali je… ima toga i vani, a kod nas pogotovo
   Meni je ta Darnekuša stvarno vrhunski gušt usporediv sa ničim “domaćim”…

 1. Robert Sedlar 09/06/2011 / 14:19

  Odoh kupiti danas poslije posla. Hvala i pozdrav. P.S. Stiže ti barrique Frankovka. Pošalji mi samo na mail adresu…

 2. lada.ra 10/06/2011 / 11:35

  bome se čini da si popio dosta, počeo si psovati u blogu. ili te je začarao onaj, znaš već koji, s tom darnekušom… 😀

  • Patti 10/06/2011 / 14:52

   Kaj hoćeš reći da se vinopija druži s psovačima i dernekašima? 😉

   • vinopija 10/06/2011 / 16:34

    ne nego s čarobnjacima čini mi se 🙂

 3. p 10/06/2011 / 14:11

  Potpisujem svaku riječ! Nedavno sam je kušao, iako je bila riječ o nekoj kasnijoj berbi (ne pamtim kojoj), i to ”preko veze”. Drugačije od svih dalmatinskih crnjaka, ima neku notu bezobraznosti i dalmatinske samodovoljnosti (pozitivne) koja ne benda svijet(ske trendove). Velika preporuka svima koji vino doživljavaju kao istraživačku ekspediciju ili putovanje… Vinopijo, dokopaj se Plančićevog Grand Cru-a! Riječi će biti suvišne (manifestirane praznim postom, nešto kao ”Nečuveno” Let3-a)…

 4. vinopija 12/06/2011 / 08:40

  definitivno drugačije od svih dalmatinskih crnjaka 🙂
  mi smo rijetka vrsta “p” 😉
  baš me zanimaju i drugačiji komentari na ovo

 5. ifke 15/06/2011 / 21:22

  Hehe….popalio frendu pivopiji Darnekušu 2007 Plančić. Baš me zanima…..

 6. madiraza 27/07/2011 / 23:23

  evo nakon što sam jednom darnekušom pročišistio lavabo dočepao sam se i darnekuše 2005. velika vjerojatnost da je ona prije bila pokvarena kao što sam i napomenuo.hvala ti Nenade na divnom poklonu.Moj kum i i kumov kum nakon iskustva te jako vole i cijene.Još uvijek dovoljno nenapadno,ali ipak s dovoljno slada darnekuša je uistinu poseban doživljaj.Nešto slično sam pio u selu Prhovo na Primoštenskim užancima kad su me domačini uvjeravali da vino rade za težake a ne za goste….pa sam ipak makuo pol litre….ne preteško,puno dalmacije….meni je ovo radničko vino…uistinu samo za posebna nepca koja cijene kad je ponekad manje više…..uglavnom ovo je sada čvrsta četvorka….. i da…jedva danas ostao živ nakon opakog sudara….nakon kojeg još više volim svoje prijatelje i dobra vina,,,,,i darnekušu…. godina vina je faktor vina koji ponekad znači razliku u svijetlosnim godinama…..

 7. vinopija 28/07/2011 / 11:24

  madiraza, mislim da si spreman i za 2004. 😉 Jučer sam baš uzeo jednu u Vrutku, ali ta je otišla. 2007. je već na polici, a 2005. bojim se više ne znam gdje bi potražio jer je u Dobrim vinima nisam vidio.
  Nadam se da nisi bio pod utjecajem Darnekuše tijekom sudara 😛

 8. madiraza 28/07/2011 / 11:32

  ne bi vjerovao al imao sam 0,0 % .i sam se čudim tome 🙂 Darnekuša je poslije sudara smaknuta u smislu anti-stres programa.Uglavnom ovo vino nema nikakve veze s onim kojeg sam streso u lavobo.

 9. Luka 28/07/2011 / 14:21

  Ma nisam probao Darnekušu ali jesam njegov Plavac mali koji mi je onako skroz obično ( a onaj barrique još običnije), ništa posebno, pa se sad pitam da li je kod darnekuše jedino to što je grožđe drugo, s posebnog položaja, pa Plančić isključivo zbog toga uspijeva napraviti tako dobro vino (zaključujem po komentarima), odnosno teza je da ako je do vinara onda bi mu i plavac trebao biti super, a po meni nije.

  • vinopija 28/07/2011 / 21:08

   Nakon recentnog isprobavanja dijela ponude vinarije Plančić, sve više se slažem sa zaključkom da ista etikata podržava neke od sveprisutnih obmana publike koja dobije što traži i zaslužuje, ali i neke potpuno zanemarene dragulje vinarstva… u jednom dijelu nezamislivo visoka vrijednost za novac, u drugom cjenovno pozicioniranje bez ikakog smisla. No, uskoro u dojmovima nova otrkića 😉

 10. Filip 26/03/2012 / 20:35

  Ne znam jesam kaj uopće komentirao ove g., al vraćam se u stilu (bar s izborom vina;). Inače kad god sam u nekom dućanu bacim look na vinsku ponudu, nadam se nekom raritetu, akciji, ovo-ono..i naletim ja nekidan u nekom noname marketu na ovu egzotiku.. Otvorim vino, miriši cijela soba?!..boja intenzivna?!..”cigla” tek u tragovima.. ..čaj, gljive, niski alkohol, vitalne kiseline, pa jesemti, Dalmatinci imaju crni pinot! 😀 Ak oće neko 100 ćuna/boca:P

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s