Vinarija Škegro, Krš bijeli, Žilavka, 2010.

Cijena: 54,98 kn (srpanj 2011.)

Nije tajna da volim dobru Žilavku, a nije tajna da iste nema nigdje u Hrvatskoj gastronomiji izuzev rijetkim izuzecima i uvjeren sam kako njeno vrijeme tek dolazi.

Krš Žilavka zavodljivo je svježa na nosu, skoro „sexy“ aromatična, istovremeno tvrdo vino Hercegovačkog krša i slastan vinski nektar specifična mirisa…

Svijetla zelenkastožuta Žilavka u čaši ne donosi napadnu voćnost, ali na nosu daje naslutiti besprijekornu sirovinu iz vinograda, „sirovinu“ koja će dati mineralno, vegetativno, skoro i orašasto vino… paprika i korjenasto povrće u sortno prepoznatljivom mirisu.

Srk, žvak, gut?!? Slani kamen prevladava slador već na početku nepca, a zatim mekani gutljaj ostavlja karakteristične arome Žilavke u ustima da bi povratni okus tražio još.

Premda sjajno usklađeno, tek s vremenom će se zaokružiti. Prštava energija kojom odiše postat će suzdržana snaga. Već sad spremne food friendly kiseline u potpunosti će se integrirati.

Ekstraktnije od prošlogodišnje berbe, podjednako suho, uz nešto više alkohole (13,4%), sve nameće zaključak kako je 2010. jako dobra godina za Mostarsko vinogorje.

Dodir vinara uspješno je prenio autentičnost Žilavke u moderno vino, na pedantan način. Vino je precizno, čisto i užitno 🙂 A priča priču o kršu, jedinom u kojem ova sorta uspijeva.

I love it, 4.

One thought on “Vinarija Škegro, Krš bijeli, Žilavka, 2010.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s