Plantaže 13. jul, Vranac, 2008.

Cijena: 35,98 kn (26.06.2011.)

🙂 Poklopilo se samo tako da objavljujem ovaj dojam upravo na Dan ustanka u Crnoj Gori. Dakle datum koji stoji u nazivu legendarnih Plantaža upravo je danas, a Plantaže su legendarne upravo zbog ovog vina. Bazični crnogorski Vranac.

Novi uvoznik? Opet? Došao je red na Studio G3.

Početna zadimljenost ispod koje se uspješno probija tamno bobičasto voće, borovnice, kupine, crni ribizl, nešto crnog papra također… Voćnost je još mladenački visprena, kiselo-slatka, a začinjenost oštra.

Srk, žvak, gut!?! Prepoznatljiva harmoničnost je ostala vrlina i berbe 2008. Doživljaj toplog crnjaka s Juga skroz na skroz… od prvog nosa do posljednjih odjeka aftertaste-a… Vranac.

A svakim gutljajem to potvrđuje. Čini se da je to zbog fenomenalnog balansa suhoće i sladora, kiselina i tanina, jer Vranac može biti i puniji. Ipak, nakon treće čaše ekstraktnost se čini i više nego dostatna, a neprimjetnih i potpuno uklopljenih 13% alkohola zavaravajuće i opojno previše 😉 Tanini su ti koji nisu tako vrhunski integrirani kao u zaokruženom Pro Corde-u, ali ne smeta…

Bez obzira na 5 kuna višu cijenu u odnosu na moj posljednji objavljeni dojam o ovom vinu prije skoro dvije godine, Plantaže Vranac još uvijek su nenadmašena vrijednost za novac u svojem segmentu.

Čudo, rekao bi Ćiro. 3/4

8 thoughts on “Plantaže 13. jul, Vranac, 2008.

 1. madiraza 13/07/2011 / 16:56

  pred par godina dok još nisam bio na lancu(čitaj jedno 8) moj frend i ja dogovorili na more na par dana.u to ime kupili 8 butelja istoimenog vranca i 7 butelje žilavke.ne znam više koje.kao 15 butelji za 4 dana…mislili bit će previše.pa ak treba budemo podijelili susjedima jer se znamo.uglavnom prvi dan popili 7 butelji vranca.susedi su mislili da je nova godina kak smo pucali s čepovima..hehe… onda otišli van..i popili koju pivu..zadnje kaj znam da sam nekom liku na rivi stal na glavu dok je ležao jer ga nisam vidio…e kak je urlo…hehe…skoro ko ja drugi dan kad sam se probudio…uf..bilo grdo… uglavnom da se popit tog vranca….. iako reserve nenadmašan… bio nekih 120 kn pred 8 godina..star 10 god…plantaže rules..

 2. denis 15/07/2011 / 08:15

  ko nije, neka proba, od pomenutog prozvođača, Vranac Barrique 2005, 2006 ili 2007, uz obavezno provetravanje od 1h. voleo bih da pročitam neki utisak, ja sam bio prilično iznenađen, pozitivno naravno, toliko da je počeo da mi se priviđa pristojan Brunello

 3. denis 15/07/2011 / 08:17

  … a možda mi je samo legao, u tom trenutku, što bi rekli ovde, ”ko budali šamar”….

  • vinopija 15/07/2011 / 10:16

   Ja ti imam izraženu društvenu odgovornost ovdje kao što vidiš iz madirazinog primjera 😉 tako da ne smijem više pohvaliti doživljaj niti jednog vino iznad 13% alkohola 🙂
   Te barrique varijante nije niti bilo u prodaji u RH. Ali, zato sam uživao u nekoliko Reservi. Koje su naravno dosta skuplje.
   Postoji i Premijer Vranac ili tako nešto jelda? O čemu se tu radi?

 4. putnik 14/08/2011 / 19:46

  Vranac je uvek bio jako dobra vrednost za ulozeni novac, bez obzira na to sto mu cena u zadnjih godinu dana stalno raste. Radi se o jos uvek jako dobroj vrednosti, ako posmatramo odnos ulozeno dobiveno. Ja mu mogu uputiti jednu jedinu zamerku, a ona se odnosi na punocu samog vina. Smatram da on jednostavno morao da bude puniji. No, to je ipak neko moje licno misljenje. Sve u svemu mislim da Plantaze rade zaista sjajan posao.
  Sto se tice drugih Vranaca iz plantazinih podruma, koji su u poslednjih par godina postali mnogobrojni, mozemo ih oceniti kao jako dobre, naravno svakog u svojoj cenovnoj katregoriji. E sad, neki ce se sloziti sa cenama, a neki ne, ali dobro je to sto se ipak nesto radi na polju podizanja kvalitete i prosirenja asortimana.
  Premijer Vranac predstavlja selekciju, tacnije blend odabranih najboljih godina Vranca reserve, koji su zatim blendovani u blend koji nosi ime Premijer.

  • vinopija 16/08/2011 / 16:16

   Puno hvala na informaciji za Premijer. Pretpostavljam da onda košta još više od Reserve, ali imaš li saznanje o maloprodajnoj cijeni ukoliko je uopće u takvoj distribuciji prisutno?

   • putnik 17/08/2011 / 13:04

    Prisutno jeste, ali zbog svoje ekskluzivnosti nema bas uvek i svugde da se kupi. No, cena mu se krece negde oko 55 do 60 eu za butelju.

 5. vino župa 17/08/2011 / 14:18

  Da budem iskren, previše ovdje detalja ima da bi ovo bio objektivan komentar i realna ocijena. Sušta subjektivnost, ali dobro!

  Ako ne vjerujete meni, pitajte Gocu!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s