Košutić line up

Koshpa je mladi vinar iz Moslavine kojeg za sad poznajem samo virtualno. Nije prvi put da mi je poslao svoja vina, ali prvi put sam shvatio da sam ga prije godinu dana zapravo potcijenio.

Košutić, Graševina, 2010.

Cijena: 30 kn kod vinara (srpanj 2011.)

Graševinu 2010. probao sam usporedno s berbom 2009. koju pamtim iz prošle godine. Razlika u deklariranom alkoholu, 13,3% iz 2009. nasprama 11,7% u 2010. sugerira dovoljno da nikakve zaključke iz toga ne bi smio donositi 😉

U čaši čista i nježna zelenkasto svijetložuta boja.

Kakva boja, takav i nos. Diskretan, najviše voćan i to u smjeru jabuka, moguće i bazge…

Srk, žvak, gut!?! Suho, vrlo suho, skoro slano, prožeto kiselinama koje ne strše, ali su vrlo prisutne od početka do kraja, na žalost i u povratnom okusu. Međutim, vapi za hranom. U dobroj kombinaciji uklopit će se fenomenalno. Dramatično podignut opći dojam nakon što sam zalio obične špagete bolognese. Strukturom bi se uklopilo u brojna jela. Vrlo žilavog tijela… vinificirano i odležalo u hrastovim bačvama tijekom cca 6 mjeseci, nakog čega u Inoxu, treba malo vremena da se aromatski otvori i omekša…

Sve u svemu, ipak više od tek solidne Graševine. Zajedničko obilježje prethodne i aktualne berbe upravo je u vrlo izraženoj food friendly kvaliteti. 3.

Košutić, Rajnski Rizling, 2009.

Cijena: 35 kn kod vinara (srpanj 2011.)

Lijepo je kad se vremenom pokaže da si bio u pravu. Nagovijestio sam potrebu za sazrijevanjem i kako će mi se vino izvjesno više svidjeti u budućnosti.

Sad je to intenzivna zlatnožuta u čaši. Na nosu uz zrelu jabuku daje i breskve, čak i dunju s tim da intenzitet nije ništa veći negoli prije godinu dana. Još uvijek djeluje vrlo mlado i svježe.

Nakon otpijenog gutljaja, bez pardona sam označio 3/4. Kiseline koje su još prije godinu dana bile prenaglašene idealno su se uklopile i ovo vino je tek sad na početku svoje optimalne faze. Koliko će ona trajati, ne zna nitko, a mene bi baš zanimalo 😉

Zdrav suodnos komponenti, suho, ali ne presuho, uz malo ugodnog sladora rizlinga lako je registrirati, kiseline izravnate, alkohol od 13,5% neprimjetan, ekstraktno baš koliko treba…

Koshpa, imaš se čime pohvaliti. Ja bi ti dao 35 kn za ovo 🙂

Košutić, Cabernet Sauvignon, 2009.

Cijena: 30 kn kod vinara (srpanj 2011.)

Još jedno vino koje me jako zanimalo kako se drži obzirom na prethodno iskustvo. Kako sam se i nadao, dodatno je omekšalo na pravi način… zapravo se izrazito promijenilo/razvilo. Pravi Transformer. Autobot 🙂

Premda suho, ostavlja dojam polusuhog vina još na nosu… lepršava i aromatična mladenačka voćnost, pomislio sam da sam otvorio bocu Južnoameričkog Shiraza 🙂

Srk, žvak, gut!?! Wow! Nevjerojatno je dakle koliko su se kiseline integrirale. Nestale! Postale su skoro slatke!

Istovremeno, sortno prepoznatljiv mladi Cab dozrio za konzumaciju. Tanini uopće ne smetaju, niti nedostaju u ovoj strukturi.

Jednostavno i jako dobro vino s potpisom kontinentalnog crnjaka… 3/4

Košutić, Sedminac, 2010.

Cijena: 25 kn kod vinara (srpanj 2011.)

Ako vino nastaje iz grožđa, onda je ovo vinčina 🙂 Nema čega nema: Rajnski Rizling, Graševina, Škrlet, Moslavac, Sauvignon, Muškat, Traminac. Koshpa je ili ambiciozan ili lud ?!? Što je ovo, multivitamin?

S druge strane, „sedam“ je njegov broj i njegova priča. Sedam je izvornih redova vinograda iz kojih je nastao današnji vinograd obitelji Košutić. Od sad ga zovem „septon Koshpa“ 😉

Šnjof, šnjof?!? Ishlapjela Graševina 🙂 Ne baš, ali nespecifičan miris definitivno. Ako bi se baš morao odrediti prema WSETovoj skali primjerice hehe išao bi prema neuobičajenoj floralnosti (vjerojatno doprinos dominantnog Traminca inače nezahvalnog u ovakvim kupažama).

Srk, žvak, gut!?! Vino za neobavezno pijuckanje i igranje čuvene igre „pogodi koje sorte su u kupaži“. Sedam sati druženja zajamčeno. „Sedminac“ nije još na razini priče o 7 redova etikete Košutić, ali gušt je isprobati ovakve eksperimente. Kad se još mlade kiseline dodatno integriraju bit će zanimljivo…

Očito zajedničko obilježje svih Košutićevih vina, traže hranu i uz nju se čudesno transformiraju i dramatično podižu ukupni dojam koji u ovom slučaju za sada ipak ne ide preko 2/3.

Košutić, Škrlet, 2010.

Cijena: 30 kn kod vinara (srpanj 2011.)

Najozbiljnije Košutićevo vino meni je ipak Škrlet. Ili je Rajnski Rizling? Ne. Škrlet je taj. Rizlinga ima napretek, čak i u RH. Škrlet je vezan isključivo uz Moslavinu. Čak i ovako „netipičan“ on je bolji ambasador Moslavine od bilo koje Graševine ili Rizlinga.

Usput, odlično vino. Svijetla blijedožuta boja u čaši donosi ugodne i vrlo diskretne arome na nosu, čak i pri višim temperaturama konzumacije. Otkriva malo, ali dovoljno specifično.

Možda treba biti zahvalan na problematičnoj berbi 2010. u Moslavini zbog koje je 20% Košutićevog Škrleta prirodno otpornijeg na botritis, ipak zahvaćeno njime. Zadnje brano, grožđe je uz sivu/plemenitu plijesan nakupilo i najviše sladora. Inokuliranje selekcioniranih kvasaca po autohtonima usred vrenja i vinificiranje u drvenoj bačvi kroz cca 5 mjeseci prije prebacivanja u Inox svjedoči kako je nakon jeseni uslijedila jednako „zanimljiva“ zima i proljeće u Koshpinom podrumu.

U tijelu lagano, dobro posloženo i baš specifično zahvaljujući zanimljivoj strukturi… aromatičnost u smjeru egzotičnog voća, tropskog!?!

Apsolutno pitko i naprosto klizi što se idealno poklapa s 11,9% alkohola. Vino je suho, ali uz skoro „muškatni“ slador što se jako dobro uklopilo. Usto, kiseline su skroz nenametljive što me pozitivno iznenadilo 😉

I opet, ta transformacija uz hranu u nešto apsolutno dostojno sorte i podneblja. Dodatno omekša i „popuni rupe“… glatko, a živo.

Osjetno bolji i zanimljiviji od 2009., ovaj Škrlet ima naglašenu specifičnu notu koju nakon koncentriranog kušanja nisam znao opisati (a nije vinoznost hehe) što je dodatno intrigantno! 3/4 s plusem!

8 thoughts on “Košutić line up

 1. jurica 01/08/2011 / 23:21

  Štovani vinopijo,
  lijepo od tebe što si s primjerenom pažnjom kušao vina ovog meni nepoznatog vinara. Drago mi je da je nadmašio tvoja očekivanja što samo govori u prilog tome da ne treba polagati preveliku pažnju na ime i cijenu već isključivo na vino.
  Neki vinari kod nas upravo visokom cijenom ( od 20 eura na više) svog vina, u osnovi prosječnog a i manje od toga, žele skrenuti pažnju kupca na svoj proizvod.
  Pogotovo se tim pristupom ističu dalmatinci i istrijani, ali i u drugim regijama ima takvih bisera.
  Ja bih ti iz čiste radoznalosti rado poslao par boca svojeg vina , a budući da neznam kamo, pokušati ću prema uputstvima štovanog viteza Ivanhoea sam opisati svoje crno vino, kupažu nekoliko sorata 2010. jer 2009 nema više iako mi se ono činilo bolje.
  Točim vino direktno iz inox posude u čašu.Lagano se pjeni. Na površini uz rub čaše vide se mjehurići.
  Naginjem čašu.
  Boja granat crvena , zagasita, neprozirna u sredini. Na rubovima vuče na prozirnu briljantnu ljubičastu.
  Stavljam čašu na stol. Na stijenki se jasno kao bezbojna ispupčena duga vidi trag do kojeg je bilo vino kad sam nagnuo čašu.
  Nije gusto ali ni rijetko.
  Samo da napomenem da je alkohol 12,4%.
  Miris: možda crni ribizl, višnja ali dominira jedan drugi miris koji ne mogu odrediti.Vrtim čašu 1,2 3,….1o sec. Šnjofam. Ponovno miris koji ne mogu odrediti i crni ribizl. Ponovno vrtim. Guram nos u čašu. Miris i dalje isti.
  Okus:lagani gutljaj.1,2,3….15. žvačem. Osjećam lagano peckanje , lagano stezanje zubiju,višnju, kupinu.Slatkoću ne osjećam, gorkost vrlo lagana, kiselkasto, pitko.
  Želim još jedan gutljaj. Posljednji dojam: kupina, višnja.
  Uzimam kruh i dvije vrste sira, podravec i ovčji iz Kolana na Pagu.
  Uz kruh paše ok. Uz podravec odlično, Uzimam ovčji sir. Vino kao da je prepitko i prelagano za ovaj sir.
  Eto, toliko. Umorilo me ovo kušanje ,a još više tipkanje.

  • vinopija 02/08/2011 / 09:44

   Dragi jurice,
   obzirom da nisi naveo temperaturu vina u odnosu na temperaturu okoline te točnu vrstu čaše korištenu prilikom kušanja i način obrade stakla, nedovoljno je razvidno o kakvom se tu vinu radi 🙂
   Mladi vitez Ivanhoe također ljubi i deskripciju sa čim više različitog voća, povrća, začina i ostalih senzorskih stimulansa te mu uz pomoć WSETove tablice malo toga može promaknuti 😉 Nedvojbeno, Sila je jaka u Njemu…
   Najozbiljnije, međutim, nemam osobno ništa protiv cjenovnog pozicioniranja nekih vina nekih vinara. Zašto bi nekoga smetalo što netko svoj rad, znanje, umješnost i/ili proizvod cijeni koliko želi? Cijena je iznos koji je netko spreman platiti, a jedna značajna ciljna skupina vinopija (u Dalmaciji je zovu Purgeri hehe) ne želi probati vino ispod stanovite cijene, a kamoli da bi tako netko priznao da mu se svidjelo vino ispod te stanovite cijene.
   Stoga, moj manifest iz uvodnika stavlja “gornju granicu”. Istu sam preko nekoliko puta prekršio, jer postoje ozbiljno uzbudljiva vina koja ne mogu koštati ispod 125 kn jer nisu “vina za svaki dan” i samom cijenom sugeriraju da bi se trebalo potruditi shvatiti ih.
   Vino koje mi netko želi dati u najboljoj namjeri svakako neću odbiti i ukoliko mi se svidi apsolutno ću objaviti dojam jer naposljetku, ovo je moj osobni vinski dnevnik. (Volio bi da je to vino koje se može nabaviti i kojem je odobrena prodaja od strane ovlašene institucije, jer štogod mi s pravom ili ne mislili o Zavodu, dobro je i neophodno da takvo tijelo postoji.) Pretpostavljam da se radi o Crnom Pinotu što me stavlja u jednu od najzahtjevnijih pozicija tako da bi osobno jednu butelju proslijedio jednom našem “zajedničkom prijatelju” 🙂 Nadam se da je nećeš napuniti mišomorom.

 2. jurica 03/08/2011 / 10:29

  zajednički prijatelji,
  čim ishodim potrebna odobrenje za stavljanje vina u promet stiže na vašu adresu cuvée ” Lukrecia Borgia”.

  • vinopija 03/08/2011 / 11:06

   🙂 Ah, imam pravu čašu za takvu kupažu. Pozdravljam s nestrpljenjem…

 3. Koshpa 03/08/2011 / 13:53

  “Očito zajedničko obilježje svih Kalazićevih vina, traže hranu i uz nju se čudesno transformiraju i dramatično podižu ukupni dojam koji u ovom slučaju za sada ipak ne ide preko 2/3.”
  Krivo prezime 😀

  • vinopija 03/08/2011 / 14:39

   To je ifkeova kletva 😉 Eto, korigirano! ako su to sve primjedbe, onda svi možemo biti zadovoljni.

 4. ifke 04/08/2011 / 08:44

  Eto, čovjek probo pet vina pa se malo nabumbio navečer…nije ni čudo da mu se Kalaz priviđa. Dobro pa nije napiso “vina gosp. Marijana Badela…” Koshpa, trebal si mu dat jedno po jedno… 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s