Plančić, Plavac Mali, 2007. vs Plančić, Pharos Grand Cru, 2006.

Cijena:

cca 73 kn Plavac Mali, 2007.

cca 250 kn Pharos Grand Cru, 2006.

Pa tko bi pametan išao uspoređivati prestižan Grand Cru Plavac Mali (s nešto Darnekuše) i regularni Plavac Mali (ukoliko je ovo Naprid Bili punjenje identično onome na polici) ? U svojoj gluposti učinio sam upravo to. Rezultati su sljedeći…

Šnjof, šnjof!?! Naprid Bili 🙂 Vrlo konzistentan južnjački Plavac koji prožima nos u kojem će netko primjetiti voćne komponente od kupina do rogača, netko slatkoću smokve obojane toplinom 13,7% alkohola, a netko i kompleksnije mirise kave i začina, ali nepogrešivo… miris dobrog Plavca.

U ustima je vino čvrsto, ali ni najmanje grubo. U takvoj strukturi su tanini idealno prisutni za moj dojam iskrenog Plavca Malog i upravo jednako idealno „nebrušeni“, usto i bez „slatkoće“ koju pamtim baš iz Hvarskih eksponata 😉

Sve u svemu, ne samo korektan već iznimno dobar i ozbiljan Plavac. Čak ima stanoviti „užitni potencijal“ obzirom i na to da je unutar svog fokusirano „Plavac izričaja“, poprilično pitak.

Zapravo jako dobar deal u svojoj kategoriji. 3/4.

Za razliku od regularnog Plavca Malog s Hvarskih lokaliteta Dračev dolac, Krušvice i Podhum, Pharos Grand Cru manjim dijelom je Darnekuša, ali dominantno Plavac Mali s lokaliteta Dubje. Odležao 24 mjeseca u hrastovim bačvicama! Punjen u masivne boce kako bi na prvi pogled odavao svoju korpulentnost i snagu. Zatvoren vrlo kvalitetnim RX čepom standardne duljine, ali predviđenim za ozbiljno čuvanje vina.

Masivna boca, jednako masivno sadržaj iste djeluje u čaši.

Šnjof, šnjof?!? Prženi bademi, suhe smokve, sirup od višanja, torta od rogača, uglavnom teške arome uz puno hrasta i topline 😉 Očekivano.

Jednako tako na nepcu očekujem čistu snagu bez mozga i kompleksnosti… pravi primjer „vina za Zagrepčane“ 😉 što mu i cijena sugerira hehe…

Srk, žvak, gut!?! Drvo i vrućina u ustima bore se za prevlast s voćnim koncentratom u gorko-slatkastom završetku punom drvenih tanina, koji nikako da završi.

Pravi teškaš iz podruma Plančić koji kao da govori „i mi konja za trku imamo“ i to kombinaciju jednoroga i pegasusa koji vuče zaprežna kola… jedino to više nije moja trka. Umjesto Grand Cru, moglo je biti i Gran Reserva obzirom na pristup 😉 Međutim, ne tako davno bio bi impresioniran ovim vinom. Danas ga moram nazvati crowd pleasing vinom i vinom za snobove s primjerenom cijenom. Sva silina, bez „vitamina“. Ipak trica.

Pravo ugodno iznenađenje je Plavac Mali koji sam do ovog trenutka smatrao preskupim, a da ga nisam probao godinama.

20 thoughts on “Plančić, Plavac Mali, 2007. vs Plančić, Pharos Grand Cru, 2006.

 1. p 08/08/2011 / 10:49

  hehe, s obzirom na to da sam na jednom mjestu sugerirao upravo ovo (cru) vino, i držao da će od ljepote ostati ”bez komentara”, ipak sam se prevario… drago mi je što ti se sviđa plančićev bazni plavac mali (meni je to možda i najdraži hvarski ili pelješki baznjak), žao mi je što je veliki c(g)ruovac posrnuo, no svejedno ću zadržati svoj stav – meni je bez komenatara… cijena? u skladu s konkurencijom, s kojom se, opet vlastitim mišljenjem izrečeno, i više nego dobro nosi.

  • vinopija 08/08/2011 / 14:23

   sjećam se te preporuke i znam da je ima puno ljudi koji misle da je ovo vrhunac, ali nije… daleko od toga da nešto nije u redu s vinom, to je svakako dostojan parnjak bilo kojem Plavcu tog stila i ranga cijene, svakako zanimljivije vino od mnogih “sličnih”.
   Nevjerojatna je Darnekuša i nevjerojatan je Parč koji s godinama u boci postaju nešto drugačije i predstavljaju poveznicu s najboljim nasljeđem Starog Svijeta u najtvrdoglavijem ustrajanju na vlastitoj osobnosti… vina koja su daleko od savršenstva, ali koja su karakterna vina s dušom, toliko rijetka poput djeteline s četiri lista. Sreća za onoga tko ih zna prepoznati. Obzirom na cijenu, slutim kako to nije znao prepoznati niti sam vinar 🙂 Hvala nebesima što se mene tiče i malobrojne manjine koja će se prepustiti da ih obuzme “ono nešto”…

   • p 09/08/2011 / 13:05

    slažem se s komentarom o Darnekuši, i mene je iznenadila, pogotovo što očekivanja nisu postojala (ako i jesu, nisu bila naklonjena tom vinu, pa je možda i eho bio tako sugestivan). Parč mi je također vrlo drag, a i inače cijenim vina koja odražavaju ono što jesu i ono što su bila, a s vremenom postaju nešto sasvim treće, a ”tvrdoglavost” vlastitosti je, pretpostavljam, dobar opis intencije vinara. nemoj sugerirati više cijene ovih vina, jer vinar se možda i predomisli, a šuškava đepeta to možda ne podnesu… za kraj još jednom izražavam zadovoljstvo što ti se svidio baznjak plavca malog, jer već godinama uvjeravam ljude da upravo njega vrijedi (i više od toga) piti, a neke skuplje buteljke tek darivati (onima koji ne bi shvatili baznjak kao vrhunski dar…).

    • vinopija 10/08/2011 / 13:41

     Ja mogu uvijek sugerirati samo čim niže cijene naravno 🙂 Osim u slučaju izvoza hehe 🙂
     Dio otkrića kod Darnekuše i Parča je i u niskoj cijeni za osobnost koju nudi. Kod Plavca Malog taj odnos je taman, što je meni iznenađenje. Ugodno! Kod Pharosa GC cijena očito “mora” biti na razini ostalih Superhvarana ako misli prodati, ali jednoj specifičnoj publici koja ne traži vrijednost za novac već nešto drugo…

 2. p 09/08/2011 / 13:09

  btw, nije hvar baš tako blizu istri, ali kako voliš terane, sugeriram kušanje terana barbarossa (Tomaz), kušnuh ga neki dan in situ. zanimljivo, mekano, smireno, klizavo niz grlo.

  • vinopija 10/08/2011 / 13:48

   Hvala na preporuci. Mislim da sam probao jednu Tomazovu Barbarosu usput, morat ću to proučiti… od mladih trenutno me oduševio Ritoša, ne znam što bi više poželio od (mladog) Terana od toga… Benvenuti 2008. je još bolji od svih dosadašnjih njihovih godišta i jedini problem je što su toga svjesni i vinari tako da košta iznad 100 kn MPC što je meni do nedavno predstavljalo gornju granicu za Teran (uz iznimku Gran Terana). Sinoć u društvu oduševio Degrassijev 2006. !?!

   • p 11/08/2011 / 13:01

    Tomac(z) mi je bio iznenadjenje, i bijeli i crni, a bolja polovica (koja nikako nije ljubitelj terana) je inzistirala na kupovini dodatnih zaliha odležalog terana. ne znam govori li to nešto o njoj ili o teranu. degrassijev teran mi je bio prvi teran u životu, a kako me osvojio, kasnije sam i ja počeo osvajati i druge terane, ma što žena o tome mislila. benvenutija nisam imao prilike probati, no kako vidim i cijena mu je vrlo pristojna pa se, čini mi se, to neće tako brzo promijeniti. kakav je stav o mladom teranu iz mlade radionice mladoga Fakina?

    • vinopija 18/08/2011 / 09:12

     nemoj mene za mlade terane pitati 😉 Meni bi odgovarao i onaj prije malolaktike, istarska supa u čaši 🙂

 3. Patti 11/08/2011 / 20:48

  Vinopijo, da li se sjecas koje je vino Plancic nudio u Makarskoj, je li to bio ovaj Pharos?

  • vinopija 12/08/2011 / 16:24

   Mislim da je ono bio Ager barrique 🙂

   • Patti 12/08/2011 / 18:15

    Pa slican dojam kao i Ager je ostavilo to vino, neovisno o sadrzaju boce 😉 (pitat cu tvog kuma, bili smo zajedno na tom standu, ne znajuci da se znamo).
    Ager barrique…bas si bezobraznique 🙂

    • vino župa 17/08/2011 / 14:14

     Vampire jedan, sad sam tek skužio da si ti Patti…..Zbunila me Patti Smith, mislio sam da se radi o ženi….pih previše CD-a u glavi.

     Ali da GOFORIT za Darnekušu, insiderski THUMB DOWN za Cru.

     Kume, sviđa mi se termin “vina za Zagrepčane”, točno vidim taj mmmmm u njihovim očima uz WD steak.

     • Patti 17/08/2011 / 15:16

      Možda Patti LaBelle 😀

      Znači, Pharos se nudio?

      • vino župa 18/08/2011 / 14:22

       Nisam fan gđe marmelade…..a glede Cru-a, imam jedan doma.
       Pio sam, i eto….Trif je sve rekao….

       A u Makarskoj ne znam jel se nudio, Bodrena se sjećam… 🙂

       • Patti 18/08/2011 / 15:02

        Ma znam da su točili nešto tipa Gran Cru ili Premier ili President, ali nikako nije dopiralo. Onda smo probali Tulumkušu iz 2007. i sve je išlo glatko…

        A ja se sjećam (za)Mračaja 🙂

 4. Patti 11/08/2011 / 20:53

  Zamislimo, gledajuci ovu hajducku etiketu, na trenutak jedno kontinentalno vino naziva: “Naprijed plavi”, Pinot bijeli 😉

 5. madiraza 18/01/2012 / 22:36

  kod plančica mene uvijeh hebu napola mokri ćepovi.prva darnekuša imala je ćep dopola obojan.2005. i nisam našao ni minimun sladora.to mi bilo sumnjvo.dragi vinopija obdario me drugom buteljom 2005. koja je bila sasvim drugo vino.odlično,s malo ipak malo više sećera.minimub.što znači da su ipak neki procesi već počeli u mojoj prvoj boci.danas pijem plavac mali pharion 2005.opet ista fora s ćepom.i opet mali minimalni manjak sladora.kaj je najgorje vino mi ok.je tanko ,ne steže,nema sladora ni malo.ono što me muči da li je 2005 bila škrta godina ili je plančić bio škrt na ćepovima?:))hehhe.uglavnom malo pomalo plančic mi ipak raste na mojoj skali.ali hebali ga ćepovi….

 6. madiraza 18/01/2012 / 22:50

  također prisutni mokri miris ili ti vonj:) koji ja inaće volim je prisutan.može biti od naćete boce a može i od bačve.boli me k…meni paše….bez obzira na porijeklo ….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s