Matošević, Anima barrique, 2007.

Cijena: 99.98 kn (05.08.2011.)

Rijetki su petki kad je ovaj vinopija raspoložen za visokoalkoholne Chardonnaye s oznakom barrique, međutim… danas je srijeda (trenutak kušanja).

Ne preintenzivno dozrelo zlato, baš nježna žuta vrti se u čaši…

Arome i mirisi drva jesu dosta konkretni i umjesto da su tek „zaokružili“ vino u ovoj fazi, više se vinska voćnost integrirala s drvenim spremnikom u neodvojivu cjelinu, ali na plemenit način.

Težina koju je nagovijestio nos, izostaje na nepcu!?! Kao da se još razvija i mijenja u zanimljivoj aromatskoj igri… kompleksni doživljaji od limuna i tropskog voća zamijenit će zrelije i slađe voće s diskretnim i jedva primjetnim maslacem u podlozi, da bi u završetku kulminirao uz orašaste senzacije.

Raskošno i vragolasto u isto vrijeme. Vragolasto zbog iskričavih kiselina u strukturi zahvaljujući kojima je ovaj Chardonnay dodatno zanimljiv, a raskošno zbog aromatičnosti koja je srećom „pod kontrolom“, čak i one drvene. Čini sa da njegov stajling to može podnijeti 🙂

Ne znam točno zašto, ali podsjetilo me na jedan južnoštajerski Morillon (kako Austrijanci vole zvati Chardonnay) ili čak specifičan Weissburgunder istog proizvođača… uglavnom, kiseline su uklopljene i kao da pod nepcem pretvaraju „maslac“ u „kredu“. Premda je ovo visokoalkoholni (14%) Chardonnay odležan u drvu, moram priznati da je bio gušt.

Malo masti, ali puno više slasti 🙂 Čak i ugrijano na ljetnu sobnu temperaturu bilo je vrlo dobro i stoga ne mogu napisati ništa doli 3do4.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s