Iuris, Cabernet+Merlot, 2007.

Cijena: 29,98 kn (27.10.2011.)

Iuris nadmašuje samog sebe 🙂 Na slijepo sam ovo uzeo za ponuditi ljudima neopterećenim vinskim pričama, za konzumaciju iz plastičnih čaša i ne samo da je opravdao očekivanja već me podsjetio koliko je lako postati vinski snob. Zato sam naknadno uzeo vino da ga degustiram u miru.

Vrlo dobro na nosu, aromatično, ugodne voćnosti, ništa prenapadno ni preintenzivno, zatim i dašak barnyarda koji dopunjuje karakter u raskošnom šnjofu ili je to pomalo drva…

Kakogod, klizi kroz nepce. Suho i znatno punije od očekivanog, a mekano i slasne pitkosti s tek malo oštrine 13,5% alkohola i nimalo tanične trpkosti.

Još svježe kiseline u strukturi prezentiraju slatkastu zrelost voćnih aroma u prihvatljivom obliku. Ne radi se o nekom spektakularnom aspirantu na tron hrvatske bordoške kupaže, ali u svojem stilu, sa natprosječno dobrom etiketom BTW, Iuris ponovo ubada 😉 Trenutno se ne mogu sjetiti niti jedne bolje kupnje… Sugestije?

25 thoughts on “Iuris, Cabernet+Merlot, 2007.

 1. ifke 10/11/2011 / 23:57

  Iurisov merlot 2006 još uvijek odličan….sam ga nema baš za kupit. Tu i tam se u Vrutku na polici nađe još koja boca 06-ice. Rijetko skladan i sočan kopneni crnjak… Btw, probo sam nedavno Kaiken 09 Malbec. Vrlo gusta i meni prekoncentrirana materija razbarušenog tijela, meni u tom trenutku na granici pitkosti, al mnogima će biti super jer ima dosta sadržaja, voćnosti i muda. Nedavno je izvjesni Viva mudro zborio o pitkosti, Grkljanima i miješanju vina s vodom, čega se sjetih pri cjeđenju ovog malbeca kroz svoje usi.
  Jel itko od ekipe probo koje vino od Vrbaneka iz Vivodine? Vrlo dobar zweigelt, super posložen, skladan i pitak. Frend ide ponekad u Žumberak pa dofura, ne znam jel ima u zg za nabavit.

  • madiraza 10/01/2012 / 21:47

   ima ga u getrou u sesvetama..2006..34 kn..danas ga kupio

   • madiraza 10/01/2012 / 21:48

    merlot

    • vinopija 11/01/2012 / 22:25

     Je li to OPG koje pravi prirodni sok od jabuke? Volio bi probati i vino…

     • madiraza 11/01/2012 / 22:45

      ja te niš ne kužim ;=?

      • madiraza 11/01/2012 / 22:48

       u biti ne kužim sebe više….moj komentar je bio za iurisov merlot a ne vrbaneka…fakat se više koji put niš ne kužim..aaaaa

       • vinopija 11/01/2012 / 23:05

        sve pet, moj se odnosio na Vrbaneka 😉

 2. Viva 11/11/2011 / 00:35

  Starimo, shefe, jebiga. Kojejamio, jamioje. Sve bumo manje i manje mogli pit ova vina za decu i tinejdzhere tipa kajken malbek, kalaz i sl. 🙂

  • ifke 11/11/2011 / 01:06

   Kake niske provokacije…. 🙂 Nikakvo starenje me neće spriječiti da u petak ne roknem dve tri Kalaz-cole prije odlaska u Kulušić…

 3. jurica 11/11/2011 / 11:10

  Vinogradarima, vinarima, izliječenim alkoholičarima, konjogojcima, guskogojcima, vojnicima, Francuzima, Belomanastircima, Dugoselčanima, Martinima i Martinama, želim da uz odlična vina u kulturnim količinama proslave dan svog zaštinika Sv. Martina.

 4. jurica 11/11/2011 / 22:18

  Sveti Martin je moćan svetac, tri nula za naše

 5. jurica 12/11/2011 / 13:20

  Ovo je stvarno čudno. Hrvatska nogometna reprezentacija ne interesira nikoga osim mene.
  Vino očito nije piće nogometnih fanova.
  Već sam u nekoliko navrata pokušao potaknuti raspravu o temama koje nemaju direktne veze s vinom, ali bez ikakvog efekta.
  Na početku mog pojavljivanja na ovom blobu zbog toga sam bio proglašen provokatorom, trolom, amebom, premlaćivan dijalektičkom batinom, ali sad ni to.
  Svi se drže one narodne izreke, makni se bedaka i sa vozom sijena.
  Pred rajnskim rieslingima, chardonnayima, pinotima koje neki zovu burgundcima, graševinama, cabernet souvignonima nemaju šanse ni estrada, ni manekenke,ni big brother, ni ples sa zvijezdama, korupcija, politika, mafija, sport.
  Pravog vinoljupca to ne interesira, on se drži sadržaja flaše ko pijan plota.
  Ali ne većine sadržaja od 85 posto i više koji čini voda, nego manjine od 15% i manje koju čine alkoholi, organske i anorganske kiseline, mineralne i dušične tvari, vitamini i drugi organski i anorganski spojevi.

  • vinopija 12/11/2011 / 14:37

   obzirom da se utakmica poklopila s Martinjem, možda je ipak vino prevladalo… a možda je i ovo tvoj najbolji komentar do sada…

 6. TheName 15/01/2012 / 01:00

  Kao moderni predator koji traži dobru kapljicu niske cijene nisam mogao zanemariti ovu sugestiju i primjerak se našao u čaši samo tako.
  Dakle, prvo zanimljiv miris, ima svega, a čuje se i merlot. Prvi guc bi rekao da su kiseline možda malo preizražene. No nakon što se čovjek navikne, postaje sve interesantnije. Traži vrijeme privikavanja nepca, a zatim stvarno ok. Minus: nije vino koju vuče na još, tako da ću koristiti poznatu: pola danas, pola sutra (tm Vinopija). Ili ti ga pola sebi pola Šarcu daje. Što je šteta, jer neću moći provesti psihofizički test na glavoboljku s neizvjesnim rezultatima ujutro. Drugo, očekivao bih gušću smjesu.
  Jel netko više probao CS od Belja za 20 i nešto kunića? Meni je to bolje vino. Ako ništa drugo zove na još. VInifikacija dosta podsjeća na njihov Merlot. Tako da me ne čudi što je netko tu spomenuo da mu se sviđa njihova CS+Merlot kupaža.

 7. pijanček 19/01/2012 / 09:59

  Ovo je pristojno vino za svatove (ako dogovorite popust za kupnju na veliko), cijena mu je korektna. Šteta ga je upropastiti colom i uporabiti za bambus, za to imamo Vinka, Venus, Podrigeca, Pezdeca i ostale eminentne naslove. Etiketa je grozna, doduše, ako je retro u modi – onda se dežurnim marketingašima ispričavam. Piše doduše u Jutarnjem tako i tako da moram pustiti brkove (donekle podnošljivo) i nositi leptir – mašnu (grozno, jer je navodno takva ubosni (ili gdje već) sada moda. Dobro vino za dobru lovu, ali ništa više od toga. Za pedesetak kuna u Vrutku ubodete sličnog Bugarina iz Kolarova. Hm. Ali puno boljeg. Puno! Pitanje je čemu vam služi vino. Alkoholoziranju ili vam je postalo bitna stvar u životu. Valjda smo mi ovdje koji komentiramo iz druge kategorije. Ove zadnje lifestyle kategorije. Ne kužim tu vinariju. Naprave sve lošije nego što treba, ali za dosta manje love nego što košta bolje rješenje. CS sam probao, bazični Čileanac ih pojede za doručak. Nenek, kaj ti imaš za reči? Ako sam Te uopće motivirao na izjavu…

  • vinopija 19/01/2012 / 10:42

   Svatovi su svakako intrigantna ciljna skupina. Kako nisam od onih koji organiziraju svadbu (ili im to organiziraju roditelji) po principu minimiziranja troškova i maksimiziranja profita, bojim se da nisam meritoran. Eto, ja sam sa vlastitom ceremonijom završio “u minusu”, ali manjem nego planiranom. Dakle, ne znam koliko bi trebalo koštati vino da uđe u tu kategoriju, ali bojim se da ovo nije dovoljno niska cijena…
   Etikete Iurisa su jako zanimljiva tema! Čuo sam da iz eminentnih restorana za prave šmekere upućuju ozbiljne “deal-breaker” prigovore na račun etiketa. Možda sam ja inficiran strukom, ali mogu argumentirati kako su Iurisove etikete i butelje u cjelini jedan od najzanimljivije i najbolje riješenih vinskih vizualnih identiteta na domaćem tržištu. Osobno mislim da se radi o zamagljenim prigovorima jer restorani vole skupe Pošipe i sl. (Ježine nema nigdje sjevernije od Splita npr.) a dijelom o niskoj razini vizualne kulture izmješane s kurčevitim pristupom u kojem svi sve znaju o designu. Nikog ne smeta što Iuris općeprihvaćeni Sauvignon naziva Muškatni SIlvanac (zakon vino u svojem rangu btw, uskoro u dojmovima) što inače spada u kategoriju zavaravanja potrošača prema aktualnim zakonima, međutim ja im sigurno neću zamjeriti taj “izlet”. Usput, ova nova moda s Errol Flynn brčićima i meni je skoro degutantna. Međutim, ako prolazi kod suprotnog (ili istog 🙂 spola jer si “drugačiji”, onda je lukavo sredstvo za postizanje cilja.
   Jedva čekam objaviti vrlo pohvalni dojam za Pendar! Bugari su (i ne samo oni) jako dobri i još više zanimljivi i potrebni domaćem vinopiji.
   Jedino nisam siguran da sam ispravno shvatio stav oko bazičnih Čileanaca koji pojedu za doručak CS. Misliš Iurisov CS? Tko je Nenek? Ako aludiraš na moje ime, ovo je prvi put da su me tako nazvali u životu 😉 Uglavnom, vina (crnjaci dominantno) istog cjenovnog ranga iz Istočne Slavonije (Iuris, Buhač, Belje…) konkuriraju upravo Novosvjetskim vinima i iz moje perpektive, prije će “doručak” pojesti “Čileanca” negoli obrnuto. Ovdje želim još jednom naglasiti da unatoč činjenici da sve manje pijem i pišem o dostupnim vinima Novog Svijeta, iste itekako poznajem i mnoge cijenim, a brojni primjeri su mi iznimno dragi iz raznoraznih razloga, a već imam spreman draft dojma za jedno Tabalijevo vino itd. Npr. bazni Gato Negro je vino koje volim iz nostalgičnih razloga jer me podsjeća na jedan izlet u Nizozemsku, nekoliko godina na Jarunu i sl., ali isto mi je iz današnje perspektive over-fruit jelda… prenapadna voćnost do razine artificijelnosti koja dovodi do toga da tvoj susjed “vinar” dodaje sirup od borovnice u svoje vino od brajde koja mu dozrije uz plot i tu “tajnu” ti oda nakon treće čašice rakije kojom ste isprali isto to vino.

 8. pijanček 19/01/2012 / 11:04

  Hvala gospodinu VInopiji na opsežnoj reakciji, nisam imao namjeru lažno intimizirati topic te se ispričavam na neprimjerenim vokativnim konstrukcijama. Iurisovo me vino opilo. Isprike još jednom.
  Mislio sam na, dakako, na Iurisov CS i vukao paralelu s nekoliko Čileanaca koje sam probao. Opet, nisam baš oduševljen s ovom “firmom”. Šteta, bilo bi mi drago da jesam, “domače je ipak domače”.
  Ja sam u svojim svatovima procijenio da nema smisla kupovati dobro vino onima koji će isto upropastiti sa “Radajnerom”, ali to je opet tužna intimna priča. Isti bi ulili Jamničku i u ovdje opisanu kupažu kao i u recimo Kiridžijin Dingač (ne reklamiram).
  Pitanje struci i mogući motiv za neki od budućih upisa voditelja bloga – kakva nas pojeftinjenja očekuju ulaskom u EU? Koje bi sastavnice trenutne ukupne cijene jedne boce vina pojeftinile, ili nestale? Marže, carine, trošarine, nešto drugo?

  • vinopija 19/01/2012 / 11:13

   Vidiš pijanček, bio si pametniji od mene… ja sam čak jednu ženu “izvrijeđao” zbog miješanja bambusa 🙂 Kasnije sam doznao da ju je to pogodilo i da se propisno zdrobila ;-P
   Oko EU ti se ne bi izjašnjavao unatoč tome što sam dobro informiran… vinska pitanja i predstojeći referendum radije ne bi miješao kao niti vino s Colom 😉

 9. pijanček 19/01/2012 / 11:21

  Moj je površni empirijski dojam da bi se ista zdrobila i bez uvreda. Ne poznajem, doduše, tu gopođu (gospođicu) o kojoj govoriš. Uglavnom, ideja otvaranja nekakvog vinskog bara u provinciji gdje su bili svatovi mi se tijekom te noći rasplinula u komadiće. Nisam želio sugerirati bilo kome izjašnjavanje oko predstojećeg referendumskog pitanja. Pitanje je bilo iz čisto potrošačke perspektive. Zašto i kako bih vino koje sada plaćam 70 fekrla (Gru, Aragones) platio 52,5 fekrla za 2 godine, pod pretpostavkom ulaska u EU? No dobro, prihvaćam te pozdravljam i rezerviranost i neću biti nasrtljiv. Hvala još jednom na odgovoru, valjda nisam jedini koga to zanima.

 10. jurica 19/01/2012 / 11:35

  Usput, ova nova moda s Errol Flynn brčićima …

  tak će netko za trideset godina komentirati stajling R. Bitorajca , npr. obrijana glava
  …i meni je skoro degutantna.

 11. pijanček 19/01/2012 / 11:37

  Nisam stopostotno siguran, ali mislim da je taj gospodin o kojemu govoriš ionako ćelav te samo mrvicu nastoji ujednačiti vizualni dojam vezan za svoje vlasište. Neka se javi i neka nas demantira.

 12. jurica 19/01/2012 / 12:30

  A što bi Errol Flynn rekao o malvazijama.

 13. madiraza 02/03/2012 / 23:09

  kupio sam ovo vino danas u lidlu na akciji za 28 kn…2007 godina…. jao… dvije stvari su upitne… prvo je vino koje je na akciji u supermarketu….potajno brijem da je proizvod k-plus….ili ti proizvod smanjene kvalitete…tko kuži…nema šanse da je to isto vino npr.u dobrim vinima iste kvalitete kao i nekom velikom centru na akciji tipa lidl.druga stvar koju sam zamijetio još prije a sada definitivno potvrđujem je slijedeća… bježte od iurisa sa slikom bicikla koliko god vas noge nose…probao sam tri sorte s biciklićima…jednostavno valjda najlošije kaj imaju etikiraju pod bicikliće…loše loše…nimalo preporučljivo..sorry vinopija… morao sam 🙂

  • vinopija 08/03/2012 / 23:58

   ne bih znao detalje osim da se sigurno ne radi o prestižnom vinu podruma već ponudi za 25 kunjerosa… u tom smislu sam ga uzeo na slijepo povodom kćerkina rođendana znajući da će se konzumirati iz plastičnih čaša i rezultati su bili neočekivano ugodni. Naknadno sam kupio da objavim dojam i svijdelo mi se, ali u kontekstu cijene. Nitko neće gubiti glavu za ovim.

 14. madiraza 02/03/2012 / 23:18

  štos je u tom kaj moraš probat vino da vidiš da li je to npr.isto vino koje se prije krilo pod drugom etiketom…svaka normalna vinarija bi morala naglasiti na etiketi u koju serija vono spada..npr.grupa a,b,c,d…ili ti serija vina pod nazivom… ovak čovjek ne zna i baca lovu bezveze…inače jako volim iuris…..al onaj #pravi#…belj…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s