Piquentum, Blanc, 2010.

Cijena: 54,90 kn (30.10.2011.)

Danas čovjek može uživati u mladim Istarskim Malvazijama iz Inoxa, Malvazijama odležanim u hrastovim ili bačvama od akacije, maceriranim Malvazijama, rustikalnim ili posve elegantnim, skupim ili jeftinim, ovakvim ili onakvim, ali i u jedinstvenoj Malvaziji Dimitrija Brečevića koji uspješno ustraje u svojoj različitosti.

Oni koji vole Brečevićevu Malvaziju oprostit će joj i problematičnu stabilnost u boci jer čak i ukoliko se dogodi refermentacija ili sl. ta je Malvazija još uvijek jednako atraktivna na specifičan način.

I ja sam jedan od tih. Kad ta nježna svijetlozlatna Malvazija zamiriše na kamilicu i bagrem, rustikalno, ali nimalo napadno, jedva čekam otpiti gutljaj. Iznimno opojno na delikatan način i puno zahvalnije za konzumaciju na višim temperaturama od uobičajenih za mladu Malvaziju.

U ustima velikodušno, lagano na nepcu. Predivne kiseline u tijelu s 12,8% alkohola i specifičnim herbalnim „kick-om“ u povratom okusu. Idealne punoće tijela, aromatično sa „slankastom navlakušom“… nemoguće prestati piti dok butelja ne presuši. No food neccessary either.

Čista suza! Tko poznaje košarkašku terminologiju znat će na na što mislim.

Više osvježava na višoj temperaturi konzumacije od mnogih rashlađenih Malvazija. Osvježava i okrepljuje… duh i tijelo 🙂

Niti u jednom trenutku napadna ili nametljiva, ali u skoro svakom trenutku uzdiže se iznad prosjeka. Aromatski levitira negdje između čaja i rakije 😉

Nekako razmišljam da je zapravo najgore što bi se moglo Brečeviću dogoditi da postane „vinarska zvijezda“ preko noći. No, da moram danas uplatiti okladu čije bi vino najradije odabrao od svih hrvatskih vinara 10 godina od danas, vrlo vjerojatno bi novce stavio na Dimitrija Brečevića. Nadam se da ću imati još vremena uživati u njegovim Malvazijama po ovim cijenama.

9 thoughts on “Piquentum, Blanc, 2010.

 1. WijnNL 12/11/2011 / 10:27

  konacno jedan tekst bez srk žvak bljuj(iako su to tvoji copyrights);)….tekst za gust po mojoj volji

  • vinopija 12/11/2011 / 14:33

   Ha ha ha 🙂 Neka jedan i takav, premda nije prvi mislim. Čuj, znao bi ja i “someljerski” dojam složiti, ali ne bi smio jer ima tko je za to zadužen. Živio!

 2. wineandfood4u 13/11/2011 / 17:26

  mislim da je neizbježno da postane ”zvijezda”.. zadnjih par godina od kako je na tržištu radi odlična vina za pristojne novce…pokazuje da je interesantan i sa bijelim i sa crnim vinima..drugačiji od ostatka istrijana.. mlad je, super obrazovan, s inozemnim iskustvom, i zna što hoće… za par godina od njega očekujem samo ”bakarače”.. 🙂
  pozdrav!

 3. audiofan 14/11/2011 / 09:23

  Iako mi se Brečevićeva vina sviđaju do daljnjeg su sa moje strane bez neke ocjene. Zašto? Vinopija je dobro primjetion sa de ponekad dogodi npr. refermentacija što je za mene tehnička pogreška koja se ne oprašta(iako se to znalo dogoditi i Clai-u sa Taselom). Dok se ne postigne potpuna stabilnost u boci Brečević će za mene biti samo vinar za velikim potencijalom…

 4. katrinvin 28/11/2011 / 13:25

  Imala bi jedno pitanje. Na koji način gosp. Brečević vrši stabilizaciju vina? Budući da, koliko ja znam, njegova vina nastaju bez primjene ikakvih preparata??? Možda sam krivo informirana pa bi vas molila da me malo uputite!!! Hvala

  • vinopija 28/11/2011 / 18:08

   Lijepi pozdrav katrinvin! Koliko sam upoznat, g.Brečević koristi jedino bentonit generalno i definitivno je poseban i u tom pogledu. Međutim, slobodno ga pitajte izravno na neki kontakt jer ja zapravo ne zastupam vinare već konzumenta 😉 Iz tog razloga nisam siguran koliko Vas detaljno mogu uputiti… mene osobno fascinira njegov rad s autentičnim kvascima…

 5. Filip 31/01/2012 / 22:47

  Evo baš sam povečerao frigane bugve i povrće na lešo i naravno najbolja kombinacija je malvazija..uzeo gorenavedenu..pijem ju iz nekakve jeftine bordoux čaše jer ih razbijam redovito pa mi nema smisla kupovat neš skuplje..a i za te novce mogu dobit još jednu butelju:P..tulipani su mi miljama daleko..a i ne patim na miris,više sam oralni tip..kaj mi znači ak fino miriši ak mi ne valja u ustima?!..”Aromatski levitira negdje između čaja i rakije”..mislim da ovo sumira cjelokupni dojam..ova malvazija ima pitkost rashlađene kujundžuše, staloženost i mirnoću (možda nije najzahvalniji primjer, al eto 1. mi pada na pamet) Rokijeve Bugave..ali ja želim floralno-voćnu mineralnost..rapsodiju mirisa i okusa..koji su u malvaziji najljepši od svih bijelih sorti (meni)..nakon fine spize to sve dolazi do izražaja..probao nedavno Kozlovićevu baznu 2010. (1. put) i pao u trans..kristalno čisto..a opet bogato, uljno i ekstraktno..kao da pijem med..nije mi trebala 2. čaša, jedna je bila dovoljna..:D

 6. Alejandro 18/11/2013 / 15:24

  S obzirom na trend retro postova evo i mene. Kako tražim posao, raznosim molbe po gradu i igrom prilike zaustavio sam se ispred jedne vinoteke koje ima gore navedeno vino iz 2012. godine.
  Malvazija rashlađena baš kako treba + čaša baš za malvaziju, a za ručak sarma (nije prekisela op.a.).
  Čep nije loš, ali nije ni na tragu kvalitete čepa koji štite Saint Hills vina. Nema naznaka refermentacije. Na nosu malvazija koju bi na slijepom testu i ja pogodio. Kiseline su onakve kakve bi trebale biti kod malvazije, a okusno se pojavljuje bresvo/marelični okus i ugodna mineralnost.
  Al to nije sve, tek kad se temperatura konzumiranja podigla iznad dopuštene granice Brečevićeva malvazija je dala punu snagu i popularni herbalni aftertaste.
  Prije par godine njegov teran nije zadovoljio moje ukuse, ali ova malvazija zaista ide u vrh nazovimo ih “baznih” malvazija. Mislim da ova malvazija bazna i nije :), ali bih volio priupitati Dimitria osobno.
  Evo posta čistog ko suza 🙂
  p.s. dobio sam poziv za neko testiranje pa sam sretan 🙂

  • vinopija 18/11/2013 / 20:12

   Pozdravljam ovaj razoružavajući entuzijazam 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s