6. međunarodni Festival vina i kulinarstva – izvještaj

„Vajnenfud“, „festival u Esplanadi“, „Dropijev festival“ ili kako se već sve pojednostavljeno zove međunarodni festival vina i kulinarstva uistinu je potvrdio svoj status najsveobuhvatnijeg hrvatskog vinskog festivala. U posljednjih tri godine koliko intenzivnije pohodim festivale, niti jedan nije uspio okupiti toliko vinara iz skoro svih regija i podregija plus uvijek neka zanimljiva strana ponuda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brojni afiniteti mogli su se zadovoljiti, u petak prijepodne moglo se pristojno obići štandove, a u subotu predvečer mogao si „našikat se i praviti haos“ za pristojnu cijenu ulaznice 🙂

Jedino nisi mogao biti na tri radionice istovremeno. Raznovrsnost i brojnost radionica (čak 23 ukupno ako sam dobro zbrojio) tijekom dva dana trajanja festivala glavna su inovacija već isprobane koncepcije festivala. Paralelne radionice na tri lokacije nudile su sadržaj od besplatne pučke zabave do vrlo skupih elitističkih događaja.

Osim moje „Neotkrivene Dalmacije“ u organizaciji Taste of Croatia, ideje koja se rodila tijekom organizirane posjete Imotskom Cvitu razgovora u kolovozu, rado sam se odazvao i spontanom pozivu na sudjelovanje u radionici srodnog karaktera „Bijela Dalmacija“, a osobito sam sretan jer sam bio na Riedelovoj radionici.

Riedelova radionica umjesto kušanja vina, ponudila je „kušanje čaša“. Rutinerski discipliniran i profi predavač vješto je prezentirao nešto što sam već znao, ali nikad ranije tako bjelodano doživio: da vino ima drugačiji miris i okus iz drugačije čaše. U određenim situacijama to doslovno znači „šteta vina“ kad ga se poslužuje u neprikladnim čašama, a takva je praksa još uvijek više pravilo nego iznimka na domaćoj restoranskoj sceni. Što je paradoksalno jer se očekuje da gost velikodušno plati nemale cijene vina kojeg uopće nije mogao dostojno doživjeti.

Ostatak vremena proveo sam u onome što me još uvijek najviše veseli, obilasku štandova. Ovaj put bez olovke i bilježnice u ruci tako da ću izdvojiti tek nekoliko najugodnijih iznenađenja:

1. Joannes Protner, Renski Rizling 2007.

Mala i nepoznata obiteljska vinarija kod Maribora nakon par godišta Rizlinga s nešto višim ostatkom neprovrela sladora usula mi je u čašu brutalno suhi rajnski rizling berbe 2007. Izrazito monolitan, fokusiran, još svjež, razvijene petrokemijske senzacije 😉 koje toliko cijene ovisnici o Rizlingu… po pristojnoj cijeni od 7, 8 EUR koliko se sjećam.

2. Budimir, Triada, 2006.

Sinestezijski spoj Tamjanike, Sauvignona i Chardonnaya (ako sam dobro zapamtio) iz vinograda u Župi odakle je i Aleksandrović vinarija. Nemam neki tasting notes, ali označio sam ga kao izrazit QPR ukoliko je hostesa dala točnu informaciju o cijeni.

 

3. Trapan, Nigra Virgo revolution, 2010.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Teran – ako itko ovo može učiniti ne samo pitkim već i fenomenalnim vinom onda je to valjda Trapan 😉 Nikad nisam cijenio Istarske vinare koji ne rade Teran 😉 ali sad nakon svojeg prvog sjajnog Terana, Bruno je natočio i „revoluciju“… nadam se da će se u boci razviti onako kako bi trebala.

4. Miloš, Plavac, 2008.

Stari, pouzdani i provjereni osobni favorit, ali 2008. godina kao da će dati još jednu razinu izvrsnosti i osebujnosti Pelješkog Plavca Malog iz podruma Frane Miloša.

Bilo je puno toga, ali glava nije boljela 😉 Uglavnom, tko je prošao sve dvorane i nakon toga uspješno izgovorio Domaine du Haut Montlong Bergerac Sec (nisam stigao probati btw) vrhunski je vinopija 😉 Hik!

77 thoughts on “6. međunarodni Festival vina i kulinarstva – izvještaj

 1. MLaden 27/11/2011 / 21:17

  Bio je odličan sajam.
  Najveće iznenađenje i najbolji Pošip sajma je Pošip 2010 od Madirazze.

  • vinopija 08/12/2011 / 17:27

   Hvala Mladene. Kako ti se čini moj osvrt? Jesi ulovio nekog od ovih “favorita”?
   Ja, naravno, nisam uspio probati baš Madirazzin Pošip pa zahvaljujem na bubi u uhu…

 2. Bianka 28/11/2011 / 00:37

  Imala sam priliku vidjeti autora na djelu ovog vikenda i mogu samo reći: izvrsna prezentacija i Maraština mi je otkiće! 🙂

 3. vinopija 28/11/2011 / 18:22

  Neizmjeno hvala! Nadam se da je bilo i korisno, donekle i zabavno. Da nas nije Suhi brutalno izbacio još mi se stigli i soparnika najesti 🙂 Došlo mi je da se zaletim u Vinodol po još 🙂 U svakom slučaju, neku veliku diskusiju nisam uspio stimulirati, ali inače sam zadovoljan. (Navodno jedno vino bilo po čepu što Manjada nije skužio, ali imao je pune ruke doduše)
  Umjesto ovog posta ide Izvještaj s festivala čim ga stignem posložiti!

 4. audiofan 08/12/2011 / 17:38

  Druženje na sajmu je bilo odlično. Čak se i moja bolja polovica slaže!
  “Neotkrivena Dalmacija” pun pogodak bez obzira na pojedine zlurade komentare.
  Dodao bih još(s obzirom da smo petak odradili zajedno) par zanimljivih noviteta:
  -Trapan Teran Mare 2010
  -Trapan Uroboros 2010(ovaj put Malvazija 85%+Chard 15%, bez dodatka svježe malvazije)
  -Šember Rajnski Rizling 2009(maceriran 24h)
  -Šember Chardonnay 2009(maceriran 24h)
  -Pasji Rep Zelen
  -Pasji Rep Jebačin Beli

  Oko Protnera se slažemo. Zanimljiva je bila ta vertikala Rajnskog. I dobro se sjećaš cijene!

  • vinopija 08/12/2011 / 17:47

   sve pet, samo ne znam na što točno misliš pod zlurade komentare… to ti samo ifke ispucava negativnu energiju jer nije bio na radionici, ali iskupio se 🙂
   Da, ovi Jebačini su puno ozbiljnija vina nego što bi pomislio zar ne? Osobito Zelen. Jebačin je položaj, ili…?

   • audiofan 08/12/2011 / 18:10

    Oko zluradih komentara nisam nikako mislio na ifketa. Hint-ljubitelj lakih nota…
    Jebačin… Iz brušure Pasjeg Repa:
    “Old Jebačin, whose surname and his homestead name back to 15th Centuary, was a true and tough peasant. Through the ages of time Jebačin homestead has collapsed whereas some of his descandants have even cheir last name.”
    Jebačin Beli je blend Malvazije, Rebule i Zelena, Jebačin Rdeči je bend Merlota i Cabernet Sauvignona.

    Da ne zaboravim-Argiano i Solengo također nisu bili loši.

 5. wineandfood4u 08/12/2011 / 18:30

  fak! nisam uopće skužio taj Trapanov teran…joj… ali mi je Pasji rep otkriće! nisam prije znao za njih..jako jako dobro…

 6. Ivanhoe 08/12/2011 / 19:21

  Vidim da nam se svima stric Jebačin urezao u nepce… A i ja propustih Trapanov teran. Eh

 7. Ivo 09/12/2011 / 10:29

  Meni prvi festival i bilo je predobro 🙂 Probao dosta toga što sam želio zadnjih godina! Izborna berba od Feravina mi je bila baš fora i Rossi mi se svidio u duhu odnosa cijene i kvalitete..

  • Koshpa 09/12/2011 / 12:18

   Slazem se za Trapanov Revolution. Rekao sam mu na standu da mi je ta kupaza bolja od svih njegovih sortnih crnjaka. Za moj ukus su prebarikirana…

   • audiofan 09/12/2011 / 18:22

    Trapanovi crnjaci prebarikirani?! Hmm… Jesi li pio Grego 2008(koji je možda Cab Franc a ne Cab Sauvignon?), Nigra Virgo 2009 ili Shuluq 2008?
    Ta su ti vina prebarikirana? Ok, Grego je po Bruni inox vino.
    Bolje pitanje-jesi li pio dobar Crozes Hermitage Rouge? Čak kod nas možeš naći solidne uratke od Delas-a i Guigal-a.
    Probaj pa onda sudi.
    BTW, novi Brunin Teran Mare 2010 je sve samo ne prebarikiran-naravno, po meni.

    • Koshpa 11/12/2011 / 12:37

     Syrah i Cabernet. Cab je bolji, Syrah je taj koji mi je prebarikiran. Teran nisam probavao. Sve u svemu najbolji domaci cabernet mi je bio od Markote, uistinu poseban i toliko ugladjen, a ima 14,3 alkohola. 😉

 8. jurica 09/12/2011 / 19:26

  Mi smo davno, davno imali u podrumu desetak drvenih bačvi od 20 do 30 hl u kojima se čuvalo vino. Ja sam se kao klinac uvlačio u te bačve i prao ih sirkovom četkom i vodom i iz vlastitog iskustva znam da ih je nemoguće detaljno oprati. Ima tu raznih manjih brazgotina i sitnih napuklina uzrokovanih savijanjem i paljenjem drva.
  Zbog toga imam puno više povjerenja u inox i staklo. To su materijali koji se lako i savršeno čiste.
  Ne znam koliko bi vas ljubitelja barika bilo spremno jesti iz drvenog tanjura drvenom žlicom i vilicom ili piti iz neke drvene čaše.

  • audiofan 09/12/2011 / 20:20

   jurice, neznanje je blagoslov.

   Po ovome što si napisao vidim da imaš iznimno duboko znanje o podrumarstvu. Čak bi se i pokojnom dr.Schubertu ozbiljno zavrtilo u glavi od tvog komentara…

   NITI jedno relevantno vino(bilo u svjetskim ili HR okvirima) nije dozrijevalo u inoxu. Bilo bi dobro da se raspitaš na koji način su dozrijevala gotova sva “velika” vina.

   Ja ću nastaviti piti “drvene” Stagnume, Dingače itd. iz Hrvatske. Osobito u rijetkim prilikama neki “drveni” Chambertin Grand Cru ili “drveni” Chevalier Montrachet Grand Cru.
   Visoko vrijedna totalno inoxirana vina ću bez problema ostaviti tebi i ostalim ljubiteljima četki sa kojima perete i skidate kristale vinske kiseline sa stjenik visoko vrijednih inox tankova uz pomoć vrele vode…

   • buonsangue 10/12/2011 / 02:02

    Neznanje je blagoslov, a kombinacija malo-prema-srednjeg znanja i neznanja je doista eksplozivna kombinacija, toliko karakteristicna za tzv. hrvatsku vinsku scenu. Trguje se na veliko rabljenim floskulama i toliko loshe iznijansiranim i netocno formuliranim istinama da mi se ponekad cini da bi i najbanalnija lazh bila manje stetna. I tvoji su post-ovi u zadnje vrijeme nazalost precesto odlicna ilustracija potonje cinjenice. Prijateljski savjet: “spusti durbin” i sidji u rudnik.

    • audiofan 10/12/2011 / 12:27

     Prijateljski savjet? Mislim da si malo pretjerao u ocjenama.
     O vinu ću učiti dok sam živ. Ti izgleda već sada o vinu znaš sve.
     Vrlo rado čitam tvoj blog i respektiram tvoje mišljenje i teze koje ponekad iznosiš ovdje i na svom blogu.
     No, imam dojam da nisi baš najtolerantnija osoba na svijetu. Da me zaista osobno poznaš ne bi iznosi totalno paušalne ocjene o meni.

     • buonsangue 10/12/2011 / 19:37

      Najkrace moguce… “No, imam dojam da nisi baš najtolerantnija osoba na svijetu.”___ Mislim da ne treba biti bas bog zna koliki genije da bi se shvatilo da nikad nisam ni pretendirao na tu besmislenu retoricku titulu, sto god da ti to tocno znaci. Moja “tolerancija” uvelike ovisi o konkretnoj situaciji, dakle o tome sto bih konkretno trebao “tolerirati”. S druge strane, znas kako je to: ono sto je jednom argumentirana kritika paushalnosti, netocnosti i bedastoca izrecenih u javnom prostoru, drugome je “netolerancija”. Isto je tako i “pretjerivanje u ocjenama” vs. “realna i neushminkana slika (ne bas narocito zadovoljavajuce) stvarnosti” do velike mjere stvar perspektive, tj. toga s koje se strane ograde nalazis :-). I tako dalje, i tako blize… Jednom prilikom ces mi zacijelo i objasniti tajnu vezu izmedju Trapanovih vina i Crozes Hermitage-a :-), i jos mnogo drugih stvari, he he. A do tada, zhivio ti meni!

 9. jurica 09/12/2011 / 21:44

  Nikad nisam izigravao vinskog stručnjaka i nemam podrumarskih znanja pa se oko toga 100% slažem s tobom.
  Ja sam napisao komentar na temelju osobnog iskustva u pranju drvenih bačvi i tu sigurno imam relevantnije znanje od tebe koji siguran sam nikad nisi vidio dvadeset ili trideset godina staru bačvu iznutra.
  O velikim svjetskim vinima nisam nikad raspravljao, niti znam koja su to vina, niti me ona zanimaju.
  Moj je cilj imati pristojno nepatvoreno zdravo vino za ljude koji nemaju novaca za skupa svjetska vina. Nadam se da će uspjeti u tome i da će ovogodišnje biti bolje od lanjskog.

  • audiofan 10/12/2011 / 12:31

   jurice, ne samo da sam vidio staru drvenu bačvu od 100hl nego sam i bio u njoj. Tako da dobro znam o ćemu govoriš.

 10. jurica 10/12/2011 / 13:47

  Ti si zauzeo prema meni gard ko da imaš tri fakulteta, a nije ti drago kad se drugi tako postavi prema tebi.

  • audiofan 10/12/2011 / 17:11

   jurice o tvom vinu imam isto mišljenje kao i vinopija.
   Ne, nisam se prema tebi postavio patronatski, niti mi je to bila namjera. Jednostavno, ne slažem se sa tobom oko pogleda na drvene bačve. Jednostavno, zar ne?
   Isto tako se poprilično slažem sa tobom oko nekih drugih stvari o kojima si pisao na ovom blogu.
   Zanimljiva stvar je da si našao srednu dušu u mišljenju tamo gdje si se ponajmanje nadao…
   S obzirom da su se komentari spustili skoro na osobnu razinu ja ću se na neko vrijeme izuzeti od kometiranja vinopijinog bloga.

   • buonsangue 10/12/2011 / 19:39

    (Dobra ideja, dragi moj. Tako ti prije ili kasnije zavrshe svi koji se suoce s juricom, hi hi 🙂 )

    • jurica 11/12/2011 / 11:41

     Na jednoj radionici festivala vina i kulinarstva u Regent Esplanadi u luksuznoj mahagoni kutiji ispod boca skupocjenih vina pronađeni su dokumenti koji u potpunosti oslabađaju od bilo kakve krivnje bivšeg premijera dr. Ivu Sanadera u svim postupcima koje je tužiteljstvo pokrenulo protiv njega i nedvosmisleno dokazaju tko je pravi krivac.
     Toliko za sada,a detaljne pojedinosti pročitajte za nekoliko minuta u komentaru našeg specijalnog izvjestitelja buonsanguea

 11. ifke 11/12/2011 / 12:31

  🙂 …@buonsangue baš si gayčina! Pa pusti ljude nek se dogovore! Jebote, prekinuo si tako dirljiv rat svjetova…. Jurica Gubec, križar žuljevitih ruku, majstor premise i konkluzije, koji se u svijet znanja o vinu uspio vinuti kolko i grdobina sa dna mora, pitbullovski uporan da to svoje neznanje i dokaže; a zdruge strane vrijedni numizmatičar Sluholjubac, koji je kupio 200 paketa sličica na kiosku, ispunio cijeli album, i sad ga želi pokazati svakome, bilokome, pa čak i Jurici. To čudo što su se susreli ovaj cipal koji cucla napetu površinu mora i grdobina, (jedan priča laponski, a drugi bantu), e vidiš, to spada u božićni mirakul Vinopijina bloga… najte kaj zamerit… 🙂

  • buonsangue 11/12/2011 / 17:09

   (Ubishe me s ciplom i grdobinom. No more grenache for you.)

   • ifke 11/12/2011 / 18:22

    Odsad ga pijem iz drvene čaše…

 12. jurica 11/12/2011 / 14:19

  Evo kako to rade obrazovani načitani intelektualci. Ispovračaju ti u facu sve što se ima za ispovračati i lijepo potpišu pseudonimom.

  • ifke 11/12/2011 / 15:57

   Očekuj i ubuduće takav tretman…..pogotovo nakon hipermoronskog posta o problematičnom čišćenju bačava koje rezultira preferiranjem inoxa…živio!

 13. jurica 11/12/2011 / 16:58

  Preporučjem ti da u miru na web stranicama naših vinara pogledaš slike njihovih podruma i opreme i uvjeriš se tko što preferira. Ako ćeš dobro pogledati možda pored divovskih inox tankova zapaziš i poneku drvenu bačvica pa na temelju tih premisa zaključiš da si baš ti hipermormon.

  • ifke 11/12/2011 / 18:31

   Ma daaaa, poznato je da su najbolji crnjaci na svijetu (i u HR) sve sama vina iz inoxa….a prvi kriterij odabira posude je jel se pere dobro il ne…..

 14. jurica 11/12/2011 / 17:47

  Ja vam dođem ko psihoterapeut , na mene istresate frustracije, nasmijavam vas, osjećate se intelektualno superiorni i još veći vinski znalci nego što jeste, ako koga ulovim u laži dam mu to na znanje ali ga dalje ne čerećim na sitne postotke, nikad ne započinjem post nemojte ovo shvatit kao reklamu, a nadam se da ni pintari neće ostati bez posla zbog posta o drvenim bačvama. I ja ću se kao i audiofan protiv kojeg nemam baš ništa protiv izuzeti od komentiranja na vinipijinom blogu. Sretan Božić i svako dobro u 2012.

  • dr. Socrates ul. hipermormona 23 10000 ZG 11/12/2011 / 19:14

   ….a kak to da smo mi, isfrustrirani hiperjehovinisvjedoci, wannabe intelektualno superiorni, kvazi znalci, odabrali baš tebe za istresavanje frustracija? Jurice, ja imam puno frendova koji se ne kuže u vino, il se kuže slabo, pa lijepo pričamo o komadima, seksu, ćevapima, politici i ostalim stvarima. Ja sam fin prema njima i oni prema meni. Kad mi počnu trkeljat o vinima, promijenim temu, što ovdje ne mogu jerbo je ovo vinski blog. Priznajem da sam nepristojan, al kada si ti zadnji put pisao o nekim konkretnim vinima? Sve živo na blogu komentiraš iz aspekta nekakvog ugroženog vinara proletera žuljavih ruku. Pa brale, ima i drugih vinara žuljevitih ruku koji ZNAJU oprat bačvu i u njoj odgojit dobar crnjak. Uostalom, nisi li ti uletio na ovaj blog ko Neretljani na mletački brod, istresajući frustracije još malo žešće? I kaj “jurica” nije pseudonim?

   • Kao prvo, nije pitanje “osjecam” li se ja intelektualno superiornim tebi, jurice. To uopce nije stvar mog osjecaja ili percepcije, vec sasvim bjelodana cinjenica, koja me iskreno raduje: citav sam vlastiti zivot, rad i trud usmjeravao samo prema tome da jednog dana nadmashim tvoje monumentalne intelektualne standarde i da zatim to efikasno svima demonstriram na necijem blogu :-). Kao drugo, u potpunosti me zabole za to sto ti, kolega neosobni cipal, ili bilo tko drugi misli o tome koliki ja jesam/nisam “vinski znalac”. Svakom s tri zrna soli u glavi je kristalno jasno kako stvari stoje po tom pitanju, a to sto se nekome to – iz ovog ili onog razloga – ne svidja stvarno nije moj problem. Zabole me takodjer i za to hoces li se ti dalje javljati ovdje ili ne. Trebalo te banirat davno, a sad – damage done: manje-vise je svejedno ima li te ili nema. Evo, cak si mi se mozda malo i omilio, pa i ja tebi zhelim sve najbolje, sto god to znacilo u tvom slucaju –

 15. ifke 11/12/2011 / 21:29

  Kvragu, pretjerasmo…odoše ljudi s bloga. Vinopijo, perem ruke, sve sam radio u najboljoj namjeri. Nisam znao ni za Širića ni za onog drugog….

 16. Luka 12/12/2011 / 10:12

  Kakav dobar početak tjedna, genijalna prepiska, ovo vinopijo ukoriči i moš slobodno prodavati pod ”Memoari vinopijinog bloga”, tako je zanimljivo. Usto, pozdravio bih Edsona Arantesa do Nascimentoa i dr. Socratesa ul. hipermormona.

  • vinopija 12/12/2011 / 14:35

   Slažem se Luka. Razmišljao sam se ubaciti u nekom trenutku, ali tek onda bi cijela vesela diskusija postala neshvatljiva i najrevnijim posjetiteljima. Međutim, koloplet obrata i pomno plasiranih protukomentara nadilazi vinsku triviju i premda ne stvara podlogu za ikakvu konstrukciju koju bi mogao zvati “memoarima” kao memorabilija neizostavan je dio činjenice da je moj blog davno prerastao mene samoga i u tom smislu uistinu predstavlja svojevrsni “Božićni mirakul” 🙂 Rekordna posjećenost uobičajeno učmale nedjelje svjedoči kako su brojna izrečena otajstva nemalo zaintrigirala i zabavila najširi auditorij koliko i najpoučnija izmjena mišljenja do sada te priznajem kako sam i osobno pomalo zlurado uživao u njima. Mislim da ću napraviti kalendar s fotografijama svih aktera ovih naših čarobnih diskusija i prodavati zainteresiranima za razotkrivanje njihovih identiteta, a kao poseban bonus zajednička fotografija s ogromnim mutiranim ciplom s Japanskih obala, za samo 89.89 kn

 17. Luka 12/12/2011 / 15:58

  Jeli tko da se skupimo i odigramo partiju malog nogometa na neutralnom terenu, ”Brazil” protiv ”ostatka svijeta”? 🙂

  • vinopija 12/12/2011 / 16:04

   bojim se da nema tog arbitra koji bi bio dovoljno nepotkupljiv i pravičan sudac tog “celebrity deathmatcha” 🙂

   • vinopija 12/12/2011 / 21:30

    jurica je glavni stoper protivničke momčadi s provjerenom “tko leži ne bježi” taktikom, nema “celebrity deathmatcha” bez njega

 18. Luka 12/12/2011 / 16:11

  haha, već razni scenariji, nagrade mi se motaju po glavi, recimo pobjednik pije audiofanov izbor, a poraženi juričino domaće.. a sudca će već Pele potkupiti sa svojom arhivom, tome nitko neće moći odoljeti.. 🙂

   • vinopija 12/12/2011 / 21:31

    🙂 Tako je… brutal na golu jer njemu ništa ne promakne 🙂

    • vinopija 12/12/2011 / 21:34

     finesse bi mogao izračunati posjed lopte po pojedinom igraču, uključujući klupu i prosječno vrijeme lopte u zraku obzirom na toplinske oscilacije na terenu

     • vinopija 12/12/2011 / 21:36

      ali u duhu tolerancije i dobrohotnosti nedvojbeno je da glavni arbitar može biti samo jedan…

       • vinopija 13/12/2011 / 10:14

        a ne, ifke i ti ste neminovni istureni napadači, dvije špice u 4-4-2 formaciji… kako je netko učtivo rekao “bez vas sam ko govno bez muva” 🙂

 19. ifke 13/12/2011 / 12:22

  Ak nema cepanja i napucavanja te kritziranja suigrača i protivnika u božićnom duhu dobrote i tolerancije, možemo napravit i međubložni turnir…naravno, golovi ne vrijede jer bi se gubitnik mogao uvrijedit. Svakom promašaju ćemo u božićnom duhu zapljeskati jer je hvale vrijedan pokušaj, a ako koji suigrač razočarano prosikće “joo enti mate!”, svi ćemo se skupit oko njega i plačnim glasom vako: AJ TI BOLJE KAD SI TAK PAMETAN! 🙂

 20. Luka 13/12/2011 / 15:38

  Ifke, opstruiraš možebitni nogometni meč sa svojim komentarima, baš si destruktivan, bit će da nisi neki nogometaš, vinopija te stavlja u špicu a ti šalom izbjegavaš odgovornost..

   • ifke 13/12/2011 / 17:47

    Nedajbože izbjegavanja odgovornosti….ak treba bum i golman, madirazi i meni jenog Kalaza ostavite da tjeramo protivničke napadače superhik metodom. Samo nemojte da sudim, to je sad malo OUT… 🙂

 21. madiraza 13/12/2011 / 19:34

  ajd bum ja sudil…ko širić …Clos-de-Vougeot…itd.itd…i malo upoznavanja francuskih vina….kao milodar bi primio..pa možemo o rezultatu porazgovarat….znači ne bi bilo loše igrat u ekipi di je profesor… hehe
  sad neki ljudi čitaju blog i pitaju se jel ovo dnevnik vinopije ili forum mladih podvojenih ličnosti… :)priznaj ifke ti si i vinopija i profesor…hehe…i jurica….. i javljaš se svaki dan 100 puta…:)

  • ifke 13/12/2011 / 20:15

   naravno, al samo još jedna stvar……ti ne postojiš…………..tebe nema…..jer……ja sam i madiraza!!!!!!!!!!!!!!!!!! BUHAHAHAHAHAA…….

 22. madiraza 13/12/2011 / 20:19

  hehhe he. šta uradi kalaz od ovolikog čoveka..ostali samo dugmiči:) a hebem ti rasterat ćemo sve potencionalne vinopije… i zato stop kalazu 🙂

  • (To mu ja govorim vec dulje vrijeme, pa nista. A kad mu, nakon ovih njegovih vina za brontosaure, dam da pije nesto namjenjeno bioloshkoj vrsti homo sapiens, veli uvijek da je, kao, OK, al mu je malo tanko na finish-u.)

   • ifke 14/12/2011 / 12:56

    Hahahahaha………na svu sreću imam u podrumu paklo Jerkovićeve kuje od 11,5 alc za napravit gemišt s kalazom, nazovimo ga “cuvee hrvacke sloge”, taman pol-pol dođe na 13 alc… 🙂

    • ifke 14/12/2011 / 13:11

     Uhh….ali avaj….zaboravih….čito neki razgovor sa Slavkom K. (nije Kafka napiso)….kaže da su mu se sviđala jaka vina pa je takva i radio do godišta 2008. Od 2009 nadalje, veli, vina će biti lakša i voćnija, jel zbog zahtjeva tržišta, jel zbog promjene gazdinog ukusa. Tako da uskoro možemo očekivat šardoneje od pišljivih 14,5 alc etc. I dodo je kako neć moć više držat ovako niske cijene. Šta reći….koju posluku porati…..svijet polako ali sigurno baulja prema ponoru…… 🙂

 23. madiraza 14/12/2011 / 09:50

  kad vidim vinopiju dat ću mu dvije butelje biološkog vina.i poslat ću dvije za tebe.biološko vino zelinskog područja.nakon njega si drugi čovjek.bistri mozak i rješava se najslabijih stanica.ostanu samo jake.nešto kao cilit….djelovanje.. 🙂 ja sam drugi čovjek otkad to pijem.tak mi rekla žena..heheeh.vinogradar je znao usred noći doči do trseka i popevat mu.

  • Madiraza, ovo ti je jos jedan jaki kandidat za post godine.
   Opcenito, covjece, sad ce nas dr. Nonesperanzo za kraj godine opet pocet bombardirat top listama ovoga, te top listama onoga, sve na skali 3,5-5 jer je narod tako trazio, a nikad mu nije palo na pamet da napravi top listu komentatorskih postova, kako bi npr. ova tvoja potpuno briljantna i ingeniozna minijatura o bioloshkom vinu dobila u tom kontekstu mjesto kakvo zasluzuje.

   • vinopija 14/12/2011 / 11:53

    Pa ne možete moje nadasve objektivne, meritorne i pravične dojmove trpati u isti koš s vašim loše plasiranim provokacijama 🙂

  • Ja se javljam prvi put , pa vas prije svega želim najsrdačnije pozdraviti kako i priliči pristojnom čovjeku. Blog je baš super zanimljiv i puno se toga može naučiti. Ne bi se javljao jer još učim o vinu i podrumarstvu, da nisam neku noć trčeći prigorskim bregima a svrhu priprema za osvajanje vrha Medvednice i sudjelovanja na Božićnom viteškom turniru, čuo iz obližnjeg vinograda pjesmu

   Ja se opraštam cigani,sa vama,
   u novi život odlazim od vas
   takav je život dosuđen nama
   sad zbogom,cigani, zadnji je čas

   To mi je bilo baš čudno.

 24. madiraza 14/12/2011 / 14:04

  nije minijatura….više bi bila kao jedna crtica

 25. madiraza 15/12/2011 / 00:38

  b……..e meni se čini da možda ipak i ti povremeno drmaš kalaza i pleševičke leteče.hehe 🙂 poznato je da se prilikom konzumiranja vina iznad 15% alc osoba razdijeli na nekoliko sphfera…ili ti režnjeva…ali to je normalno…svi geniji su uvijek u isto vrijeme i malo udareni po nekoj drugoj strani 🙂 ali ne gube usprkos tome u svom lucidnom razmišljanju i poimanju jave koja je nama običnim smrtnicima duboka skrivena

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s