Matošević, Grimalda (crno), 2008.

Cijena: 119,98 kn (prosinac 2011.)

Bijela Grimalda jedna je od najugodnijih iznenađenja koja sam probao prošle godine i apelacijsko vino podruma Matošević. Iz iste godine i jednako mladih vinograda buteljirana je i crna Grimalda, označena kao kupaža sorti iz Merlota (85%) i Terana (15%).
Prema domaćoj klasifikaciji, unatoč 15% udjela sorte teran, vinar je mogao komotno vino nazvati Merlot. Međutim, ovo nije tek „još jedan fuckin` Merlot“… Crna Grimalda školski je primjer snage i utjecaja Terana.
Tamno bobičasto voće, kremasto, skoro pekmezasto na nosu, ali i začini, koža?!? Tek pomalo oštrine 13,5% alkohola u razmjerno dubokom nosu skreće pozornost na sebe.
Naizgled trivijalno, međutim…
Na nepcu „metalne“ kiseline, prodorne… podatni Merlot isprepleten s divljim Teranom u naizgled prirodnom omjeru. Neukroćeni tanini ostaju na nepcu nakon prilično dugog završetka. Gutljaj uistinu prožima kušača…
Uz dobar tanjur, it really peaks at some higher chords, gdje je treći ton sama Grimalda, lokalitet koji ipak nije toliko fizički prisutan kao u bijeloj varijanti. Ipak, postaje savršen pratioc uz hranu, s jasnom mineralnom signaturom čime zapravo postiže jedinstven aromatski profil.
Hoću li Grimaldu zapamtiti kao najuglađeniji Teran ili najnemiriniji Merlot? Vjerojatno oboje. Meni ovo vino prezentira kolika je snaga Terana, jer 15% je više nego dovoljno, da li idealno u ovom slučaju? Minus 4.

2 thoughts on “Matošević, Grimalda (crno), 2008.

  1. wineandfood4u 17/01/2012 / 21:20

    nedavno sam ju pio na jednoj degustaciji..meni se svidjela..čini mi se da je terana taman da izbalansira voćnost merlota. pojačao je kiseline i tanine, alkoholi ne strše, tijelo je puno, mogli bi se lijepo razviti odležavanjem koju godinu.. nije spektakularno ali obećavajuće dobro.

  2. Alejandro 17/01/2012 / 21:44

    slažem se da nije spektakuralno, ali ovo vino ima jednu flat liniju zadovoljstva koja je konstantna

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s