Terrazas de los Andes, Malbec Reserva, 2009.

Cijena: 121,04 kn (veljača 2012.)

Jedna od svjetski relevantnih vinskih kuća Argentine dostupnih u RH je i Terrazas de los Andes, a jedno od sve češćih sorti na etiketama je Malbec, odavno proglašen „sljedećim Shirazom“ u smislu popularnosti.

Nije neobično da iz Mendoze u Argentini dolaze vina s izrazito „high altitude“ vinograda, ali svejedno impresionira podatak o čak 1067 metara. Vinarija je dodatno naglasila informaciju o značajnim fluktuacijama između prosječne dnevne i noćne temperature u vinogradu od 15 stupnjeva Celzija.

Ovaj Malbec proveo je 12 mjeseci u barrique bačvicama (80% francuski, 20% američki hrast), od čega je 30% vina dozrijevalo u novom hrastu. Obzirom da je od vrste drva možda još značajnije kako je ono tostirano, za svaki sam slučaj 60 minuta dekantirao vino 🙂

Vrlo izražene voćne arome na nosu, zrele trešnje, suhe šljive i grožđice… ali ne prenapadne! Dodir vanilije i dima od bačve također je doziran i dobro zaokružuje doživljaj tako da se ta zadimljena senzacija lako može opisati i kao duhan ili slična aromatska odrednica.

„Great body, structure and volume; a powerful wine. Despite its concentration, its round and ripe tannins provide a soft and young character, that anticipate great aging potential.“ Malokad se čovjek može pouzdati u natpise na etiketi, ali ovaj put je stvarno tako. S tim da tanini nisu još uvijek baš tako zreli i zaobljeni, ali to niti najmanje ne ometa doživljaj mladog i voćnog karaktera, punih ustiju „mesa“ bez „masnoće“ i s dugačkim završetkom…

Lijepo acidična kičma stvari drži na mjestu tako da ni u jednom segmentu nije prenaglašeno… sve u svemu iznimno dobro vino i jedan od ponajboljih Malbeca iz Novog Svijeta dostupnih u RH.

Minus 4!

3 misli o “Terrazas de los Andes, Malbec Reserva, 2009.

 1. audiofan 27/02/2012 / 15:00

  Stvarno vrlo solidno vino i cijena je manje-više Ok. I preko istog uvoznika je u HR dostupan Cheval des Andes, dosta bolje i puno skuplje vino.
  Od ostalih Malbeca kod na možeš naći i dva vina Bodege Noemia. Nažalost, vina Achaval Ferrer vinarije nisu dostupna kod nas.

 2. putnik 29/02/2012 / 12:02

  Sjajna vinarija i naravno sjajno vino. Malbec, Mendoza, usudio bih se reći Argentinska klasika. Jedan je od boljih Argentinskih Malbec-a kome nadmorska visina, nikako ne smeta, što su nam mnogo puta Argentinci i Čileanci dokazali. Barik mu u ovom slučaju daje odredjenu dozu prefinjenosti i elegancije, dok što se ostalog tiče ovo vino ima sve odlike novog sveta. Tu je i karakteristična fruity nota, koja je karakteristična za vina iz ovog dela sveta. Lično bih mu dao malo veću ocenu recimo 4+.

  • vinopija 29/02/2012 / 15:17

   Zahvaljujem putniku! Lako za ocjenu, bitno da se uživa u vinu 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s