Sontacchi, Kitokret 2010. (1L) vs Kitokret 2010. (0,75L)

Cijena (1L): 25 kn kod vinara (ožujak 2012.)

Cijena (0,75L): 30 kn kod vinara (ožujak 2012.)

„Jedna čaša za lijek, dvije su kitokret“ 🙂 Ja sam uzeo četiri čaše. To valjda znači da mogu opalit dva hermafrodita istovremeno 😛

Ne znam je li itko ikad serioznije pisao o ovim vinima koja su zapravo puno ozbiljnija nego što to sami naziv i blasfemična etiketa sugeriraju. Fermentacija na autohtonim kvascima i tradicionalna tehnologija dali su vina s 12% alkohola (1L) i 12,3% alkohola (0,75L).

Znao sam da „Kitokret“ nije vino za veliku čašu i namjerno prvo otvaram 1L i točim u najmanju univerzalku koju imam. Boja višnje u čaši, ugodna začinjenost na nosu i svježina voća… osjeća se Portugizac, ali svakako intrigantno. Litreno pakiranje (sa Stelvin Lux navojnim čepom) iste je kupaže kao i butelja, ali u nešto drugačijim omjerima.

Tu su Cabernet Franc (!), Cabernet Sauvignon i Portugizac s trsova starijih od 40 godina na slavnom položaju Venje u Kutjevačkom vinogorju.

Guram nosinu u Kitokret iz butelje i prvo što se evidentno osjeti je dozrijevanje u hrastovim bačvama, ali moram istaknuti kako ta senzacija nije „drvenasta“ i još manje „vanilija“… dodir drva niti slučajno nije pretjeran već je za današnje masovne standarde jedva primjetan i djeluje poput trunke „barnyarda“ što je dakle plus. Zatim, butelja daje nešto više zrelog voća na nosu, predivno nježnog uz nešto dulje trajanje i nešto mekšu teksturu te privida nešto veće punoće premda slutim da su razine ekstraktnosti vrlo bliske.

I jedna i druga čaša, unatoč visokoj transparenciji sadržaja posjeduju možda i više karaktera i više osobnosti od mnogih butelja „raskošna“ sadržaja u up-market segmentu.

Lako bi „prevario“ nekoga (bojim se i većinu) da mu ovo točim kao neko francusko village vino manje poznate apelacije… osnovna komparativna prednost (apel humora) ujedno je i osnovna prepreka da zahtjevno tržište prihvati ovo vino. Meni, taman idealno vino za svaki dan koje je ono što je i od toga ne bježi. Uz kobasicu od konjetine Hrvatskog Posavca iz riđe palete Igo Mata… ne samo prikladno, već i duhovito 🙂

Trica s plusom!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s