Benvenuti, Teran, 2008.

Cijena: 101,75 kn (svibanj 2012.)

Jedan od najboljih Istarskih Terana zapravo je skoro atipični Teran. Čak i bojom koja je gotovo crna boja, više rubinski crvenog negoli ljubičastog obruba…

Benvenutijev Teran vino je za veće čaše, već na nosu je nešto opulentniji i topliji. Puno više začina, malo papra uz obavezno šumsko voće i slične „obvezne Teran asocijacije“.

 

Okusi u ustima također su zahtjevniji, daleko zahtjevniji nego što je to trenutno očekivano kod Istarskih Terana, ali svejedno nije „prenaporno“… stanovita „earthiness“, zamljanost koja prožima ovo vino čini osnovu mineralnog aspekta koji nakon dobrog gutljaja postaje jasan i na nosu, odnosno povratnom okusu nakon nevjerojatno dugačkog završetka.

Razdragana igra zrelog voća na nosu isprepliće se sa mineralnim karakterom na nepcu. Sadržaj u čaši i dalje je prepoznatljivo Teran, ali u vrlo markantnom izdanju, jednako lijep i ovoj raskoši.

Ostaje dojam da je Benvenutijev Teran ozbiljnije vino s potencijalom odležavanja i premda je navodno još uspješnija berba 2009. odnedavno prisutna na tržištu, ja bi se još uvijek trenutno radije odlučio za starije godište. Ono je već slojevito, kompleksno i predivno vino, od Amarene na nosu do mesnatosti u ustima, uz ugodan stisak tanina.

Još jedan pokazatelj je treći dan od otvaranja. Vino je prekrasno omekšalo, ali nije izgubilo svježinu. Živjeli 🙂 4, 4+

3 misli o “Benvenuti, Teran, 2008.

 1. putnik 01/06/2012 / 11:38

  Generalno, jedan od boljih Terana koje sam imao zadovoljstvo probati. Moj favorit je Dajla Teran, ali bih ovaj svrstao odmah do njega na drugo mesto, što se izbora istih tiče. Složiću se sa vinopijom, što se berbe tiče, jer je i neka moja praksa da uvek uzimam stariju berbu. Nekako je to jače od mene i da kažem odredjena deformacija. Ovaj Teran je zaista malo originalniji i specifičniji, od prosečnog istarskog Terana i kao takvom valja mu posvetiti pažnju. Sa ocenom se slažem!

  • zlaneva 21/07/2012 / 13:59

   Ne znam je li 2009 toliko bolji od 2008 (vjerojatno necu znati usporediti, moje papile nemaju toliku memoriju), ali je bogami skuplji. Kupljeno jucer u podrumu Benvenutijevih u Kaldiru, 120kn.
   Jesam li popila cijenu za Talijane? 🙂
   Ili preporuka da kupite 2008. po ~100.

   Ostale cijene u Kaldiru su, usput, ok (radna malvazija 50kn, Anno domini 120)

   • vinopija 21/07/2012 / 22:34

    zanimljiva informacija… znači na parne datume u Kaldiru te deru 🙂 u svakom slučaju, unatoč veseloj opservaciji mislim da nisi platila “cijenu za talijane” 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s