Damjanić, Borgonja, 2011.

Cijena: 63,00 kn (srpanj 2012.)

Od svega par vinara koji rade monosortnu Borgonju Damjanić je najistaknutiji. Zbog naziva koje se povezuje s francuskim Bourgogne, proširilo se vjerovanje da se radi o srodniku francuskog Gamaya, dok se nakon nedavnih znanstvenih spoznaja takvo što u potpunosti odbacuje i ističe da je Istarska Borgonja zapravo Frankovka ?!?

Damjanićeva Borgonja iz 2011. godine ima poprilično topline alkohola na nosu. Deklariranih 14,2% iz vruće berbe 2011. Toliko da prevladava mekane i nježne voćne mirise koji ipak nisu „džemasti“, već zreli i osebujni… kupina i više aromatično bilje negoli floralnost.

Ali zato „mljac efekt“ u ustima koji svjedoči o uravnoteženosti i stilu prožetom voćnošću i specifičnom aromatičnosti. Nešto drži tu voćnu bombu zajedno, a to je struktura od neprimjetnih kiselina, uklopljenog alkohola i vrlo nježnih tanina. Tijelo je puno i završetak dugačak, a ukupni dojam podsjeća na uživanje u nekom vinu Novog Svijeta, ali jako dobrom i sa specifičnim karakterom ne u smislu kompleksnosti već specifičnim aromatskim sklopom.

Potpuno drugačije lice Crne Istre. Čestitam.

2 misli o “Damjanić, Borgonja, 2011.

 1. u čekanju 20/07/2012 / 11:53

  “proširilo se vjerovanje da se radi o srodniku francuskog Gamaya, dok se nakon nedavnih znanstvenih spoznaja takvo što u potpunosti odbacuje i ističe da je Istarska Borgonja zapravo Frankovka ?!?”

  Kako to da vi vrhunski poznavatelji vina niste uočili sličnost tako zvane istarske burgonje i frankovke, a inače razlikujete vina iste sorte sa susjednih parcela na istom brijegu i svakojake druge senzacije u mikro tragovima.

  • vinopija 23/07/2012 / 16:02

   Ova provokacija je neuspjela iz nekoliko razloga. Čak i da su baš sve loze Borgonje u Istri i Frankovke u Slavoniji genetski 100% identične, upravo razlike u tlu, klimi, lokaciji, sađenju, starosti loze, vinogradarskim tehnikama, zatim podrumarstvu i kulturi vinarenja mogu dati međusobno različita vina gdje sortnost ne znači skoro ništa.
   Zatim, ja ne znam tko je i temeljem čega došao do takvih zaključaka, a u današnje vrijeme dovoljno je objaviti senzacionalan naslov i to postaje istina. Pitanje je jesu li uopće sve Frankovke u Slavoniji “iste sorte” u tom smislu, a kamoli sve Borgonje u Istri. Ja inače ne razlikujem (na slijepo) navedene mikroterroirske razlike u vinu do te mjere da bi dedukcijom točno pogodio regiju, vino, vinara i godište niti se opterećujem s tim, ali znam da je to moguće jer sam doživio nešto slično.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s