Coronica, Gran Malvazija, 2009.

Cijena: 116,75 kn (srpanj 2012.)

Coronicina Gran Malvazija jedna je od najpoznatijih tzv. odležanih Malvazija i koja se ne radi u svakoj godini. Berba 2005. postavila je visoka očekivanja, dok je 2008. pretjerala, promašila i izgubila smisao. Stoga sam jako sretan da je 2009. ponovo jedna od najboljih Malvazija.

Cvjetno-mineralni nos je raskošan, mirisan, na arome koje podsjećaju i na cvjetnu pelud, ali nije prenapadan, tek trunčicu teži od tzv. bazne mlade Malvazije.

Ponovo je to Malvazija zahvalna uz puno jela, zbog te užitne slasnosti, odgojenosti, ali sočnog karaktera. „Težine“ nema, odnosno ne opterećuje strukturu već eventualno aromatski doživljaj koji je oplemenjen odležavanjem.

Iznimno dug aftertaste, a ujedno neprimjetni alkoholi, neprimjetno drvo, uklopljene kiseline, uravnoteženo i otmjeno kako priliči Gran berbi 2009 🙂

Premda sam imao sreću uživati u ovom vinu uz neki Travnički kajmak i Istarsku pancetu, bilo koji riblji meni bio bi pun pogodak.

Predivna Malvazija. Odmjerena. Natjerala me da se prisjetim Trapanovog Uroborosa 08 i Coronicine Gran Malvazije 05, a opet drugačija od Kozlovićevih Santa Lucije i Akacije… u svakom slučaju, 4 plus!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s