P.Z. Crno bijeli svijet, 7 dan, 2008.

Cijena: NA (rujan 2012.)

Svojevrstan kuriozitet i svakako teže nabavljiva butelja koja sadrži Malvaziju iz berbe 2008. Zapravo sadrži sedam malvazija od sedam vinara. Trapan, Damjanić, CUJ, Cosetto, Terzolo, Geržinić i Tikel bili su dovoljno lucidni dati svoju najbolju malvaziju u ovo ekskluzivno punjenje za Vinistru 2009. Pretpostavljam da je vino nastalo u velikoj mjeri u režiji Brune Trapana koji je dovoljno poduzetan da mu takvo što uspije, a kojemu ovim putem zahvaljujem na neuobičajenom uzorku.

4 godine nakon berbe vino se pretvorilo u mlado zlato u čaši. Na nosu se osjeti poput blagog dodira maceriranosti… trag u beskraju. Vrlo seriozno voće, bez trivijalnosti konkretnih senzacija i zato kompleksan, ali ne suviše dubok doživljaj. Visokoi tonovi… kasnije uz herbalne note.

Eksplodira tek u ustima, reska jabuka sočna i slatka, sirup od limuna, arancini i Rapska torta… „Anđeo s mudima“ 🙂 Eterična prisutnost s vrlo konkretnom težinom na nepcu, ne u smislu koncentracije, ekstraktnosti ili alkoholnosti… ali ne mogu reći niti nekom točkom unutrašnje ravnoteže koju kao da vino nije nikad ostvarilo, kao da mu treba još vremena ili kao da je u vječnom raskoraku.

Osjeti se besprijekoran materijal, prvorazredno grožđe, ali u cijelosti voćni karakter vina bez dovoljno priželjkivanih terroirskih mineralnih aspekata. Ipak, u suštini vrlo prepoznatljiva Malvazija. Jedva primjetna gorčina i slast izmiješani u povratnom okusu.

Da li je ovo stolno suho bijelo vino s 12,5% alkohola iz burgundske boce bolje od onog što su dosad vinari stvorili svaki posebno? 87-88

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s