Rossi, Teran, 2008.

Cijena: 71,98 kn (rujan 2012.) http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=317486

U skoro svim Rossijevim vinima doživljavam specifičan začinsko-herbalni karakter. Slično kao i u Rossijevim rakijama 🙂

Još uvijek ljubičast, Teran berbe 2008. više nije mlad u smislu neobuzdane sirovosti, ali je još uvijek pun mladenačke voćnosti na nosu, višnje maraske prije svega. Još nije „dozrio“ i premda je ta definicija zrelosti „vječno mladog terana“ ponešto specifična, vino je u svojevrsnoj međufazi. Čini mi se da baš zato dobro pokazuje te specifične mikrolokacijske karakteristike obiteljskog gospodarstva Rossi iz Vižinade i da je baš zato pametno makar kraće dekantiranje. Tada se raspon aroma rastegne od lista rajčice do maslina, gume i katrana.

Dok 13,3% alkohola malo grije nos, na nepcu se opće ne osjete. Ne osjeti se doduše niti divlja priroda Terana. Premda će i Rossijev teran savršeno harmonično oplemeniti jela s mesom, pa i jače sireve, ovo vino je dobra vijest za ne-ljubitelje sorte 🙂 Vrlo elegentan, vrlo pristupačan i ugodno pitak Teran.

Fino balansirane strukture, dovoljno puno tijela, malo zatomljene aromatičnosti i ne dovoljno „autentično“, ali zato vrlo elegantno. Izvrsno „vino od terana“, ali skoro neprepoznatljiv Teran. Čak i trpkost je privlačna koja pri cca 16 stupnjeva divno zaokružuje dojam.

Sve u svemu jako dobro vino koje bi volio ponovo otvoriti za godinu, dvije, tri… 86

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s