Škegro, Krš Crni, 2011. vs. Carsus, Blatina, 2010.

Krš Crni: 57,98 kn u Vrutku www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=321128

Carsus Blatina: 99,98 kn u Vrutku www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=352035

Carsus je nova „linija“ vinarije Škegro koja predstavlja dodatno odležana vina u barrique bačvama iz prethodne selekcije grožđa u podrumu.

Volim Blatinu. Autohtona je sorta Hercegovačkog krša koja samo tamo daje dostojne rezultate. „Egzotična“ je sorta zbog funkcionalno ženskog cvijeta i s tim u vezi tradicionalno promjenjivih prinosa. Čitao sam negdje lokalnu legendu kako je ime dobila u godinama visoke rodnosti kada bi zbog težine grozdova mnogi plodovi pali do zemlje, u blato 🙂 Odatle i „blatnjav“ okus u vinu. Ove se Blatine sigurno nisu valjale po blatu, ali taj je specifičan zemljani okus prisutan.

Unatoč podneblju koje je geografski bliže Dalmaciji, čini se da su današnje Blatine u strukturi sličnije Istarskim Teranima negoli današnjim Plavcima. Puno tijelo, bez pretjerano visokih alkohola, uz vrlo solidne kiseline. Dodatno zahtjevan materijal za ionako osjetljivu praksu korištenja drvenih bačava.

Krš crni. Voćne i zemljano-mineralne senzacije isprepletene, nenapadne i suptilne na nosu. Fruit&dirt karakter, kao da pijem lijek.

Pravu prirodu i svoj identitet ipak prezentira u ustima. Suha trpkost i škrt karakter, ali zato punoća… umjesto slatkoće sunca tu je više slanosti tla, herbalni eliksir. U redu, maline i višnje se ističu u voćnom doživljaju, ali terroir je taj koji osvaja. Alkoholi uklopljeni (12,8 %), tanini brojni ali nisu grubi. 88

Carsus Blatina. Fruit&dirt vanilla flavoured 🙂 Isprva vrlo neobično iskustvo za koje se treba malo prilagoditi. Vrlo otmjeno drvo poprilično je drugačije od neobuzdanosti mlade Blatine. Daje puno toga za odgonetavati na nosu. Voće (od višnje maraske do suhe šljive) je decentnije, profinjenije, zaobljeno, ali ne previše. Voćne senzacije nisu prezrele.

U ustima je to Blatina neobična sklada, omekšana u drvu, isprepletenih drvenih i voćnih tanina. Vanilija koja naglašava voće? Nježno, ali s dosta tijela. Neobično jer nema džemastosti/pekmezastosti !?! Sirova voćnost i taničnost, neobičan spoj koji funkcionira i koji još nije u balansu kakav Krš prirodno ostvaruje. Ipak, prezanimljiva „Blatina iz Čilea“ 🙂 Svakako ću još probati. 86

7 misli o “Škegro, Krš Crni, 2011. vs. Carsus, Blatina, 2010.

 1. madiraza 07/10/2012 / 22:22

  probaj carsku blatinu…. fantazione ….

 2. madiraza 08/10/2012 / 10:17

  da:)
  to sam na jednim krstitkama pio i bila ja stvarno izvrsna
  duboka i močna

  • vinopija 09/10/2012 / 12:05

   Zar je moguće da si se “odrekao” Stojićeve 😀 Glupo pitanje znam 😉 ,ali je li ti ostala koja boca možda?

 3. madiraza 09/10/2012 / 17:19

  ma nisam se odrekao .jednostavno sam bio malo više na bijelim vinima.sad će biti prilike.nažalost nemam.popio sam svu količinu na akciji :)ali mislim da u konzumu u vukovarskoj ima.tam sam ju viđao.ak negdje nadjem ubodem pa ti proslijedim:)

 4. madiraza 25/01/2013 / 22:28

  evo pijem ovaj ovaj krš iz 2011….i stvarno mi se svidja…općenito volim blatinu kao sortu…. hvala na poklonu…. ukoliko bi baš morao nešto reči osim pohvale to bi bilo da imam dojam da je mrvicu premlada…. prepitka… sve te blatine koje su dostupne običnim kanalima bi ja negdje među hladnu ciglu ,di nema svijetla….pa da pauci malo naprave svoj štih…okite malo… zbuksat na 5 godina… fali mrvicu dubine..ili ti “težine”….

  • vinopija 26/01/2013 / 12:04

   Prilikom zamjene dobara (zahvaljujem još jednom na Loimerovom Rizlingu 07) zaboravio sam napomenuti kako je vino još mlado 🙂 Razumljivo je i skroz u redu da je još mlado, obzirom na godište i vinifikaciju. Dakle, potpuno razumijem o čemu pričaš i čini mi se da sam u nekoj od “Best” lista ove godine namjerno navodio 2010. Krš. Ubrzo će i 2011 doći u punu formu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s