Antunović, Pinot crni, 2009.

Cijena: 49,99 kn (05.10.2012.)

Bez brige, nije pelješki Pinot Noir. I Slavonija Antunovića za utrku ima, konkretno erdutsko vinogorje, još konkretnije OPG Jasna Antunović Turk.

Šnjof, šnjof?!? Murva (dud)… zatim miris rijeke, „riječni mulj“ 🙂 Nos nagovještava baršunasto iskustvo na nepcu, za nijansu više topline (13,5%) nego što bi volio u Crnom Pinotu.

Nakon gutljaja „riječnog mulja“ ogladnio sam za fiš paprikašem ;-D Čini se da je ta riječna senzacija neka mineralno-zemljana komponenta, što je raritet u RH pinotima.

Ima tu voća, ali ono je već „strunulo“, već je pokriveno lišćem… i to je jako dobra vijest.

Ugodne kiseline, fina popunjenost, sićušni tanini… još neuravnoteženo do kraja.

Umjesto fiš paprikaša, taj dan obilježile su domaće krvavice, a koliko god nevjerojatno zvučalo, suhi Crni Pinot iz Erduta tom je objedu osigurao dignitet 😉 Intelektualni, koliko i hedonistički doživljaj koji ne može parirati jedino Tomčevom Crnom Pinotu. 87. Za sve ostale koje znam, potpuno van konkurencije. Hvala Josipa na preporuci!

5 misli o “Antunović, Pinot crni, 2009.

 1. putnik 10/10/2012 / 11:47

  Iako sam kada su Hrvatska vina u pitanju, fan po pravilu dalmatinskih vina, gotovo nikada nisam ostao razočaran slavonskim vinima. Zaista veliki je broj kvalitetnih vinarija, na tom području. Pinot crni je uvek bio posebna priča, jer se radi o sorti koja zahteva istinsko umeće, kako u vinogradu, tako i u podrumu. Onaj ko može napraviti dobar pinot crni, po meni može napraviti bilo koje drugo vino. Antunovićev pinot crni je vrlo dobro vino, možda ne baš prva klasa, ali svakako zaslužuje preporuku. Treba ga kušati. Ono nam daje upravo sve što se od pinota crnog i očekuje. Lično sam više za fiš paprikaš, uz ovaj crni burgundac. Moja ocena bi bila jedna solidna četvorka, mada vidim da je vinopija promenio način ocenjivanja.

 2. vinskamusica 10/10/2012 / 14:19

  nisam još probao. gdje se može kupiti u Zagrebu?

  • vinopija 10/10/2012 / 14:34

   Ovo je s aktualne akcije u InterSparu. Čep je bio diskutabilan moram napomenuti, a sama butelja “sakrivena” na najvišoj polici… fotka u letku je od godišta 2010 i općenito ponuda lošije odabrana negoli prethodnih jeseni, ali o.k.

 3. amater 10/10/2012 / 21:18

  Dobre vijesti.
  Kad se već spominje Interspar, pregledao sam katalog i vidio tamo neke Moldavce – merlot, CS i pinot noir. Je li netko probao? Cijene su doista izazovne.

 4. amater 12/10/2012 / 10:57

  Vidjeh u Vrutku da postoji i barrique verzija.
  Proba li ga tko?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s