Škaulj line up

Škaulj pomalo postaje najistaknutije ime Nadinskih obiteljskih vinara izvan samog Nadina i vinogorja Benkovac-Stankovci, a ova selekcija u Vrutku svakako tome ne odmaže. Prvi susret s ovim vinima pamtim s drugog Dalmacija Wine Expo-a i donekle pratim što se zbiva.

Škaulj, Merlot, 2010.

Cijena: 74,98 kn u Vrutku http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=338805

Na nosu stisnuto, pre-koncentrirano, alkoholno i vruće, voćni koncentrat… gutljaj dosta mekan i gladak, pre-ekstraktno, ali neočekivano pitko, tanini zaobljeni i meki, „jestivi“, poput čokolade s 89% kakaa. Sjajno ako tražiš kakaovac, manje sjajno ako želiš pojesti mliječnu čokoladu. Vrlo „novosvjetska struktura“, ali bez „lažne punoće“ …više je „nabildano“, „premacerirano“. U ustima je 15,4% alkohola ipak skoro neprimjetno, odnosno ne igra ulogu. Uz neku srčanu klopu odigrat će sjajno. Bez dubine i kompleksnosti, puno jestive snage crnjaka natopljenog suncem. Voćni super-Plavac bez tanina 😉 84

Škaulj, Cabernet Sauvignon, 2010.

Cijena: 74,98 kn u Vrutku http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=338806

Stiker koji krasi vrat butelje označava dobitnika Decanterovog srebra. Nos odaje ukuhano voće, kupine i crni ribizl, ljubičice i zapečene masline… slatki tanin u ustima, paradoksalna sočna trpkost podsjeća na moderni, nabildani Plavac Mali, ali s aromatskim profilom voćnog Cabernet Sauvignona made in Čile. Njabolje iz obaju svjetova ili nakarada? Ni jedno ni drugo. Cab iz Benkovačkog vinogorja. Tjelesina koja puni usta i drži do beskraja. „Farbač jezika“ koji obiluje taninima, ali ne i trpkošću.

Uz senzacije koje otkriva na nosu, na nepcu dodaje već i neke nazanake odležanijeg vina, kožnatost i voćna zrelost. Krepke kiseline u protuteži osiguravaju pitkost u kojoj se suhoća čini graničnom prema polusuhom. Vino je suho, s 13,9% alkohola. Sirova mesnata snaga bez velike profinjenosti, ali ne i bez šarma. Vrlo uvjerljivo vino od internacionalne sorte sa ipak specifičnim obilježjima podneblja iz kojeg dolazi.

Neuobičajeno. Srčano. Moćni crnjak za megdan. 86. Bilo bi zanimljivo paralelno usporediti s Festigia Cabernet Sauvignon Reservom 2009 🙂

Škaulj, cuvee Tomislav, 2010.

Cijena: 39,98 kn u Vrutku http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=338804

Za razliku od prethodnika koji su neprozirno tamni crnjaci, Tomislav je znatno crvenije vino u čaši. „Crvenije“ je i na nosu. Brusnice, trešnje… sušeno, zapečeno, drvenasto, crnogorica… Živahno u ustima, brašnjavi tanini ne umanjuju pitkost. Savršen partner pizzi s kozicama, pršutom i rikolom, s maslinovim uljem i naribanoj parmezanom 🙂 Najbolje uravnoteženo i meni najdraže vino iz ove selekcije.

Ragazzo fortunato. 86

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s