Palčić, selekcija

Palčić, Merlot, 2008.

Cijena: NA

Palčić_Merlot_2008Ni sam ne znam iz kojeg razloga sam bio zaintrigiran Palčićevom vinskom pričom da sam nazvao Željka Garmaza. http://zeljko-vinskeprice.blogspot.com/2013/03/leonardo-palcic-zbog-izgleda-etikete.html Da li zbog Giovanni frizzantea ili teran+malvazije? Sigurno je da za uvid u ovaj vinski dojam zahvaljujem Željku.

Boja trule višnje intenzivnih zemljano-voćnih mirisa, katrana i smole… vrlo neortodoksno. Mračno. Ni malo ne daj nagovijestiti klasu koja se prezentira nepcu.

Sporoklizeće suze klize stijenkom čaše. Gustoća i ekstraktnost ipak su daleko od trivijalnog. Divlja priroda koje je pronašla unutrašnju ravnotežu iz koje isijava terroir? Ili tek punoća bez masnoća 🙂 Kiseline bez ekstra sline 🙂 Tanini, slatki i fini…

Još uvijek pristojnih 13% ne čine se tkao opojnim i smirujućim. Stara cigla, trputac sirup, neka povrtlarska kultura, crna cikla, korabica, uistinu je aromatski sklop taj koji ovdje odvlači svu pažnju da se ekstraktnosti ni ne primjećuje.

Koncentracija koja skoro „ide na živce“ 😉 …poput klupka špage koje se odmotava. Blizu i daleko. Vrlo neočekivano. Sorta je tek medij, prijenosnik informacije. Jedino nisam siguran da li prenosi poruku svojeg podneblja ili svojeg autora vinara. Niti jedno niti drugo nije loše.

Specifičan karakter. Ne rustikalan. Doima se „antikno“. Sudbonosno mračno. Blatno. Prašnjavo i groteskno. Trebalo je malo prilagoditi nepce ili uživati u Malbecu 😉 Da ne stoji Merlot, neki argentinski Malbec bila bi asocijacija. 87+

 

Palčić, Malvazija, 2009.

Cijena: NA

Palčić_Malvazija_2009I tako si ja pripremim malo maslinovog ulja, somun kruh za umakanje i koji inćun za svaki slučaj, kad ono – med!?!

Med, smeđa biska (bez alc.)… jarka zlatna nijansa, neobična floralnost, bagrem i skoro okidativan karakter… oduševljenje!

Nakon prvotnog čuđenja, slijedi novo iznenađenje… vino je ipak savršeno suho!?!

Hladna mineralnost i nevjerojatna smirenost. Muškatni Debit ili Maraština na steroidima, Clai bez pretjerivanja 😉 Karika koja nedostaje u Istarskim Malvazijama. Ne uklapa se u sliku moderne Malvazije. Izgrađeno da traje i bude veliko, ali bez pretencioznosti. Duljina staze koju ostavlja na nepcu dugo nakon što je gutljaj skliznuo niz grlo…

Nevjerojatan nos, nevjerojatan „mouthfeel“, puna zrelost i integriranost u kohezivnom nastupu neke zaboravljene Malvazije… 90

7 misli o “Palčić, selekcija

 1. Surtur 13/04/2013 / 17:17

  Lijepo za čitanje vjerujem da je i vino, pogotovo Malvazija, na razini dojma 😉

  • clemens 13/04/2013 / 19:14

   da, da, jako lijepo. two thumbs up! e, ali sad se ti dočepaj ovog vina…

  • vinopija 13/04/2013 / 20:29

   Svako je vino meni upravo razine dojma… na to se izvrsno nadovezuje istinitost da svatko pije vino kakvo zaslužuje 😀
   Obzirom da se opservacija ionako odnosi na visoku ocjenu, moram još jednom istaknuti kako “ocjena” nije preporuka i skoro sam siguran da bi Surtur više uživao u Merlotu negoli ovoj Malvaziji 😉 Ničeg lošeg nema u tome, naprotiv.

  • vinopija 13/04/2013 / 20:31

   @clemens: :-/ Ovaj tjedan obilježila su “autsajderska vina” u smislu da ne znam kako bi ih nabavio, odnosno otišao kupiti butelju za probu, osim kod samog vinara ili sl.

 2. Colin Seven 14/02/2014 / 10:01

  ….evo svim zainteresiranima; …jest da je na odmaku od 10 mjeseci od ovog posta ali evo Merlot od jučer u Coffee&wine Lab Sherry’s i to kao butelja, ali i na čaše, na malvaziju još moramo nagovoriti Šerifa i Sherry 🙂 .
  A distributer u Hrvatskoj (osim nabave u podrumu) “DB Oprema” iz Velike Gorice (098 430 226 , Darko), ali nažalost za sada samo veleprodaja dakle preko računa i to minimalno karton.
  Mene veseli i onda pijemo u Sherry’s-u 😀

  • vinopija 14/02/2014 / 10:25

   Coline, zahvaljujem na informaciji. Jest da sam prvi donekle iskomercijalizirao blog, ali još uvijek Dnevnik vinopije nije oglasna ploča. Barem u sadržajnom smislu. Svejedno, zahvaljujem na komentaru i podržavam svaki vinski entuzijazam i još jednom se ispričavam susjedu što ovaj vikend ne mogu doći na gemišt 🙂
   Premda 2010 može biti potpuno drugačije vino, 2008. Malbec, pardon Merlot 😉 meni je ipak bio prekoncentirano i prezrelo vino, ali popriličan crowd pleaser. Osobno me iznenadila Palčićeva Malvazija. To je bilo jako dobro, ali i bitno drugačije od očekivanja današnje publike.

 3. Colin Seven 14/02/2014 / 10:03

  Ops, Zaboravih reči da se toči Merlot 2010 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s