Benvenuti, Corona Grande

Cijena: 101,75 kn

Benvenuti_Corona GrandeNV desertno vino koje dakle nema označenu berbu, ali koje je s ovim godištem ostvarilo značajan iskorak. Corona Grande je lokalitet u posjedu obitelji Benvenuti. Kasnije brane Malvazija, Muškat (momjanski) i Ulovina, raritetna autohtona sorta, provele su par mjeseci na drvenim kašetama na prosušivanju. Talijani imaju meni omiljenu riječ za sličan postupak, appassimento 🙂

Što se to koncentriralo na ovaj čaroban način evidentno je već na nosu. Bagremov med i grožđice isijavaju iz hladne tekućine, ali s vremenom nastupaju i vrlo interesantne začinsko-herbalne nijanse i sve skupa poprima senzacije sirupa od jabuke s bazgom.

Ali, već na oku i još više na nosu, a osobito u ustima postaje jasno da Corona Grande više nije sirup, već ozbiljno desertno vino. Koliko ozbiljno, toliko i hedonistički pristupačno.

U tom smislu „zbunjuje“ još više deklariranog alkohola nego u dosadašnjim izdanjima jer „rastopljeni je med“ dobio osvježavajuću strukturu i automatski se uzdignuo na potpuno novu razinu.

Corona Grande je postao nešto što bi odabrao umjesto meni ultimativnog deserta nad desertima ikad – home made baklave, od tijesta do načina mljevenja oraha, narančinog soka u šerbetu u kojem diše, a ne da se utapa. Težina koja podiže, istinski nutrijent, „energetska bomba“ koja stvarno daje energiju, a ne opterećuje probavu.

Možda mi se zato učinilo da ova Corona Grande u retrookusu sad ima i koricu naranče. Prekrasno i profinjeno! 89

Možda postoji još neko vino na svijetu s identičnim analitičkim podacima – 15,7% alc. i 94g/L neprovrela sladora, ali siguran sam da nije slično ovome 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s