Dalmacija Wine Expo 2013 izvještaj

makarska 1makarska 2Eye candy festival poput Dalmacija Wine Expa nezamisliv je bez Makarske, bez mora podno Biokova, bez raskošnog bijelog šatora punog autohtonih eksponata .-) Možda više od samoga vina, taj neobjašnjivi šarm je razlog zašto već treću godinu spremno plaćam tričavu cestarinu i nikad povoljniji pun rezervoar goriva da predahnem na DWE.

Makarska 3Ipak, vinari i vina su smisao festivala. Meni posebno zanimljivi kao prilika za afirmaciju nekih stvarno „butiknih“ vinarija s autentičnom pričom kakvih nije manjkalo ni ove godine, kao ni nekih vinskih premijera već etabliranih Dalmatinskih vinskih brandova.

 

Ovogodišnja „otkrića“ su:

Rizman_Tribidrag_2011Rizman Tribidrag 2011. Općenito, Komarna mi se sviđa kao novi lokalitet Plavca i srodnika, poput ovog Crljenka koji je možda najuspješniji koji pamtim da sam probao. A ima ih i bit će ih sve više i zasad su cjenovno prihvatljivi poput eksperimentalnog lijeka razvijenog preko bare.

 

 

Volarević_Plavac Mali rose_2012Iz Komarne dolazi i ovaj rose Plavca Malog vinograda Volarević. Uistinu, nježna strana robusnog Plavca u najboljoj tradiciji. Jako mi se svidio kao svojevrsni moderni „opolo“ karakter ili već…

 

 

Sladić Plavina 2012Sladić BramasoleSladić (Marko) iz Skradina već je neko vrijeme prepoznat po Maraštini, ali ovogodišnja Plavina, koju sam doduše probao prije službenog punjenja, nešto je posebno. Ostavila je duboku impresiju sklada i karaktera drugačije crne Dalmacije, čak i nad prestižnom Skradinskom crnom kupažom baziranom na Syrahu nazvanom Bramasole, kojoj treba još samo malo vremena da se pokaže u punoj ljepoti. Novi je Toranac, odnosno Debit, također izvrsno uspio i meni barem je osjetno uspješniji od prethodnika.

Zadro_DomanoVinarija Zadro iz Hercegovine pravi brut pjenušac iz Žilavke!?! Najbolje je što je Domano stvarno dobar. Zapravo je paradoksalno nevjerojatno dobar i zato ću ovo sigurno isprobati u miru, obzirom na osobni afinitet prema Žilavki, a sve više i prema pjenušcima 🙂

 

 

Pecotić Petrušac Plavac MaliPecotić Petrušac PošipNadalje me ugodno iznenadio i Plavac Mali Petrušac izrazita Korčulanskog karaktera kojeg u mikrokoličinama pravi vinarija Plasa, odnosno obitelj Pecotić. Niti Smokvički Pošip Petrušac nije prošao nezapažen 😉

 

LučićLučić je bio zanimljiv štand. Jedva sam čekao da pobjegnem, a onda je došao red na Dingač pun onog jedinstvenog identiteta zbog kojeg je današnji Dingač brand često upitno interpretiran.

 

Metković_RoseMetković_Malvasija DubrovačkaBilo je tu još puno toga. Držim oko i na Konavlima, posebno vinariji Bože Metkovića, Plavcu Malom Branka Džajića, zatim jedinoj Zlatarici na festivalu (gospodarstvo Gašpar), Kujundžušama Šimunića (!) i drugih Imoćana…

 

oplemenjeni paški sirNa kraju, kako ove godine nije bilo mojeg kuma iz Zadra, izostale su aktivnosti poput bacanja žabica, komentiranja Šveđanki i Poljakinja na plaži, maltretiranja vjeverica, glasnog podrigivanja i ostalog što Dalmacija Wine Expo čini dodatno šarmantnim 😀

 

 

Zadro_CSDžajić_CarkaGašpar_VergolasTerra Madre

Keža

Rizman

Metković_Vranac

autohtone sorteautohtone sorte 2autohtone sorte 3Makarska 4Makarska 5

 

 

 

 

 

6 misli o “Dalmacija Wine Expo 2013 izvještaj

 1. dinko-sminko 29/05/2013 / 08:42

  Jel’ to ja vidim Obitelj Gaspar? Sjecam se te etikete iz Lidla prije cca 2 godine bilo za kupit neka njihova kupaza babica i p. malog? Ponesen zanimljivom kupazom s velikim sam si gustom priustio to vino. Uglavnom da skratim to mi je jedno od onih vina koja nikad necu zaboravit u negativnom smislu, na top 10 never again!

  • vinopija 29/05/2013 / 08:49

   🙂 da ti budem iskren, nisam bio baš oduševljen tom zlataricom, ali definitivno nije tako jezivo loše kao tvoje iskustvo prije 2 godine. Za pretpostaviti je da se razvijaju i da je ovo danas već nešto drugo.
   Doduše, ja sam slab na autohtone sorte i spreman sam progledati kroz prste koječemu kao što već dobro znaš 😉
   Zanima me što će biti s tim.
   Nisam fotkao niti spomenuo ali sam probao i Dobričić, čak i monovrijetalni (barem deklarativno) Ljutun i sl. Dobričić jako dobar.

 2. clemens 29/05/2013 / 08:51

  vidim da je ovo festival za mene. u zg na festivalima plavke ni za lijeka, a ovdje sve nešto zanimljivo (plavine, kujundžuše, kuč…). btw. koja je okvirno cijena crljenka iz komarne?

  • vinopija 29/05/2013 / 08:57

   Ne znam cijenu, nadam se da će se urazumiti s tim cjenovnim pozicioniranjem tipa 170 kn za Mimičin Pribidrag… naprosto ne drži vodu. Onda stavi 75Eur ili još bolje 100USD i nudi kao muda pod bubrege po SAD-u i gdje već ima “dijaspore” gladne “nasljeđa” ili poklonika ezoterije iz Kalifornije koji moraju proširiti podrum sa svim što ima veze sa Zinfandelom u Svijetu 🙂
   Čisto da odmah znam da nije za konzumaciju već za preseravanje.

 3. vinozupaupa 03/06/2013 / 08:09

  Sve crljenke van Kaštela (razne bi-pri-tri drage) neću komentirat…..ali žao mi je što nisam bio…. Skupljao sam dobre kamenčiće za žabice, dosta mi je onih Makarskih oblutaka….

  Tako da HERE I COME AGAIN 2014. žabice će letiti do Hvara…

 4. vinozupaupa 03/06/2013 / 08:10

  Imam feeling da ovo PREMIUM Ž vino ima prođu…..zvuči mi kao Primium Župa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s