Ronchi di Cialla, Schioppettino, 2008.

Cijena: NA

Ronchi di Cialla_Schioppettino_2008Zemljanost i babura, trulo šumsko voće i svijetla acid priroda već na nosu, a balans koji vino ostvaruje u ustima nije samo pitanje uravnoteženosti komponenti koje čine strukturu. Ovdje je ostvaren balans između autentičnog, rustikalnog nasljeđa neke pogranične oštarije i elegantnog vina. Ako me vino stimulira da zamišljam kako je to bilo večerati na nekom brdu u Friuliju dok su televizori bili crno-bijeli, a život obojan, tada je to vino ostvarilo smisao.

Ronchi di Cialla evidentno zastupa autohtone sorte. Autentičnost i pripadnost identitetu podneblja kojeg predstavlja ovaj Schioppettino je bitan razlog zašto uopće uživam u vinu.

Robusna priroda vinskih kiselina zakopana je duboko u bez-taničnoj strukturi umjerene, ali prodorne punoće, raskalašenom plesu zagrljenih aroma zemlje i jesenjeg voća. Otmjeni fakin lako se ispija unatoč težini ekstrakta koji formira nepce. Kulturnih 12,5% alkohola blagoslov su vinopiji. Ali, „skijopetino“ di Cialla zapravo počiva na tim čudesnim kiselinama, vinskom karakteru s dubokim korijenima u Colli Orientali del Friuli.

Zato Tomislave, veliko hvala na ovoj butelji, označenoj kao 3650/6103 što znači da je sigurno ostala još koja tisuća za narednu dekadu ili dvije, jel tako? 🙂

 

2 misli o “Ronchi di Cialla, Schioppettino, 2008.

  1. amater 26/07/2013 / 19:44

    “dok su televizori bili crno-bijeli, a život obojan” – j***no!
    (da mogu/znam umetnut onog smajlića koji plješće, on bi bio ovdje)

    • vinopija 01/08/2013 / 18:25

      hvala amater, drago mi je da ti se baš ta mala figura toliko svidjela, kao i meni uostalom… ovo vino je u kategoriji dojomova “niske atraktivnosti” (idealno za špicu ljetne sezone) jer je “N/A”, strano, k tome neka opskurna sorta uvik kontra 🙂 međutim dosta značajno (barem meni)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s