Bartolović, Kaptol, 2009.

Cijena: 94,98 kn

Bartolović_Kaptol_2009Ha! Ovo sigurno nitko nije očekivao usred špice ljetne sezone. Kad vidim Merlot + Syrah + Cabernet Sauvignon kupaže, prva su mi asocijacija vina Tunisa, Malte i sl. provincija Francuskog utjecaja…

Kaptol je međutim vnbscv kategorija 🙂 Vrhunsko nefiltrirano barrique suho crno vino. Kaptol je istoimeni položaj u vinogorju Kutjevo s kamenim tlom i na 400 metara nv, vinificirano „sur lie u barrique-u“ 😉

Volio bi da mogu napisati da alkohol ne štipa, ali čini se kako deklariranih 13,8% nije malo. Onda se dogodilo ono što sam očekivao. Isprva nezgrapno i neartikulirano, vino je počelo govoriti uljuđeno. Druga je to pjesma nakon stajanja u čaši. Mislim da je ovo isto vino prije tri godine bilo poptuno nesuvislo i da je danas osjetno bolje. Ipak, još uvijek su mi daleko jasnija, odnosno smislenija neka druga Bartolovićeva vina.

Jako lijep pokušaj, ali za te novce mora imati više smisla. Ova naznaka nečega iz tla, „eventualna mineralnost“ nije dovoljno uvjerljiva. Ta „zemljanost“ više je nalik gorkoj prezrelosti voća. Suviše predvidljivo.

Kako bilo, Bartolovića doživljavam kao istaknuto ime u kontekstu crnog Kutjeva (s jako zanimljivim Sivim Pinotom, pa i Graševinom). Imam osjećaj da su odnose u kupaži uvjetovali podrumarski uvjeti tipa koliko je čega ostalo, a ne pažljivo kušanje i preispitivanje mogućih kombinacija, a u tom slučaju najskuplje vino vinarije neće biti i „najbolje“.

Jedna misao o “Bartolović, Kaptol, 2009.

  1. Igor 01/05/2017 / 06:42

    Ne znam po godinama, ali meni je ovo možda i najbolje kontinentalno crno vino.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s