Montenidoli, Carato, Vernaccia di San Gimignano, 2006.

Cijena: N/A

Montenidoli_Carato_2006Mogao bi se zakleti da intenzivnije miriši direktno iz frižidera nego kad se temperira u čaši… ugrijano naglašava toplu komponentu, logičnu za Toskanu, ali ono zbog čega me oduševljava Montenidoli kao da najbolje dolazi do izražaja hladno.

Školjka, duboko zakopani fosil koji se kod Montenidoli pojavljuje već u topsoil-u. Ta je mineralnost jedinstveni poziv u drugačiji svijet. Identifikator karaktera koji se može ostvariti samo na jednom mjestu.

Sve ostalo je efemerno. Veličina bačvi i vrsta hrasta, trajanje i način fermentacije, intenzitet voćnosti ili floralnosti. Ta povezanost s mjestom nastanka meni se najbolje osjeti u pristupačnom Vinbruscu i naravno, Il Templare, ali i Carato je jasna artikulacija terroire-a i pristupa Elisabete Fagiuoli.

Niti jedna sol nije tako slatka, niti jedna vinoznost toliko duboka, toliko ukorijenjena.

Vinsko nasljeđe posjeda Montenidoli svakako su 3 čiste DOCG Vernaccie: Tradizionale, Fiore i Carato. Carato je općenito primjer promišljenog korištenja drva. Carato 2006. je u perfektnoj kondiciji danas i zasigurno još godinama. Kompletno. Vino nakon kojeg sva ostala djeluju nekako manje značajna, konvencionalnija. Jer nijedno ne može imati baš taj ustrajni naboj zatomljen u elegantnu pojavnost.

Fuck, I owe buonsangue for entire life just for discovering Montenidoli to me.

8 misli o “Montenidoli, Carato, Vernaccia di San Gimignano, 2006.

 1. p 05/12/2013 / 22:35

  s jednomdavnom vernacciom smo se tekstualno upoznali, a to druženje traje do danas – pa u to ime nazdravljam (nažalost, ne s vernacciom)!

  • vinopija 08/12/2013 / 14:44

   🙂 za tom konkretnom vernacciom od prije više od tri godine i ne bi toliko žalio u smislu nazdravljanja… interesantno, baš oko tog dojma, odnosno tog nekog perioda uključilo se više komentatora koji su doprinijeli količini i razini komentiranja, ponekad i diskusije… zbog čega nazdravljam Tebi, dragi “p” 🙂 trenutno s pivom jer zbog prehlade još ne mogu osjetiti ništa pa ne otvaram butelje :-/ Srećom je uvijek par dojmova u draftsima ;-D

   • Alejandro 08/12/2013 / 21:31

    takeover is near…strijepiteeee!!!

   • Ivan 09/12/2013 / 01:12

    a jesi pravi alkos.. ni bolestan vise ne mozes par dana bez cuge.. podsjecas me na mene, hahaha

    • vinopija 09/12/2013 / 11:03

     A što bi trebao uz krvavice sa zeljem? Čaj? ili vodu 🙂 jer sokove ne pijem gazirane ili negazirane, niti sirupe niti zapravo ništa što ne sadrži alkohol u nekom udjelu, osim vode i tekućih jogurta…

      • vinopija 09/12/2013 / 15:37

       …ma ne kombucha, ima zeznute nuspojave 🙂 produljuje život kao što gljiva iz zemlje čudesa povećava Alisu 😀 ili ga naprasno skrati ako pretjeraš. To čuvam kad ću sljedeći put pripremati riblji “fugu” menu 😉

 2. p 10/12/2013 / 14:03

  uzdravlje i Tebi, dragi Vinopijo… čim prije!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s