Skovin, Vranec, 2010.

Cijena: 19,99 kn na akciji

Skovin_Vranec_2010Siječanj. Mjesec financijskog oporavka od blagdana. Mjesec vina-za-svaki-dan. Makedonska crna vina vladaju supermarketima već neko vrijeme. „Tga za Jug“ sigurno nije boca koju ćeš pokloniti doktoru nakon uspješne transplatacije jetre 😉 Međutim, ovo nije Tga za Jug, već bi iz mojeg iskustva trebalo biti znatno ozbiljnije vino Skopskog vinogorja.

Jest da ljubičast nije samo odsjaj, ali ekstrakcija i neprozirnost za akcijskih 20, a regularnih 25 kuna bore se za poziciju vrijednosti-za-novac u ovom segmentu.

Miriši na crno bobičasto voće, čak ugodno, odnosno bez džemaste prezrelosti. Niti drvo nije incidentno.

U ustima puno i zaobljeno, još nebrušeni, ali prirodni tanini s kiselinama u ravnoteži. Usto bogato suncem u potpuno uklopljenih 13% alkohola.

Vrlo pristojno vino i premda ne skroz tipičan makedonski crnjak štogod to značilo 😉 poptuno u skladu s očekivanjima za te novce. Uz pečenja kakva ljudi preferiraju na ovim prostorima, jasno je zašto je ovo zicer.

Postoji ipak nešto što odaje kako kiseline nisu skroz vinske, ne uklapaju se dovoljno uvjerljivo, voćnost je ipak pomalo iskarikirana i nema one supstance koja označava život u vinu. Ruku na srce, slično je s mnogim daleko skupljim bocama 😦

Vranac je prezahvalan jer može dati značajno vino, ali može dati puno u ovom neambicioznom segmentu. Drugačijom manipulacijom i drugačijim odgojem od vinograda do police, Vranac ne zaslužuje potcjenjivanje koje mu je osigurala navedena karakteristika.

To ne znači da u ovom cjenovnom segmentu domaće vinarstvo može ponuditi samo poprilične otrove. Nekidan otvorio Iurisov Pinot Noir iz litrene boce !? uz fiš paprikaš i ostao zatečen dobrim vinom (i količinom :-)) za nekih 25 kn.

Ovaj Vranec je poput industrijske kobasice koja se čini superukusnom dok žvaćeš, ali želudac ima naknadni prigovor 🙂 Ne kažem da treba imati tablete aktivnog ugljena pri ruci za ovo vino, ali baš ta savršenost Vranca za mediokritetska vina osuđuje ga da se najčešće susreće u ovakvom obliku, premda je njegov potencijal daleko veći. Ne smatram se baš „dubokomorskim ribarom iz Fleetwooda“, ali sposoban sam konzumirati značajniju količinu vina, dok sam kod ovog iskustva osjetio omamljenost i opijenost nakon druge čaše 😉 Skoro ko` Šantek 😀

4 misli o “Skovin, Vranec, 2010.

 1. Alejandro 14/01/2014 / 18:01

  što se zbilo nakon druge čaše? Da li je Madiraza utjecao na tebe?

  • vinopija 14/01/2014 / 21:38

   nitko ne zna što se zbiva nakon druge čaše 🙂 ovisno o zapremini iste, doduše… 😉

   • Alejandro 14/01/2014 / 23:21

    Nakon više čaša, vaše se reakcije usporavaju. Čujete i vidite lošije, ali i dalje zadržavate neprimjerenu sigurnost u sebe. Postajete glasniji i brbljiviji, razdražljiviji i agresivniji. Javlja se nered u glavi, a potom i zamuckivanje.
    (zahvaljujem se na pomoći Policijskoj postaji Križevci i njihovim web stranicama)

 2. madiraza 14/01/2014 / 23:34

  jel to vrijedi i za vino od 15 kn i za ono od 500 kn ?ak je isto kod policije ajmo se nadrmat vina iz tetrapaka(veli jože) i reči policiji da smo drmali Balthasar Ress Riesling Kabinett 🙂 i da gospoda nisu nikad pijana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s