OPG Sladić, Cuvee, Plavina + Lasina, 2012.

Cijena: 50 kn (u vinariji) Uskoro u Sherry`s-u

Sladić_Cuvee_Plavina i Lasina_2011Danas bi malotko ovo vino na slijepo prepoznao kao dalmatinski crnjak. Unatoč još mladim i neraspoređenim taninima i osjećaju pomalo alkoholnije berbe od prethodne.

„Amicus Novus“ nepotreban je dodatak nečemo ionako egzotičnom van lokalnih okvira. Suha kupaža Plavine i Lasine iz Skradinskih vinogorja koja miriši na zrelu višnju i diskretnu herbalno-zemljanu komponentu u ustima je čisto voće. Taman zrelo. Poput boje, rubinski crvene s blagim ljubičastim odsjajem.

Kiseline pomalo neuvjerljive isprve, tanini neuhvatljivi, ali nakon kratke adaptacije olfaktivnog aparata djeluje vrlo autentično i potpuno neforsirano. S tim drugim gutljajem sve sjeda na svoje mjesto.

Obzirom na iskustvo s istim vinom 2011., kao da je upravo onoliko manje mekano i upravo tu nijansu više „sirovo“ , robusnije, a bez rustikalnosti… upravo toliko koliko je nešto malo drva bilo prisutno na nosu u prethodnoj berbi. Kiselkasta voćnost i prirodna taničnost zato više dolaze do izražaja, kvalitete koje zbunjuju sve koji imaju predočekivanja od „crne Dalmacije“ 😉

2 misli o “OPG Sladić, Cuvee, Plavina + Lasina, 2012.

  1. clemens 01/07/2014 / 14:02

    bitno vino za sladiće i plastovo. znaš li možda je li vinograd na crvenici?

  2. clemens 21/07/2014 / 13:38

    mali ampelografski detalj. u dokumentu http://hrcak.srce.hr/file/158775 spominju plavinu veliku i sitnu/malu. ljudi u neretvi i vrgoračkom kraju kažu plavka (ili plavka velika) i ta sorta daje bitno drukčije vino od skradinske plavine – npr. čak i duga maceracija daje samo malo jači opol i zato, uz plavku, rado drže vranac. (naravno, tu su i dosta značajne razlike u tlu, kulturi itd.) zna li netko više o razlici te dvije sorte/klona? dodatno, izgleda da je crljenak roditelj od plavine (http://ajevonline.org/content/59/2/205.abstract, http://www.vivc.de/datasheet/dataResult.php?data=9557&PHPSESSID=2c10e6183dd7c7e3cf49e9f06dc9d2e5). i na kraju, vinogradari u južnoj dalm. zagori i hercegovini mi kažu da se plavka najbolje drži u ovoj teškoj (vlažnoj) godini, a i inače. eto-ti-te-đavle 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s