Grabovac, Kujundžuša, 2012.

Cijena: 44,25 kn

Grabovac_Kujundžuša_2012U gabaritima laganog lepršavog startera kakva bi trebala biti i Grabovac Kujundžuša, 2012.-a se ističe suncem i koncentracijom već na nosu. Ne u smjeru prezrelosti i preekstraktnosti, već u smislu još uvijek idealnih svega 12% alkohola te osobito izraženije aromatičnosti u smjeru „bijele Dalmacije“ prema Rukatcu, ali i Žilavki.

Taj stil odgovara Grabovčevoj Kujunduši. Niti „reduktivno“, niti „oksidativno“, upravo primjereno arhetipu imotske sorte. Blistava vedrina neuobičajeno zelenih, jabučnih kiselina daje novu definiciju Kujundžuše koje nikad neće i ne trebaju biti opulentna vina, ali ovakva „punoća“ prija. Ekstrakcija i koncentracija nivelirana osvježavajućim kiselinama.

Zbilja uvjerljivo. Dosta inherentnog karaktera nastupa vrlo perzistetntno i neće oslabiti niti satima u čaši. Snažan indikator prema kojem ovo vino ima prednost pred mnogim prestižnijim sortama, odnosno vinima bijele Dalmacije.

 

3 misli o “Grabovac, Kujundžuša, 2012.

 1. clemens 03/02/2014 / 21:10

  baš sam popio jerkovićevu i sad me živo zanima kakva je ova (u odnosu na “naoštrenu” kúju od jerkovića – koja btw. može igrat puno uloga)…

 2. Dr. Alejandro 03/02/2014 / 21:26

  Mene više zanima usporedba godišta gore navedne kujundžuše kao komentar…a paralelka s Jerkovićem može biti samo šlag na torti.
  Kolega Vinopija imate čast 🙂

 3. vinopija 03/02/2014 / 22:28

  Zanimljiva je usporedva godišta 11 i 12 Grabovčeve Kujundžuše premda je nemoguća prava paralelna usporedba zbog razlika u životnim fazama, ali sagledavajući vino kao cjelinu čini mi se kako je “klorofilna” 11 alkoholnija, a manje “puna” u odnosu na 12. Općenito je Grabovčeva drugačiji tip Kujundžuše od Jerkovićeve koja je specifična upravo zbog te “naoštrenosti” ili kako ja volim reći “naelektriziranosti”. Ona posjeduje ustrajni naboj koji je drži “visoko” dok Grabovčeva ima “težište”, drugačije nastupa i po meni je uspjeh što ne postaje zamorna nakon nekoliko čaša. Mislim da mi je ovo do sad najuspješnija Kujundžuša podruma Grabovac i drago mi je što traži svoj vlastiti put i što je sve uvjerljivija iz godine u godinu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s